Tujina

Tri milijone evrov kazni za Ryanair

Belfast, 16. 05. 2010 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.Š./B.S.
Komentarji
3

Težavam zaradi vulkanskega prahu očitno ni videti konca. Oblak prahu je znova povzročil zaporo nekaterih letališč. Italija pa je Ryanairu izrekla za tri milijone evrov kazni zaradi nepravilnosti pri odpovedih letov.

Polete tokrat odpovedujejo na Severnem Irskem.
Polete tokrat odpovedujejo na Severnem Irskem. FOTO: Reuters

Pristojne oblasti so zaradi vulkanskega prahu zaprle zračni prostor nad delom Severne Irske, zaradi česar imajo potniki znova vrsto preglavic. Letališča v tem delu države bodo tako zaprta vsaj do 23. ure, letališče v Dublinu pa naj bi bilo zaprto od danes zvečer do ponedeljka zjutraj.

Ostala letališča na Irskem naj bi bila zaprta vsaj do ponedeljka zjutraj, razen letališč v mestu Cork, Shannon in Kerry, ki ostajajo odprta.

V Manchestru, Liverpoolu, Doncastru, Humbersidu in Carlislu so letališča prav tako zaprta. Londonska so sicer odprta, vendar oblasti pozivajo potnike, naj pred potovanjem preverijo razmere.

Vremenoslovci namreč napovedujejo, da bo oblak vulkanskega pepela predvidoma pokril še večji del zračnega prostora nad Otokom. V torek naj bi dosegel London, vendar pa naj bi se nato že v sredo spet umaknil.

Tri milijone evrov kazni za Ryanair

Italija pa je medtem oglobila letalsko družbo Ryanair, ker niso pomagali nekaterim potnikom po tem, ko so bili njihovi poleti odpovedani. Zaračunali so jim tri milijone evrov kazni.

Kazen so Ryanairu izdale italijanske oblasti za civilno letalstvo, potem ko so izvedele za 178 primerov, ko družba ni izvajala ukrepov pomoči potnikom v primeru odpovedi leta. Slednje sicer predvidevajo pravila EU, med drugim pa bi na primer morali potnike oskrbeti s hrano. Ryanair je te očitke že zavrnil kot popolno ''neumnost''.

Strokovnjaki, ki opazujejo islandski vulkan Eyjafjallajökull, ta bruha pepel in lavo, pravijo, da se njegova aktivnost zopet povečuje. Vulkan sicer bruha že od 13. aprila, zaenkrat pa ni znakov, da bi se izbruh lahko kmalu končal.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marjan h.1966
17. 05. 2010 00.22
jaz moram 9.6leteti z mojo drago v stockholm naj že neha ta oblak strašit po evropi
skydrol7
16. 05. 2010 13.01
3 M je kar precej - tezki casi za let.industrijo.............
Zehek
16. 05. 2010 10.41