Tujina

Zaradi energetskih raziskav v Jadranu zahteva po interpelaciji hrvaške vlade

Zagreb, 19. 04. 2015 20.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaški opozicijski stranki HDZ in Trajnostni razvoj Hrvaške (ORaH) sta vložili interpelacijo proti hrvaški vladi zaradi odgovornosti pri izvajanju postopka za podelitev koncesij za raziskovanje in izkoriščanje nafte in plina v Jadranu. ORaH je sprožil tudi javno kampanjo proti črpanju nafte iz Jadrana.

Predsednica ORaH Mirela Holy, ki je tudi edina poslanka levičarske zelene stranke, je potrdila, da je predsedniku sabora Josipu Leku v petek izročila več kot 15 podpisov poslancev, ki jih je potrebovala za vložitev interpelacije proti vladi zaradi ravnanja pri energetskih projektih v Jadranskem morju.

Holyjeva je interpelacijo predstavila prejšnji četrtek, tako kot HDZ, ki je zahteval ustavitev vseh postopkov v okviru projekta raziskav in izkoriščanja nafte in plina. Hrvaška vlada je v začetku leta izbrala prve koncesionarje, med katerimi so energetske družbe Marathon Oil, OMV, Eni, Medoilgas in Ina.

Opozicija meni, da bi bili naftni terminali uničujoči za Jadran.
Opozicija meni, da bi bili naftni terminali uničujoči za Jadran. FOTO: Reuters

ORaH je pobudo za saborsko razpravo okrepil tudi s kampanjo 'Reci NE nafti v Jadranu, DA trajnostnem razvoju', med katero nameravajo zbirati podpise državljanov pod peticijo, s katero bi od vlade zahtevali, naj vsaj spoštuje zakonske predpise pri izvajanju projekta v Jadranu.

Kot je pojasnila Holyjeva na novinarski konferenci v Zagrebu, z interpelacijo niso usmerjeni proti okoljevarstvenim vidikom projekta, temveč na domnevne proceduralne napake pri njegovem izvajanju.

Izpostavila je tudi, da niso a priori proti raziskavam in izkoriščanju plina v Jadranu, medtem ko ocenjuje, da bi bili naftni terminali uničujoči za Jadran, ki je najbolj vreden hrvaški gospodarski vir.

HDZ nezadovoljna z domnevno netransparentnim postopkom izvajanja projekta

HDZ je prejšnji teden kritizirala vlado zaradi neodgovornosti, ker je brez javnega razpisa prepustila zasebnemu norveškem podjetju Spectrum Geo Limited seizmološke raziskave ob hrvaški obali Jadrana. Spraševali so, ali je vlada sploh zavarovala strateške energetske podatke, ki so jih dobili pri raziskavi.

V Spectrumu so ocenili, da gre lahko za tri milijarde 159-litrskih sodov surove zalog nafte.

Kot je pojasnila HDZ v svojem predlogu interpelacije, ki jo je poslala v sabor, niti v največji opozicijski stranki ne nasprotujejo raziskavam in izkoriščanju ogljikovodikov iz Jadrana, sicer pa so nezadovoljni z domnevno netransparentnim postopkom izvajanja projekta. Opozorili so tudi, da vlada ni pravočasno opravila posvetovanj s sosednjimi državami v skladu s ESPOO konvencijo, ki ureja vprašanja čezmejnih vplivov na okolje.

Slovenija in Italija sta v začetku leta zaprosili Hrvaško za vključitev v postopek presoje vplivov izkoriščanja ogljikovodikov na Jadranu, potem ko o zadevi nista bili uradno obveščeni.

Pobuda za interpelacijo v času, ko se bližajo volitve

Predsednik hrvaške vlade Zoran Milanović je zavrnil očitke opozicije, da gre za netransparenten postopek. Dejal je, da "se bližajo volitve in si nekateri želijo biti največji ekologi na svetu". Gre za prvi zahtevi za interpelacijo levosredinske vlade od decembra 2011, ko je na parlamentarnih volitvah prevzela mandat za vodenje Hrvaške.

Milanović je ocenil, da z interpelacijo nekateri poskušajo ustaviti velik mednarodni projekt, kar po njegovih besedah "ni patriotsko dejanje". Pričakuje, da bodo energetske platforme v hrvaškem Jadranu prinesle nova delovna mesta in pomenile velik zaslužek za celotno državo.

Hrvaška vlada je lani ponudila možnost raziskav na 29 raziskovalnih območjih v Jadranu, za začetek poslov v desetih raziskovalnih območjih pa so januarja začeli pogajanja z izbranimi koncesionarji. Podpis pogodb je bil predviden za začetek aprila, a dogovorov očitno še niso sklenili.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ciymbalta
20. 04. 2015 08.41
+4
Bo mir ko bo človek uničil zemljo
Dule Med
21. 04. 2015 08.16
-1
Hrvate so zato vzeli v EU in ZVEZE NATA, DA JIH LAHKO OPLJAČKAJO NARAVNEGA BOGASTVA - UPAM, DA SE TUČEJO PO BUČAH, DA SO VSTOPILI V TA ZAVEŠTNIŠKI PAKT, KI ČLOVEKU KROJI USODU Z STRAHOM !!! ) .
Dule Med
20. 04. 2015 07.34
+2
Nafta zemeljska energija za preživetje isto kakor imamo mi kri v žilah za preživetje ( PREVEČ JE ZLORABLJENA ZEMELJSKA ENERGIJA !!! ) .
NaravaInDruzba
20. 04. 2015 08.32
+3
Zato pa se je že začela naravna moderna selekcija in propad "velike moderne" civilizacije ;)
TheMafiaDon
20. 04. 2015 06.56
slabe prepisano...
giovanni2
20. 04. 2015 08.59
-1
Pa prevedeno z google. "Održiv" ne pomeni "trajnosten".
Fredi34
20. 04. 2015 06.35
+1
Obstajajo kje podtki, kje bi se naj te raziskave izvajale?
Infraping
19. 04. 2015 22.48
Bi šou na letalo brez pilota deb mel vsaj fajn družbo pa neb rab sprašvat če ma večga.
SPARKS
19. 04. 2015 21.21
+16
Malo pozni so. Dokler bodo oni začeli črpati nafto bodo avtomobili vozili že na elektriko...
Hajni
19. 04. 2015 21.37
+26
Misliš? Dokler bo nafta v zemlji ne bo z električnimi avtomobili nič. Kdo pa misliš da vodi avtomobilsko industrijo.
BiDaman
19. 04. 2015 22.17
+8
Nafta še je marsikje drugje pomembna, ne samo v aavtomobilski industriji. Tako pa pretirane ekonomske računice v jadranu ni.