Tujina

Slovaškega milijonarja obtožili za umor novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke

Bratislava, 14. 03. 2019 13.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Razvpitega poslovneža Mariana Kočnerja, sicer enega najbogatejših Slovakov in tudi eno od imen na tako imenovani mafijski listi, so obtožili umora preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke Martine Kušnirove.

Jan Kuciak
Jan Kuciak FOTO: AP

Leto dni po smrti slovaškega preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke Martine Kušnirove bomo, kot kaže, končno dobili odgovor na ključno vprašanje: kdo je naročnik zločina, ki je pretresel slovaško družbo in prisilil takratnega premierja k odstopu. Tožilstvo je namreč vložilo obtožnico proti razvpitemu poslovnežu in enemu najbogatejših Slovakov Marianu Kočnerju, ki se ga je v povezavi z umoroma v preteklosti že omenjalo. 

Obtožnico so vložili 8. marca, a so javnost o tem obvestili šele danes. Kočner je sicer že v priporu zaradi gospodarskega kriminala, sumijo ga, da si je protipravno pridobil 70 milijonov evrov premoženjske koristi. 

Jan Kuciak je za Projekt poročanja o organiziranem kriminalu in korupciji (OCCRP) ter medij Aktuality.sk preiskoval povezavo med italijansko mafijo in slovaškimi politiki, a so njega in njegovo zaročenko našli mrtva, še preden je svoja razkritja objavil. Da njuna smrt ne bi bila zaman, so mediji le nekaj dni po umoru začeli objavljati njegove zgodbe. To in množični protesti, ki so zajeli državo, so v treh tednih privedli do padca vlade Roberta Fica

Kuciak je nekaj mesecev pred smrtjo poslovneža prijavil policiji, ker mu je grozil po telefonu, vendar ni šlo za grožje s smrtjo. Sicer pa se bližajoče nevarnosti ni zavedal. Svojemu uredniku pri Aktuality.sk Petru Bardyju je namreč sporočil, da se ne počuti ogroženo, le dva dni kasneje pa sta se njegovo in zaročenkino življenje končali – Kuciaka sta zadeli dve krogli, Kušnirovo ena.

O primeru Kuciak so ob obletnici umorov poročali tudi v oddaji 24UR Fokus. 

Osumljenci v priporu

Ob obletnici umorov so na slovaške oblasti leteli očitki, da se ne trudi poiskati pravih krivcev, tistih, ki so zločin naročili in načrtovali. Septembra so sicer slovaški policisti priprli štiri domnevne storilce, ki še vedno čakajo začetek sojenja. Med njimi je prevajalka Alena Zsuzsova, ki je med drugim delala tudi za Kočnerja, poleg nje pa še lastnik picerije Zoltan Andrusko, nekdanji policist Tomaš Szabo ter nekdanji vojak Miroslav Marček.

Kot danes poroča slovaški medij hlavne.sk, je po najnovejših informacijah Marian Kočner umor naročil Aleni Zsuzsovi, ki je prek Zoltana Andruska najela morilca Tomaša Szaba. Na kraj naj bi ga pripeljal Miroslav Marček. Policija in tožilstvo tega nista potrdila, osumljencev tudi ne obravnavajo kot organizirane skupine.

Prvotna hipoteza, da je prevajalka naročnica umora, je bila že od začetka na trhlih nogah, še bolj pa po aretaciji četverice, saj je Andrusko Kočnerja takrat izpostavil kot pravega naročnika. 

Sojenje sicer še ne bo steklo tako kmalu, saj naj bi preiskava trajala še najmanj pol leta, naslednji teden pa naj bi tožilec vložil prošnjo za podaljšaje pripora za vse osumljence. 

Domnevni storilci naj bi Kuciakovo in Kušnirino hišo začeli opazovati 5. februarja 2018, žrtvi pa so usmrtili 21. februarja. Za svoje dejanje naj bi Andrusko prejel 50.000 evrov gotovine in 20.000 evrov odpisanega dolga, je pred časom poročal OCCPR.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
14. 03. 2019 14.46
+2
Prebano se sliši dokaj verjetno. Zanimivo, da niso bile grožnje po telefonu dovolj za zaščito svobode govora...glede na to, da se storilci niti niso trudili da bi izpeljali obe smrti ko zrežirano nesrečo...so kot kaže močno verjeli, da je mafija toliko pred oblastjo. Vsekakor neumna poteza, ker je bilo raziskovalno novinarstvo že močno predaleč za take "igrice". Pravijo, da se nobena juha ne poje tako vroča...kot se skuha. Ampak to so v mikrovalovko vmes dali...sj ne vem, kdo komu...tista dva, ki sta "prebila", ali kr sami sebi
MojsterSplinter
14. 03. 2019 15.09
+29
Nalašč niso prikazali kot zrežirano, da bo vsem jasno, kaj se zgodi, če si proti mafiji.
Mauzahecmauzares
14. 03. 2019 14.33
+15
Naročnik bo oproščen, upam stavit. Edino če imajo skesa+ še kak obremenilen mazerialni dokaz.
krnekilojz
15. 03. 2019 09.09
+1
naročnik sedi zaradi protipravnega premoženja v vrednosti 70 milijonov evrov in mu bodo samo tole še zraven pripisali, ali je pravi naročnik ali samo grešni kozel pa najbrž ne bomo nikoli zvedeli.
biggbrader
14. 03. 2019 14.27
+36
Pri nas pa šerif kar hara in hara.
simbol
14. 03. 2019 15.00
+3
Samo zato, ker majo vsi Ljčani prste v marmeladi.!
krnekilojz
15. 03. 2019 09.11
+2
sem Ljubljančan pa nimam roke čisto nič od marmelade ampak hodim v službo za svoj denar! Po tvoji logiki sem edini od Ljubljančanov, ki ne najde marmelade, da bi dal prste not!
VolkBrenin
14. 03. 2019 14.17
+0
tisto onè area bo spet pelo hvalo sposobnim višegrajskim poslovnežem...?! ...pa kako so oh in sploh le tej ...
Kollerik
14. 03. 2019 14.13
+67
Bravo Slovaki, kapo dol!