Tujina

'Bal sem se, da bom utonil'

Manila, 23. 06. 2008 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Da bi se rešil s potapljajočega trajekta, je 24-letnik skočil v razburkano morje in plaval do otočka. Trud se je obrestoval, saj je eden izmed 33, ki so preživeli brodolom.

Jessie Buot je, da bi preživel, plaval v močnem deževju v razburkanem morju. ''Poskušal sem biti močan, ker sem vedel, da bom umrl, če se bom predal strahu,'' je povedal 24-letnik. Buot sploh ni razmišljal, ko je trajekt začel toniti. Takoj je skočil v morje, 3 kilometre od otoka Sibuyan. ''Trdno sem se oprijemal rešilnega jopiča, da ga ne bi izgubil. Z drugimi nisem želel plavati, saj sem se bal, da se bo kdo začel vzpenjati name in tako bi potonil,'' je povedal.

Vztrajnost se je vsekakor izplačala. Buot je eden izmed 33, ki so preživeli brodolom trajekta.

Kljub grozljivi izkušnji pa je Buot, ki dela na mangovi plantaži, odločen, da se bo s trajektom še vozil. ''Nimam druge izbire, saj je to edini način, da se iz službe vrnem domov.''

Upanja za pogrešane vse manj

Reševalci pa še vedno iščejo 800 pogrešanih ljudi, ki so bili na trajektu, vendar upanje, da bi še koga našli živega, počasi ugaša. Do danes so našli le 33 preživelih. Že v soboto so reševalci rešili štiri potnike, do danes pa je enega rešila še posadka ribiške ladje, 28 pa jih je pristalo v majhni obalni vasici, potem ko so 24 ur preživeli na razburkanem morju v majhnem gumijastem čolnu. 15 ljudi je umrlo, ostale še pogrešajo.

V brodolomu trajekta je umrlo 15 ljudi, 800 jih še pogrešajo.
V brodolomu trajekta je umrlo 15 ljudi, 800 jih še pogrešajo. FOTO: Reuters

Tiskovni predstavnik vojske je povedal, da so se reševalci v nedeljo popoldan približali trajektu in iskali preživele. ''Približali smo se trajektu in udarjali po stenah, da bi nas preživeli slišali in nam dali kakršen koli znak, da so notri, vendar odgovora ni bilo.''

Danes je na obalo otoka Masbate naneslo trupla devetih moških, ki so bili najverjetneje potniki na trajektu Princess of Stars. ''Trupla so že razpadala in niso bila prepoznavna, zato nam ni preostalo drugega kot da jih takoj zakopljemo,'' je povedal otoški župan.

Tajfun odnesel hiše in ceste

Tajfun je odnesel več sto življenj.
Tajfun je odnesel več sto življenj. FOTO: Reuters

Tajfun je Filipine dosegel čez vikend; odplaknil je hiše in ceste ter prisilil več tisoč ljudi, da so zapustili svoje domove in odšli v zasilna zatočišča. Rdeči križ je sporočil, da je zaradi tajfuna umrlo še 155 ljudi, že v soboto naj bi jih umrlo najmanj 229.

Tajfun je trenutno nad Južnim kitajskim morjem in vremenoslovci napovedujejo, da se bo med potjo proti severu še okrepil.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Goosaer
23. 06. 2008 18.45