Tujina

Za tragedijo kriva malomarnost?

Madrid, 16. 09. 2008 14.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Neuradni vzrok za nesrečo letala družbe Spanair, v kateri je umrlo 154 ljudi, so zakrilca letala, ki se med vzletom niso spustila.

Španski preiskovalci, ki preiskujejo nesrečo letala družbe Spanair, v kateri je umrlo 154 ljudi, so v vmesnem poročilu predstavili prve ugotovitve. Vzrok za najhujšo letalsko nesrečo v Španiji v zadnjih 25 letih bi lahko bila zakrilca letala, ki se med vzletom niso spustila. Preiskovalci pa še ugotavljajo, ali je zatajila signalizacija, ki bi v pilotski kabini o napaki posvarila pilota, ali pa sta bila tako pilot kot kopilot na napako nepozorna. Prav zato preiskovalci, ki so do ugotovitve prišli na podlagi posnetkov iz snemalnika zvokov v pilotski kabini letala (ene od dveh črnih skrinjic), niso navedli, da so zakrilca uradni vzrok za strmoglavljenje letala.

Letalo se je pri drugem poskusu vzleta dvignilo 12 metrov, nato pa je zagorel levi motor in letalo se je prelomilo na pol.
Letalo se je pri drugem poskusu vzleta dvignilo 12 metrov, nato pa je zagorel levi motor in letalo se je prelomilo na pol. FOTO:

Letalo španske letalske družbe Spanair, ki je bilo iz Madrida namenjeno v Las Palmas na Kanarskih otokih, je 20. avgusta takoj po vzletu ob 14.45 uri po lokalnem času strmoglavilo na madridskem letališču Barajas. Priče so povedale, da je zagorel levi motor ravno, ko je letalo na pisti doseglo maksimalno hitrost in se hotelo dvigniti. Ob tem se je letalo prelomilo na pol. Pri tem je umrlo 154 od 172 potnikov in članov posadke na letalu.

Na 'letalu smrti' je bilo 20 otrok in dva dojenčka. Pretreseni svojci bodo dobili odškodnino, ki pa jim žal ne bo vrnila izgubljenih.
Na 'letalu smrti' je bilo 20 otrok in dva dojenčka. Pretreseni svojci bodo dobili odškodnino, ki pa jim žal ne bo vrnila izgubljenih. FOTO: Reuters

Pravila družbe Spanair narekujejo tehnični pregled letala pred vsakim prvim letom in med postanki. Ker je bilo nekaj narobe z napravo za merjenje zunanje temperature, so letalo McDonnell Douglas MD-82 najprej želeli zamenjati z drugim, vendar so si premislili. Kot je sporočila španska vlada, se je letalska družba kljub tehničnim težavam na letalu odločila, da bodo potniki potovali z istim, 15 let starim letalom. To se je kasneje izkazalo za usodno. Spanair bo tako svojcem vsakega umrlega plačala 127.000 evrov odškodnine, kar sicer določa evropska regulativa, v kateri tudi piše, da mora prvih 20.300 evrov sorodnikom nakazati v petnajstih dneh po identifikaciji žrtve.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
17. 09. 2008 12.28
Kar 20 otrok in dva dojenčka, res žalostno, potem pa jim dajo odškodnine, ki, zelo žaljivo za svojce, z zakonom že vnaprej določene, in s te se zgodba za letalsko družbo konča. Tako je če \'veliki\' poskrbijo zase vnaprej. Sicer pa to ni Amerika, Evropa ne dovoljuje njihove verzije oškodninske zakonodaje, ker meni da bi svojci \'na ta račun\' obogateli, namesto da bi dobili odškodnine. Zdi se ljudje v Evropi res nimajo možnosti dobiti tistega kar jim pripada. V tem svetu življenje očitno res ni nič vredno, za kapitaliste. Hudo no.
Daniella Blaschini
16. 09. 2008 17.14
ksn bedn clank... joj,joj...vsebina clanka je ze vsem poznana, novica je strnjana v naslovu, ce pac nimate dokazov ne pisite o zadevi..