Tujina

Zamenjave v vrhu

Peking, 21. 10. 2007 12.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kitajski komunisti so ob koncu kongresa temeljito spremenili sestavo vladajočega centralnega komiteja.

Kitajski komunisti so danes, ob koncu enotedenskega partijskega kongresa, temeljito spremenili sestavo vladajočega centralnega komiteja. Odstopili so trije vodilni člani komiteja, med njimi podpredsednik države Zeng Qinghong. Več kot 2200 delegatov je tudi odobrilo vrsto političnih smernic, ki naj bi jim v prihodnjih letih sledila Kitajska, med drugim so v svoje statute vnesli "znanstveni koncept razvoja" predsednika države in partije Hu Jintaa.

Delegati so razvojno teorijo, ki jo je predstavil predsednik in predvideva trajno ter socialno uravnoteženo rast, podprli soglasno.
Delegati so razvojno teorijo, ki jo je predstavil predsednik in predvideva trajno ter socialno uravnoteženo rast, podprli soglasno. FOTO: Reuters

Več vplivnih politikov, med njimi 68-letni podpredsednik Zeng in 71-letni obrambni minister Cao Gangchuan, naj bi se z vrha partije uradno umaknili zaradi starosti. Na naslednji letni skupščini ljudskega kongresa v marcu se bodo ti politiki skoraj zagotovo umaknili tudi z vodilnih položajev v vladi. Zeng, doslej peti najpomembnejši človek v hierarhiji stranke, namreč po tem, ko ni bil izbran v novi centralni komite, tudi ne bo mogel biti član niti politbiroja niti stalnega odbora ljudskega kongresa, katerega člane bo nov centralni komite potrdil v ponedeljek. Vplivnemu stalnemu odboru se tako obeta več novih članov.

Enaka usoda kot podpredsednika je namreč danes doletela tudi že omenjenega obrambnega ministra, pa tudi nekatere druge člane stalnega odbora, med drugim prvega borca proti korupciji Wu Guanzhenga, prvega moža za nadzor kazenskega pregona Luo Gana ter namestnico premiera in doslej edino žensko v politbiroju Wu Yi.


Krepitev moči predsednika

V današnjem sklepnem govoru je Hu tako poudaril, da se njegova partija ponovno zavezuje "gospodarskemu razvoju kot svoji temeljni nalogi", ki pa je neločljivo povezan z izgradnjo "v vseh pogledih zmerno uspešne družbe". "S skupnimi napori vseh delegatov smo visoko držali svojo prapor ter sledili svojim ciljem na pošten in pragmatičen način," je še poudaril.

Njihov odhod z vodstva stranke, že posebej Zengov, naj bi bil odraz krepitve moči kitajskega predsednika Hu Jintaa, ki je bil sicer v centralni komite znova izbran in bo spomladi zagotovo ponovno prejel svoj drugi mandat na čelu partije. Poraja se sicer vprašanje, na kakšne kompromise je moral Hu pristati, da se je "znebil" omenjene četverice.

Izbira nove zasedbe 204-članskega centralnega komiteja je bila poleg dopolnitev statutov stranke z idejami partijskega vodje Huja osrednja točka 17. kongresa Kitajske komunistične partije, ki poteka le na vsakih pet let in je najpomembnejši politični dogodek v tej državi letos.

Delegati so razvojno teorijo, ki jo je predstavil predsednik in predvideva trajno ter socialno uravnoteženo rast, podprli soglasno. Hu s svojo teorijo o "znanstvenem konceptu razvoja" predlaga odvrnitev od pogosto slepe rasti v škodo surovin in okolja. Zaradi vse večjih družbenih napetosti želi partijski voditelj poleg tega doseči socialno uravnotežen razvoj in končno doseči "harmonično družbo".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kosir_maks
21. 10. 2007 13.31
Častni pokrovitelj kongresa in glavni sponzorj, so pa verjetno Prvo borac , Hinko in Malasutra !