Zagata z blokado ameriške vlade je razrešena

Potem ko je zaradi zaustavitve financiranja obstalo delovanje dela ameriških vladnih služb, je krč zdaj z dogovorom v senatu le razrešen. Blokada je sicer zagrenila življenje tudi turistom, ki si niso mogli ogledati nekaterih znamenitosti - denimo Kipa svobode.

Obvestilo pred Kipom svobode

Zaradi prekinitve financiranja vladnih služb so v nedeljo zaprli Kip svobode. (Foto: AP)

Blokada ameriške vlade je s sporazumom v senatu končana. Dokončno naj bi bila sicer odpravljena v nekaj urah, je po poročanju BBC dejal demokrat Chuck Schumer. Oddahnili so si s tem tudi turisti, ki zaradi zapleta s financiranjem niso mogli na nekatere znamenitosti, denimo Kip svobode v New Yorku.

Kako se je ameriška vlada znašla v tej zagati?

Vlada ZDA bi se morala do petka opolnoči dogovoriti glede proračuna za del vladnih agencij, a se ni. Šlo je za zakon o začasnem nadaljevanju financiranja, s katerim bi številnim službam omogočili nemoteno delo še za dober mesec. Predstavniški dom je svoj predlog potrdil dovolj zgodaj, zataknilo pa se je v senatu, kjer so demokrati zahtevali, da se reši vprašanje nezakonitih priseljencev, ki so prišli v ZDA brez svoje krivde kot mladoletniki s starši ali skrbniki, t. i. sanjačev.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 9
 
RamzesII 22.01.2018 22:24:05
So pa hitri, razrešen, kako?
Več komentarjev