Tujina

Za vstop v London 200 funtov

London, 05. 02. 2008 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Za tovornjake, ki močno onesnažujejo okolje, bodo vozniki ob vstopu v London morali plačati 200 funtov.

Župan Londona Ken Livingstone je prepričan, da bo zmanjševanje izpustov izboljšalo kakovost zraka v britanski prestolnici in zmanjšalo število smrti zaradi onesnaženja. Predstavniki avtoprevoznikov nov okoljevarstveni ukrep zavračajo, saj naj bi bila njegova izvedba draga, učinki pa zanemarljivi.

Tovornjakarji bodo morali za vstop v London plačati 266 evrov.
Tovornjakarji bodo morali za vstop v London plačati 266 evrov. FOTO: Reuters

Načrt za kaznovanje onesnaževalcev vključuje mrežo kamer, ki bodo spremljale vozila ob vstopu v mesto. Po registrskih številkah bodo uslužbenci nato preverjali, ali vozilo ustreza standardom Evropske unije o izpušnih plinih. Za tista vozila, za katera bodo ugotovili, da standardom ne ustrezajo, bo treba plačati 200 funtov (266 evrov) na dan, sicer je zagrožena kazen 1000 funtov (1300 evrov).

London naj bi imel tako največjo cono z nizkimi izpusti na svetu, podobne cone pa imajo tudi v drugih evropskih prestolnicah, vključno z Berlinom in Stockholmom.

Ukrep za zdaj velja le za tovornjake na dizelsko gorivo, katerih skupna teža presega 13,2 tone, vendar naj bi že letos poleti začel veljati tudi za manjša vozila vključno z avtobusi, minibusi, kombiji in rešilnimi avtomobili. Osebni avtomobili in motorna kolesa so do nadaljnjega izvzeti.

Livingstone je leta 2003 že uvedel podoben ukrep, po katerem je bilo treba za vsak avtomobil, ki je vstopil v središče mesta v času uradnih ur odšteti 8 funtov (12 evrov). Tako se je zmanjšala gneča v središču mesta, povečalo pa se je število avtobusnih potnikov in kolesarjev.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

egenas@gmail.com
06. 02. 2008 21.35
ceveljaza | 05.02.2008 | 23:12 No, o bluzenju: Vprašanje je, kdo bluzi. Seveda ni treba ajzenpona v vsako vas, od velikih mejnih prehodov do večjih mest je pa železnica tista, ki bo v prihodnosti reševala tovornjakarsko onesnaževanje Slovenije. Onesnaženje Ljubljane n.pr. daaaleč presega EU norme!
ceveljaza
05. 02. 2008 23.12
lucy_b | 05.02.2008 | 11:15 Joj kolk pa ti bluziš:))))))) Nisem čist ziher a si malce zadeta ali si premlada ali pa slepa, skratka ne veš kaj govoriš... V prvem delu, ki si ga napisala nimam kaj komentirat, ker je to v bistvu res, ampak drugi del o tovornjakih, železnici, hitrosti, prepovedi....ja a si ziher to ti napisala?? Po tvoje bi rabili 10 tirno železnico, železnico v vsako vas..., pa še takrat ne bi bilo nič od tega. Moderna železnica bo nekje v 20 letih in verjemi da se bo več ljudi vozilo z njo in manj blaga. Tako bo in nič drugače. AC niso zgradili zaradi tega, da jo boš ti/jaz/drugi privatno vsake toliko uporabljali ampak, gledano globalno, zaradi hitrega pretoka blaga in nato šele ljudi. Ne trdim, da je to prav in da mi je všeč ampak tko je. To kar se v SLO dogaja je pa krivo izključno nepravilno planiranje. Avtocestni program je bil že v letu 1996 delno zastarel, kasneje pa vse bolj in bolj. Že nekaj let bi morali imeti 3 pasovne ceste na relaciji KP-MB-MS, 2 obvoznice okoli LJ, obvoznico v MB, AC povezavo Reka-Kozina-Trst da se razbremeni ruta Zagreb-Trst skozi pol Slovenije, hitro cesto Dravograd-CE-Radeče pol pa ena na Krško druga na NM-Metlika (3. os)........ Jah, ni vredno razburjanja....
Draža
05. 02. 2008 19.36
Bom kar pred rampo počakal.
lucy_b@amis.net
05. 02. 2008 11.15
Najboljši ste vsi tisti, k jokcate na take teme da si mi kaj takega ne mormo privoščit. Pa kaj če nimamo subwaya, imamo mestni avtobusni promet, ki bi tekel čisto tekoče, če se nebi vsi taki pametnjakoviči vozili v svojem avtomobilu in želeli parkirati pred svojo pisarno. Ločite eno mini Ljubljano od ogromnega Londona. Jaz bi spremenila samo eno - prepoved vožnje tovornjakov po AC, ma da gre njihov tovor vlak, ne glede na to, da bo prevoz tovora trajal dlje. Če bi jim prepovedali, potem nimajo druge šanse, da ne govorim o tem, da bi s tem zelo veliko pripomogli k razvoju železnic in ekologiji, ki bi potencialno razvijale tudi potniški promet in kmalu bi se lahko vozili v čisto solidnih modernih vlakih tudi vsi tisti, k se jim do sedaj to ne zdi primerno njihovi veličastnosti, prav tako bi tovorni promet tekel hitreje in tovor bi hitro bil hitreje z A v B kot sedaj z tovornjakom. S tem je krog začaran.
drzavljan35
05. 02. 2008 10.54
@bostjan1978 se strinjam!
dinozavec
05. 02. 2008 10.43
RokPirc čudno, da te moti cesta Šentilj - HR. Promet te ceste znaša namreč samo 20 odstotkov ceste Lendava - Maribor. Zakaj se pa ne obregneš ob to?
Rok Pirc 1
05. 02. 2008 10.28
PRAVILNO! To bi morali naši že davno nazaj naredit. Mislim mi državljani plačujemo tako drage cestnine in vse to...boljši avto kot maš, več plačaš cestnine...ceste so pa tak zjebane da je kriza. In zdaj boljši avto ko maš več plačaš zanj, za dajatve naši državi(cestnino...) daš ogromno, a ceste so pa take da si na koncu vsega novi avto uničuješ. Ravno obratno bi moralo bit pri stanju na naših cestah. Da ne govorim o šleparjih ki vozijo skozi Šentilj vse skozi Maribor in proti hrvaški meji... Ti naredijo največje zastoje, uničujejo nam ceste, in uničujejo nam zrak s svojimi izpušnimi plini...plačajo?! NE! Ne plačajo! Prevozijo nam 1/4 slovenskih cest, a ne plačajo nič! Mi ko pa plačujemo cestnino pa jo plačujemo verjetno zato da je tujci ne rabijo, čeprav nam sploh poleti uničijo celo linijo od A do HR.
surfordie
05. 02. 2008 10.12
čim prej tem bolje za vse nas in naše zdravje... Pa vsem tovornjakarjem Romunom, Madžarom,ipd. 500€ zakasirat za vstop v SLO v eno smer.
spomladi@email.si
05. 02. 2008 09.26
Zdej nej pa še naši pametnjakoviči uvedejo kej podobnega za osebne avtomobile smo pa tam...aja, bo treba vse seznanit s tem da London ima subway, Ljubljana pa ne!!!