Tujina

Začelo se je sojenje desetletja: Prvrženci Zlate zore pred sodiščem napadali priče tožilstva

Atene, 20. 04. 2015 12.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Začeti bi se moralo sojenje članom grške neonacistične stranke Zlata zora, a so ga prestavili, saj eden od obtoženih nima odvetnika. Pred sodiščem so se zbrali podporniki in nasprotniki stranke. Bilo je nekaj prerivanja, a braz večjih incidentov.

Sojenje 69 članom neonacistične stranke Zlata zora, ki so obtoženi vodenja kriminalne organizacije, se je danes začelo, a so ga kmalu prekinili in preložili na 7. maj, saj eden od obtoženih še nima odvetnika.

Obtoženim, med njimi je tudi vodja stranke, grozi deset let zapora.
Obtoženim, med njimi je tudi vodja stranke, grozi deset let zapora. FOTO: Reuters

Gre za največje in verjetno tudi eno najodmevnejše sojenje zadnjih desetletij v Grčiji. Po napovedih naj bi trajalo kar leto in pol. Poteka na posebnem sodišču v zaporu Koridalos na obrobju Aten. Med obtoženimi je več kot deset poslancev Zlate zore in vodja stranke Nikolaos Mihaloliakos. Vsakemu od obtoženih grozi deset let zapora. Mihaloliakosa in več drugih vidnejših članov Zlate zore danes ni bilo na sodišče. Od skupno 69 obtožencev jih je prišlo 44.

V 300-članski grški parlament je Zlata zora prvič vstopila po volitvah junija 2012, na volitvah januarja letos pa se je uvrstila kar na tretje mesto. Tudi na lanskih volitvah v Evropski parlament je osvojila tretje mesto in s tem dva poslanska mandata. V stranki sicer trdijo, da jih oblasti preganjajo, ker se bojijo njihovega vzpona.

Pred sodiščem se je zbralo več privržencev stranke, ki so napadali priče tožilstva ob prihodu. Obenem so protestirali tudi nasprotniki neonacistov z napisi, kot je "Stri fašizem". Za varnost so skrbele posebne protiizgredne enote policije.

Preiskava je trajala 15 mesecev

Tožilstvo bo na sodišču skušalo dokazati, da je stranka - ki nastopa odprto ksenofobno, antisemitsko, proti priseljencem in katere znak spominja na svastiko - delovala kot kriminalna združba, katere vodstvo je pozivalo k pretepanju in morda celo umorom priseljencev in političnih nasprotnikov.

Stranko so sicer že povezali z najmanj dvema umoroma. Samo preiskavo pa je sprožil umor levo usmerjenega raperja Pavlosa Fisasa septembra 2013. Do smrti ga je zabodel privrženec Zlate zore.

Nasprotniki stranke in neonacizma na protestu pred sodiščem.
Nasprotniki stranke in neonacizma na protestu pred sodiščem. FOTO: Reuters
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dostojevski II
20. 04. 2015 14.03
+1
V Grčiji sodijo neonacistom. To je nezaslišano !!! Daleč je še Grčija od pravne države. In Slovenije. V Sloveniji potekajo sodni postopki proti novinarjem, ki so si drznili napisati, da so neonacisti v Sloveniji povezani s politično stranko.
CtrlDelete
20. 04. 2015 13.50
+2
Teli fašoti so vedno bolj agresivni!
dostojevski II
20. 04. 2015 14.04
+1
razocarani
20. 04. 2015 15.01
+1
arthur1982
20. 04. 2015 15.19
+1
Tudi pri nas jo imajo, vendar se zaenkrat še skrivajo pod drugim imenom.
razocarani
20. 04. 2015 17.57
+2
vsi ti minusi potrjujejo da je se kako res da imamo veliko fasistov v dezeli