'Žal mi je, a nisem dovolj močna ...' 14-letnica v smrt zaradi Facebooka. Bo kdo odgovarjal?

Bi moral kdo odgovarjati, ko norčevanje, zbadanje in zmerjanje na družbenem omrežju pripelje do samomora? In kakšna je odgovornost podjetja, ki storitev omogoča? Družbena omrežja se branijo, mrtvih mladih pa je vse več.

Facebook

(Foto: Reuters)

Potem ko je Italijo pretresla smrt 14-letne Caroline Picchio, ki je januarja storila samomor, ko je skupina fantov, starih od 15 do 17 let, na Facebooku objavila video, na katerem je bila očitno precej pijana, je italijansko državno tožilstvo zdaj odprlo uradno preiskavo primera.

Fantje naj bi bili prijatelji nekdanjega fanta, ki ga je dekle zapustilo nekaj dni prej, ob objavljenem videu pa so si dali duška tudi z neokusnimi komentarji.

Preden si je vzela življenje, je na Facebook zapisala: "Žal mi je, a nisem dovolj močna. Ne morem več." V sporočilu nekdanjemu fantu, ki so ga pozneje našli v njeni sobi pa: "Ti ni dovolj, kar si mi storil? Kolikokrat še hočeš, da plačam?"

Na samomor najstnice so se kmalu odzvali v italijanskem združenju staršev. V Rimu so vložili ovadbo zoper Facebook zaradi vpletenosti tega družbenega omrežja v smrt dekleta. "To je prvič, da je skupina staršev zoper Facebook vložila pritožbo," je povedal direktor Antonio Affinita. "Italijanska zakonodaja mlajšim od 18 let prepoveduje podpisovanje pogodb, kljub temu pa Facebook z mladoletniki sklepa pogodbo o zasebnosti brez vednosti njihovih staršev," je razložil.

Uradno preiskava proti Facebooku še ni odprta, vseeno pa italijanske oblasti preiskujejo tudi možnost, da je Facebook reagiral malomarno. "Preiskava nima uradnega osumljenca, vseeno pa preiskujemo vse sledi," je povedal tožilec Francesco Saluzzo.

To je sicer v Italiji že drugi samomor, povezan z objavami na Facebooku. Lani je samomor v Rimu storil 15-letnik, ki so ga na družbenem omrežju nadlegovali zaradi domnevne homoseksualnosti. Podobne primere pa so letos med drugim zabeležili že tudi v ZDA, Kanadi in Veliki Britaniji.
Po teh primerih so se na Facebook vsula pisma pritožb, številni prav podjetju, ki na račun ljudi, ki v virtualnem življenju pozabljajo na zasebnost, kuje milijonske dobičke, pripisujejo vsaj del odgovornosti za smrt teh najstnic in najstnikov.

Facebook - 1

Mladi se pogosto ne zavedajo nevarnosti sodobnih tehnologij. (Foto: Thinkstock)

Pri Facebooku krivdo zavračajo. "Ob vsakem komentarju je možnost prijave sporne vsebine, predlagamo, da to uporabniki uporabljajo," so zapisali po smrti Amande Todd, še ene najstnice, ki ni prenesla kritik in zbadljivk svojih Facebook "prijateljev".

Vprašanje pa je, kaj se zgodi, ko je takšna pritožba oddana, pravijo na italijanskem tožilstvu. Zanimajo jih namreč predvsem, kaj se zgodi z vsebino, na katero se nanaša pritožba, in kako hitra je reakcija Facebooka. V večini doslej odmevnih primerov je namreč Facebookov profil s spornimi objavami namreč obstajal še dolgo po tem, ko so bili najstniki že mrtvi.

Nadzor nad spletnimi vsebinami je sicer izjemno zapleten, kazni pa je le malo, saj je avtorje takšnih objav težko izslediti. V Italiji tako doslej večina pozna le primer, ko je kazen doletela zaposlene pri Googlu, ker iz videoteke niso umaknili videa, ki je bil namenjen norčevanju iz hendikepiranega študenta. Pa še v tem primeru je sodišče sprejelo pritožbo.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 323
 
drkdrk 05.06.2013 16:27:49
haha,potlej pa vidiš pod tem ko pišeš komantare:KOMENTIRAJ IN OBJAVI NA FACEBOOKU . ma čisto vse je že prežeto s tem
Anniyi 08.08.2013 16:05:42
Se strinjam s tabo
Več komentarjev