Tujina

Moskva: Možnost za preprečitev državljanske vojne je v rokah Zahoda

Slavjansk/Kijev, 13. 04. 2014 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Začasni ukrajinski predsednik Turčinov je Rusijo obtožil, da vodi vojno proti Ukrajini in odredil "obsežno protiteroristično operacijo", v kateri bo sodelovala vojska. Rusija pa je ukrajinske voditelje obtožila, da vodijo vojno proti lastnemu narodu. "Možnost za preprečitev državljanske vojne je zdaj v rokah Zahoda," so sporočili.

Regionalna uprava je poročala o vrsti spopadov na avtocesti, ki povezuje Slavjansk z regionalno prestolnico Doneck. Na odseku avtoceste je bilo po njenih podatkih v spopadih ubita ena oseba, štirje so bili ranjeni.

Ukrajinski notranji minister Arsen Avakov je davi sporočil, da se je v mestu Slavjansk začela protiteroristična operacija. Dejal je, da bodo varnostne sile skušale ustaviti oborožene separatiste. Prebivalce mesta je pozval, naj ostanejo doma in naj ne stojijo ob oknih. "Sodelujejo enote iz vseh struktur našil sil. Bog naj bo z nami," je minister zapisal na Facebooku.

Po nekaj urah pa je minister sporočil, da so spopadi za policijsko postajo v Slavjansku zahtevali smrtne žrtve. "Na obeh straneh so mrtvi in ranjeni. Na naši strani pripadnik posebnih enot, na strani separatistov neznano število. Separatisti se zdaj skrivajo za človeškim ščitom," je zapisal.

Ruska tiskovna agencija RIA Novosti je navedla izjavo protestnika, ki je dejal, da je bil ubit tudi civilist, dva sta ranjena.

Ukrajina
Ukrajina FOTO: Reuters

Iz mesta s 100.000 prebivalci poročajo o paniki med ljudmi, ki se bojijo vojne in si zato skušajo v trgovinah nakupiti zadostne zaloge hrane. Po navedbah prič je mesto polno dima, saj gorijo avtomobilske gume, ki so jih protestniki zažgali pred barikadami, ki so jih postavili na več ulicah. Ruska tiskovna agencija Itar-Tass, ki navaja priče, je poročala, da nad mestom letita dva bojna helikopterja.

Turčinov: Rusija proti Ukrajini vodi vojno

Začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov je v televizijskem nagovoru narodu Rusijo obtožil, da s podporo proruskih oborožencev vodi vojno proti Ukrajini. "Prelita je bila kri v vojni, ki jo proti Ukrajini vodi Rusija," je dejal.

V spopadih med pristaši in nasprotniki približevanja Rusiji v mestu Harkov na vzhodu Ukrajine je bilo ranjenih 50 ljudi. Kakih tisoč proruskih protestnikov se je v središču mesta spopadlo z več sto prozahodnimi protestniki.

Sporočil je tudi, da sta se nacionalni varnostni in obrambni svet odločila za sprožitev "obsežne protiteroristične operacije ob sodelovanju vojske". "Agresor se ne ustavi in nadaljuje z organizacijo nemirov na vzhodu države. Rusiji ne bomo dovolili, da na vzhodu ponovi scenarij s Krima," je dejal in dodal: "Vsi, ki podpirajo napadalce in okupatorje, ki vodijo oborožen boj proti naši domovini, se ne bodo izognili kazni in odgovornosti."

Ponudil je amnestijo vsem, ki bodo do ponedeljka do 9. ure po lokalnem času položili orožje in odšli iz zasedenih poslopij. To pa ne velja za tiste, ki so streljali na varnostne sile, je dodal.

Tudi ukrajinsko zunanje ministrstvo je znova obtožilo vodstvo v Moskvi, da spodbuja nemire v večinsko ruski vzhodni Ukrajini z infiltracijo agentov provokatorjev. "Vse potrebne konkretne dokaze o vpletenosti ruskih obveščevalnih služb v upor separatistov" bomo posredovali na četrtkovem mednarodnem srečanju v Ženevi, so sporočili iz Kijeva.

Rusija Kijev obtožuje vojne proti lastnemu narodu

Rusija pa je ukrajinske voditelje obtožila, da vodijo vojno proti lastnemu narodu ter izrazila ogorčenje nad grožnjami vlade v Kijevu. "Zahtevamo, da tisti, ki so strmoglavili zakonitega predsednika Ukrajine, takoj prenehajo vojno poti lastnemu narodu in izpolnijo svoje obveze iz dogovora 21. februarja," je sporočilo rusko zunanje ministrstvo. Izrazili so tudi ogorčenje nad "zločinskim ukazom" Turčinova o napotitvi vojske za zatrtje proruskih protestov.

Moskva je zahodne države, predvsem pa ZDA, pozvala, naj vodstvo v Ukrajini pripravi do tega, da ne bo več uporabljalo orožja proti svojemu narodu in da bo takoj začelo pravi nacionalni dialog, v katerem bodo enakovredno sodelovale vse regije s ciljem temeljnih ustavnih reform. "Možnost za preprečitev državljanske vojne je zdaj v rokah Zahoda," je še poudarilo ministrstvo.

ZDA: Napadi kažejo na vpletenost Moskve

Ameriški zunanji minister John Kerry je ruskega kolega Sergeja Lavrova v telefonskem pogovoru posvaril pred "dodatnimi posledicami", če v Ukrajini napetost ne bo popustila. Kerry je dejal, da je zaskrbljen, da so bili napadi v vzhodni Ukrajini "orkestrirani in usklajeni, podobno kot pred tem napadi na Krimu".

Tudi ameriška veleposlanica pri ZN Samantha Power je za ameriško televizijo ABC dejala, da imajo napadi proruskih oboroženih skupin na poslopja policije in varnostnih služb vse znake, ki smo jih videli na Krimu; so profesionalni in koordinirani. "Ne gre za nikakršno dejanje lokalnega prebivalstva. V vseh krajih, kjer je prišlo do zavzetja poslopij, te oborožene skupine ravnajo enako, kar brez dvoma kaže na vpletenost Moskve," je dejala.

Proruski aktivisti so zažgali barikade.
Proruski aktivisti so zažgali barikade. FOTO: Reuters

Mednarodna skupnost zaskrbljena

Nad dogajanjem je zaskrbljena tudi mednarodna skupnost, saj je Rusija po navedbah Nata na meji z Ukrajino doslej namestila že 40.000 vojakov, zato obstajajo bojazni o možni ruski invaziji.

Proruski aktivisti že več kot teden dni zasedajo javna poslopja v Donecku in Luhansku. Zahtevajo priključitev Rusiji ali najmanj referendum o večji avtonomiji regije.

Danes je globoko zaskrbljenost nad zaostrovanjem razmer na vzhodu Ukrajine izrazil generalni sekretar ZN Ban Ki Mun. Nadaljnje zaostrovanje ne koristi nobeni strani. Vse strani je pozval k zadržanosti in se zavzel za konstruktiven dialog, v okviru katerega bi lahko spregovorili o vseh problemih in razelektrili napeto situacijo, so sporočili iz ZN.

Resno zaskrbljenost sta izrazila tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton in generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen. "Globoko sem zaskrbljena zaradi akcij oboroženih posameznikov in separatističnih skupin v več mestih v vzhodni Ukrajini," je zapisala Ashtonova. Znova je izrazila močno podporo EU ozemeljski celovitosti in suverenosti Ukrajine. Rusijo je znova pozvala, naj umakne vojake z območja meje z Ukrajino in naj konča vse operacije za destabilizacijo države.

Rasmussen je ob tem opozoril, da "vsakršno nadaljnje rusko vojaško vmešavanje, ne glede na povod, samo še poglablja osamitev Rusije". Ponoven pojav moških s posebnim ruskim orožjem in v uniformah brez oznak, ki so jih ruske sile nosile ob nezakonitem in nelegitimnem odvzemu Krima, je po njegovih besedah resen razvoj dogodkov, zato je Rusijo pozval, naj ukrepa za umiritev razmer in umakne sile, vključno s posebnimi enotami, z območja okoli ukrajinske meje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (922)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sirius1
14. 04. 2014 13.01
+4
Človeški neumnosti nikoli konca. Ukaz pobiti protestnike ali imajo kaj obljubljenega ali bolezen.
kapljač1
14. 04. 2014 21.52
Oboroženci niso protestniki . Sploh pa ne miroljubni, če sami streljajo. Kaj misliš kaj bi napravili s takšnimi Američani, američani sami, da na njihovem ozemlju spraznejo skladišča orožja in se hočejo na silo odcepit od ZDA . Oziroma zrušiti Obamo.
Ezekiell
14. 04. 2014 10.32
-4
Rusija soli pamet Ukrajnini glede legitimnosti vodstva? Putin pa se samo preseda iz enega stolčka na drugega in nič ne kaže, da bi svoj prestol kmalu zapustil! Kaj bo po volitvah v Ukrajini, ko bo vodstvo tudi po ruskih standardih postalo legitmni in bo še vedno vztrajlo pri "odcepitvi" od Rusije?
Sirius1
14. 04. 2014 13.03
+5
Ne razumem te zakaj bi zapustil imel je več kot 60% glasov ruskih državljanov. V čem je problem.
Ezekiell
14. 04. 2014 08.37
-10
Mene vse skupaj močno spominja na "balvan revolucijo" v Krajini in na srbsko geslo vsi Srbi v eni državi! Kao se je končalo vemo! Rusi so sicer neprimerno vojaško in gospodarsko močnejši vendar ni rečeno, da jim bo uspelo kar so si zamislili.
Sirius1
14. 04. 2014 13.05
+3
El Koronito
14. 04. 2014 08.21
+13
Vedno ista taktika ... v Siriji npr. ... sionistično prostozidarska bilderberg kompanija vedno pošlje plačance, da zanetijo nemire in povzročijo vojno. Na srečo pa sta Iran in Rusija pretrd oreh.
Ezekiell
14. 04. 2014 08.39
-12
Zadeva je dosti bolj preprosta in vsem vidna. Edini zidar je v em primeru Putin, ki zida veliko Rusijo! Ampak samo malo bo treba počakati in se bodo tudi tisti v Rusiji, ki so tam neprostovljno spomnili na avtonomij oz. federalizacijo.
antiXfashizmXeuXgso
14. 04. 2014 09.16
+4
Niet, koliko let nazaj se zahodnjakarski zidarji obljubili neširjenje nata na vzhod.
Ezekiell
14. 04. 2014 10.26
-7
Zakaj naj bi bil NATO problem, če ni več blokovske razdelitve in hladne vojne, Rusija pa naj bi bila partner in ne sovražnik?
antiXfashizmXeuXgso
14. 04. 2014 10.58
+4
Če bi naj bila partner, potem sploh ne vidim potrebe po širjenju nata na vzhod in postavljanju protiraketnega ščita v Poljski,....
antiXfashizmXeuXgso
14. 04. 2014 10.59
+5
In pa, če ni več blokovske delitve, naj se potem nato ukine in razpusti in ostane samo še OZN
Sirius1
14. 04. 2014 13.07
+2
kozmonavt
14. 04. 2014 08.16
+5
Vsi tisti ki kakorkoli podpirate vojno, kar dajte, potem pa boste vsi debelo gledali kako bodo nasi otroci oskropljeni po obrazu s krvjo in mesom svojih starsev in bodo starsi gledali svoje otroke lacne in s tumorji po telesu, ti pa bodo jokali da jih boli. Kar dajte, potem po nekaj letih pa bodo morebitni preziveli zopet postavljali spomenike z napisi: "Nikoli vec!"
Ka pa mislis
14. 04. 2014 08.09
+6
Osvoboditelj in antiterorist putin. Zivela rusija
kapljač1
14. 04. 2014 08.06
+12
Rusija na svojih mejah ne bo tolerirala Američanov, bi moralo biti jasno najprej Ukrajincem. Vse ostalo dogajanje je "del teatrA" Neumno se mi zdi, da se v ta nesmiseln in nerešljv spor meša Evropa, ker će zadeve uidejo iz vajeti , jih bomo tudi "fasali" prvi.
Ka pa mislis
14. 04. 2014 08.10
+10
Kavbojci to pridno izkoriscajo. Zaguzvajo dalec stran od sebe
Ezekiell
14. 04. 2014 10.28
-5
Najprej je treba vedet, da NATO ni samo USA! In kdo je Rusija, da bi preprečevala Ukrajini, da se sama odloči?
kapljač1
14. 04. 2014 21.44
+2
Težka bo. Rusi ne bodo kar tako "vse to pisano druščino imenom Nato " pustili na svoje meje. Oziroma imajo idealno priložnost, da začno nove vojne. Itak je že predolgo v Evropi mir , menijo eni.
kapljač1
14. 04. 2014 21.47
+2
točno tako HordeZla, če bi se vojne dotaknile njihovega ozemlja, bi se "kajbojci" šli drugačnejše politike. Tako se ga pa lahko glumijo po mili volji, ker vedno kdo tudi tako nasede
Skopušnik Janez
14. 04. 2014 07.46
+4
Gremo Rusija!!!
frufelj
14. 04. 2014 07.09
+9
Citirate vsako besedo ameriških plačancev in parafrazirate večino tega, kar rečejo Rusi
posve?eni zaniwars
14. 04. 2014 06.46
+5
Mladi? Plasto
14. 04. 2014 03.29
+57
ČE ME SPOMIN NE VARA ....SO AMERIČANI ,KO SMO SE OSAMOSVAJALI MI SLOVENCI !!!!!!! PODPIRALI CENTRALNE OBLASTI V JUGOSLAVIJI (James Baker je bil takrat zelo glasen ) in TRDILI DA JE JUGOSLAVIJA ENA NEDELJIVA DRŽAVA !!!!! PO 300.000 MRTVIH IN GENOCIDU JE REZULTAT JASEN :)) !!!!!!!!!!! ČE ŽELITE VERJEMITE MEDIJEM IN TEMU S ČIM VAS FILAJO ...... JAZ JIM NE VERJAMEM ,KER ZNAM RAŽMIŠLJATI S SVOJO GLAVO !!........ naj NATO pojasni napad na ZRJ ,ki je bil brez mandata ZN in je bil torej napad na suvereno neodvisno državo !!!! ISTI POSKUŠAJO SEDAJ PRILEPITI RUSOM ,DA NAPADAJO UKRAJINO ???!!!!! :)))))) ........................................... PA NE MOREŠ NAJPREJ NEKOMU NEKAJ UKRASTI , SE NAREDITI KOT ,DA NI BILO NIČ , POTEM PA ,KO OKRADEJO TEBE , KRIČATI KAKO JE SVET NEPRAVIČEN :d .............. pa če smo že glih pri temi ,naj mi nekdo pojasni še LIBIJO ????? NOVINARČKI!!!!!!!!!! kak je lajf u libiji danes ???? :D !!!!!!!!!
acviba
14. 04. 2014 06.08
+21
posve?eni zaniwars
14. 04. 2014 06.47
+15
El Koronito
14. 04. 2014 08.22
+1
big_foot
14. 04. 2014 08.33
+2
Justiceiscoming81
14. 04. 2014 08.56
+2
Libija in Irak nista več zanimiva... so dosegli svoje. Destabilizacija države, nafta je pa v rokah ameriških korporacij...
Rovcanin33 .
14. 04. 2014 09.33
-1
Niti ena stvar, ki si jo rekel ni res. Američani, so seveda "formalno" povedali, da želijo celovitost Jugoslavije, jim pa ta socialistična tvorevina ni več potrebovala, ko se je razpadla sovjetska zveza. Čisti dokaz je ameriški dokument oz. protokol, ki so ga v tistem času prevzeli, da se Jugoslavijo finančno več ne podpira in uniči z finančnimi sredstvi. In ne, ni umrlo 300.000 ljudi, bosanski komitet za vojno v jugoslaviji, je izdal številko nekje okrog 100.000.
Super Sonic
14. 04. 2014 00.47
-8
naj se že začne ta vojna-pušil ga bomo pa vsi
bitnabit
14. 04. 2014 00.44
-4
nibiLruS coming soon, če imate kakršnakoli dodatna vprašanja , vprašajte svojega zdravnika ali farmacevta:)
Opazujemvas
14. 04. 2014 00.31
-3
Kje vidite Putina cez nekaj let?
pečeni majer
14. 04. 2014 00.36
+6
IQ007
14. 04. 2014 00.58
+12
kje vidiš huseina in angelco čez nekaj let?Putin bo ziher še vedno predsednik Rusije
acviba
14. 04. 2014 06.09
-2
Fureru je mal zaslo...drgac je pa dobr vedu kaj in kako z zidi...
Ezekiell
14. 04. 2014 10.57
Za tale antih....bi lahko šel malo na zaslišanje!
torkov
14. 04. 2014 00.17
+20
Infa od vira, ki je v preteklosti večkrat objavljal novice iz vladnih krogov, ki so se več dni zatem izkazale za resnične. Tudi to je objavil že včeraj. Predsednik CIA je včeraj bil v Kijevu ter dal Turčinovu dovoljenje za do 10 tisoč žrtev. Če bo številka pod to mejo, jih bodo ZDA 'opravičile' pred svetom. Info sicer ni potrjena, je pa dovolj zanesljiv anonimni žvižgač, ki je v preteklosti večkrat postregel z resničnimi zaupnimi informacijami.
pečeni majer
14. 04. 2014 00.21
+11
isto se je zgodilo z srebrenico!!!!clinton je rekel iztbegoviću da je caa 5000 žrtev primerno da se opraviči mednarodno (nato) posredovanje
McMxL
14. 04. 2014 00.28
+0
pečeni majer
14. 04. 2014 00.29
+12
mopedist ko se boš upal iz jame boš mogoče spregledal,mogoče....
mototurist
14. 04. 2014 00.14
-7
kopljejo ukrajinci luknjo in v globini dveh metrov naletijo na star telefonski kabel in ugotovijo da so že njihovi predniki uporabljali telefon. kopljejo rusi globoko luknjo in ne najdejo nič. sklepajo da so njihovi predniki uporabljali mobitel.
nikhrast
14. 04. 2014 01.37
+3
mototurist
14. 04. 2014 00.09
-12
danes sem gledal moto gp. in zaboga, manjkala so visoko razvita motorna kolesa ruske proizvodnje kot npr. ural pa dnjeper, hehehehe....
pečeni majer
14. 04. 2014 00.23
+5
mopedi so mogoče res razviti,mopedisti pač ne!!!!
mototurist
14. 04. 2014 00.32
-12
ne rusi so razviti. razen nekaj frčoplanov napol kopiranih in nekaj podvodnih trug ne premorejo popolnoma nič
McMxL
14. 04. 2014 00.37
+12
@mototurist A Res? Ruska balistična raketa K-77M sama popravi smer cilja.. Četudi, cilj rakete spreminja smer, ga raketa vedno zadane... NATO se je pred časom že zanimal za tovrstno orožje.. Torej ? Kaj pa Pantsir S1, GM569, Telar..........
mototurist
14. 04. 2014 00.44
-6
mogoče. drugače je bilo pa veliko zanimanja tudi za zaporožce, pa moskviče....
McMxL
14. 04. 2014 00.45
+5
Kerega leta ? Ker tukaj je govora o aktualnih problemih... Še nekdo ki živi v zgodovini...
mototurist
14. 04. 2014 00.48
-2
McMxL
14. 04. 2014 00.52
+6
Prašam, ker Rus se ne hvali toliko kot se zahod.. Mimogrede ali poznaš vojaška letala Mig, ki jih imata v lasti amerika in NATO... No, to so ruska letala in so najbolj dovršena vojaška letala na svetu... Mah nimaš pojma :)
Mladi? Plasto
14. 04. 2014 03.19
+15
ČE ne sodelujejo pri zahodnem pojmovanju sveta še ne pomeni ,da nimajo opreme za obrambo svoje države in napad:) ......KAR SE PA TIČE PRČKANJA PO RUSIJI ??? .....vsak ,ki se je spravil prčkat po tistih koncih je POPUŠIL - NAPOLEON , HITLER .........zgleda pa da bo zdej še NATO -ZDA -EU :)))) ....... KITAJC BO PODPRL RUSA(že potrjeno) !!!!! vi pa nasedasjte javnim občilom .......
Ata_Smrk
13. 04. 2014 23.51
-18
Rusi bojo zakuhali vojno, boste vidl. Pa naj pustijo ze te ukr na miru!!!
McMxL
13. 04. 2014 23.53
+24
Kar naj poči in upam, da tretji rajh pod imenom Evropska Unija razapade.. Rajši, dam svoje življenje, kot da mi otroci in vnuki živijo v tej svinjariji, kjer ima moč le denar..
I Res
13. 04. 2014 23.57
+18
židi in zda kuhajo to a se bo prismodilo.pri rusih so židi premajhni. zda naj poskrbi za red doma in naj nehajo pomagati židom z ukopacijo
pečeni majer
13. 04. 2014 23.47
+31
bolj krvave roke od zda ima samo vatikan,ampak ta obstaja 1000 let dlje od zda!!
McMxL
13. 04. 2014 23.49
+19
S to razliko, da Vatikan zadnja desetletja miruje, medtem ko ameri še vredno trosijo smrt po nerazvitih državah...
pečeni majer
13. 04. 2014 23.53
+15
saj zda ubijajo v imenu vatikana.še vsak njihov predsednik je šel k papežu, mu roko polizal in dobil ukaz katero državo je treba demolirati!
pečeni majer
13. 04. 2014 23.57
+10
sionisti in vatikan so veliki prijatelji,ne rečejo rockfelerju zastojn da je varuh vatikanskega zlata!!!
I Res
13. 04. 2014 23.58
+11
ne samo po nerazvitih drzavah ampak po celem svetu
I Res
14. 04. 2014 00.04
+15
zda ne ubijajo v imenu vatikana. glavni v zda(v ozadju(denar)) so židi. v zgodovini so židi z svojo lakomnostjo že naredili to da so se ljudje uprli in vemo kaj je prišlo ven iz tega.
pečeni majer
14. 04. 2014 00.09
+4
vatikan je eden največjih delničarjev v ameriški orožarski industriji!
McMxL
14. 04. 2014 00.10
+3
Ne samo židje... Če imajo ameri od določene države korist jo vzamejo pod okrilje, ki se imenujejo OZN, NATO itd... EU je skupnost od katere imajo ameri ogromno = zračni prostor...Že ne daleč od nas ima NATO oziroma ameri štab...
pečeni majer
14. 04. 2014 00.15
+3
se sploh ne borijo za denar,tega imajo več kot preveč.želijo si samo neskončno moč nad rajo!
McMxL
14. 04. 2014 00.27
+6
Kako imajo denar, če so najbol zadolžena država na svetu ?
pečeni majer
14. 04. 2014 00.34
+9
ne kot država,ampak posamezni magnati z rotshildi na čelu ki diktirajo planetu!
McMxL
14. 04. 2014 00.42
+1
iGURT
13. 04. 2014 23.38
+4
Bundy Ranch ......... ........google
mototurist
14. 04. 2014 00.06
-6