Tujina

Za smrt novinarja 105.000 evrov odškodnine

Ankara, 14. 09. 2010 19.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred tremi leti so v Carigradu s tremi streli v glavo umorili armenskega novinarja. Ker ga Turčija ni uspela zaščititi, bo njegovim svojcem morala plačati 105.000 evrov odškodnine.

Turčija ni uspela zaščititi novinarja armenskega porekla Hranta Dinka, ki so ga v začetku leta 2007 umorili v Carigradu, je odločilo Evropsko sodišče za človekove pravice. Novinarja Dinka so s tremi streli v glavo umorili 19. januarja 2007 pred prostori turško-armenskega časnika Agos v Carigradu, za katerega je delal. Turško tožilstvo je za umor obtožilo Oguna Samasta, ki je bil v času krvavega dejanja star 17 let. Samsatu trenutno sodijo za umor.

Na pogrebu so se poslovili od umorjenega novinarja.
Na pogrebu so se poslovili od umorjenega novinarja. FOTO: Reuters

Dink si je v poklicnem življenju prizadeval za spravo med Armenijo in Turčijo, s trditvami, da je bil množični poboj Armencev času prve svetovne vojne genocid, pa si je nakopal jezo turških ultranacionalistov, ki so mu večkrat grozili s smrtjo.

Sodišče v Strasbourgu je danes razsodilo, da Turčija novinarja ni uspela zaščiti, čeprav so mu grozili s smrtjo. Prav tako po mnenju sodišča ni uspela zaščiti Dinkove pravice do svobode govora. Sodišče je prav tako ugotovilo, da Ankara ni izvedla natančne preiskave Dinkovega umora.

Tožbo proti Turčiji je na sodišče za človekove pravice najprej vložil sam Dink, potem ko so ga v domovini obsodili, da je s svojo kolumno žalil "turškost". Po umoru pa se je na sodišče v Strasbourgu obrnila še njegova družina, ki je Turčijo obtožila, da ni v zadostni meri zaščitila novinarjevega življenja.

Oba primera so nato združili, sodišče pa je danes Turčijo obsodilo na plačilo 105.000 evrov odškodnine Dinkovi družini in še dodatnih 28.595 evrov za stroške sodišča.

Turško zunanje ministrstvo je v odzivu na razsodbo danes sporočilo, da se Ankara nanjo ne bo pritožila, da jo bo spoštovala in da bo sprejela ukrepe, s katerimi bi preprečili ponoven pojav tovrstnih dejanj. Dinkovi svojci so odločitev sodišča pozdravili in sporočili, da bodo odškodnino razdelili dobrodelnim ustanovam, ki se ukvarjajo z izobraževanjem.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

limonca4
14. 09. 2010 23.15
Desktop, vidim, da si islamski fanatik, ki ne prebavljaš drugače verujočih. Paratrooper, se podpišem. Desktop, zate so samo muslimani žrtve, kristijani, hindujci, budisti in ostali so pa kar sami krivi, ane ...
yerbas
14. 09. 2010 20.44
Ampak novinar še vedno ni živ Vreddno je samo trženje,........hahahahaha
papaaa!
14. 09. 2010 20.25
desktopundsoweiter. to kar si napisal je navadna muslimanska blodnja. milijon in pol pobitih armencev za muslimane ni nič; 7 000 pobitih v srebrenici, pa je svetovna katastrofa?
Desktop.Messiah
14. 09. 2010 20.04
Blodnje o otomanskem holokavstu nad armenskim življem bi morale biti pokapane skupaj z novinarjem. Pustimo preteklost preteklosti!