Tujina

Pretresljive zadnje besede pilota pogubljenega letala: Ni več goriva, strmoglavili bomo

Medelin, 30. 11. 2016 07.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na dan prihajajo podrobnosti o tem, kaj se je v zadnjih trenutkih pred strmoglavljenjem letala v Kolumbiji dogajalo v pilotski kabini. Ko je pilot kontrolnemu stolpu oddal klic v sili, je med drugim dejal: "Ni več goriva! Strmoglavili bomo!" Rotil jih je, naj mu dajo koordinate za pristajalno stezo, a kontolor je pri pristajanju dal prednost nekemu drugemu letalu, ki je prav tako imelo težave.

Iz kolumbijske agencije za preiskovanje nesreč so sporočili, da na krovu nesrečnega letala, ki je strmoglavilo v Kolumbiji, ni bilo 81 ljudi, kot je bilo prvotno rečeno, saj se štirje potniki nanj niso vkrcali, poroča BBC. Na krovu je bilo tako 77 ljudi, šest jih je nesrečo preživelo.

Med njimi sta nogometaša brazilske nogometne ekipe Chapecoense Alan Ruschel in Helio Zampier Neto, rezervni vratar Jakson Follman, tehnik na letalu Erwin Tumiri, stevardesa Ximena Suarez in novinar Rafael Valmorbida.

Kot je znano, je letalo strmoglavilo med krajema Sonson in la Ceja, 17 kilometrov pred pristajalno stezo. Kljub temu, da je pilot pred strmoglavljenjem javil težave z električno napeljavo na letalu, številni mediji danes poročajo, da je letalu zmanjkalo goriva, kar naj bi bil tudi razlog, da ob trku ni odjeknila eksplozija.

Pretresljive zadnje besede pilota: Ni več goriva, strmoglavili bomo!

Podrobnosti o tem, kaj se je v zadnjih trenutkih pred strmoglavljenjem letala dogajalo v pilotski kabini, je objavil Daily Mail. Pogovor pilota Miguela Alejandra Quiroga Murakamija s kontrolnim stolpom je slišal pilot Juan Sebastian Upegui, ki je bil ob istem času na radijski frekvenci.

Neuradni viri pravijo, da letalo ni imelo nobenih tehničnih težav, pač pa mu je - preprosto - zmanjkalo goriva. Tehnične težave naj bi si pilot zaradi zadrege zgolj izmislil.

Ko je nesrečni pilot kontrolnemu stolpu oddal klic v sili, je med drugim dejal: "Elektronika nam ne dela, GPS ne dela, ne vem, kaj se dogaja!" Kontrolni stolp je rotil, naj mu da koordinate za pristajalno stezo.

A kontrolor je pri pristajanju dal prednost letalu družbe Viva Colombia, ki je javilo, da ima težave z iztekanjem goriva. Pilota Quiroga je pozval, naj počaka s pristankom in kroži nad letališčem, ko pa mu je naposled le podal koordinate za pristanek, je bilo že prepozno. Pilotove zadnje besede so bile: "Ni več goriva! Pomagajte nam! Strmoglavili bomo!" Nato je bila zveza prekinjena.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Preživela stevardesa priznala: Letalo ni bilo namenjeno tako dolgim potem

Da je letalu le nekaj minut pred predvidenim pristankom zmanjkalo goriva, je potrdila tudi preživela stevardesa. "To letalo ni bilo namenjeno potovanjem na tako dolge proge," njene besede navaja časnik El Colombiana. Spominja se, kako so kar naenkrat ugasnile luči, letalo je začelo naglo padati, nato pa je treščilo ob tla. "Več se ne spominjam," je povedala za Deportes RCN.

Maksimalna kilometrina dotičnega letala naj bi znašala 2965 kilometrov, pot, ki jo je imelo letalo v trenutku strmoglavljenja za seboj, pa je bila dolga 2960 kilometrov, še navaja časnik. Letalo naj bi bilo sposobno leteti štiri ure in pol, letelo pa je štiri ure in 15 minut.

Da je preživel le zato, ker je upošteval varnostni protokol, pa je novinarjem povedal tehnik na letalu Tumiri. "Številni so se dvignili s svojih sedežev in panično kričali, jaz pa sem šel v položaj fetusa in si med noge položil kovček," je povedal za Fox Sports Argentina.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Podjetje s črno statistiko: iz Venezuele so ga preselili v Bolivijo, ker so tam 'ohlapnejši predpisi'

V središču preiskave tragedije se bosta očitno znašla letalo in letalska družba, ki ga je imela v lasti, proti kateri naj bi že vložili zahtevo za preiskavo. Clarin.com navaja besede komandirja Jorgeja Polanca, ki je za radio El Mundo dejal, da bodo resnici prišli do dna, saj se letalo ob trku s tlemi ni vnelo in eksplodiralo. "Kombinacija podatkov iz črne skrinjice in papirji, ki so bili na letalu in so na letališču, nam bodo omogočili, da preverimo, kako naloženo je bilo letalo in koliko goriva so nalili v rezervoarje."

Oba podatka sta namreč predmet preiskave. Stevardesa še zdaleč ni edina, ki ocenjuje, da letalo na tako dolgi razdalji sploh ne bi smelo leteti. "To letalo ni namenjeno takšnim potem. Leta 1983 ga je izdelalo britansko podjetje, naredili so jih le 390, namenjena pa so bila kratkim poletom med velikimi mesti, ki trajajo uro ali uro in pol. Prednost letala so tihi motorji in zmožnost, da vzleti in pristane na zelo kratki letališki stezi," je še pojasnil Polanco.

Medij tudi razkriva, da gre pravzaprav za venezulsko letalo. Družbo, ki ga je imela v lasti, naj bi namreč leta 2009 iz Venezuele preselili v Bolivijo, šlo pa naj bi za podjetje, ki naj bi od leta 1983 v letalskih nesrečah izgubilo okoli 180 potnikov. V Bolivijo naj bi podjetje preselili, ker so tam "ohlapnejši predpisi". Umrli pilot naj bi bil eden od solastnikov podjetja. Polanco sicer pravi, da bo, če se bodo obtožbe o neustreznem letalu izkazale za resnične, del krivde moral nositi tudi klub. Ocenjuje namreč, da klubi najemajo poceni letala, pri tem pa jim je bolj pomemben prihranek kot varnost.

Maradona: Žal so fantje izbrali napačno letalo

Enemu od preživelih, 24-letnemu brazilskemu nogometašu Follmannu, so morali danes zdravniki v bolnišnici San Vicente v Medellinu amputirati levo nogo in zdaj okreva na intenzivni negi.

Sožalja medtem prihajajo iz vseh strani. "Brazilski nogomet žaluje. Gre za tragično izgubo, iskreno sožalje vsem družinskim članom. Fantje, počivajte v miru," je sporočil legenda brazilskega nogometa Pele.

Predsednik krovne zveze Fife je dejal, da ga je tragični dogodek močno prizadel. "To je za nogomet zelo žalosten dan. Z mislimi smo pri svojcih, družinah in prijateljih. Fifa izraža sožalje klubu in navijačem Chapecoenseja, celotni nogometni družini in novinarjem v Braziliji," je zapisal prvi mož Fife Gianni Infantino.

Tudi Argentinec Diego Maradona, ki se je s Pelejem velikokrat boril za pozornost in priznanje veljave najboljšega na svetu v zgodovini nogometa, je zapisal, da je žalostna usoda doletela igralce, ki so začenjali vzpon proti vrhu: "Žal so fantje, ki so prav zdaj začenjali postajati pomembni v nogometu, izbrali napačno letalo."

Njegove besede se morda nanašajo tudi na to, da je po ugotovitvah preiskovalcev natančno to letalo bolivijske družbe LAMIA, ki je strmoglavilo blizu Medellina, pred tedni prepeljalo argentinsko nogometno reprezentanco na čelu s prvim zvezdnikom Lionelom Messijem na tekmo v Brazilijo. Letalo British Aerospace 146 je bilo izdelano leta 1999, bolivijska družba ga je uporabljala od leta 2013.

Največji dosežek kluba v zgodovini

Nekdanji nogometaš Pele je družinam pokojnih nogometašev izrekel sožalje.
Nekdanji nogometaš Pele je družinam pokojnih nogometašev izrekel sožalje. FOTO: Reuters

Tragedija je močno prizadela predvsem klub, ki je bil na poti do največjega dosežka v zgodovini. Do zdaj ne prav znan klub je že z uvrstitvijo v finale drugoligaškega klubskega tekmovanja v Južni Ameriki dosegel ogromen uspeh. Zdaj ni ostalo nič več.

"Bolečina je grozljiva. Prav zdaj, ko nam je končno uspelo doseči morda ne vrh, ampak da smo postali pomembni, nas je doletela takšna tragedija," je dejal pretreseni podpredsednik kluba Ivan Tozzo za brazilsko televizijo Globo SportTV.

Klub so ustanovili leta 1973 v mestu Chapeco v zvezni državi Santa Catarina. Desetletja je preživel v nižjih ligah, leta 2014 pa se je prvič po letu 1979 spet prebil med najboljše v državi. Uvrstitev v finale tekmovanja, primerljivega z evropsko ligo, je bila največji uspeh v njegovi zgodovini.

Župan Chapeca Luciano Buligon je dejal, da je mesto v šoku. "Iz sanj smo padli v nočno moro," je v solzah dejal župan mesta nesrečnega kluba.

Krovna celinska zveza Conmebol odpovedala aktivnosti

Med žrtvami, umrl je med prevozom v bolnišnico, je bil tudi vratar Marcos Danilo Padilha, ki je v polfinalu z obrambo v zadnji minuti zagotovil svoji ekipi pot v Medellin.

Krovna celinska zveza Conmebol je za zdaj odpovedala vse aktivnosti, povezane s finalom, ni pa se še odločila, kaj bo naredila s finalom oziroma ali bodo kdaj pozneje sploh igrali tekmo. Pri tekmecih iz Atletica Nacional so se odločili za športno-čustveno potezo, predlagali so, naj lovoriko podelijo brazilski ekipi v znamenje spoštovanja ter kot posmrtno izkazano čast vsem nogometašem, ki so izgubili življenje v nesreči.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1airbus
01. 12. 2016 16.53
+2
kriv je pilot,saj je vedel,da bo zmanjkalo
tornadotex
01. 12. 2016 10.06
+0
Ljudje umirajo čisto po nepotrebnem.... Ali mu zmanjka goriva,ali je norec ki naredi samoumor ali pa kot v Ukraini kar za foro pošlje raketo na višino 10.000....
karlo6
01. 12. 2016 08.55
+7
Po vsakem pristanku mora letalo imeti v rezervoarju še za uro letenja,tega pravila pač niso upoštevali in katastrofa je tu.
retropil
01. 12. 2016 09.04
-1
kdo pa pravi da je v boliviji takšno pravilo?
karlo6
01. 12. 2016 09.16
+4
To je pravilo zdrave pameti in varnosti ki velja po celem svetu.
linj
01. 12. 2016 08.54
+3
evo to ti je kapitalizem.... sparanje, zniževanje stroškov, optimizacija stroškov....... tak se vse konča......
beware1
01. 12. 2016 08.49
+4
Pa saj ne moreš verjeti, da se to dogaja. Natankajo 5000 l kerozina za 1, 5 ure letenja, poraba pa je nekje 2500 l na uro. Rezerve enostavno ni, oz. je glih za vzorec. PREVERJENO!!!!!
intimnanega2
01. 12. 2016 08.47
+3
včasih so športne ekipe letele v vsaj dveh letalih, da ja ne bi šla cela ekipa v nebesa. ampak to je bolj za reprezentance veljalo
Chatefucio
30. 11. 2016 22.26
+99
Ravnokar sem poslušal posnetek pogovora s kontrolo zadnjih nekaj minut leta in sekvenca dogodkov je sledeča: -V čakalnem krogu pilot nekaj minut pred nesrečo javi zasilno situacijo, v kateri omeni težave z gorivom (fuel emergency declared) -V čakalnem krogu je bil zaradi drugega letala, ki je bilo zaradi težav s črpalko za gorivo usmerjeno na enako letališče kot letalo LaMie. -Kontrola je po razglasitvi fuel emergencyja prioriteto takoj dodelila nesrečnemu letalu, ki je lahko zapustilo čakalni krog in začelo s finalno pristajalno fazo (poravnava na končni kurz,..) -Cca minuto pred nesrečo je letalu zmanjkalo goriva, to je pilot sporočil kontroli kot "difficulties with fuel and electricity", prenehali so jim delovati določeni instrumenti, med drugim tudi oddajnik letala -Kontrola jim odgovori, da jih ne vidi več na radarju -Pilot zaprosi za vektoriranje do steze -Kontrola jim pove približno smer ter jih čez nekaj sekund prosi za podatek o višini -Odgovora ni bilo več. Moja ocena je, da so prepozno zaprosili za prioriteto. Narobe sta ocenila situacijo in čas ju je povozil. Dejstvo pa je, da sta letela pod minimumi, ki so v sodobni aviaciji določeni in sprejemljivi - Ko ima letalo le še za cca 30 minut leta, mora zahtevati prioritetno pristajanje in začeti izvajati fuel-emergency proceduro.
janezpodre
01. 12. 2016 08.42
+2
Natančno tako. V poročilih na TV SLO je lepo slišati "zadnje besede", ampak ne, NOVINARJI"
janezpodre
01. 12. 2016 08.44
+3
raje prepišejo okrancljane pravljice rumenega Daily Maila, kot, da bi poslušali poročila. Vsaj pri takšnih tragičnih dogodkih se malo zadržite in ne flancajte.
slice1
01. 12. 2016 10.11
+5
Kot je v članku napisano: pilot ponesrečenega letala je eden od solastnikov družbe v čigavi lasti je letalo bilo. Možno je, da ni hotel negativne pozornosti za svojo kompanijo in je mislil, da se bo izvlekel v zadnji sekundi,zato ni pravočasno opozoril na situacijo z gorivom.
slice1
01. 12. 2016 10.12
Tone 12345
30. 11. 2016 22.03
-1
Madeni
30. 11. 2016 21.28
+33
Če natankajo premalo BENCINA, saj zato je procedura točno se ve koliko ( kdo podpiše ) v Kg ne litrov potem to ni NESREČA..je pa KATASTROFA kako je to mogoče, nekoga je treba za vrat..
Relin Quish
01. 12. 2016 09.01
-2
Ful dobro, da govoriš o razliki v kilogramih in litrih, istočasno pa govoriš o tankanju bencina, ne kerozina.
1airbus
01. 12. 2016 16.55
Armagedon
30. 11. 2016 20.33
+27
V nesreči umre, kateri botruje človeška napaka ali malomarnost umre 8o ljudi. Brez kakršnega koli dovma katastrofa in tragedija. Vsled nerazumnih ( a zavestnih) odločitev politikov umira dnevno na tisče ljudi. Brez dvoma katastrofa, da lkjudje še zmeraj prenašajo takšne politike.
Sputnik
30. 11. 2016 20.25
+34
kdaj je ta portal nazadnje videl pozitivno novico??? izpustimo športne prireditve in dogodke. ta portal je ena sam negativa in širi negativizem.
krnekilojz
30. 11. 2016 20.53
+13
to se prodaja, ljudje so/smo čudna rasa in radi gledajo/mo nesreče, seveda v primeru, da niso udeleženi prijatelji ali sorodniki.
kokon12
01. 12. 2016 09.19
+1
Sixto,počakaj, da se dr.dare oglasi hahah
skydrol7
30. 11. 2016 20.14
+5
kot sem omenil v vcerajsnem komentarju da jim je najbrz zmanjkalo goriva je res,napaka posadke , kar se nebi smelo zgodit,se je pa na zalost zgodila,tragicno......
Chatefucio
30. 11. 2016 20.05
+89
Vedno več informacij je jasnih. Med drugim, je bil pilot hkrati tudi solastnik letala, ne vem tudi ali družbe. Letalo je letelo brez postankov, ker se je posadka med letom odločila, da niso potrebni, kljub temu da je bil en postanek predviden (ravno zaradi dotankanja goriva). Res je, krožili so nad določeno radio-navigacijsko točko, ker so bili v čakalni vrsti (še 2 letali sta v tistem času pristajali na omenjenem letališču). Pilot bi po proceduri moral razglasiti fuel emergency, namesto tega, pa je javil električne težave (ki so po vsej verjetnosti bile posledica izpada elektrike zaradi izgube goriva). Omenjenega tipa letala ne poznam v detajle, a upam trditi, da ni opremljeno z dodatno zasilno opremo, ki v takem primeru omogoči napajanje osnovnega električnega sistema in hidravlike (veterna turbina, ki jo airbusi imajo). Posledica izpada elektrike bi lahko bila tudi prekinitev delovanja oddajnika (transponderja), zaradi česar je letalo izginilo z radarjev na takšni višini (15000 čevljev, višina terena tam pa je nekje 7-8k čevljev). Letalo je verjetno v "cold and dark" stanju jadralo proti tlom, posadka in potniki pa so to lahko samo nemočno opazovali. Zakaj pilot ni razglasil fuel emergencyja in zaprosil za prioriteto ne vem, si pa razlagam, da je to lahko povezano s tem, da je bil solastnik letala in da tovrstni incidenti vplivajo na reputacijo družbe, če pridejo v medije. Sedaj, mu to ne pomaga prav dosti. R.I.P.
skydrol7
30. 11. 2016 20.19
+16
posadka bi morala oznaniti MayDay da bi dobili takojsno prednost pri doletu,kar se pa tice reputacije te let. druzbe ??????
Chatefucio
30. 11. 2016 20.42
+30
Tocno tako, v takem primeru ti prioriteta pripada ne glede na vse - razglasitev zasilne situacije (med katero sodi fuel emergency) je prioriteta, ki celo v nekaterih primerih odobrava pristanek na trenutno neaktivni stezi in se stevilne druge prioritete, dolocene v skaldu z mednarodnim letalskim pravom. Dvomim, da kontolor ne-bi odobril taksnega klica v sili.
krnekilojz
30. 11. 2016 20.57
+69
@Chatefucio v tvojem postu sem dobil mnogo več uporabnih informacij o sami nesreči in pravilih v letalstvu, kot v članku, ki je 5x daljši.
Chatefucio
30. 11. 2016 21.04
+74
Hvala, s tem namenom delim svoje znanje in mnenje z vami in to z veseljem :)
trabakula
30. 11. 2016 19.59
+8
žalostno, da je komplet ekipa odgovorna za let, zatajila in totalno neodgovorno poslala te ljudi direktno v smrt....morali bi vedeti kakšno dolžino poleta in koliko goriva si to letalo lahko privošči in da na nebu ni vmesnih postaj, kjer bodo tankali....totalni amaterji, ne moreš verjet....kontrolor se je pa odločil po svoji vesti, če ne bi ta, bi pa tisti drugi avion nesrečno končal, za oba pač ni bilo rešitve
Iluzionist
30. 11. 2016 19.04
+10
kontrolorju leta bi se znal kdo maščevati
darlok
30. 11. 2016 19.10
+16
Ja. Se je že zgodilo. Oče potnika oz. potnice ga je poiskal na domu in do smrti zabodel.
MicMicMic
30. 11. 2016 19.44
+13
To je blo za ukrajinski čarter z otroci, če se prav spomnim? Ko so trčili z DHL nad švico?
Merkava4
30. 11. 2016 20.03
+5
Ja samo Danec, ki ga je zabodel inženir ni bil ničesar kriv! Popravljali so stolp, izklapljali so radar in telefone..Z DHL Boeingom so potovale moje slike za Ameriško vojaško revijo...Dobil sem jih vse pomečkane in pohojene na nemški ambasadi..Vseeno hvala Nemci - avijona sta bila na 10 km2...
migo
30. 11. 2016 20.27
+6
Res je. Tega moškega (na letu sta umrla njegova otroka in žena), ki je zabodel kontrolorja so premestili v zapor v Rusijo, kjer so ga kmalu izpustili in je sedaj tam celo politik..
Ramzess
01. 12. 2016 12.43
Naj ima od življenja vsaj nekaj, že tako je preveč izgubil, ... za nesrečo oz. katastrofo menda tako ni odgovarjal nihče.
49mf5k0d
30. 11. 2016 19.02
+8
moje sožalje ... (torej pilot ni krožil, da bi odvrgel gorivo, da ne bi prišlo do požara (včeraj) temveč je krožil in vpil, da ni več goriva in rotil, da mu dajo instrukcije za pristanek (danes). kaj bo jutri? ... )
Aijn Prenn
30. 11. 2016 19.58
+3
Ravno včeraj sem imel na tem forumu debato z nekom, ki je podal domnevo, da je letalo že nekaj časa prej jadralo.
Merkava4
30. 11. 2016 20.06
+4
Na National Geogr imaš odajo o Air Crash Investig. ! Takih primerov je precej (zadnjih 30 let), ker morajo na letališčih za EU avijone preračunavati galone v litre...
emilzapata
30. 11. 2016 20.19
+3
verjetno, ker je stevardesa izjavila, da je potem, ko je ugasnila luč, čez dobro minuto strahovito počilo.Torej je najprej zmanjkalo goriva, potem pa jadralo.
tony_abcde@yahoo.com
30. 11. 2016 18.48
+9
Je treba šparat, znižat stroške...ne glede na ceno.
mikitr
30. 11. 2016 18.47
+34
Sicer ni važno ali bile žrtve nogometaši ali ne.Žalostno in nedopustno je ,da se je tako slabo načrtoval polet,če je zmanjkalo goriva.Ljudje ,ki so določili to letalo ,bi morali vedeti za dolžino poleta in predvideti možne zaplete,zaradi katerih bi se polet lahko podaljšal.Pilot je najbrž prvi,ki bi moral tak vzlet zavrniti.
lars1102
30. 11. 2016 18.37
+9
a so letalo upravljali AMATERJI, al kva.....nč jasno.....????!!!
palcaimadvakonca
30. 11. 2016 19.34
+2
NiVzdevka76
30. 11. 2016 18.34
-11
A na letalu imajo defibrilator?