Tujina

Zadnja republikanska debata v znamenju napadov na Marca Rubia

Concord, 07. 02. 2016 08.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Republikanski predsedniški kandidati so se pomerili na zadnjem televizijskem soočenju pred strankarskimi volitvami v državi New Hampshire. Čeprava vodi v anketah, je Trumpa večina ostalih kandidatov pustila pri miru, napadali so predvsem Rubia.

Donald Trump in Ted Cruz
Donald Trump in Ted Cruz FOTO: AP

Republikanski predsedniški kandidati so se v soboto v Manchestru pomerili na zadnjem televizijskem soočenju pred strankarskimi volitvami v državi New Hampshire, kjer v anketah premočno vodi newyorški milijarder Donald Trump. Na drugo mesto se je prebil floridski senator Marco Rubio, ki je bil najpogostejša tarča napadov.

Na odru je bilo sedem kandidatov, televizija ABC pa nanj zaradi prenizke podpore javnosti ni povabila nekdanje direktorice Hewlett Packarda Carly Fiorina, kljub njenim odločnim protestom.

Je pa prišel Trump, ki se ni udeležil zadnjega soočenja pred strankarskimi zborovanji v Iowi, ker se je sprl s televizijo Fox. To je pomagalo k zmagi teksaškega senatorja Teda Cruza v Iowi. Trump in Ben Carson sicer trdita, da je Cruz zmagal zaradi laganja konservativnim volivcem Iowe, češ da je Carson odstopil od kampanje.

Cruz se je v soboto opravičil, ker so pripadniki njegove kampanje volivce v Iowi prepričevali, da se Carson poslavlja in naj ne zapravljajo glasov. V sklepnem govoru soočenja se je Cruz pohvalil, da je zmagal v Iowi kljub nasprotovanju subvencijam za etanol, od katerih živi veliko kmetov Iowe. Trump mu je nato zabrusil: "Zmagal si z glasovi Bena Carsona".

Trumpa so pustili pri miru

Čeprava vodi v anketah, je Trumpa večina ostalih kandidatov pustila pri miru. Le nekdanji guverner Floride Jeb Bush se je odločil za napad, čeprav je iz njunih dosedanjih spopadov večinoma prišel kot poraženec. Trumpa je kritiziral zaradi načela, da lahko vlada ali podjetje zaplenita premoženje posamezniku, če gre za skupno dobro, na primer gradnjo ceste.

Trump se je norčeval iz Busha, da spet poskuša biti odločen, Bush pa je usekal, da je Trump v Atlantic Cityju odvzel zemljo starejši gospe, da bi tam zgradil parkirišče za limuzine. Trump mu je odvrnil, naj utihne, zato ga je publika izžvižgala, Trump pa je na to odgovoril, da so v dvorani "le strankarski voditelji in bogati donatorji, katerim nisem všeč, ker nočem vzeti njihovega denarja". Izrazi neodobravanja so se okrepili.

Mučenje z vodo in nekdanji predsednik Bush 

Ni pa bilo neodobravanja, ko sta Cruz in predvsem Trump zagovarjala mučenje z vodo, sporno prakso zasliševanja, ki jo je uporabljala administracija Georga Busha mlajšega, prekinil pa jo je Barack Obama. Cruz je dejal, da ne gre za mučenje in da bi uporabil vsako tehniko, če bi ta preprečila napad na mesto. Trump pa je dejal, da bo uvedel še kaj hujšega kot simulirano utapljanje.

Ameriške volitve
Ameriške volitve FOTO: AP

Jeb Bush je prakso iz časov predsednikovanja svojega brata gladko zavrnil in dejal, da tega ne bi počel. Rubio je dejal le, da ne bo razkril, kakšne taktike bi uporabljal v vojni proti terorizmu.

Ravno pred soočenjem je Severna Koreja izstrelila raketo dolgega dosega in Bush je povedal, da bi v primeru potrebe preventivno bombardiral to državo, Trump bi zaprosil za pomoč Kitajsko, Cruz pa bi počakal na informacije, preden bi bombardiral.

Kaj pa Rubio?

Po tretjem mestu v Iowi je začela naraščati podpora Rubiu v anketah New Hampshira, kjer so republikanski volivci manj konservativni kot v Iowi. To je zaskrbelo ostale kandidate republikanske sredine, ki računajo, da se bo Trumpov balon sčasoma izpraznil, volivci pa bodo spoznali, da je Cruz preveč konservativen in nepriljubljen za zmago proti demokratu.

Guverner Ohia John Kasich je ostal pozitiven in zmeren tudi glede vprašanja imigracije, čeprav to med republikanskimi volivci ni priljubljeno stališče. Ne glede na to je v anketah visoko, takoj za Rubiom in skupaj s Cruzom. Carson je ostal mlačen in se bo po mnenju političnih komentatorjev verjetno kmalu poslovil, pred podobno dilemo pa bosta v primeru slabega rezultata v torek tudi Bush in guverner New Jerseyja Chris Christie.

Slednja sta zato predvsem ciljala na Rubia in mu skušala spodrezati krila iz Iowe. Primerjala sta ga z Obamo in svarila volivce, da ne smejo zaupati položaja predsednika politiku, ki nima izvršnih izkušenj. Christie je Rubia vidno pretresel in malce zmedel s kritikami, da ima naučen 20 sekund dolg govor, ki ga nenehno ponavlja. Rubio je v nadaljevanju dejansko ponovil nekatere stavke, ko je kritiziral Obamo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
07. 02. 2016 12.21
+3
pa kaj me briga amerika za noben denar nebi biu tam
mackon08
07. 02. 2016 11.56
+3
Vidi se koliko pameti imajo Američani. Zadnjič je eden izjavil da jih je Clinton in Obama uničil, da jih bo pa Trump rešil. Naj pride Trump pa bo videl kaj jim bo ta bogataš naredil. Kdaj pa je bogataš gledal na dobrobit navadnega ljudstva. To bo še uničenje.