Tujina

Za napadom v Oklahoma Cityju stoji Irak?

New York, 21. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odvetniki konservativne pravniške organizacije Judicial Watch so na zveznem sodišču v Washingtonu v imenu 14 žrtev bombnega napada na poslopje FBI v Oklahoma Cityju leta 1995 vložili odškodninsko tožbo proti Iraku, od katerega zahtevajo 1,5 milijarde dolarjev.

Posledice bombne eksplozije v Oklahoma Cityju
Posledice bombne eksplozije v Oklahoma Cityju FOTO: Reuters

Čeprav so ameriške oblasti za napad aretirale, obtožile, obsodile in usmrtile ameriškega terorista Timothyja McVeigha, njegov sodelavec Terry Nichols pa sedi v zaporu, so nekateri še vedno prepričani, da za bombardiranjem stojijo arabski teroristi, ki naj bi jim pomagala iraška vlada pod vodstvom predsednika Sadama Huseina.

Iraški vladni agenti naj bi po navedbah tožnikov zagotovili denar in urjenje za McVeigha in Nicholsa, ki sta v bombnem napadu zrušila poslopje in pri tem ubila 168 ljudi. Tožba je bila vložena na podlagi zakona iz leta 1996, ki pravi, da lahko ameriški državljani od držav, ki so na seznamu podpornic mednarodnega terorizma, zahtevajo finančno povračilo. Tožba navaja dokumente domačih in tujih obveščevalnih agencij in policij ter navedbe neimenovanih prič. Nekateri tožniki so prepričani, da je bilo organizatorjev napada več, da so pred eksplozijo videli sumljive osebe in podobno. FBI je v začetku preiskave objavil skici dveh mož, ki naj bi najela tovornjak, katerega je razneslo pred zvezno zgradbo v Oklahoma Cityju. Eden od mož na tej skici je McVeigh, drugi mož pa neki vojak, ki naj sicer ne bi sodeloval v napadu. To je ugotovil FBI, vendar nekateri, ki sodelujejo v tožbi, izražajo prepričanje, da je drugi mož na skici izgledal kot Arabec.

Timothy McVeigh
Timothy McVeigh FOTO: Reuters

Pravosodno ministrstvo, FBI, tožilstvo in sodnik so sprejeli razlago, da je McVeigh nastavil bombo zaradi maščevanja za napad FBI na posestvo sekte Davidovcev pod vodstvom Davida Koresha v teksaškem Wacu, kar je priznal tudi sam McVeigh. Priznanje pa nekaterih ni prepričalo, med temi pa je tudi nekdanji McVeighov odvetnik Stephen Jones, ki je napisal knjigo, v kateri trdi, da je bil McVeigh le lutka arabskih teroristov. Tožba navaja, da je Ramzi Jusef, ki sedi v zaporu zaradi bombnega napada na Svetovni trgovinski center (WTC) v New Yorku leta 1993, kot iraški vladni agent na Filipinih prepričal Nicholsa, da je postal terorist, ta pa naj bi potem pridobil še McVeigha.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou