Zahodna Antarktika se segreva hitreje, kot so menili do zdaj

Letne povprečne temperature na zahodu Antarktike so se od leta 1950 dvignile za 2,4 stopinje Celzija. Zaradi dviga temperatur so se skrbi zaradi dvigovanja morske gladine še povečale. Zahodna Antarktika ima dovolj ledu, da bi se morska gladina dvignila za najmanj 3,3 metra.

Antarktika

Antarktika (Foto: Reuters)

Zahodna Antarktika se segreva skoraj dvakrat hitreje, kot so menili do zdaj. Letne povprečne temperature na raziskovalnem centru Byrd na zahodu Antarktike so se od leta 1950 dvignile za 2,4 stopinje Celzija, je zapisano v novi študiji.

Zaradi dviga temperatur so se skrbi zaradi dvigovanja morske gladine še povečale. Zahodna Antarktika ima dovolj ledu, da bi se morska gladina dvignila za najmanj 3,3 metra, če bi se kdaj stalil, a to bi seveda trajalo več stoletij.

''Zahodni del ledene ploskve doživlja skoraj dvakrat močnejše segrevanje, kot smo menili do zdaj,'' je sporočil vodja raziskave David Bromwich z univerze Ohio. Zaradi taljenja ledu so še najbolj ogrožena nizko ležeča območja od Bangladeša do Tuvaluja, prav tako pa tudi mesta, kot sta London in Buenos Aires. V zadnjem stoletju se je gladina morja sicer dvignila za 20 centimetrov.

Skupina strokovnjakov pod okriljem Združenih narodov je izračunala, da se bo gladina morja v tem stoletju dvignila od 18 do 59 centimetrov, lahko pa bo še višja, če se bo taljenje ledu na Grenlandiji in Antarktiki stopnjevalo zaradi globalnega segrevanja, ki ga povzroča človek.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 77
hcaine8 26.12.2012 22:55:00
Naj se ne sekirajo, pingvini bodo preživeli. V Ljubljani jih vidiš pri +30°C, tako da tudi če se ne Antarktiki dvigne temperatura ne bo problem.
Več komentarjev