Tujina

Zaradi antraksa se v ZDA in Južni Koreji preventivno zdravi 26 oseb

Washington, 29. 05. 2015 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za pošiljanje aktivnega vzorca biološkega strupa antraksa je najverjetneje kriva tehnična napaka v procesu ubijanja aktivnih celic antraksa in ni šlo za človeško napako, ocenjujejo v štabu kopenske vojske ZDA. Okužb ni, kljub temu pa preventivno zdravijo 26 ljudi.

Načelnik štaba kopenske vojske ZDA, general Ray Odierno je v četrtek ocenil, da je za pošiljanje aktivnega vzorca biološkega strupa vranični prisad (antraks) najverjetneje kriva tehnična napaka v procesu ubijanja aktivnih celic antraksa in ni šlo za človeško napako. Okužb ni, kljub temu pa preventivno zdravijo 26 ljudi.

Aktivni vzorec antraksa v pošiljki iz vojaškega laboratorija Dugway v Utahu so konec minulega tedna odkrili v civilnem laboratoriju v Marylandu, kasneje pa je prišlo na dan, da so vzorce iz Dugwaya, kjer vojaški znanstveniki raziskujejo kemično in biološko orožje, poslali še v 17 laboratorijev v devetih zveznih državah in v vojaško bazo ameriških zračnih sil Osan v Južni Koreji.

Vzorce živega antraksa je ameriška vojska iz Utaha razposlala v laboratorije devetih zveznih držav, prav tako v ameriško vojaško bazo v Južni Koreji.
Vzorce živega antraksa je ameriška vojska iz Utaha razposlala v laboratorije devetih zveznih držav, prav tako v ameriško vojaško bazo v Južni Koreji. FOTO: Reuters

Vzorci antraksa bi morali biti onesposobljeni oziroma uničeni, vendar je nekje prišlo do napake, kar sedaj raziskujejo s pomočjo ameriškega centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi in preventivo. V Marylandu za vsak primer z antibiotiki zdravijo štiri laboratorijske delavce, v Osanu pa skupaj 22 oseb, ki bi lahko prišle v stik z antraksom.

Za zdaj ni nobenih dokazov, da bi bili aktivni vzorci poslani še kam drugam kot v Maryland. Kompleks Dugway je bil leta 2011 prisilno zaprt čez noč, ker je zmanjkal eden od vzorcev živčnega plina VX. Napačno označen vzorec so kmalu našli v laboratoriju.

ZDA je kmalu po terorističnih napadih 11. septembra 2001 zajel preplah zaradi antraksa, saj so na naslove politikov in novinarjev prihajale pisemske pošiljke s prahom antraksovih spor.

Sum je padel na Irak in na teroriste, preiskava FBI pa je šele leta 2008 odkrila, da je antraks domnevno pošiljal ameriški vojaški znanstvenik Bruce Ivins. Ta je domnevno storil samomor, še preden se je lahko soočil z obtožnico. Njegovi napadi so okužili 22 ljudi, umrlo jih je pet.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Elias47
29. 05. 2015 14.49
tokrat so bili ameriški teroristi ujeti s spuščenimi hlačami... drugače bi že našli kakšnega rezervnega krivca... tako kot so brata Carnajev...
appollyon
29. 05. 2015 10.50
+1
Haha so napačno naslovili pošiljko, zdeja je pa kao tehnična napaka!
Bruhalnica24
29. 05. 2015 09.27
+4
Zakaj Putin ne bombardira Amerike, saj imajo orožje za množično uničenje, ki ga kar tako pošiljajo po pošti ???? Gremo Vladimir, naredi red, popucaj te Zioniste...
appollyon
29. 05. 2015 10.51
+0
Zakaj pa amerika ne bombardira rusije, sej majo orožje za množično uničenje!
jzkzfzmz
30. 05. 2015 08.03
-1
Ameri so največji strahopetci. Svojih vojakov n epošljejo dokler ni varno. Dobro spremljaj kjer so so vojne. Vse vojne so povzročili oni sami za svojo rit, narod pa se je med sabo bojeval. Oni so samo z letali in raketami trerskali in vstopili ko je bil mir. Ker vedo da bi izgubili če bi šli sami v vojno. Nov Vietnam torej. Poglej zgodovino ameov. Največji Agresor vseh časov. V vsaki vojni imajo prste vmes, da lahko dolar se drži na vrhu, sam 24 kur praviji drugače da so vsi drugi agresorji ka rje logično ker so pod ameriško korporacijo na koncu pa bodo na enakem kot vsi ostali narod....
appollyon
30. 05. 2015 10.39
Afganistan, iraq, vitenam, vse to so se borili američani, za razliko od rusov ki napadajo samo države ki dejansko nimajo vojske. južna osjetija, Krim, abhazija, čečenija, afganistan, vietnam,... Afganistan je bil pred rusko invazijo ena najbolj zmernih muslimanskih držav na svetu. In samo rusi so krivi da je afganistan tak kot je. Prav tako je bilo z iraqom ko so rusi podprli iraq pri okupaciji Kuwaita, kar je bil povod za 1 zalivsko vojno. Prav tako so jih zalagali z orožjem med iransko iraško vojno.
wheelie1
29. 05. 2015 09.06
+6
Kaj niso Ameri dali obesit nekoga v Iraku zaradi biološkega orožja?
Bruhalnica24
29. 05. 2015 09.26
+2
Le koga bodo sedaj obesili ???? Sadama so obesili zaradi neobstoja.... Nekaj se govori, da bi naj bilo vse zaradi nafte, zlata in centralne banke, ki ni bila dolžna Rothschildom.... Ampak če bi bilo to res tudi ne bi bilo kaznivo, ker so stvari samo ušle iz rok....
jzkzfzmz
30. 05. 2015 08.04
To je bilo zrežirano, ker drugače ne bi šlo v javnost. Tja so mogli poslat z razlogom.... :)
appollyon
30. 05. 2015 10.41
Sadama so obesili iračani! Me pa zanima ti ki vse veš, kje je tistih 100000 kurdov ki je zginilo med sadamovim vladanjem?!? Ti boš sigurno to znal razložiti ali pa podati kakšen youtubov vir, ki po vsej verjetnosti govori o tem da so jih ugrabili židje.
Ramzess
29. 05. 2015 08.35
+2
Preventivno, .... kaj ne pravijo, da ne zdravi kar ni poškodovano ali bolno.