Tujina

Zamaskirani napadalci zajeli in mučili makedonske policiste

Skopje, 21. 04. 2015 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kakih 40 oboroženih in zamaskiranih oseb z oznakami OVK je vdrlo v karavlo v vasi Gošince na meji med Kosovom in Makedonijo ter zajelo in mučilo štiri makedonske policiste. Na makedonskem notranjem ministrstvu ocenjujejo, da je šlo za državni teroristični napad.

Kot je povedal tiskovni predstavnik ministrstva v Skopju Ivo Kotevski, so zamaskirani napadalci z oznakami Osvobodilne vojska Kosova (OVK) okoli 2.30 napadli in nato več ur zasedali karavlo, v kateri so dežurali štirje makedonski policisti. Policiste so zvezali oziroma vklenili, jih pretepali in dogajanje snemali s kamero. Vzeli so jim orožje, telefone in radijske povezave.

Ko so odhajali, so policistom zagrozili, da morajo čez natanko pol ure peš zapustiti karavlo, če bodo odšli predčasno ali če bo kdo ostal, bodo likvidirani. Po izteku 30 minut je eden od policistov, ki ni bil vklenjen, osvobodil kolege in vsi so peš odšli iz karavle proti vasi. Ko so hodili, so slišali streljanje z avtomatskim orožjem.

Po dosedanjih ugotovitvah je teroristična skupina v Makedonijo stopila čez mejo iz Kosova, je še povedal Kotevski.

Ohridski sporazum iz leta 2001 je Albancem, ki predstavljajo četrtino prebivalstva v Makedoniji, dal dodatne pravice in širšo avtonomijo ter preprečil, da bi tedanje nasilje preraslo v državljansko vojno.

'Mi hočemo svojo državo in ne želimo nobenih ohridskih dogovorov'

Vodja skupine naj bi policiste nagovoril preko prevajalca, ki pa je le slabo govoril makedonsko. Dejal naj bi jim, da so pripadniki OVK ter da jih niti Ali Ahmeti - vodja stranke etničnih Albancev, ki je del vladne koalicije v Makedoniji - niti makedonski premier Nikola Gruevski ne moreta rešiti. "Mi hočemo svojo državo in ne želimo nobenih ohridskih dogovorov," je po besedah Kotevskega zajetim policistom še povedal vodja napadalcev.

Po poročanju Bete so močne makedonske policijske enote z oklepnimi vozili danes zaprle dostop do vasi, območje pa preletavajo policijski helikopterji in brezpilotna letala. Policijska navzočnost je okrepljena tudi na območju mesta Kumanovo, kjer je v bolnišnici eden od ranjenih policistov.

Za sredo napovedano nogometno tekmo v Kumanovu med ekipama Škendije in Vardarja so zaradi poslabšanih varnostnih razmer odpovedali, je poročal portal Sportmedia.

V sredo sestanek na najvišji ravni

Makedonsko notranje ministrstvo je zaradi napada stopilo v stik s kosovskimi predstavniki, v sredo pa pričakuje sestanke na najvišji ravni. V stik so stopili tudi s srbskimi varnostnimi strukturami.

Po pisanju makedonskih medijev, ki navajajo neuradne vire blizu policiji, so napadalci v Makedonijo prišli s Kosova, več članov skupine, tudi njen vodja, pa naj bi bili Albanci iz kraja Gnjilane.

Vladna makedonska albanska stranka DUI je ocenila, da incident "škodi predvsem albanskim interesom v Makedoniji in regiji". Od pristojnih so zahtevali, da ga čim prej osvetlijo.

Kosovska policija je sicer uradno sporočila, da nimajo podatkov, da bi oboroženi moški s Kosova vstopili v Makedonijo. Prištinski mediji pa poročajo, da je napad izmišljen in da gre za poskus premierja Gruevskega, da bi pozornost javnosti preusmeril s politične krize v državi.

Al Jazeera Balkans v vesti o incidentu na svoji spletni strani dodaja oceno direktorja Centra za družbene raziskave v Makedoniji Suada Missinija, da takšni dogodki niso presenečenje in da najverjetneje ne morejo prerasti v hujši konflikt. Za njimi naj bi celo stala kar stranka VMRO-DPMNE premierja Gruevskega, ki naj bi želela na ta način odvrniti pozornost javnosti od posnetkov, ki jih že več tednov objavlja makedonska opozicija in so za vlado zelo obremenilni.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kbcz
22. 04. 2015 10.51
+8
Bo Slovenija spet jokala po svetu kako genocidni makedonski policisti izvajajo teror nad 40 albanski civillisti, tako kot je te njihove projekte prej pomagala?
istrajenaša123
10. 05. 2015 20.57
seveda! za slovence so albanci in kosovici sveti ljudje in nedotakljivi čeprav nam naredijo več škode kot koristi. Srbi makedonci hrvati in pa bošnjaki so pa obravnavani vsi kot negativni čeprav so čisto normalni ljudje kot slovenci- seveda med njimi obstajajo tudi izjeme
pkorosec
22. 04. 2015 09.18
+15
Kar navadite se, to ste dopustli.
ficfiric 1
22. 04. 2015 08.47
+5
Sej bodo amerikanci pomagal...tako kot do zdaj...
gongash
22. 04. 2015 00.42
+10
albanci iz kraja gnjilane hahaha gnilobe ene :D
Juzni
21. 04. 2015 23.09
+25
Ce bi se kaj takega zgodilo npr. v Londonu bi cel svet obstal,ker pa je to nekje dol v Makedoniji je novica povsem nepomembna. To lahko zakljucimo po temu,da je novica o tem napadu povsem potisnjena na spodnje strani oz. se jo omeni kar tako mimogrede. Nobeden pa se ne zaveda nevarnosti,da se kaj takega lahko spet ponovi jutri pojutrasnjem.... in se konflikt,ki je sicer samo zamrznjen lahko rasiri kot ogenj v gozdu. Tisti,ki mislijo,da se bodo Albanci zadovolili samo z "neodvisnostjo" Kosova se motijo. Albanija se pripravlja na veliko vojno kar se,da zakljuciti po nedavni izjavi predsednika Albanije Edija Rame,da se bosta Kosovo in Albanija zdruzila v eno drzavo ce jih EU ne sprejme medse. To je klasicno isiljevanje EU ki jih je leta in leta podpirala na koncu jih bo prav EU kaznovala.
Nightyfly
21. 04. 2015 21.56
+15
poslanka sexs 21.04.2015 19:48:49 10 problem je v Sloveniji da jih je prva priznala.......................... z vami se strinjam .!
tali?ni tom
21. 04. 2015 23.49
+15
in čez par let bojo tukaj hoteli svojo državo! po petelinjenu sedaj po ulicah mojega mesta ,kjer se jim moraš v svoji državi umikat s pločnika da grejo "heroji" mimo je to popolnoma mogoče glede na politiko ki je destruktivna do avtohtonih prebivalcev slovenije!
Nightyfly
21. 04. 2015 21.44
+27
Ljudje , s katerimi se pogosto pogovarjam ( drzavljani zahodnih drzav) so danes prepricani , da je bilo bombardiranje Srbije takrat cista mascevalna akcija in dokaz moci predvsem USA , da lahko stori kar hoce , in si tako vzame interesne sfere kjerkoli si zazeli . To je bil tudi mehki udarec Rusiji za hrbet . Rusi imajo potrpljenje . Hkrati so na podrocju bivse Juge nastali 2 muslimanski enklavi . Spet poraz Evrope . Nekdaj je bila os Srbija , Crna Gora , Hrvatska ,Slovenija in Habsbuzani ---edina prepreka , da Otomani niso prisli ne samo do Dunaja - do Svedske . Izgleda , da so senilnezi to v EU -ju pozabili , kakor tudi na turski genocid nad Armenci ---hvala bogu , da je Francisek to omenil in pozel kletvice in sovrastvo Turkov . Mene nic ne brigajo oni dol .Naj bodo tam , mi pa tu na nasih krajih z naso kulturo in navadami . Ne vem , zakaj bi se moral klanjati nekomu , ki pride v moj dom s slabimi nameni in cisto drugacnimi navadami . Ki so ponavadi agresivne .
Nightyfly
21. 04. 2015 21.50
+12
Zdaj je ze jasno , da je politika vseh muslimanskih verskih sekt na Bliznjem vzhodu (pa tudi sejkov , da bodo imeli doma mir) ) ekspanzionisticna politika -torej emigrantstvo v reziji IS in vseh podobnih teror. skupin . Pravijo na TV , da jih je milion ,,,,, kaj pa , pa se deset milionov zadaj . Ko so zeleli spraviti dol Sadata ,so naredili najvecjo napako v svoji zunanji politiki . Prizgali so cel Vzhod . Zal bodo miliarderji se vedno varno ziveli svoje sanje , nasrkali pa spet ljudje . In razni Bilderbergi ..pa se kdo iz njegove sekte pravijo , da je to pravilna politika . A res ?
pkorosec
22. 04. 2015 09.28
-2
+++++++ Samo nekaj mi prosim povej. Si ti tisti Nightyfly, ki zivi v svici?
TheGreatRusia
21. 04. 2015 21.39
+11
Berlinski zid in 4903km bodece zice brez moznosti rusenja,... za vedno bosta loceni civilizacija in divjina
Nightyfly
21. 04. 2015 21.36
+18
Tako se je zacelo veliko let nazaj na Kosovu .......in pocasi so z malim nasiljem prisli do velikega nasilja in s pomocjo USA do drzave . Bravo Evropa . Danes je v zahodnem casopisu dobra vinjeta ,ki ponazarja potop Evrope , vezano pa je s potopljeno ladjo beguncev , v soboto . EU gre samo se dol .To je zdaj ze jasno . Dekadenca par excellence...! Naj se potopi , v nasprotnem bo itak spet germanija dvignila glavo .
TheGreatRusia
21. 04. 2015 21.40
+10
andrej gorjup 1
21. 04. 2015 23.15
+4
ljx
21. 04. 2015 21.18
-2
Makedonija je ena tistih banana republik kjer se da ful dobr lovit v motnem! Tko kokr so zdej tam razmere,ga ni plejerja iz regiona in globalno,ki ne bi imel interesa kej zakuhat. Razlog da pa lahko zakuhajo,je v tem da fundamentalna vprašanja same Makedonije,ljudstva,manjšin,ekonomije,niso rešena,ker Američani ne pustijo da se reši.
KlubPravilnoPretepenihŽena
21. 04. 2015 21.13
+10
Albancem je Enver Hođa tako destabiliziral vizijo, da že postajajo patetični z svojimi ambicijami, recimo Albanija v 21 stoletju še vedno ni odkrila materiala, ki se ji reče asvalt, kosovo in Albanija so v 20 letih izgubili 1 miljon prebivalcev, zato ker ideologija korupcije je bolj razširjena od bede, takšne upade na mojo državo bi smatral zelo resno in bi mobiliziral vojsko za napad na Albanijo, to sem jaz, kar se tiče makedonskih politikov je pa malo verjetno, saj so enako skorumpirani kot oni
yarrick
21. 04. 2015 20.44
+28
OVK je pri marsikateri zahodni tajni službi še vedno klasificirana kot teroristična organizacija.Kako to, da thaci ki je bil dolgo časa njen prominenti član še ni zaprt vedo samo oni gor v haagu in bruslju.Vsekakor pa mislim, da bo na balkanu nekega dne zopet sr* brez primere.
Nightyfly
21. 04. 2015 21.36
+8
ONniON
21. 04. 2015 20.21
+29
super slovenska vlada kar lepo jih sprejemat v državo jim nudit službe , stanovanja , socialno pomoč in tako dalje , čez par let bomo pa manjšina v lastni državi zaradi vlad ki jih tako radi volite
ONniON
21. 04. 2015 20.18
-7
kaj me briga za dol, mene briga republika slovenija
Nightyfly
21. 04. 2015 21.51
+19
andrej gorjup 1
21. 04. 2015 23.19
+10
tali?ni tom
21. 04. 2015 23.55
+4
so že in to je problem! odžirajo službe,vrsto na banki,pri zdravniku v šoli in na avtobusu! to je problem!
SAF1
21. 04. 2015 19.59
+0
To ni res, in kaj zdaj čakajo, izgon na veliko iz države, kaj se zdaj čaka, Makedonci so res zabit narod, najprej dovolijo razkosanje Makedonije, zdaj pa tako. Se res ne bo nihče uprl in se boril še za tisto malo kar jim je ostalo?
goats
21. 04. 2015 20.52
+5
kakršnakoli podobnost s Slovenci, ni naključna
Zrkizz
21. 04. 2015 19.31
+13
Ah to pa ze ne, saj pa tam v okolici zivijo najbolj miroljubni ljudje. Nekdo jim hoce podtakniti.
adidasler
21. 04. 2015 19.21
+0
vidim, da vas je kar nekaj narobe razumelo moj komentar spodaj . Pustimo na stran, da Albanci predstavljajo nek problem na Balkanu (predvsem z rodnostjo).. Dejstvo je, da je politika zlo.. Politika je kriva za vse vojne, tako v Bosni, hrvaškem, Kosovu, pa tudi v MKD. Ljudje smo ovce in nas je lahko manipulirati. Razmere za življenje niso najboljše, politiki pa take narode (še posebi balkance) z lahkoto naščuvajo enega proti drugemu (narodnost, vera, "velike" ideje itd). Na žalost smo tako naivni .. Upam da v MKD ne bo kaj hujšega. LP
adidasler
21. 04. 2015 18.23
-20
na Al jazeeeri sem bral, da makedonaka vlada potrebuje nek konflikt, da pozornost s sebe preusmeri na nekaj drugega, saj ne makedonci ne albanci niso zadovoljni s trenutno oblastjo.. to me spominja na ameriski nacin vodenja drzave, ko z umetno groznjo drzijo drzavo v strahu.. mi je prejsn teden sodelovac (makedonec) rrkel da sam caka kdaj bo spet kak "konflikt" med makedonci in albanci bodisi pravi, bodisi nacrtovan s strani vlade mkd.. resnico poznajo le tisti ki so nacrtovali.. raja se bo pa pojedla med seboj, kar je tudi plan.. lp
Nightyfly
21. 04. 2015 21.55
+25
hehe . na Al jazeeri ste slisal to ? Kaj pa , ce bi prvo pogledal podatke , koliko albancev je zivelo na ozemlju Kosova racimo leta 1946-47 !!? In potem leta 91 ,,, ko so postali problem v Jugoslaviji . Berite , kako na tiho so s prisilo primorali srbske druzine , da so se pocasi izseljevale iz Kosova ,,,in tako prakticno zastonj prisli do njihovega premozenja . In leta 91 so si zazeleli kar drzavo . Na zibelki srbstva . Mar ni mogoce res ?
headshot402
21. 04. 2015 18.20
-16
In kje je tu problem ?
poslanka sexs
21. 04. 2015 19.48
+21
problem je v Sloveniji da jih je prva priznala
TheGreatRusia
21. 04. 2015 21.37
+10
slovenija dela po nalogu Amerike, smo ze opazili,... SLOVENIJE in njenih "politikov" noben ziv nicesar ne vprasa, samo podpisujejo dokumente in pravila, ki ustrezajo zahodnemu- "postenemu" svetu,... o teh divjakih je pa skoda vsake besede,...
KOMISSAR-REX
21. 04. 2015 17.25
-57
24 ur, najbolj bi bilo da spremenite pisavo v cirilico saj, po komentarjih sodeč, sami srbi tukaj visijo ki Albance sovražijo že od prihoda s Karpatov.
Mil?007
21. 04. 2015 17.41
-9
Strah ima velike oči. Je odlično orodje za manipulacijo. Temu na zahodu pravijo fearporn. Sicer pa Srbi so se v Slovenijo priseljevali od 1918 do par desetletij nazaj. Uradniki, vojska, carina. Danes se pač kosovarji, ti so v glavnem delavci, pa še pridni so. Tiste bolj talene poštimajo sami. Še nisem slišal za uradnika, učitelja, častnika, policista ali carinika po poreklu s Kosova ali Albanije.
Budbeer
21. 04. 2015 18.54
-19
Takšno ideologijo kot jo imajo določeni komentatorji so imeli v Srbiji v 90 letih, čez 10 let so stali v vrsti za kruh.
poslanka sexs
21. 04. 2015 19.52
+6
zakaj nebi SLOVENCI VZELI NEKAJ TISOC KOSOVCEV IMELI BI VSAJ BUREKE