Tujina

FOTO: Zahteve za vse več nadzora 'na poti v Evropo'

Ljubljana, 26. 03. 2015 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob 20. obletnici schengenskega sporazuma so zaradi pritiska migrantov vse glasnejši pozivi k ostrejšemu nadzoru meje. Nekateri bežijo iz matičnih držav, drugi v iskanju boljšega življenja prodajo vse premoženje in se odpravijo na pot. Na koncu se mora večina zajetih vrniti.

Schengenski sporazum je pet držav podpisalo že leta 1985, ob njegovi uveljavitvi 26. marca 1995 pa je bil odpravljen nadzor na notranjih mejah.

Sredi marca so poljski cariniki so na železniškem mejnem prehodu Terespol na meji z Belorusijo ustavili francoskega državljana, ki je svojo rusko ženo spravil v kovček in jo nameraval pretihotapiti v Evropsko unijo. Njihovo pozornost je pritegnil zelo velik kovček. Ko so ga odprli, je na njihovo presenečenje iz njega "izstopila" okoli 30 letnica, ki se je izkazala za rusko ženo francoskega lastnika prtljage.

Po zaslišanju so ju izpustili in par se je vrnil v Belorusijo. Pri vsem skupaj je najbolj zanimivo, da Francoz ni vedel, da lahko njegova ruska soproga brez težav z njim potuje v schengenski prostor. Če bi potovala na sedežu ob svojem možu, bi mejo prečkala brez težav. Zaradi poskusa izogibanja mejni kontroli pa je zakonski par tvegal triletno zaporno kazen.

Ker je bil eden od njiju Evropejec, ima zgodba za njiju srečen konec. Žalostne pa so izkušnje ilegalnih migrantov, ki bežijo iz matične države ali se podajo na pot v upanju na boljše življenje. In ob 20. obletnici schengenskega sporazuma so vse glasnejše zahteve po ostrejšem nadzoru meja. Zaradi migracijskih pritiskov na mejah z Zahodnim Balkanom in tihotapljenja priseljencev v Sredozemlju nekatere države predlagajo vzpostavitev namenske skupine za Zahodni Balkan po vzoru podobne skupine za soočanje z migracijskim problemom v Sredozemlju.

Nenehno narašča število prošenj za azil, ki so jih vložili v Evropski uniji in pridruženih schengenskih državah državljani Zahodnega Balkana. Število prošenj v prvih devetih mesecev leta 2014 je bilo na primer za 40 odstotkov višje kot za enako obdobje leta 2013, vendar je vse manj odobrenih prošenj.

Zaradi terorizma hočejo nekateri okrepiti zunanjo schengensko mejo, kjer bi sistematično nadzirali vse potnike, ki vstopajo v državo in iz nje izstopajo. Oblasti nemške zvezne dežele Bavarske zaradi velikega števila prosilcev za azil, še posebej iz Kosova, resno preučujejo možnost vnovične uvedbe nadzora na nemških mejah. Uvedba mejnih kontrol bi bila sicer po njihovih trditvah zadnji izhod in le v določenih izrednih situacijah.

Kosovci so zaradi revščine množično zapuščali svojo domovino, večina naj bi bila namenjena v Nemčijo, njihov naval se je zdaj umiril. Mnogi so nezakonito prečkali srbsko-madžarsko mejo in nato zaprosili za azil na Madžarskem, ki je članica Unije in schengenskega območja. Madžarska za večino resda za večino ni bila končen cilj, a mnoge je po prihodu iz Srbije ujela madžarska policija, nakar so lahko le z vložitvijo prošnje za azil odložili takojšnjo deportacijo nazaj na Kosovo. Ko so bile njihove prošnje na Madžarskem zavrnjene, jih je večina odšla naprej proti "obljubljenemu Zahodu".

Kosovski pribežniki na Madžarskem:

Razlogi za migracije so na Zahodnem Balkanu brezposelnost, korupcija, kriminal in brezizhodnost. Migranti iz Bližnjega vzhoda bežijo pred nemirnimi situacijami v matičnih državah, migranti iz Afrike si želijo boljše življenje. V Grčiji se predvsem bojijo poplave priseljencev, med katerimi so po navedbah njihovih oblasti lahko tudi džihadisti.

Pribežniki v Srbiji:

Hrvaška si medtem želi čim prej vstopiti v schengensko območje. Njihov notranji minister Ranko Ostojić je poudaril, da "zelo kakovostno" nadzirajo bodočo zunanjo mejo Unije ter da so imeli lani nekaj manj kot 4000 ilegalnih prehodov čez mejo, kar je za 17,3 odstotka manj kot leta 2013.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BegunceNaLadijeInvAMERIKO
27. 03. 2015 12.51
+1
kdo je VSE je kriv, da Evropa ni enotna ?
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
27. 03. 2015 12.50
+1
Kdo je VSE je kriv da je na določenih delih sveta kaos in veliko krivic ?
ficfiric 1
27. 03. 2015 07.28
+2
Ja kako to...pa saj jim amerika in evropa nonstop uvazata demokracijo na bliznji vzhod...zakaj pol bezijo?namesto da bi bli zadovoljni da so jim pomagal iz diktature...heh
ONniON
26. 03. 2015 16.18
+9
sem vedno govoril da je schengensko območje brez carine napaka stoletja , nadzor mora biti, varnosti pa nikoli ni in je ne bo
Shisui
27. 03. 2015 13.39
Ravno izvoz nas vleče iz recesije, bodi vesel, da s tako lahkoto prodajamo po celi Evropi.
DAEMONIUM
26. 03. 2015 15.50
-8
Slovenija naj prevzame nekaj stotisoc "italijanskih" crncev, nekaj deset tisoc albancev iz Kosova in ostalih balkancev. Naj pokaze tudi neposredno z dejanji kako spostuje clovekove pravice ne pa le na papirju in verbalno!! Drugace pa raje bodite tiho in ne trabunjajte o ti clovekovih pravicah saj je vsakemu jasno da so te pravice v tej pokvajeni slovenski drzavi namenjene izkljucno izbrani kasti, ki predstavlja 1% prebivalstva stajkunizirane slovenske kao drzave!
Balki30
26. 03. 2015 15.58
+8
LDS vlada bila najbolj radodarna z uvozom delovne sile.....kljub veliki brezposelnosti v slo.....so rabli nove volivce pa to.
CucurbitaPepo
26. 03. 2015 15.41
-3
Svoboda očitno ni za vse.
me987
26. 03. 2015 14.05
+15
nadzor zunanje meje je eno, drugo, mogoče enako pomembno vprašanje pa je varovanje znotraj meja in njihovi prehodi.. romuni, bolgari in ostali "evropejci"
korintos23
26. 03. 2015 15.13
+0
Salamandros
26. 03. 2015 16.05
+6
Se pravi, da je potem treba nadzirati tudi Slovence, ki gredo v Avstrijo, saj nas imajo tam za iste kot so za nas Bolgari :).
Salamandros
26. 03. 2015 16.09
+3
A pri takem vprašanju pa nacionalistom zaštekajo možgančki
tali?ni tom
26. 03. 2015 22.07
+1
slovenski folk še vedno misli da pač ni "balkanski"! pa smo ,na drugi,sončni strani alp smo doma in če imenitneži še tako farbajo folk da smo kakor superiorni in ah in oh , še vedno smo v očeh taljanov,jodlarjev,nemcev in še koga balkanci! leta 90,avstrija,celovcec,pumpa,wc ma vratih napis "auslaner raus"! in danes je enako ,na žalost! le par "specialcev" v politiki se slepi da so pomembni v bruslju in na političnem parketu! pa ni tako!a istem čolnu smo kot romuni,srbi,bosanski ljudje ion še kdo!