Tujina

VIDEO: Uporniki trupla naložili na vlak. So res našli črno skrinjico?

Kijev/Moskva, 20. 07. 2014 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
S.S./V.L./Reuters/STA
Komentarji
840

Tretji dan po strmoglavljenju malezijskega letala na vzhodu Ukrajine so ukrajinski reševalci našli 196 trupel. Proruski uporniki pa trdijo, da so našli črno skrinjico. Mednarodna skupnost vse bolj krepi pritisk na Moskvo.

Tri dni po strmoglavljenju letala Malaysia Airlines na vzhodu Ukrajine še vedno ni povsem jasno, kaj je bil vzrok tragedije, v kateri je umrlo 298 ljudi. Medtem vse bolj razburjajo informacije v zvezi z dogajanjem na območju pod nadzorom proruskih upornikov, ki ovirajo delo preiskovalcev. Mednarodna skupnost pa vse bolj krepi pritisk na Moskvo.

Medtem ko mednarodna skupnost že nekaj dni poziva k čimprejšnji, obsežni in neodvisni preiskavi ozadja strmoglavljenja malezijskega letala, proruski separatisti, ki nadzorujejo območje, na katerem je letalo strmoglavilo, še naprej ovirajo nemoten in varen dostop mednarodnim preiskovalcem do prizorišča tragedije. Separatisti so sicer danes sporočili, da bodo zagotovili varnost mednarodnim preiskovalcem, če bo Kijev sklenil prekinitev ognja.

Po besedah vodje proruskih separatistov Aleksandra Borodaja, premierja samooklicane Ljudske republike Doneck, so uporniki trupla odstranili in naj bi naložena na vlak z vagoni hladilniki počakala na "prihod mednarodnih preiskovalcev". Ruska tiskovna agencija Ria Novosti je sicer poročala, da je vlak s petimi vagoni, na katerih so bila naložena trupla, že odpeljal s postaje v bližini kraja strmoglavljenja proti Donecku.

Namestnik ukrajinskega premierja Vladimir Grojsman je pred tem zatrjeval, da so z uporniki dosegli okvirni dogovor o odstranitvi trupel in da naj bi posmrtne ostanke žrtev z vlakom prepeljali v Harkov, ki leži izven območja nadzora separatistov, kar pa se, če gre verjeti upornikom, očitno ni zgodilo.

Črna skrinjica.
Črna skrinjica. FOTO: Reuters Video

Proruski uporniki trdijo, da so našli črno skrinjico

Proruski upornik, ki se je samopoimenoval Nova Rusija, je na Twitterju zapisal, da so našli črno skrinjico strmoglavljenega letala. Prinesli so ju v Doneck na vzhodu Ukrajine. Drugi oziroma vodje upornikov navedb niso komentirali, navaja ruska tiskovna agencija Interfax. Premier samooklicane Ljudske republike Doneck in vodja upornikov Aleksander Borodaj je potrdil, da imajo najverjetneje v rokah črno skrinjico.

Stopnjuje se pritisk na Putina

Svetovni voditelji so medtem pritisnili na ruskega predsednika Vladimirja Putina, da bi se uredile razmere na območju strmoglavljenja nesrečnega malezijskega letala MH17.

Lokalne reševalne skupine so sporočile, da so do zdaj našli 196 trupel. Kaj se je zgodilo z ostalimi, ni jasno.

Nizozemski premier Mark Rutte – večina mrtvih v sestrelitvi letala je bilo Nizozemcev – je Putinu dejal, da ima ''še eno zadnjo priložnost, da pokaže, da je res pripravljen pomagati''.

Proruski uporniki naj bi, kot poročajo zahodni mediji, namreč onemogočali dostop mednarodnim ekipam, da bi identificirale mrtve. Še več, poroča se, da uporniki plenijo vse kar je vrednega – denar, nakit, kreditne kartice.

Rutte, ki je pogovor s Putinom označil za ''zelo napetega'', je bil vidno jezen nad dogajanjem na mestu tragedije. ''Šokiran sem bil nad fotografijami, ki so prikazovale nespoštljivo ravnanje na mestu tragedije. Bilo je odvratno,'' je komentiral.

Britanski premier David Cameron je EU in zahod pozval k drugačnemu pristopu do Rusije, če Putin ne bo ukrepal v reševanju zadev v Ukrajini. ''To je neposreden rezultat, ker je Rusija destabilizirala neodvisno državo, kršila ozemeljsko celovitost, podprla skrajneže, jih urila in oborožila. Ta trenutek ogorčenja moramo obrniti v trenutek ukrepanja,'' je dejal Cameron.

Francija, Nemčija in Velika Britanija so se strinjale, da mora Putin vplivati na upornike, da bodo zagotovili dostop do razbitin.

Ameriški zunanji minister John Kerry je v sobotnem telefonskem pogovoru ruskemu kolegu Sergeju Lavrovu izpostavil mednarodni poziv, da je treba preiskovalcem zagotoviti "popoln in nemoten dostop" in Moskvo pozval, naj javno pozove separatiste, da zagotovijo takšen dostop. Kerry je po navedbah Moskve od ruskega kolega tudi zahteval, da morajo separatisti vse materialne dokaze, vključno s črnimi skrinjicami, izročiti preiskovalcem.

Letalo
Letalo FOTO: Reuters

Nizozemske banke ukrepale

Nizozemski zunanji minister Frans Timmermans in člani OVSE so imeli le omejen dostop do mesta nesreče, ki ga nadzorujejo oboroženi uporniki. Po poročanju, da naj bi uporabljali kreditne kartice žrtev, so nizozemske banke že izvedle preventivne ukrepe.

Zadeve so se v soboto zelo zapletle. Samopoimenovani neznani strokovnjaki naj bi trupla odnašali. Stanje poslabšuje še vročina. Predstavnik OVSE Michael Bociurkiw je dejal, da so nekatere vreče s trupli odprte in da je vse skupaj zelo, zelo težko gledati.

Ukrajinska vlada je obtožila separatiste, da so več trupel odnesli v mrtvašnico v Donecku. Za sestrelitev so ukrajinske oblasti obtožile proruske upornike in celo neposredno Putina, ti pa se branijo. Ukrajinske oblasti trdijo, da imajo dokaze, da so letalo sestrelili uporniki.

Putin meni, da je kriva Ukrajina, ruski obrambni minister je Kijevu poslal 10 vprašanj, s katerimi namiguje, da je ukrajinska vojska sestrelila potniško letalo.

Vodja upornikov in samooklicani premier Ljudske republike Doneck pa je dejal, da so vse pripravile ukrajinske oblasti. ''Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je obljubil presenečenje za upornike. Mislim, da je to presenečenje, o katerem je govoril. Sestrelitev letala, polnega potnikov,'' je dejal.

Na vprašanje, kako komentira navedbe, da je prišlo do pomote in da so uporniki menili, da so sestrelili ukrajinsko vojaško letalo, pa je Borodaj odgovoril, da je to laž in da bodo strokovnjaki odkrili resnico.

A na mestu tragedije ni uglednih mednarodnih strokovnjakov, prav tako ne ukrajinskih, prizorišče, kot navaja Guardian, popolnoma nadzorujejo uporniki.

Letalo
Letalo FOTO: Reuters
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (840)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fakinfakincek
21. 07. 2014 18.41
+2
Aleš, ti pa se kar preveč jeziš. Vse nas ponižuješ, ker nismo enakega mnenja kot ti. Sicer nisem pristaš pogovorov na temo kdo je lahko bolj uničevalen od koga, saj sem prepričanja, da nam vsega tega ni treba. Velik del populacije namreč konstantno trpi. Bodisi zaradi pomanjkanja, bodisi zaradi vojn, najpogosteje pa zaradi obojega hkrati. Kljub temu pa naj opomnim, da Rusija je (še posebej v navezavi s Kitajsko) sila, ki lahko (vsaj) do določene mere kontrira ZDA (vključno z NATO prijatelji) tudi v vojaškem smislu. Tako so zadnjih 10 let trn v peti Američanom, ki že desetletja oblikujejo svet po lastni meri - tako, da jim neprekinjeno zagotavlja svetovni primat. Z našega stališča novi "playerji" na svetovnem igrišču (Rusija, Kitajska) ne prinašajo nič boljšega, ker se ne bodo obnašali nič drugače, kot Američani. Za slednje pa to predstavlja problem, ker bodo morali deliti, lahko pa se jim celo zgodi, da bodo odstranjeni iz vrha. Njihov pristop - najprej poskušaj od zunaj vplivati na državo, ki jo želiš spraviti na kolena (takih primerov je veliko in še več), se jim v primeru Rusije ni izšel, ker je zelo avtoritativno vodena (kot tudi na primer Kitajska in Iran), zato je sledil drugi korak - ustvariti problem in ponuditi rešitev. Rešitev je oborožitev Ukrajincev, ki se bodo do zadnje kaplje krvi borili z Rusi in s tem Rusijo vsaj oslabili. (Za vsak slučaj je še vedno tu tretji korak - poslati vojsko, da reši zadevo; tudi to smo že večkrat videli). Rusija, osredotočena na svoje probleme, več ne bo mogla skrbeti za "obrambo" Sirije in Irana. Za Sirijo imajo Američani pa tako že rezervni načrt. Ni jim bil problem z lažnimi razlogi napasti Sadama in pri tem pobiti na tisoče civilistov, jim je pa odveč obračunati s skrajno brezkompromisno teroristično skupino ISIS, ker se bojijo, da bi lahko trpeli civilisti. Zakaj? Zato, ker bo ravno ta skupina v Siriji zanje opravila posel. Ukrajinsko - ruska vojna in vse ostale pa skrbijo za to, da se lahko ameriške sanje (za vse manj in manj Američanov) nadaljujejo. Dolar za nafto, finančni inženiring in uspešna vojaška industrija. Tako preprost je račun zmagovalcev.
tomy33
21. 07. 2014 08.27
+0
Ker so me nekateri komentarji foteljskih nakladačev do solz nasmejali, samo nekaj dejstev. BUK je sicer res prišel v uporabo v začetku osemdesetih, ampak to še ne pomeni da je na tej stopnji tudi ostal, vojaška oprema pač ni idiot-phone da bi se vsako leto izdeloval nov model ampak se posodablja. Zato imaš skozi leta več različnih različic, ki pa temeljijo na isti osnovi in se z prihodom novih tehnologij nadgrajujejo. Lep primer za to je ameriški B-52, ki je še vedno v uporabi. BUK sploh ni nek primitiven izdelek ampak zelo sofisticiran sistem srednjega dometa, ki ga uporablja kar nekaj držav. Dalje, največje transportno letalo ukrajinske vojske je AN 30, ki pa je pol manjši od konkretnega Boeinga in lahko leti na maksimalni višini 7000m, kar v praksi pomeni vsaj kakšnih 500m manj. Prav tako se precej razlikujeta v hitrosti. Turbopropelerski AN 30 z dobrimi 400 km/h je občutno počasnejši od Boeinga na 10.000 metrih, ki leti z hitrostjo okoli 900 km/h. In ker za uspešno iztrelitev rakete zemlje-zrak potrebuješ vsaj ta dva podatka o hitrosti in višini da lahko računalnik preračuna trakcijo rakete, je popolnoma jasno da niti mrtvo pijan ne bi nihče mogel zamenjati teh dveh letal. Zdaj pa veselo nabijanje še naprej.
ales alless
21. 07. 2014 09.15
+0
haha, ti sigurno veš ja kaj ti tam not kaže, kakšno točno hitrost ma ali pa nima. lepo si ti to sanjal kak pa kaj. Misliš da so rusi dali novi BUK, tak kot so jim dali stare rabljene tanke so jim še to porinli kar tak tja. Če bi si malo pregledal da sam BUK ki lahko nacilja in strelja ampak brez glavnega radarja ne izda podatkov pol bi dobil ti neki pravi smisel iz teh dejstev ampak ne ti boš že tu primerjal nekaj z ameriškim B-52 pa take fore. TI resno misliš da so rusi to nevem kak hudo nadgrajevali? Če je vse v kompletu ta sistem sevedea lahko deluje kot treba. Ti še sam v živo nisi videl kak ruska tehnika v živo zgleda pa to nova ali stara, da skoraj ni razlik. Razen katerih novih modelov ki pa jih je hudo malo pa še ta sigurno ni bil tukaj. Sem vam že govoril, ne ledajte si sramote.
ales alless
21. 07. 2014 09.29
+0
Pa ko ste včeraj že bli tak hudo pametni kak so tisti audio posnetki odstranjeji, nevem od kod vam to, še vedno so gor in so bli včeraj potrjeni kot pristni, seveda ker je to iz zahoda vam to dol visi. Vam tak en dokaz nič nepomeni, niti ne to da so se hvalili kak so sestrelili letalo dokler niso izvedli da je potniško. No pa kar dalje si zatiskajte oči pred resnico. zato pa smo slovenci ki smo, do zadnjega se skrivate, po gostilnah vsi glasni pa experti pol pa se vedno do zadnjega čaka s problem pa se oči stiskajo kao da bo minlo pol pa pluvate po drugih ker sami niste nič naredli drugi pa vam niso izpolnini obljub. joj joj
marhab1
21. 07. 2014 07.01
-6
Putinovi plačanci so se igrali z tehnologijo za katero moraš biti vsaj pismen.
tomy33
21. 07. 2014 08.09
+4
Preveč ameriških akcijskih filmov po zgoraj napisanem dokazano škodi.
ales alless
21. 07. 2014 09.16
-2
če bi si ti malo akcijske filme pogledal bi vido da da kaj ti pišeš je vredno isto kot ruska obljuba.
Philips Peja
21. 07. 2014 01.59
+5
v gazi delajo raztur, ukraijna/rusija raztur...pa se vsepovsod drugje mogoce ob istem casu, pa o tem sploh ni casa mogoce da se kaj objavlja!!..kaj je zaj to?? se moremo pripravljat na vojno/e ali kaj ?! zmeden od toliko infomracij kaj se dogaja po svetu..hehe evropi! skratka...nerazumem moji otroci bodo torej mogoce doziveli vojno ali pa da bodo sli v vojsko?! eno od tega se kuha a ne:S..samo kaj ni bilo bistvo po 2. svetovni vojni da se to nebo vec ponovilo?pa da bo svet boljsi...svobodnejsi, oz. skor cel svet kot Svica!? ....Svet ni popoln! bo pa, nekoc(ker sistem spet ni tak zgresen, kot zgleda na zaslonu:D, bodimo srecni da je veliko ljudi dobrih ;) !!! problem pa je da ljudje(clovestvo) smo si prevec podobni v nekaterih stvareh, da smo zaradi tega izivalni ze drug z drugim!sport,znanje,Življenje;) ali pa primer to letalo. le zakaj, da 3.nastrada, kjer se kregata 1.pa 2.? ker umsko so zaostali! ti ponazarjajo hladnokrvnost clovestva, z nami ni sale?! zelijo svoj svet imeti ga po svoje! zakaj se vse to dogaja? ker nekdo nekje neka druzba," igra igrice, kot da bi najstniki igrali skupaj PS3, pa se pol kregajo, kdo je zgubil pa kdo zmagal/a!" smesno ne...nastradajo pa vsepovsod civilisti:S?! in kje je problem...ker mi ubogamo njih! mi jim dajemo moc! MI DAJEMO DENARJU VREDNOST!!! ;) ...moc ki imajo nad vsem tem, pa je le par 1000 ljudi....a nas pa je 2 miljardi, ce odstejemo stare ljudi, otroke, invalide in nasprotnike. Smesnooo res ..da se ne znamo ljudje spravit v red pa si narediti svet po UNIVERSALNEM okusu! temvec ne "ce je trmast on, bom pa jaz tudi...nastrada pa 3. zaradi njune trme:S. problem smo mi vsi ker vecina razmislja enako, namesto da bi razlicno, sirse ali po svoje! mi smo zmanipolirani ljudje ze od nekdaj! za tiste ki ne razumejo moje filozofije: to delajo doloceni ljudje, ne pa cel svet! zato pazimo na svojo prihodnost! zakaj iti po njihovih poteh, ce mi smo lahko pametnejsi.,in to kar delajo oni...ni nikakor pametno/smiselno le kot za svojo korist, korist za par ljudi! ps:bog je rekel, verjemite vanj, ne pa v "boga cloveka" odlocitev je vasa!
fakinfakincek
21. 07. 2014 00.02
+7
in še to. ne razbijaj si glave preveč kako se je zgodilo. prišel bo dan (in morda ni tako zelo daleč), ko se bo izvedelo predvsem zakaj je bilo to letalo zrušeno. s tem pa bo jasno tudi od koga je bilo zrušeno. takrat boš prav presenečeno ugotovila, da je podatek kako je bilo zrušeno, obrobnega pomena.
Klimova
21. 07. 2014 00.10
+3
pomotoma zagotovo ni bilo zrušeno. Vprašanje je kdo bi imel od tega največji prfit. Amerosi na vsak način hočejo Ruse pritisnit s sankcijami, ker so Rusi v letih po hladni vojni na tihem precej zrasli. Najbolj žalostno pa je, da Amerosi v svojo godljo silijo tudi Evropo
Primzy D Mimzzy
21. 07. 2014 00.02
+0
ne vem, ampak jst opažam podobne vzorce kot jih je počel adolf hitler, da je potem začel svotovno vojno. zdej pa uprašanje, a res hočjo met novo svetovno? ne vem no. žvimo v času miru. in nekaterim je ful doučas in majo slamo namest pameti da šicajo ljudi za en košček zemlje in ga branijo z vsem kar majo. ne vem.
fakinfakincek
21. 07. 2014 00.21
+4
no. saj to je tisto - vedno manj je empatije. če mi živimo v miru, še ne pomeni, da drugi tudi.
fakinfakincek
20. 07. 2014 23.58
+4
škvalova, morda pa bi se morale ženske bolj pogosto vtikati v moške zadeve. po takem scenariju obstoji možnost, da se danes morda ne bi imeli o čem pogovarjati. namreč, tako kot so moški po moški to uredili z malezijskim letalom, nam ni ravno v ponos ...
Klimova
21. 07. 2014 00.00
+1
ja, veliko manj vojn bi bilo, če bi moški kdaj znali odgovoriti na ženska vprašanja, ali pa vsaj, da jih ne bi tretirali kot objekte
fakinfakincek
21. 07. 2014 00.03
+2
mraxxx
21. 07. 2014 06.22
+1
Samo za info. Ko je prišla Margareth Techer na oblast je bila na Falklandih takoj vojna.
OdGurtaSosed
20. 07. 2014 23.41
+10
To pa počne Kijevska hunta ljudem ki so se na referednumu odločili za samostojnost (18+)
fakinfakincek
20. 07. 2014 23.22
+4
z BUK - om bi lahko streljala tako ena kot druga stran. povsem možno je, da so v sestavu upornikov ljudje, ki so bili v UA vojski in so se urili na takem sistemu. vendar, to so samo ugibanja. sem namreč prepričan, da ga ni junaka, ki bi samo na osnovi logičnega razmisleka lahko razblinil vsakršni dvom, da ena od strani na primer ni mogla sprožiti in zadeti. kot je videti zdaj, nam ne preostane drugega kot da počakamo na izsledke iz črnih skrinjic. je pa skrajno čudno to, da niti američani, niti rusi ne postrežejo z ničemer resnim. kot da bi spremljali šahovski dvoboj. američani so napadli brez dokazov, rusi pa čakajo. očitno bomo morali počakati tudi mi.
Neopredeljeni
20. 07. 2014 23.25
+3
Žalostno je, da se v 21 stoletju spore še vedno rešuje z orožjem. Baje da so rusi in ukrajinci kot bratranci, podobno kot je bilo z narodi v jugoslaviji. Denar > ljudje. res žalostno.
yaks
21. 07. 2014 00.06
Ne vem če bojo črne skrinjice dale odgovor. Razen mogoče zakaj je bilo letalo preusmerjeno in če sta ga res spremlala Ukrajinska lovca.
Klimova
20. 07. 2014 22.46
+2
Nekateri častniki sumijo, da letalo ni bilo zrušeno zaradi raketnega sistema Buk....
fakinfakincek
20. 07. 2014 22.47
+5
Klimova
20. 07. 2014 23.05
-1
V akciji izstrelitve rakete v cilj mora sodelovati veliko ljudi-od komande do lansiranja. Potek traja okrog 10 minut (prisofisticiranih raketah, pa je ta potek avtomatiziran). Vse rakete imajo tudi svojo serijo in številko, ter kateri armadi pripadajo. Če si je to dovolila uk. vojska so morali s pomagači od zunaj natančno preštudirati kako bodo prikrili sledi. Za proruse pa dvomim, da so usposobljeni za tak raketni sistem, poleg tega pa uk. vojska ni potrdila, da bi prorusi kakšno raketo pajsnili. Je mogoče da so prorusi vse skupaj privlekli čez mejo Njet....Lej, ne me kregat, pač ženska sem in tole ni ravno moje področje. Mi pa dostikrat pride na misel dron in naj mi prosim nekdo razloži kako deluje
fakinfakincek
20. 07. 2014 23.11
+1
ženska ali moški, to ni pomembno. možnosti kako se je odvilo, je več. vendar so to vse ugibanja. Sem mislil, da je kak časnik objavil kak dokaz.
Klimova
20. 07. 2014 23.14
+0
Ata, razloži mi kaj je dron, če ne pa utihn
ales alless
20. 07. 2014 23.22
+0
F55
20. 07. 2014 23.23
-2
OdGurtaSosed
20. 07. 2014 23.26
+3
Klimova
20. 07. 2014 23.28
+1
Stop več povej, tile, ki me zmerjajo očitno prav tako nimajo dosti pojma
ales alless
20. 07. 2014 23.30
+0
bebo3
20. 07. 2014 21.37
+2
Glede na vprašanje iz naslova je odgovor DA: saj se vidi kako jo en tip nosi v rokah.
OdGurtaSosed
20. 07. 2014 21.51
+8
Našli so jo že včeraj izročili jih bodo ICAO ... ...ampak prej ko boš tu dobil servirano realno stanje boš imel že dolgo brado ...
marsikajve
20. 07. 2014 22.18
+2
Zakaj pa jo nosi naokoli, çe ne ve kaj nosi.
schrodingerScat
20. 07. 2014 22.39
+3
zgleda kot sef iz storage wars. gre preverit če se mu je splačal
MarsAudiac
20. 07. 2014 23.18
+3
@Che-samo reče se ji črna (je jasno zakaj),drugače pa je živo oranžna,da se jo po nesrečah lažje najde.
marsikajve
20. 07. 2014 21.24
-4
Zakaj ti uporniki hodijo naokoli v maskah? Ker je to paravojaska vojska Rusije. Kaj je paravojska Jugoslavije delala v Bosni pa je splošno znano.Će se borijo za pošteno stvar se ne bi zakrivali!
bebo3
20. 07. 2014 21.37
-3
OdGurtaSosed
20. 07. 2014 21.54
+14
zamaskirani so ker njihove družine, žene otroci starši živijo v tistih mestih tam, hunta desničarska iz Kijeva pa ne izbira načinova da pritisne.. .. zaradi svoje predvsem pa zaradi varsnosti drugih so maske .. .. ... če pogledaš malo dogajanje na obrambnih točkah ki jih držijo, večina je brez, .. to so ti kateri so brez familije ali pa so se umaknille na varno pred bombardiranjem raketiranjem njihovih mest z strani Kijevske hunte
schrodingerScat
20. 07. 2014 22.40
+1
ker v rakete ukrajnske hunte uploadajo slike familije tistih, ki mask ne nosijo, torej
OdGurtaSosed
20. 07. 2014 23.23
+3
Čudno da nisi vprašal zakaj določene ukrajinske enote nosijo maske, .. in avstrijske in slovenske in vse ostale
Niko Cigler
20. 07. 2014 21.08
-3
Nobenega pametnega komentarja...
schrodingerScat
20. 07. 2014 22.40
+5
nevski
20. 07. 2014 21.02
+24
*Video posnetek, ki prikazuje prisotnost radarskih vab (Chaffs) ob strmoglavljenemu Malezijskemu potniškemu letalu. Ker Potniška letala nimajo radarskih vab, pač pa vojaška letala, to dokazuje prisotnost Ukrajinskih vojaških letal ob potniškem letalu, ki nad vojnim območjem tako ali tako ni imelo kaj iskati. To pomeni, da so ukrajinska letala ali sestrelila malezijsko letalo ali pa so ga uporabljala za živi ščit in so z radarskimi vabami dosegli, da je protiletalska raketa zaklenila potniško letalo namesto vojaškega.
ales alless
20. 07. 2014 21.23
-13
zaj pa še idi enkrat na you tube pa poihči BUK pro russia, ni kaj ni od tega! GLede chaffs, bodi ziher kak to deluje pa če res to to. Na 10km bi spustil chaff pa misliš da bi padlo točno ob letalu na tla glede na težo pa vso fiziko? Saj ne da bi zagovarjal samo ko tak nekaj padajoče gori je lahko na tisoče stvari ki puščajo belo dimno linijo.
nevski
20. 07. 2014 21.38
+9
Chaffs ali radarske vabe so staniolna vlakna in ta ne gorijo, temveč so narezana na valovno dolžino radarja, zato da radar zaklene vabe in ne letala. Gorijo toplotne vabe (flares), ki se uporabljajo proti IR vodenim raketam. Lovec je verjetno letel z enako hitrostjo kot potniško letalo in izstrelil vabe na približno isti lokaciji, zato so tudi vabe padle na približno isti lokaciji.
ales alless
20. 07. 2014 21.53
-5
to ni nič od nekih letal ne na taki dolžini, vlanka ne letijo s hitrostjo kot neka teža padajočega letala, kot si sam omeni so ti to vlakna ki delajo tak kot da bi iz letala vrgo pošto da zmede raketni radar pol bi se to po padanju iz 10km višine čisto porazgublo. letalo se je razletelo na kolkih? 15km? ti pa misliš da bi ta vlakna letela z letalom pol na isto mesto? vrži neko škatlo is petega nadstropja pa not daj par kosov papirja, resultat ti bo hudo raztresen papir daleč od škatle. Se sploh zavedaš kaki vetrovi so v taki višini? Ko letalo spusti CHAFFS se tisto skoraj ustavi v zraku pol pa počasi pada. Drugač pa maš prav da si me popravil, eno je flares-ki so za rakete na toploto, chaffs pa je za radarje.
AlternativeFacts
20. 07. 2014 20.31
+13
Tudi tisto nakladanje, da kradejo stvari je objasneno.."Sky News Apologizes After Going Through MH17 Luggage On Air"..
ales alless
20. 07. 2014 20.44
-18
ti razumeš kaj to sploh pomeni? SKY news se je opravičil ZATO KER JE NJIHOV NOVINAR BRSKAL PO POTNIKOVI TORBI!! SRAMOTA STE, nauči se angleščine!!!!!!!! Idi preverit na njihovo stran boš našel točno to!!!!!!!
ales alless
20. 07. 2014 20.45
-20
LAŽETE TAK KOT RUSI, pa človel vas zraven dobi pa nebote priznali!!!!!!
ales alless
20. 07. 2014 20.49
-20
alenexxx
20. 07. 2014 20.52
+9
ales alless
20. 07. 2014 20.55
-17
da resnica boli pa ko vas človek zraven dobi kak lažete nebote priznali pa kar koli je :D vi kar vztrajajte, bo prišo vaš čas.
AlternativeFacts
20. 07. 2014 20.55
+13
ales@ Sem ti že enkrat napisal, da preskoči moje poste....šccccc......pejt poslušat domače v mp3
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
20. 07. 2014 20.56
+13
Ales zelim to lepe sanje, ce bos lahko spal. Od japonske do slovenije smo mi slovani doma, ne pozabi.
Viggen
20. 07. 2014 20.57
+17
seveda je možno, da rusi lažejo, politka je k. ampak naj že dokažejo, da lažejo. Do takrat pa nisem prepričan. Glede na to da iz Kijeva vsak dan prihaja laž na laž na laž, iz Washingtona tudi, sem skeptičen ...
ales alless
20. 07. 2014 21.00
-12
CaliforniaRepublic ti se raje nauči angleščine ali pa bodi zihr da ti je google prav prevedo pol pa te bom preskočo. Zaenkrat pa se raje zadrži nekih komentarjev če si nisi prav prevedo.
alenexxx
20. 07. 2014 21.03
+9
aleš pejt na kak pregled mogoče si kej bolan pa še sam neveš...sm povem skrbi me zanj
ales alless
20. 07. 2014 21.05
-11
tebe nemore skrbet za druge če si pro rus tak da si nene izmišluj.
alenexxx
20. 07. 2014 21.08
+9
itak hahaha zdej bomo še tle rusijo uspotstavil,bolš da že zdej začneš bežat
ales alless
20. 07. 2014 21.13
-11
mislim da boš kar sam bežal prej kot jaz. preveč si optimističen, to ni krim.
alenexxx
20. 07. 2014 21.14
+12
AlternativeFacts
20. 07. 2014 21.15
+10
ales@ No ker si ravno tako trmast.....Edini vir, da uporniki kradejo nakit in kartice je zapis Antona Gerashchenka na FB-ju. In to njegovo pisanje so povzemali vsi zahodni mediji. Ta isti Anton Gerashchenko pa je na FB-ju 5 minut po sestrelitvi vedel, s katero raketo je bilo letalo sestreljeno in kdo ga je sestrelil. Ta isti Anton Gerashchenko je zadolžen za propagando na notranjem ministrstvo. Torej, kdo je dejansko brskal po prtljagi? Zaenkrat imaš slikovno gradivo, kjer brska novinar in zapis propagadista na FB portalu, ti pa izvoli, ali boš uporabil kanček lastne inteligence, ali boš fural tisto, kar očitaš drugim, to je ovčjereja? Kar se tiče angleščine,. boš moral pa najti koga drugega heblat z njo...tako do bo moj zadnji post posvečen tvoji,ampak dobesedno in ne v prenesenem pomenu besede, malenkosti.
alenexxx
20. 07. 2014 21.19
+8
ales alless
20. 07. 2014 21.28
-11
kaktus200113
20. 07. 2014 22.20
+7
ales alless, umiri se otrok... in ko toliko nakladaš o angleščini, bi lahko tudi ti začel pisati slovensko in ne pokvarjene "štajerščine"... Napiše se: povedal, ne povedo, izmišljuj ne izmišluj, ne more in ne nemore in ne zihr ampak zagotovo (izraza zihr)
ales alless
20. 07. 2014 22.29
-7
zagotovo mora bit? boli mene, res, ne nakladam o angleščini ampak bi blo fer če že nekdo nekaj omenja pa prevaja pol na bo prav zakaj se gre. Eno je če se opravičuje novinarka ker je ravnala narobe, drugo pa če so plenili res umrle pa se kdo opravičuje. Tu sta dve hudi razliki.
AlternativeFacts
20. 07. 2014 20.11
+14
Tudi pri BBC-ju so spremenili retoriko. Od prvotno 100% dejstev, da je letalo zadela raketa, so sedaj presedlali na domnevno sestrelitev z raketo. Tudi za trupla je povedano, da so bila naložena na vlak s hladilnimi vagoni. Tako da počasi se bo slika začela kristalizirat. Vprašanje je samo za kakšno ceno.....
alenexxx
20. 07. 2014 20.08
+30
1940 - nuked Japonsko. Smrtnih žrtev: 145.000 doslej v Nagasaki, 250.000 v Hirošimi 1947-1949 - Amerika pomaga skrajno desni stranki Grčije zmagat v državljanski vojni. Smrtnih žrtev: okoli 70.000 skupaj z ameriškimi vojaki 1948-1954 - CIA vodi vojno proti Huk uporu na Filipinih. Smrtnih žrtev: okoli 11.000 1950 - Neodvisnost gibanje zdrobijo v Poncah, Puerto Rico Smrtnih: konservativni zgodovinarji so ocenili na okoli 8000 kmetov 1950-1953 - Korejska vojna Smrtnih žrtev: okoli 1.776.000 1952 - CIA odkloni demokracijo v Iranu, namesti Šaha Smrtnih žrtev: okoli 20.000 1954 - CIA vodi invazijo v Gvatemali po novem demokracijo jo nacionalizirala,ZDA zasede zemljišča Smrtnih žrtev: okoli 140.000 manjkajočih in mrtvih 1958 - V Libanonu, marinci okupirajo upornike Smrtnih žrtev: okoli 2.000 1960-1975 + - Vietnamska vojna, vključno s Kambodžo in Laosom Smrtnih žrtev: okoli 4.502.000 tudi civilistov, ki so posledica lakote (konzervativne ocene) 1961 -invazija na Kubanski prašičji zaliv Smrtnih žrtev: okoli 4.000 1963 - V Iraku, CIA organizira državni udar proti predsedniku in se strinja, da varnostno prej izgna Sadama Smrtnih žrtev: okoli 7.000 civilistov 1964 - V Panami, vojaki ubijal protestnike proti ZDA, kr ima v lasti kanal Smrtnih žrtev: okoli 1.000 1965 - CIA pomaga pri indonezijskem državnem udaru Smrtnih žrtev: okoli 900.000 1966 - vojaki in bombniki napade pro-komunistično stranko, v Dominikanski republiki Smrtnih žrtev: okoli 3.000 1966-1996 - Zelene baretke v Gvatemali proti upornikom, US podpira pro-ameriške sile v državi do leta 1996 Smrtnih žrtev: 200.000 1970 - usmerjena morska invazija na Oman Smrtnih žrtev: okoli 2.000 1973 - CIA usmerja državni udar izrinjanja demokratično izvoljenega precednika,nastavi marksističnega predsednik v Čilu Smrtnih žrtev: 30.000 ... 3,000 kasneje izginuli po ameriški namestitvi diktatorja 1976-1992 - CIA pomaga Južni Afriki proti upornikom v Angoli Smrtnih: srednja ocena na 550.000 1981-1990 - CIA vodi Kontraindikacije vdore v Nikaragvi Smrtnih: srednja ocena na 30.000 1982-1984 - Marinci izgnali libanonske upornike, podprto z Izraelom Smrtnih žrtev: 40.000 1987-1988 - ZDA poseže v Iraku proti Iranu Smrtnih žrtev: okrog 150.000, v časovnem okviru, 100.000 med Puščavski vihar, 350.000 iz posledico lakoto 1989 - ZDA napadejo panamo po izrinitvi CIA-nameščenemu kandidata panamski vlade Gone rouge Smrtnih: 2000 1992-1994 - ZDA napade Somalijo med državljansko vojno Smrtnih žrtev: 50.000 2001 + - ZDA Zaseda Afganistan Smrtnih žrtev: 120.000, vključno s civilisti in borci šetevilo še raste 2003 + - Iraška vojna Smrtnih žrtev: 665.000 tudi stradanje,število še raste AMERIČANI SI NEMOREJO POMAGAT PO TEH DRŽAVAH SO NAPADLI ALI SO UPLETENI ŠE V VOJNE V SIRIJI,LIBIJI,UKRAJINI,SPET SE ZAČENAJ V IRAKU...50 LET IZRAEL DELA GENOCID V PALESTINI PA SE AMERIČANI NČ NE BUNIJO
ales alless
20. 07. 2014 20.19
-18
joj kaj bi ti brez kopiraj-prilepi. O eni vojni nimaš blage veze.
alenexxx
20. 07. 2014 20.21
+10
ales alless
20. 07. 2014 20.28
-17
nič mi nisi narisal, samo si nekaj kopiral ki tak hudo staro vse skupaj. nerabiš bit znanstvenik kak hudo prikrivajo rusi svojo umazanijo-kursk, reševanje talcev-črnobel in in in da se ne menimo kaj so še oni vse delali v po drugi svetovni vojni z plenjenimi državami ki so jih "odrešili" oziroma samo zamenjjali mesto kot naslednik.
Viggen
20. 07. 2014 20.30
+3
Straw man argument. Take umazane igrice se greš ...
alenexxx
20. 07. 2014 20.33
+3
hahahah aleš kaj je a nisi nč poguglov o rusih
ales alless
20. 07. 2014 20.35
-10
meni ni treba nekih vojn tukaj pisat pa se zagovarjat.
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
20. 07. 2014 20.39
+9
ales alless
20. 07. 2014 20.50
-14
kaktus200113
20. 07. 2014 22.22
+4
Kje je pa vojna na Kosovu in Metohiji omenjena? Mogoče drugorazredna tema za razliko od Libanona in Gvatemale, ki se je zgodila dosti bliže sedanjosti...
VolkBrenin
20. 07. 2014 20.00
+11
Ukrajina je s strani rusije in nata tako " elektronsko pokrita ". ...da imajo oboji točne podatke kaj se je dogajalo ...in vsekakor vsaj v tem primeru verjamem rusom ...nizozemski predsednik je zaradi števila žrtev - nizozemskih , zelo glasen z obtožbami proti rusom ker jih ne mara ...ameri seveda to na polno podpirajo ....Kaj hipotek , ko bodo črne skrinjice pokazale da ameriško in zahodno obtoževanje temelji na laži ....se bo kdo opravičil ??? Zelo dvomim ....
ales alless
20. 07. 2014 20.06
-13
če bi rusi meli vsaj en dokaz ki bi bil pristen bi se že prvo uro hvalili. pri njih z dokazi samo dlje traja ko nekaj prikrivajo ali pa prirejajo. boli njih za ljudi z letala pa ukrajince tak kot za svoj narod kar je bil živi dokaz kursk in ubiti talci med reševanjem v gledališču ali pa v času sovjetske zveze černobil. Putin ti je živi dokaz da dela isto kot v tistih časih, hoče svoj imperij sovjetske zveze nazaj. Krim ti je bil začetek, lahek plen v nepripravljeni ukrajini, naslednji korak vzhod ukrajine pol pa še ostale stare sovjetske države in zadnji del ukrajine! Vi tega pač ne vidite ker ste zaslepljeni da morate udarjat proti američanom v them primeru KI JE DOLŽNA branit ukrajino pred zunanji okupatorju tako kot rusija samo ona jo hoče čisto za sebe!
vesolec1
20. 07. 2014 20.12
+7
TI VSEM KI SO ZA RUSE KONTRIRAS NA TEM PORTALU,KAJ SI CELI DAN GOR???VUN IDI MALO ALES
Viggen
20. 07. 2014 20.16
+9
Torej Rusija je okupator, američani pa so velikodušno priskočili na pomoč Ukrajin? Ne vem, jaz se spomnim malo drugače. "Gospa" (v resnici nikzkotno človeško bitje) N. se je hvalila, da so investirali 5 MLRD U$ v destabilizacijo Ukrajine (investicija v "demokracijo"). Potem se je pogovarjala, kdo bo predsednik vlade, kdo ne bo in kdo bo h komu hodil na posvete in kdaj...
ales alless
20. 07. 2014 20.17
-13
jaz sem že cel dan veni, grilim pa uživam v bazenu. za take pametne si pa vzamem kakšno minutko da vam kaj napišem ker eni majo preveč prepiha v glavi.
Viggen
20. 07. 2014 20.18
+8
Direktor CIA pa je tudi v Kijevu rožice sadil ...
ales alless
20. 07. 2014 20.18
-11
Viggen kolko je američanov zavzelo ukrajinskega ozemlja? NIČ, so pa rusi vzeli KRIM al to po tvojem je rusija že prej bla ne? Saj nikol tam ni blo ukrajinsko območje pa tak ne? Rusi so rekli to je rusija in to je to...
Viggen
20. 07. 2014 20.29
+15
Prvič Krim nikoli ni bil "ukrajinski", razen po 1954. Drugič, Krim je 1991 izvedel referendum o samostojnosti, pa ga je Ukrajina z grožnjo aneksirala. Tretjič - Krim je letos imel referendum, na kateri so imeli možnost ostati v Ukrajini ali pridružiti se RF, izbrali so RF. Četrtič - nikjer nisem zasledil, da bi prebivalci Krima protestirali (razen določenih skupin Tatarov). Nasprotno, so zadovoljni, da so v RF. Petič - Krim bi mogoče ostal v Ukrajini, če ne bi v Kijevski hunti imeli takih kretenov.
ales alless
20. 07. 2014 20.36
-9
saj sem reko s kakimi boste prišli. so prebivalci sploh meli možnost protestirat??? glede na to da so bli na vseh koncih obkoljeni? tatari so samo edini meli jajca pa še to bolj bogo.
Viggen
20. 07. 2014 20.52
+5
saj zato pa je v aprilu 2014, ko je neodvisni ameriški inštitut izvedel anketo, bil rezultat tak: 91% anketiranih misli da je bil referendum "svoboden in pošten", 88% misli, da mora Ukrajina sprejeti rezultate. Prebivalci so bili "na vseh koncih obkoljeni"? Ne vem, jaz se spomnim samo blokade ukrajinskih vojaških objektov in enot. Ah pa še to - večina vojske, mornarice in policije je itak prešla na krimsko stran ... Torej - ne bluzi
Viggen
20. 07. 2014 20.53
+3
"NIČ, so pa rusi vzeli KRIM al to po tvojem je rusija že prej bla ne" Hm, da to je "rusija že prej bla". Daleč prej.
ales alless
20. 07. 2014 21.07
-4
boš ti tudi zdaj šo po trst ali pa istro??? ali pa bodo avstrijci prišli po del slovenije? Mogoče celo RIM po celo slovenijo??? pa ki maš lahko tako pamet.
ales alless
20. 07. 2014 21.07
-1
si naj gre rusija zdaj tudi po ostale evropske države kar tak jer tak blo prej to njihovo???
Viggen
20. 07. 2014 22.09
+0
straw man argument spet... po tvoji logiki se slovenija ne bi mogla/smela odcepiti od Jugoslavije. Drugače pa sem samo odgovoril na tvoj stavek "al to po tvojem je rusija že prej bla ne". Ne po mojem, ampak je kar "bla".
totalka
20. 07. 2014 19.50
+11
Ni smrada do ameriškega smrada.....
rissp1
20. 07. 2014 19.56
+2
totalka
20. 07. 2014 19.48
+19
Čim so Amerikanci 100 % sigurni da so ga sestrelili borci Dombasa sem jaz 100% sigurn da ameri lažaje !!!!
tomy33
20. 07. 2014 19.50
+5
ales alless
20. 07. 2014 19.56
-12
saj kot pravim že lep čas, samo da ste kontra pa si zatiskate oči neglede na resnico.
ales alless
20. 07. 2014 20.22
-7
nightfly tebe so kitajci učili italijanščino??? Naj ti vrnejo denar.