Domača scena
Oglas

Zaljubil sem se dvakrat!

Ljubljana, 26. 09. 2014 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropejci se vse pogosteje srečujemo s tujimi jeziki, saj je Evropa danes izrazito večjezična. Učenje jezika ter spoznavanje in razumevanje različnih kultur so postali izjemno pomembni dejavniki za individualni uspeh v globalni družbi.

Pogovarjali smo se z Stevom Hartleyjem, Avstralcem, rojenim v mestu Sydney, ki ga je osebna in profesionalna pot vodila v Slovenijo. Danes kot učitelj angleškega jezika pri jezikovnem centru Berlitz pomaga tistim, ki se iz osebnih ali profesionalnih razlogov odločijo za jezikovno izobraževanje.

Kako to, da ste iz daljnje Avstralije svojo življenjsko pot nadaljevali prav v Sloveniji?

Steve Hartley
Steve Hartley FOTO:
Tako kot vsak Avstralec sem že od nekdaj čutil močno empatijo do potovanja. Ko sem dopolnil 21 let sem se odločil, da zapustim rojstni Sydney ter nove izzive poiščem drugod. Znano je, da se nas večina Avstralcev čez nekaj časa ponovno vrne domov, vendar pri meni ni bilo tako. Zakaj? Zaljubil sem se, in to kar dvakrat. Prvič v mojo slovensko ženo, ki sem jo spoznal na potovanju v Maroku in drugič v prelepo Slovenijo. Državo, ki je sedaj moj dom.

Zaposleni ste pri jezikovnem centru Berlitz, za poučevanje pa se poslužujete t.i. Berlitz metode. Kje so prednosti?

Berlitz metoda je odličen način pridobivanja tujega jezika. Eden od temeljev metode je govoriti in razmišljati v ciljnem jeziku. Učenje jezika brez kakršnih koli možnosti izražanja v materinščini namreč v trenutku izzove situacijo direktnega spoprijemanja s tujim tezikom. Učence tako miselno prestavimo v New York, London ali Sydney. Takšna metoda učenja govorcem poda več znanja ter samozavesti pri sami komunikaciji. Seveda nekateri menijo, da je tak način izjemno zahteven vendar sem mnenja, da morajo biti izzivi v začetni fazi vedno zahtevni, da jih lahko v nadaljevanju lažje obvladamo in lažje napredujemo.

Kako so jezikovno izbobraženi Slovenci. Obvladamo tuje jezike?

Slovenci imajo izjemno dobro izhodišče za učenje tujih jezikov. Jezikovni stiki in medkulturni kontakti so v slovenskem okolju nekaj popolnoma običajnega. Če izpostavimo samo pasivno in aktivno rabo angleščine. Angleščino zasledimo v kinematografih, na različnih televizijskih oddajah ter v poslovnem svetu, kjer medkulturna komunikacija praviloma poteka v angleškem jeziku. Podobno je pri rabi in uporabi recimo nemškega jezika. Raven znanja tujih jezikov v Sloveniji je izjemno visoka.

Kako se ti dopade poučevanje jezika pri Berlitzu. Zakaj ravno Berlitz?

Ko sem vstopil v kolektiv jezikovne šole Berlitz sem bil presenečen nad stopnjo predanosti in načinom izobraževanja lastnega kadra. Podpora, ki sem je bil deležen ter pogoji, ki omogočajo moj nadaljnji profesionalni razvoj so me popolnoma prepričali. Prepričan sem, da je Berlitzeva metoda odličen način za kakovostno pridobivanje znanja tujega jezika, učenec pa ob tem vednomer nadgrajuje tudi svoje osebnostne lastnosti.

Berlitz - 1
Berlitz - 1 FOTO:

Šteje znanje. Prednosti jezikovne šole Berlitz

V Sloveniji je veliko jezikovnih šol, ki se seveda ne samo po cenah, vendar tudi po kakovosti zelo razlikujejo. Pri tako široki izbiri različnih ponudnikov, pa je ključno, da smo v prvi meri pozorni na kakovost ponudbe. Berlitz je zagotovo največja izobraževalna ustanova na svetu, ki ima preko 600 centrov v več kot 70 državah. Izkušnje na področju jezikovnega izobraževanja in edinstvena metoda poučevanja segajo več kot 135 let nazaj. Sledijo trendom in iz tega razloga se nenehno razvijajo v smer, ki jo narekujejo nove potrebe učencev.

Pri Berlitzu vam je na voljo veliko različnih možnosti izobraževanja – mahjne skupine od 4 do 6 udeležencev, individualni programi, programi za podjetja, virtualno učenje, programi za otroke od 4. leta dalje, poslovni seminarji poleg jezikovnih tečajev.... Zaradi širokega izbora vsakega kandidata povabijo na svetovalni pogovor, ki lahko poteka osebno ali po telefonu. Pogovorijo se o njegovih željah, potrebah in ciljih. Na ta način in na podlagi rezultata preizkusa predznanja jezika, skupaj izberejo program, ki zadovolji vse individualne potrebe. Preizkušena Berlitz metoda zagotavlja, da se vsakega jezika naučite skozi intenzivno konverzacijo s posebej usposobljenimi učitelji, ki so izključno rojeni govorci, tako imenovani »native-speakers«. Pouk tako poteka samo v ciljnem jeziku, poudarek je na konverzaciji in praktičnih ter uporabnih primerih, kandidati pa dokazano nekaj krat hitreje napredujejo kot pri klasičnih oblikah tečajev.

Če želite izvedeti več pokličite 080 23 36 ali obiščite berlitz.si.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni