Tujina

FOTO: 'Mladić je ostal strahopetec do zadnje minute'

Haag, 22. 11. 2017 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min

Člani družin bošnjaških žrtev genocida v Srebrenici so zadovoljni z dosmrtno obsodbo za Ratka Mladića. Fikret Grabovica iz združenja staršev umorjenih otrok med obleganjem Sarajeva je sicer dejal, da ne obstaja kazen za to, kar je Mladić storil. Član predsedstva BiH Izetbegovič je Mladića označil za zločinca in strahopetca. Podobno meni tudi ameriška novinarka, ki je v času vojne poročala iz Bosne in se večkrat sestala z Mladićem.

Člani družin bošnjaških žrtev genocida v Srebrenici so po obsodbi poveljnika vojske bosanskih Srbov Ratka Mladića na haaškem sodišču zadovoljni z dosmrtno zaporno kaznijo. Obenem pa so nezadovoljni, ker sodišče ni ugotovilo, da je bil genocid storjen tudi v drugih delih BiH, kjer so preganjali nesrbsko prebivalstvo.

PREBERITE ŠE: Kdo je Ratko Mladić?

Razglasitev sodbe so spremljali v spominskem domu v Potočarjih pri Srebrenici. Po objavi dosmrtne kazni za Mladića se je ena od mater Srebrenice, ki je v genocidu leta 1995 izgubila dva sinova, moža in tudi več drugih moških članov širše družine, zadovoljna zahvalila haaškemu sodišču in bogu, ker so izpolnili njihova pričakovanja o pravični sodbi, je poročala regionalna televizija N1.

Nezadovoljni, ker sodišče ni prepoznalo genocida tudi v drugih krajih po BiH 

Predsednica združenja Matere Srebrenice Hatidža Mehmedović pa je sodbo spremljala pred sodiščem in ni bila popolnoma zadovoljna s sodbo. Kot je povedala, sodišče ni ugotovilo, da je bil storjen genocid tudi v drugih v občinah na vzhodu in severozahodu BiH, v katerih so srbske sile izvajale pregon nesrbskega prebivalstva od leta 1992.

Razočarana nad sodbo glede zločinov nad nesrbskim prebivalstvom v Prijedorju na severozahodu BiH je tudi odvetnica Vasvija Vidović, ki ima veliko izkušenj z obrambo obtožencev na haaškem sodišču. Povedala je, da je sodba Mladiću "zgodovinski dogodek".

"Mladić je obsojen za najtežja kazniva dejanja in genocid ter za zločin proti človečnosti. Mislim, da je sodba pravična in predstavlja delno pravico za žrtve. Haaško sodišče je s sodbo opravičilo svoj obstoj," je povedala Vidovićeva v programu N1.

Predstavnica združenja žrtev vojne iz Prijedorja je prav tako povedala, da so povratniki v mesto zadovoljni s sodbo, a so vendarle pričakovali, da bodo tudi zločini v tem delu BiH označeni kot genocid. Spomnila je, da so srbske sile v organiziranih pregonih leta 1992 umorile tisoče ljudi, več deset tisoč pa so zaprli v koncentracijska taborišča.

Reakcija po obsodbi
Reakcija po obsodbi FOTO: AP

Grabovica: Mladić ni pokazal kesanja

V Haagu je sojenje spremljal tudi Fikret Grabovica iz združenja staršev umorjenih otrok med obleganjem Sarajeva, ki je dejal, da ne obstaja kazen za to, kar je Mladić storil. Povedal je, da so lahko delno zadovoljni, ker je bil potrjen del obtožnice o terorju nad civilnim prebivalstvom v Sarajevu in ubijanju otrok ter o skupnem zločinskem načrtu.

Kot je dodal, je ugotovil, da Mladić ni pokazal nobenega kesanja. Ocenil je, da je bil Mladić tudi danes strahopeten, ker ni imel poguma, da bi poslušal odločitev sodišča, temveč je z incidenti poskusil ovirati izrek sodbe.

Izetbegović: Nihče ne bi smel Mladića imeti za heroja

Na obsodbo Mladića se je odzval tudi član predsedstva Bosne in Hercegovine Bakir Izetbegović. "Prepričan sem, da se tiha pretežna večina bosanskih Srbov ne poistoveti z Ratkom Mladićem in zločini," je dejal. Poudaril je, da je za prihodnost odnosov v BiH odločilno, da se "umakne hipoteka zločina z naroda, in se postavi na posameznike, ne glede na to, koliko teh posameznikov je bilo in kakšne funkcije so zavzemali"

"Ratko Mladić je zločinec in strahopetec, saj le strahopetci napadajo in ubijajo ujete ženske, otroke, civile," je dodal Izetbegović. Poudaril je, da noben narod ne bi smel Mladića imeti za heroja in izrazil upanje, da bo današnja obsodba prinesla takšno vrsto streznitve in prekinila tovrstno prakso v Bosni in Hercegovini. "Sprejemanje resnice je edina pot in edini način, da bo prihodnost BiH boljša od preteklosti," je dejal predstavnik Bošnjakov v predsedstvo BiH. 

Mladić se je pred izrekom sodbe v sodni dvorani razburil, da so ga morali iz nje odstraniti.
Mladić se je pred izrekom sodbe v sodni dvorani razburil, da so ga morali iz nje odstraniti. FOTO: AP

Amanpour: Mladić je ostal strahopetec do zadnje minute

Novinarka ameriške TV mreže CNN Christiane Amanpour, ki je med vojno na Balkanu poročala z bojišč in intervjuvala tudi takratnega generala bosanskih Srbov, je komentirala tudi današnji izrek sodbe v Hagu. Dejala je, da je Mladić ostal strahopetec do zadnje minute, ker ni ostal v sodni dvorani in prisluhnil izreku obsodbe. "Dosmrtna kazen za Mladića je najmanj, kar so žrtve te vojne morale dobiti," je komentirala za CNN

Še pred obsodbo je ena najbolj znanih ameriških novinark objavila tudi zelo čustven osebni zapis o svojih srečanjih z obsojenim zločincem. "Ko sem "klavca iz Bosne" vprašala, kaj si misli o tem, da bi lahko bil obravnavan kot vojni zločinec, mi je Ratko Mladić leta 1993. dejal, da ni večje časti, kot braniti svoj narod. Z velikim zadovoljstvom ga danes gledam, kako čaka obsodbo v Hagu," je zapisala. 

'Mladić je poosebljeno zlo' 

S sodbo so zadovoljni tudi v ZN. Visoki komisar ZN za človekove pravice Zeid al Husein je sodbo označil za pomembno zmago pravice. "Mladić je poosebljeno zlo," je povedal Zeid. "Vodil je ene najtemačnejših zločinov v Evropi po drugi svetovni vojni," je poudaril.

"Današnja sodba je opozorilo vsem, ki izvajajo tovrstne zločine, da se ne bodo izognili pravici, ne glede na to, koliko moči imajo ali koliko časa bo trajalo. Odgovarjali bodo," je še poudaril Zeid, ki je med letoma 1994 in 1996 v nekdanji Jugoslaviji služil kot pripadnik zaščitnih sil ZN. Tako je konflikt spoznal iz prve roke, so ZN zapisali v izjavi za javnost.

Podporniki Mladića vztrajajo, da je ta nedolžen

V Republiki srbski so danes izražali nezadovoljstvo s sodbo haaškega sodišča proti Mladiću, v vzhodnem Sarajevu so celo potekali manjši protesti nekdanjih pripadnikov Mladićevih vojaških enot.

Trdijo, da je Mladić nedolžen, in da tožilstvo ni dokazalo nobenega njegovega zločina.

Predsednik Republike srbske Milorad Dodik je na današnji novinarski konferenci v Banjaluki dejal, da haaška sodba ni nobeno presenečenje, a bo okrepila stališče srbskega naroda, da je "general Mladić heroj in patriot".

"Ne vem, ali kakšno srbsko gospodinjstvo verjame, da je general kriv," je dejal Dodik. Po njegovih besedah je Mladić rešil srbski narod pred genocidom, današnja sodba pa je zaušnica srbskim žrtvam. Spomnil je, da je v vojni v BiH umrlo približno 30.000 Srbov.

Ocenil je še, da je odnos haaškega sodišča do srbskih žrtev neenakopraven, ker so najmanj postopkov vodili zaradi zločinov nad Srbi, medtem ko je bilo največ Srbov obtoženih za vojne zločine. Dodik je še dejal, da Mladiću ne more soditi sodišče, temveč samo zgodovina, ki bo podala "končni odgovor, kdo je general Mladić".

V Srbiji niso presenečeni

V Srbiji nad današnjo odločitvijo haaškega sodišča niso presenečeni. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je dejal, da ni presenečen, razsodbe, ki ni pravnomočna, pa kot predsednik države ne more komentirati. Državljane Srbije je pozval, naj raje gledajo v prihodnost in razmišljajo o tem, kako bodo živeli njihovi otroci ter kako bodo ohranili mir in stabilnost v regiji. "Danes ni dan za veselje niti za žalost, temveč za to, da pogledamo, kakšno prihodnost si želimo," je dejal.

Na novinarsko vprašanje o kaznovanju odgovornih za zločine nad Srbi pa je Vučić dejal, da dejstvo, da tisti, ki so ubijali srbske žrtve, niso odgovarjali, ne sme opravičevati "zločinov, ki so jih zagrešili nekateri s srbskim imenom in priimkom".

Tudi srbska premierka Ana Brnabić, ki je danes na obisku na Norveškem, je dejala, da razsodba za srbski narod ni presenečenje. Tako kot Vučić je prepričana, da se morajo Srbi zdaj obrniti v prihodnost, da bi končno prišli do stabilne države.

Podpredsednik srbske vlade Rasim Ljajić pa je opozoril, da je treba v luči razsodbe preprečiti nov val etnične nestrpnosti. "Dokler bo javnost v regiji razdeljena v navijaške tabore, ne bo prišlo do resničnega soočenja s preteklostjo in zločini, ki so se zgodili v začetku 90. let," je dejal.

Vodja srbskih radikalcev Vojislav Šešelj je medtem ocenil, da je haaško sodišče danes sprejelo "politično sodbo, uperjeno proti srbskemu narodu, ki je sodeloval v vojni, deloma tudi proti Srbiji, najbolj pa proti Republiki srbski".

Plenković: Sodba Mladiću je primerna njegovim dejanjem

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes ocenil, da je dosmrtni zapor primerna kazen za vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića glede na njegovo vlogo med vojno. Spomnil je, da zaradi obsežnosti primera proti Mladiću vojni zločini, ki jih je kot poveljnik nekdanje JLA storil na Hrvaškem, niso bili del obtožnice.

Plenković je novinarjem v saboru povedal, da je hrvaška vlada prejela informacijo o sodbi Mladiću. "Menimo, da je bila sodba primerna glede na vse, v čemer je bil Mladić udeležen," je dejal hrvaški premier.

Obžaloval je, ker v sodbi niso omenili nekdanjega državnega vrha Srbije, kot tudi dejstvo, da v obtožnico proti Mladiću niso bili uvrščeni zločini, ki jih je storil na Hrvaškem. Po njegovem mnenju Mladićevih zločinov na Hrvaškem niso obravnavali na haaškem sodišču zaradi obsežnosti predmeta. Dodal je, da bi bilo treba hrvaško tožilstvo vprašati, zakaj ni bilo obtožnice proti Mladiću na Hrvaškem.

Na Hrvaškem imajo Mladića odgovornega predvsem za zločine v vasi Škabrnja v zaledju Zadra, v kateri so pripadniki takratne JLA in srbskih upornikov 18. novembra 1991 umorili 84 prebivalcev in ujetih hrvaških vojakov. Poveljnik napadalcev je bil takratni polkovnik JLA Ratko Mladić. Zločin se je zgodil istega dne, ko je srbska vojska zasedla Vukovar.

Nekdanji poveljnik obrambe Škabrnje Marko Miljanić je danes izjavil, da zanj dosmrtni zapor za Mladića "ne pomeni nič", ker ni bil obsojen tudi za zločine na Hrvaškem.

Miljanić je izrazil sočutje z žrtvami Srebrenice in dejal, da je zadovoljen, ker so v BiH vsaj na nek način dobili zadoščenje. Hkrati ne more dojeti, je dejal, zakaj hrvaško pravosodje ni storilo ničesar, da bi Mladiću sodili za zločine na območju Zadra in Šibenika. Kot je poudaril, so Mladiću po vojaških operacijah na Hrvaškem leta 1991 podelili čin generala JLA.

Priložnost, da se spomnimo žrtev 

Na obsodbo so se odzvali tudi na slovenskem zunanjem ministrstvu (MZZ). ''Današnji dan je tudi priložnost, da se ponovno spomnimo vseh žrtev vojne v Bosni in Hercegovini. Srebrenica mora ostati v našem spominu tudi kot opomin mednarodni skupnosti, da se tovrstna grozodejstva ne smejo nikoli več ne ponoviti, ne dopustiti,'' so sporočili. 

''S to odločitvijo je sodišče ponovno potrdilo, da takšni zločini nimajo roka zastaranja. Hkrati je pomembno sporočilo vojnim hudodelcem, tudi v drugih predelih sveta, da bodo za svoja dejanja odgovarjali.'' 

V skladu z mednarodnim pravom in prizadevanji za preprečevanje nekaznovanosti na MZZ pričakujejo dosledno izvršitev sodbe, ki je izjemnega pomena za preživele, svojce umrlih in tistih, ki še vedno veljajo za pogrešane. Zaključek sodnih procesov proti posameznikom, obtoženim za zločine in grozodejstva, storjena na območju nekdanje Jugoslavije, ter sprejemanje resnice sta ključna pogoja za proces sprave v regiji. 

Profesor mednarodnega prava Ernest Petrič je današnjo obsodbo bivšega poveljnika bosanskih Srbov na dosmrtno zaporno kazen za genocid in druge zločine med vojno v BiH, označil kot jasno, saj mu je haaško sodišče za najhujši zločin v mednarodnem in notranjem pravu – genocid – dosodilo najvišjo možno kazen.

EU po obsodbi Mladića poziva države Balkana k spravi

Evropska unija je po obsodbi Mladića pozvala države na Balkanu, naj počastijo spomin na žrtve vojne na območju nekdanje Jugoslavije s prizadevanji za spravo. EU sicer ni želela podrobno komentirati sodbe, a v izjavi je izpostavila, da je spomnila na "nekatere najbolj temačne in tragične dogodke" v nedavni evropski zgodovini, vključno s pokolom več kot 8000 bošnjaških moških in dečkov leta 1995 v Srebrenici.

"EU verjame, da so vse države v regiji odločene in zavezane prizadevanjem za spravo, regionalno sodelovanje ter dobrim sosedskim odnosom. Od vseh političnih voditeljev v regiji pričakujemo, da bodo počastili spomin žrtev s promocijo in spoštovanjem teh zavez," so zapisali v izjavi.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je pozdravil sodbo ter izrazil upanje, da bo prispevala k nadaljnjemu napredovanju regije "na poti miru in sprave".

V izjavi je izpostavil, da sodba kaže, "da vladavina prava deluje in da odgovorni za vojne zločine zanje odgovarjajo". Spomnil je, da je Nato pomagal pri končanju vojne v BiH, "tega temnega poglavja v zgodovini Evrope".

Poudaril je, da je Zahodni Balkan strateškega pomena za zavezništvo, ki je v zadnjih 20 letih pomagala pri gradnji stabilnosti v regiji. "Prihodnost Zahodnega Balkana vidimo v povezovanju in članstvu v evroatlantskih povezavah za tiste, ki to želijo," je zapisal v sporočilu za javnost.

Odzval se je tudi komisar Sveta Evrope za človekove pravice Nils Muižnieks. Kot je objavil na Twitterju, je obsodba Mladića zaradi genocida, zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov velik korak v boju proti nekaznovanju in prispeva k prizadevanjem za spravo v regiji.

Sodbo Mladiću sta pozdravili tudi nemška in avstrijska vlada. Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz jo je označil kot "pomemben nadaljnji korak" pri soočenju z vojnimi zločini na območju nekdanje Jugoslavije. Izpostavil je pomen tega, da bodo vse strani spoštovale sodbo.

Podobno so sporočili tudi z nemškega zunanjega ministrstva. Poudarili so, da bo nemška vlada nadaljevala s prizadevanji za utrditev mednarodnega prava in mednarodnega kazenskega prava. Izpostavili so, da mora mednarodna skupnost zagotoviti, da bodo odgovarjali odgovorni za najhujše vojne zločine. "To smo dolžni žrtvam," so poudarili.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1