Tujina

Zanimajo jih le otroci. Ženske, ki jih bodo rodile, pa so jim očitno nepomembne

Jeruzalem, 29. 04. 2015 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izraelske oblasti iz Nepala rešujejo dojenčke, ki so jih tamkajšnje ženske rodile izraelskim državljanom. Sicer pozitivno dejanje je naletelo tudi na številne kritike: Izrael kaže selektivno empatijo, saj se je fokusiral le na dojenčke, ženske, ki te otroke rodijo, pa jih sploh ne zanimajo.

Včeraj so iz Nepala v Izrael prepeljali 15 dojenčkov, ki so jih rodile nadomestne matere, in sicer izraelskim državljanom. Nadomestne matere so ostale v svoji matični državi, v kateri po potresu vladajo izredne razmere. Izraelske oblasti so jim namreč prepovedale prihod v njihovo državo.

Nekateri dojenčki so že potovali s svojimi izraelskimi straši, drugi pa brez njihovega spremstva. Tako so izraelske oblasti iz Nepala zaključile evakuacijo skupno 26 dojenčkov, ki so se rodili s pomočjo nadomestnih mater v Nepalu.

Izraelca z novorojenčkom in starejšo hčerko sta prispela na letališče v Tel Avivu.
Izraelca z novorojenčkom in starejšo hčerko sta prispela na letališče v Tel Avivu. FOTO: Reuters

Svetovna javnost ni vedela veliko o tej povezavi med Nepalom in Izraelom. S tem se je znova odprla razprava o etičnosti nadomestnega materinstva. Še več: gre tudi za vprašanje odnosa do žensk, ki so nadomestne matere. Ženske, ki so rodile te otroke, so enostavno pustili v državi, ki jo je hudo prizadel potres. V bistvu se s tem dejanjem jasno pokaže, kakšno mnenje imajo "naročniki" o ženskah, ki jim rodijo otroka. Očitno si te ženske (in njeni otroci) niso zaslužile niti toliko, da bi jih začasno umaknili s prizadetih območij.

Za nekatere otroke so med potjo iz Nepala v Izrael skrbeli izraelski zdravstveni delavci, saj njihovih staršev še ni bilo v Nepalu.
Za nekatere otroke so med potjo iz Nepala v Izrael skrbeli izraelski zdravstveni delavci, saj njihovih staršev še ni bilo v Nepalu. FOTO: Reuters

V Izraelu imajo sicer pravico do nadomestne matere le heteroseksualni pari. Moška, ki si želita otrok, ali samski ljudje si morajo nadomestno maternico poiskati v tujini. Dolga leta so Izraelci nadomestne matere najemali v Indiji, nato pa se je tam spremenil zakon, tako da so se izraelske agencije, ki se ukvarjajo s tem poslom, usmerile v Nepal. Prvi izraelski otrok, rojen nepalski nadomestni materi, se je rodil januarja 2014.

V Nepalu ostaja še 100 žensk, ki nosijo naročene izraelske otroke

V Izraelu se je odprla razprava o "najemanju maternice" v tujini. Večina sploh ne pomisli na usodo žensk, ki so te otroke nosile in rodile.
V Izraelu se je odprla razprava o "najemanju maternice" v tujini. Večina sploh ne pomisli na usodo žensk, ki so te otroke nosile in rodile. FOTO: Reuters

Trenutno je v Nepalu še 100 žensk, ki so noseče z otroki, ki so jih naročili izraelski državljani. Nekatere so Nepalke, druge Indijke, ki so se v Nepal umaknile, da bi opravile posel. Izraelske oblasti so sporočile, da bodo najverjetneje dovolile ženskam, ki so že tik pred porodom, da pridejo v Izrael in rodijo otroke. Pravijo, da bodo to storile tudi v primeru, če bodo imele morebitne težave z nepalskimi in indijskimi oblastmi, saj jim gre le za to, da čim prej pripeljejo izraelske otroke domov.

Izraelska javnost opozarja, da bi morali razmisliti o spremembah domačega zakona o nadomestnemu materinstvu. Nekateri pa poudarjajo, da Izrael kaže selektivno empatijo, saj se je fokusiral le na dojenčke, ženske, ki te otroke rodijo, pa jih sploh ne zanimajo.

Evakuacija izraelskih dojenčkov iz Nepala - 1
Evakuacija izraelskih dojenčkov iz Nepala - 1 FOTO: Reuters
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3