Tujina

Za integracijo priseljencev

Berlin, 14. 06. 2007 18.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Spodnji dom nemškega parlamenta je sprejel zakon, s katerim bodo deset tisoč priseljencem omogočili bivanje.

Spodnji dom nemškega parlamenta je danes sprejel zakon, s katerim bodo več deset tisoč nezakonitim priseljencem, ki že dolgo časa prebivajo v Nemčiji, omogočili zakonito bivanje. V prid zakona je glasovalo 398 poslancev, proti jih je bilo 170, pet pa se jih je glasovanja vzdržalo. Zakon je sicer rezultat večletne razprave o dilemi, kako v družbo uspešneje integrirati približno 15 milijonov tujcev, ki živijo v Nemčiji.

"Zakon bo omogočil boljšo integracijo," je po glasovanju dejal nemški minister za notranje zadeve Wolfgang Schaeuble.
"Zakon bo omogočil boljšo integracijo," je po glasovanju dejal nemški minister za notranje zadeve Wolfgang Schaeuble. FOTO: Reuters

Kot predvideva nov zakon, bodo 100.000 priseljencem, ki so jim oblasti zavrnile prošnjo za politični azil, vendar so lahko ostali v državi, podelili delovno dovoljenje. Če se bodo do konca leta 2009 zaposlili za stalno, bodo dobili doživljenjsko pravico za bivanje v Nemčiji.

"Zakon bo omogočil boljšo integracijo," je po glasovanju dejal nemški minister za notranje zadeve Wolfgang Schaeuble. Nasprotno pa opozicija meni, da je zakon jasen znak neuspeha pri zagotavljanju širokega okvira za spopadanje z priseljevanjem in rastočo multikulturnostjo družbe. Opozicijski poslanec Hartfrid Wolff je tako zakon označil za delen in dejal, da ne premore celovitega koncepta za nadzor nad priseljevanjem.

Druge ključne točke zakona so med drugim: zvišanje najnižje dovoljene starosti, pri kateri lahko zakonec vstopi v državo z 18 na 21 let, s čimer naj bi zmanjšali število prisilnih porok, zahteva po dokazu o osnovnem znanju nemškega jezika za nove priseljence ter zahteva po oddaji digitalne fotografije in prstnih odtisov za nekatere tujce, ki vstopajo v državo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

robinud@volja.net
15. 06. 2007 14.26
Tujci so se "uvažali" še preden si se ti rodil, tak da ne zdaj izumljat tople vode, prosim.
Riba1234563328363722
15. 06. 2007 09.48
Zanimivo bo videti, kako bomo evropejci čez nekaj desetletij navdušeni nad tujci, ki jih sedaj tako pridno uvažamo...