Tujina

Za talko v Sydneyju usodni policijski naboji

Syndey, 29. 01. 2015 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Avstraliji poteka sodna preiskava zavzetja talcev v Sydneyju, pri čemer so bili ubiti trije ljudje - napadalec in dva talca. Enega talca je na grozovit način usmrtil napadalec, za drugo talko pa so bili usodni policijski naboji, ki so se odbili v njeno telo.

Ubita Katarina Dawson in Tori Johnson.
Ubita Katarina Dawson in Tori Johnson. FOTO: Reuters

Ob začetku sodne preiskave o zajetju talcev v Sydneyju decembra lani, pri čemer sta bila poleg napadalca ubita še dva uslužbenca kavarne, v kateri se je drama odvijala, so preiskovalci izvedeli, da je talko Katarino Dawson ubil policijski naboj.

Drugega talca Torija Johnsona pa je s strelom v glavo usmrtil skrajnež Man Haron Monis, ki je zajel talce v kavarni Lindt. Ukazal mu je, naj poklekne, nato pa ga je od zadaj ubil z več streli iz neposredne bližine v telo in tilnik. Prav to je sprožilo policijsko akcijo, v kateri je bila ubita 38-letna Dawsonova, ubit pa je bil tudi Monis.

Policijski naboji so ranili tudi tri druge talce, sicer pa je Dawsonovo zadelo kar šest policijskih nabojev. Vsi so se odbili od trde podlage v njeno telo, eden pa je prebil arterijo, kar je bilo za njo usodno. "Takoj je izgubila zavest, kmalu za tem pa tudi umrla," je dejal Jeremy Gormly, sicer član preiskovalne skupine.

Napadalca so policisti zadeli z dvema nabojema v glavo in 11 v telo.
Napadalca so policisti zadeli z dvema nabojema v glavo in 11 v telo. FOTO: Reuters Video

Sama drama s talci v Sydneyju se je odvijala 15. decembra, trajala pa je 17 ur. Monis je v kavarno prišel že zjutraj. V plastični vrečki je imel skrito šibrovko. Naročil je čokoladno torto in čaj, hkrati pa zahteval pogovor z vodjo. To je bil prav Johnson, ki mu je ukazal, naj zaklene kavarno, nato pa je Monis zavpil: "To je napad. Imam bombo". Zajel je 18 talcev.

Pozneje je Monis Johnsonu ukazal, naj pokliče na številko za klic v sili in pove, da je Avstralija napadena s strani skrajnežev Islamske države. Johnson je moral tudi povedati, da je Monis po Sydneyju namestil več bomb, a pozneje se je izkazalo, da to ni res.

Mediji so prej poročali, da naj bi Johnson umrl med poskusom razorožitve Monisa, a tega ni v uradnem zapisniku. V preiskavi pa piše, da je bil Monis ubit takoj po vdoru policije v kavarno. Najmanj dva naboja sta ga zadela v glavo, 11 drugih nabojev pa je zadelo njegovo telo. Ob vdoru je policija uporabila tudi šok granate. Monis je skupno izstrelil pet nabojev, sicer pa je imel v žepu še 21 nabojev.

V Avsrtralijo je Monis prišel kot iranski begunec, v času zavzetja kavarne pa je bil pogojno izpuščen iz zapora, kjer je bil zaradi več spolnih napadov in sodelovanja pri umoru svoje žene.

Talcem v kavarni je dejal, da je islamski duhovnik in jim naročil, naj na okno postavijo zastavo samooklicane Islamske države. Za zdaj še vedno ni znano, ali je bil tudi v resnici povezan s to skrajno skupino.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RealOne118
29. 01. 2015 11.57
+2
Ja normalno..IRANEC...da bi svet zaceu se vec sovrazit islam in da bi s tem imeli Zidi pa Americani razlog za napad na islamske drzave ter predvsem na Iran, ki jim je trn v peti..so zacel Illuminati organizirat teroristicne napade po vseh krscanskih drzavah
Misija1
29. 01. 2015 20.41
+3
Zgodovina ni tvoja vrlina. Ocitno ne poznas internih bojev znotraj islama, njihovih delitvev, frakcij itd..Tako mimogrede, Savdska Arabija, ki je dalec najhujsa islamska drzava kar se tice strogih zakonov, SOVRAZI Iran ze vec kot nekaj stoletij. Samo zato, ker so na eni strani šiiti, na drugi pa suniti. Malce se pouci o tem. Tudi prakticno celoten arabski muslimanski svet sovrazi Iran, pa imajo isto vero. Zanimivo, kajne? Torej, kdo kuje zaroto proti komu? Malo mešaš hruske in jabolke fantic!
Carlos Satanas
29. 01. 2015 21.26
-1
kraljicavesolja
29. 01. 2015 11.04
+1
Se mi je prov zdel.
Mamas&Papas
29. 01. 2015 10.58
+0
Točno tako. V akciji v Parizu se celo na posnetku vidi, da so "specialci" streljali na vse strani (tudi kako ena oseba pade), potemj pa ugrabitelj prileti na vrata iz povsem druge strani. Nikakor ne opravičujem početja ugrabiteljev, vendar se nobena zmaga ne doseže z lažjo in skrivanjem resnice.
Ramzess
29. 01. 2015 10.48
+0
Tudi v napadu (Charli Hebdo) v Parizu so eno civilistko ubili policaji. Znano je sicer da so talci ogroženi iz obeh strani, težko je razumeti zakaj so eni potem tako nepremišljeni, krivi za posledice pa so drugi. Seveda policaji, specialci itd. ne odgovarjajo za ravnanje ker je kolateralna škoda že v naprej preračunana.