Tujina

Za Švicarje najhujši smučarski mesec v zadnjih 100 letih, slovenski žičničarji glede aktualne sezone optimistični

Ljubljana, 13. 01. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V zadnjih letih smo vedno pogosteje priča suhim božičnim in novoletnim praznikom. Koledarska zima pač ne prinese vedno obilnih pošiljk snega. Slovenski žičničarji so za zdaj s smučarsko sezono zadovoljni, ravno nasprotno pa je v Švici - za njimi je namreč najhujši december v zadnjih 100 letih.

V zadnjih letih smo priča precejšnjemu "zamiku" prave zime. Snežne padavine – prvo obilnejšo pošiljko te zime smo dočakali prav danes – nas največkrat razveselijo šele januarja ali celo februarja, december postaja suh mesec. Smučišča okrog božičnih praznikov tako ne zaznajo takšnega obiska, kot so ga v preteklosti.

"Dogaja se, da so v marcu in tudi v aprilu na nekaterih naših smučiščih odlične snežne razmere," je povedal Danilo Brecelj iz Združenja slovenskih žičničarjev. "Tudi obisk je v tem času soliden, če le ni v nižinah zgodnje pomladi. Izkušnje kažejo, da je manjši obisk v decembru težko nadomestiti. Kljub suhemu prvemu delu sezone je večina večjih smučišč in nekaj manjših pravočasno zasnežila del prog, ki so bile sorazmerno dobro obiskane. Obiskovalcev je bilo seveda manj od pričakovanih, tako da izjemno uspešne ali rekordne zime žal ne moremo pričakovati."

Velika smučarska središča so imela decembra snega zgolj za vzorec.
Velika smučarska središča so imela decembra snega zgolj za vzorec. FOTO: POP TV

Slovenski žičničarji so s predprodajo smučarskih kart za letošnjo sezono sicer zadovoljni, pravi Brecelj. Vprašanje je, kako bodo s smuko zadovoljni smučarji. "Naravnega snega je zelo malo, na nekaterih smučiščih celo nič. Težave imajo predvsem na smučiščih, ki nimajo sistemov za zasneževanje ali v zelo majhni meri (Kanin, Vogel)," dodaja. Pričakovanja za aktualno sezono tako ostajajo v realnih mejah. "Upamo, da so najtežja leta že za nami in se bo število smučarskih obiskovalcev začelo povečevati. Žal je zadnjih nekaj let obisk precej manjši od povprečja. Letošnjo sezono bi bili zadovoljni z od 1,1 do 1,2 milijona obiskovalcev."

Išče se sneg v Alpah ...

Ekstremno suh december je po poročanju Bloomberga pokvaril tudi začetek smučarske sezone v Evropi. Prelepe fotografije zasneženih Alp bodo, kot kaže, vsaj pred novim letom počasi postale preteklost. Smučarska sezona se z meseca decembra vedno bolj odmika v pozno pomlad. Mrzel januar bi lahko izboljšal razmere na smučiščih, a nepredvidljivo zimsko vreme je povzročilo slabšo predprodajo predvsem družinskih vstopnic.

"Po božiču smo se v pisarni največkrat pogovarjali o katastrofalnih snežnih razmerah," je dejal Mark Dowding iz Londona, ki za februar načrtuje smučanje v Avstriji. "Prišli smo do sklepa, da smučanje okrog božiča preprosto ni več mogoče zaradi pomanjkanja snega."

Ko so novembrske nevihte v Alpah povzročile prezgodnje veselje, je december v Švici poskrbel za najmanjšo količino snega v zadnjih 100 letih, odkar opravljajo meritve. Posledično se to pozna tudi na upadu števila gostov.

Če naravnega snega ni, visoko ležeča smučišča privabijo smučarje z umetnim snegom.
Če naravnega snega ni, visoko ležeča smučišča privabijo smučarje z umetnim snegom. FOTO: Reuters

Prejšnji teden je sneg sicer zajel nekatere evropske države, vključno z območji, kjer je sneg bolj kot ne redek pojav, na primer Taormino na Siciliji. Posamezne dele Alp, še posebej Avstrijo in vzhodno Švico, je sicer prekrila snežna odeja, a velika smučarska središča, kot sta francoska Chamonix in Val d'Isere, so dobila snega zgolj za vzorec. Hotelirji pravijo, da bodo zimsko sezono morda rešile rezervacije za prihajajoče mesece.

"V večini naših središč lahko ponudimo zgolj smučanje na višjih nadmorskih višinah, če seveda vreme to dopušča. Stranke so tako zadovoljne," je dejala Agnes Pannier-Runacher, namestnica vodje enega od alpskih smučarskih centrov, ki ga letno obišče več kot tri milijone smučarjev. "Ampak trend bi se lahko hitro obrnil."

Če naravnega snega ni, privabijo smučarje z umetnim ...

Smučarska sezona se kljub pomanjkanju snega novembra in decembra v Sloveniji začenja enako kot prejšnja leta. "Večina smučišč planira začetek smučarske sezone ob koncu novembra ali v začetku decembra. V kolikor ni naravnih pogojev za to, si pomagamo z umetnim zasneževanjem. Izdelava tehničnega snega je v zadnjih letih zelo napredovala. Tehnološko izpopolnjeni in računalniško vodeni sistemi omogočajo vsaj delno zasneževanje že pri mejnih pogojih," razlaga Brecelj. Prav umetno zasneževanje je tisto, ki rešuje naša smučarska središča. In nič drugače ni po preostalih evropskih mestih.

Upravljavci smo z lansko sezono precej zadovoljni, še razloži Brecelj. "Našteli smo okrog milijon smučarskih obiskovalcev, kar je manj od povprečja in pričakovanj. Kljub temu je upravljavcem z zelo racionalnim poslovanjem uspelo preživeti in se pripraviti na novo smučarsko sezono. K temu je precej pripomogla solidna poletna sezona, brez katere si naši smučarski centri ne morejo predstavljati pozitivnega poslovanja."

Smučarska sezona se je v zadnjih letih zavlekla v pozno pomlad.
Smučarska sezona se je v zadnjih letih zavlekla v pozno pomlad. FOTO: Thinkstock

Smuči ostajajo spravljene v kotu ...

Središča na višjih nadmorskih višinah lahko zaradi nižjih temperatur tako poskrbijo vsaj za umeten sneg. Napovedi vremenoslovcev za Alpe sicer obetajo nekaj snežnih neviht, ki bodo morda privabila smučarske navdušence. A vseeno bo obisk smučišč v tem delu Evrope močno pod letnim povprečjem.

"Letos so smuči še vedno spravljene v kotu," pravi Mauro Loss, vodja šole smučanja v severni Italiji. "Na 2.500 metrih se bodo vaši čevlji umazali zgolj s prahom. Čas bo, da razširimo ponudbo zimskih športnih aktivnosti."

Klimatologi pojasnjujejo, da so lahko muhasti vremenski vzorci, kot recimo stalen visok tlak, ki je odgovoren za suhe razmere nad Alpami decembra, znak, da nas čakajo velike vremenske spremembe.

"Ne morete pričakovati, da bodo stvari še vedno enake kot pred 50 leti," je dejal Reto Knutti, profesor na švicarskem inštitutu za podnebne spremembe. Knutti ocenjuje, da bo do konca stoletja meja sneženja od 500 do 700 metrov višje kot danes, sneg pa se bo na tleh obdržal od štiri do osem tednov manj. "Zimski dnevi, ko bo pod 3.000 metri nadmorske višine zgolj deževalo, bodo vedno pogostejši."

Zimska sezona v Švici se že tako začenja 12 dni pozneje in končuje 26 dni prej kot leta 1970, pravi Martine Rebetez, profesorica na univerzi v Neuchatelu, ki je z ekipo raziskala podatke 11 meteoroloških postaj v Alpah za več kot štiri desetletja nazaj.

Turistične agencije so strankam omogočile menjavo že rezerviranih nastanitev. A kljub temu nekateri posamezniki izgubljajo potrpljenje. Gustavo Baratta, lastnik alpske vasi v italijanskem Morgexu, počasi razmišlja, da bi pustil ukvarjanje s športom, če se razmere ne bodo izboljšale. Letos je z družino, kot pravi, več časa preživel po kavarnah kot pa na smučanju v gorah. Njegove hčerke so ga za božič poskušale celo prepričati, da bi počitnice namesto v Alpah preživeli na Tajskem.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
13. 01. 2017 18.22
-4
Edino Swissair ni uporabljal aerosolov,pa ga je Švica najbolj nasrkala
gripson
13. 01. 2017 20.05
+4
medvedJEkriv
13. 01. 2017 13.38
+12
Švicarjem se slabo piše....bodo pa šli v klet po kakšno zlato palco......tisto z nekim orlom in križem.
scipio
13. 01. 2017 17.01
+2
ne boj se ti za njih, tile bodo lizali svojo Ricolo še ko bo vsem nam trava rasla iz nosa, sekirali se zaradi obojega itak ne bodo, kajti oni so lahko to, kar so in kar imajo le zaradi vseh nas, ki živimo okrog njih in smo toliko neumni, da jih cenimo kot nadljudi in jih uporabljamo za razne skrivalnice. torej: Švica brez nas ne more, mi mnogi pa moramo itak preživeti brez njih.
mariomandzukic
13. 01. 2017 13.00
-10
zakaj na rogli,kranjski gori,pohorju ni hrvaskih menijev,ce pa gosti iz hrvaske predstavljajo vec kot 40% vseh gostov??????npr slovenski turisti na hr obali predstavljate komaj 11% tujih turistov,pa se nonstop bunite glede menijev v slov jeziku.
CURVANORD Zanetti
13. 01. 2017 13.16
+14
Vi hrvati kot naj nacija,ste poligoti tak da tvojim "za dom spremni" se ni problema nauciti slovenskega jezika
mariomandzukic
13. 01. 2017 13.45
-11
hrvati se ne rabjo ucit slovenscine,ce pa vsi slovenci razumete hrvasko.slovenci imaste ta jezik enostavno v sebi,saj so tud vasi predniki govorili hrvasko
azzurro9111
13. 01. 2017 14.14
-4
kAD JE STIGNEM NA MORE U DALMACIJU, UVJEK JE MENI U SLOVENŠTINU, DA MOGU NARUČIT JELO KO ČOVEK, SVAKAT ČAST KOLINDA, ANE ETO!!!
gripson
13. 01. 2017 20.08
+2
mario, to je zato ker še hrvati ne govorite istega jezika...večinoma govorite srbsko....
grozjak
13. 01. 2017 11.55
samo da se o nečem piše....................četudi o navadnem vremenu, ki nas flustrira, ker ne moremo vplivati nanj...tako je in tako bo.....
Erik432
13. 01. 2017 11.27
+3
"Najhujši smučarski mesec v zadnjih sto letih" .... bedasta izjava. Kot da so imeli pred sto letih več smučarjev in finančnega izkupička.
grozjak
13. 01. 2017 11.58
+7
v času 1. svetovne vojne je seveda vsa evropska elita hodila smučat v zasneženo in politično nevtralno švico....potem pa nazaj pred zemljevide in v zadnje boje...................al kaj so hoteli povedati?????
trac
13. 01. 2017 10.36
+5
Sneg je koristen še za marsikaj drugega. A ja, saj se vse dobi v supermarketu...
tron3
13. 01. 2017 10.32
+11
Naši žičničarji so trenutno optimistični, po zaključku sezone, pa bodo povedali javnosti, česar smo že navajeni vsako leto, da imajo izgubo, ter prosili državo za pomoč, že prevečkrat videno in slišano!!!
hondica
13. 01. 2017 09.37
+4
Super, če bo res topleje, manj stroškov z ogrevanjem, posledično manj emisij PM10, SO2, NO2, NOx in CO2 (ki je seveda bavbav samo za rajo), manj stroškov s pluženjem in soljenjem cest, manj uničenih cest, manj poškodb zaradi padcev, manj odpovedi srca zaradi napornega kidanja, veliko lažje razmere za transport, gradbeništvo, gozdarstvo, trgovino, nasploh gospodarstvo...same dobre posledice.
hondica
13. 01. 2017 09.41
-1
Vem, snegoljubci (kot sem bil včasih tudi sam) mi boste dajali minuse, ampak ti so čustvene narave, ne razumske.
trac
13. 01. 2017 10.30
+4
llluuullliii
13. 01. 2017 10.42
+5
narava je prilagojena da je sneg, pomanjkanje snega pa ima lahko na dolgi rok katastrofalne posledice. Ti pa nosi svojo minico poleti...
vrtnar01
13. 01. 2017 09.29
+3
Ja revčki ubogi...
butalistan
13. 01. 2017 09.20
+11
Švici se obeta bankrot, slovenija pa bo z lakirnico avtov in staro gomolko na kanin (ki še ni prodan srbom) postala gibalo razvoja in ekonomskega uspeha. Bojim se samo, da bo zmanjkalo Slovencev ki bodo predčasno pobegnili iz tega podalpskega raja.
scipio
13. 01. 2017 08.54
+0
na drugi sliki je spust s Saulirea, sedlo med 2. in 3. dolino. Se že veselim.
Bofur
13. 01. 2017 08.52
+18
Če pa današnje januarsko munsunsko deževje, ni znak, da je nekaj narobe z našo klimo, ko je temperatura iz minus 15 šla na plus 3, potem pa ne vem, kaj bi lahko še bilo. Imeli smo normalno nizke temperature, a brez snega, ekstremno suh december in začetek januarja, zdaj pa dež ???Slovenija je očitno med najbolj prizadetimi območji zaradi globalnega segrevanja, ne med najmanj prizadetimi. V bistvu ne mine več leto, da ne bi bilo kakšnega ekstremnega pojava, od ekstremnih poplav, do potem ekstremne zmrzali z žledom, ki uničuje vse. Potem pa dobimo še "kobilice", torej lubadarja.
proofreader
13. 01. 2017 08.59
+6
Na koncu pa dobimo še politike. Gotovi smo.
mariomandzukic
13. 01. 2017 13.06
+1
slovenija lezi na posebni legi,prakticno v trikotniku najvisjega euro gorovja-alp,najvecje europske nizine panonije in mediterana.tko da ja,tle se bodo spremebme hitr napredovale
proofreader
13. 01. 2017 08.34
+1
Alkalaj se ne oglaša več.
proofreader
13. 01. 2017 08.21
+12
Torej naši tajkuni v Švici ne morejo smučati? Meni je prav.
hotchilipoper
13. 01. 2017 08.20
+5
Posilstvo nad vremenom se nadaljuje
DeBill
13. 01. 2017 08.19
+10
ne vem zakaj zaključujejo 26 dni prej, lani se je pri nas potegnila v maj.
Paradox
13. 01. 2017 08.07
+5
za švicarje?