'Žal mi je, a nisem dovolj močna ...' 14-letnica v smrt zaradi Facebooka. Bo kdo odgovarjal?

Bi moral kdo odgovarjati, ko norčevanje, zbadanje in zmerjanje na družbenem omrežju pripelje do samomora? In kakšna je odgovornost podjetja, ki storitev omogoča? Družbena omrežja se branijo, mrtvih mladih pa je vse več.

Facebook

(Foto: Reuters)

Potem ko je Italijo pretresla smrt 14-letne Caroline Picchio, ki je januarja storila samomor, ko je skupina fantov, starih od 15 do 17 let, na Facebooku objavila video, na katerem je bila očitno precej pijana, je italijansko državno tožilstvo zdaj odprlo uradno preiskavo primera.

Fantje naj bi bili prijatelji nekdanjega fanta, ki ga je dekle zapustilo nekaj dni prej, ob objavljenem videu pa so si dali duška tudi z neokusnimi komentarji.

Preden si je vzela življenje, je na Facebook zapisala: "Žal mi je, a nisem dovolj močna. Ne morem več." V sporočilu nekdanjemu fantu, ki so ga pozneje našli v njeni sobi pa: "Ti ni dovolj, kar si mi storil? Kolikokrat še hočeš, da plačam?"

Na samomor najstnice so se kmalu odzvali v italijanskem združenju staršev. V Rimu so vložili ovadbo zoper Facebook zaradi vpletenosti tega družbenega omrežja v smrt dekleta. "To je prvič, da je skupina staršev zoper Facebook vložila pritožbo," je povedal direktor Antonio Affinita. "Italijanska zakonodaja mlajšim od 18 let prepoveduje podpisovanje pogodb, kljub temu pa Facebook z mladoletniki sklepa pogodbo o zasebnosti brez vednosti njihovih staršev," je razložil.

Uradno preiskava proti Facebooku še ni odprta, vseeno pa italijanske oblasti preiskujejo tudi možnost, da je Facebook reagiral malomarno. "Preiskava nima uradnega osumljenca, vseeno pa preiskujemo vse sledi," je povedal tožilec Francesco Saluzzo.

To je sicer v Italiji že drugi samomor, povezan z objavami na Facebooku. Lani je samomor v Rimu storil 15-letnik, ki so ga na družbenem omrežju nadlegovali zaradi domnevne homoseksualnosti. Podobne primere pa so letos med drugim zabeležili že tudi v ZDA, Kanadi in Veliki Britaniji.
Po teh primerih so se na Facebook vsula pisma pritožb, številni prav podjetju, ki na račun ljudi, ki v virtualnem življenju pozabljajo na zasebnost, kuje milijonske dobičke, pripisujejo vsaj del odgovornosti za smrt teh najstnic in najstnikov.

Facebook - 1

Mladi se pogosto ne zavedajo nevarnosti sodobnih tehnologij. (Foto: Thinkstock)

Pri Facebooku krivdo zavračajo. "Ob vsakem komentarju je možnost prijave sporne vsebine, predlagamo, da to uporabniki uporabljajo," so zapisali po smrti Amande Todd, še ene najstnice, ki ni prenesla kritik in zbadljivk svojih Facebook "prijateljev".

Vprašanje pa je, kaj se zgodi, ko je takšna pritožba oddana, pravijo na italijanskem tožilstvu. Zanimajo jih namreč predvsem, kaj se zgodi z vsebino, na katero se nanaša pritožba, in kako hitra je reakcija Facebooka. V večini doslej odmevnih primerov je namreč Facebookov profil s spornimi objavami namreč obstajal še dolgo po tem, ko so bili najstniki že mrtvi.

Nadzor nad spletnimi vsebinami je sicer izjemno zapleten, kazni pa je le malo, saj je avtorje takšnih objav težko izslediti. V Italiji tako doslej večina pozna le primer, ko je kazen doletela zaposlene pri Googlu, ker iz videoteke niso umaknili videa, ki je bil namenjen norčevanju iz hendikepiranega študenta. Pa še v tem primeru je sodišče sprejelo pritožbo.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 323
 
Chantall 05.06.2013 16:27:49
haha,potlej pa vidiš pod tem ko pišeš komantare:KOMENTIRAJ IN OBJAVI NA FACEBOOKU . ma čisto vse je že prežeto s tem
Anniyi 08.08.2013 16:05:42
Se strinjam s tabo
_IL_ 05.06.2013 16:21:07
nimam fb in mi je čist vseen,če me majo ljudje za čudno zarad tega.že ko je to ven prišlo,sem vedla da nebo dobro.in takih stvari kot je ta je vse več in vse več jih bo.facebook bo propal.MORA PROPAST!
Anze_Anonimen 03.06.2013 17:02:55
je pa po mojem mnenju, brez veze podajati tožbe proti Facebooku, saj se moraš pred registracijo na to socialno omrežje strinjati s pogoji uporabe,katere pa mnogi sploh ne preberemo...
ratt 29.05.2013 22:42:55
Saj veste kaj pravijo: če nimaš fb ne obstajaš. pa tudi članek sem prebrala da so ljudje, ki nimajo fb po možnosti psihopati. očitno je nekaj hudo narobe zmano :D:D:D:D
 
kg1 29.05.2013 17:15:07
imaš gumb "report" imaš gumb "block user" imaš gumb "who can write to your timeline" in seveda kot starš imaš možnost vpogleda v to kar otrok počne po pc-ju... Tako je potem to, ko malomarni starši kupijo otroku računalnik, da bo tiho in ne vedo kaj otrok gor počne...

Sicer pa moraš bit malo nestabilen za ta leta da se ubiješ...
mojcd 30.05.2013 07:47:32
Imaš pa tudi vrata, in ko jih odpreš vidiš zunaj sonce in vdihneš svež zrak............
Strok 29.05.2013 16:41:57
Ne samo mladi. Mislim, da se malo kdo zaveda nevarnosti novih tehnologij.
 
tuttikaki 29.05.2013 11:30:01
žalostno ampak realno. Vedno bodo taki primeri s Facebookom ali brez. Bodo pa okoliščine drugačne... ŽAL
 
pinocio 29.05.2013 09:34:55
face buk je ena nevadna novodobna nepotrebna neumnost kdor nima časa za soljudji da se z njimi usedeš in popiješ kavo tudi ne rabi množice kvazi fb prijateljev talajte minuse ljudje s kvadratno glavo
petelin7 29.05.2013 11:14:40
sej to,taka oseba,katera se fenta zarad fukbuka,se bi fentala slej ko prej zarad česa druzga,tk da ne me hecat
RiverAce 28.05.2013 21:47:40
'Kriva je nestabilnost najstnice'... ne me hecat. Za vsako sliko, pr katerem se sam mal niplčka al pa pod hlačke vid takoj poskrbijo in jo odstranijo, kao da ni primerna. A ko pa gor pride posnetek, ko se 14 letna PUNČKA pijana vlači okrog in se fantje delajo še norce iz nje, pa ne bo noben poskrbu da bo odstranjen a?
ledigi 28.05.2013 23:31:16
če se ne strinjaš s pravili in pogoji uporabe strani je ne uporabljat
 
intel1 28.05.2013 19:32:43
dajte tako idiotsko vest skinte, sama je kriva pa ka bi radi odškodnino
Več komentarjev