Tujina

Zapornika mučili do smrti

Kabul, 20. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški vojaki so leta 2002 v ameriškem zaporu v Bagramu na severovzhodu Afganistana do smrti mučili dva afganistanska zapornika.

Zaporniki v Afganistanu - žrtve novega 'Abu Graiba'? (Foto: Reuters)
Zaporniki v Afganistanu - žrtve novega 'Abu Graiba'? (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Ameriški vojaki so leta 2002 v ameriškem zaporu v Bagramu na severovzhodu Afganistana do smrti mučili dva afganistanska zapornika, piše ameriški New York Times. Časnik se sklicuje na zaupno poročilo ameriške vojske o neki preiskavi, ki naj bi bilo "pisni ekvivalent fotografij iz iraškega Abu Graiba", zaradi katerih je lani izbruhnil škandal v zvezi z mučenjem iraških zapornikov.

Poročilo na 2000 straneh podrobno opisuje mučenje afganistanskih zapornikov, ki so bili aretirani po padcu talibanskega režima konec leta 2001. Ameriški vojaki, ki so mučili zapornike, naj bi bili brez izkušenj.

V poročilu je med drugim zapisano, kako so Američani mučili 22-letnega taksista Dilavarja, osumljenega sodelovanja v raketnem napadu na ameriško vojaško oporišče v Hostu na jugovzhodu Afganistana. Pred smrtjo decembra 2002 naj bi dobil več kot 100 udarcev po nogah. V avtopsiji po smrti piše, da so bile njegove noge dobesedno zmlete. "Podobne poškodbe sem videla pri človeku, ki ga je povozil avtobus," je v poročilu zapisala ameriška poveljnica Elizabeth Rouse. Ko je bila preiskava o primeru Dilavar končana, so preiskovalci ugotovili, da je taksist nedolžen.

Poročilo opisuje tudi primer Afganistanca Habibulaha, ki je umrl za srčnim napadom. Ta naj bi bil posledica krvnega strdka, ki je nastal zaradi pogostih udarcev po nogah.

Preiskava o zlorabah ujetnikov v ameriških zaporih v Afganistanu, ki jo je leta 2004 vodil general Charles Jacobi, ima še vedno oznako zaupno. Po navedbah tiskovnega predstavnika ameriške vojske vojaki z zaporniki v ameriških zaporih v Bagramu in Kandaharju - trenutno jih je kakih 500 - ravnajo korektno.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou