Tujina

V Franciji pred volitvami poostrena varnost, na pariški železniški postaji aretirali moškega z nožem

Pariz, 22. 04. 2017 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francija je pred predsedniškimi volitvami zavita v volilni molk. Že danes so lahko volilci svoj glas oddali na francoskih čezmorskih ozemljih. Medtem je v Parizu za paniko poskrbel moški, ki je poskušal z nožem napasti policista.

 

Po napovedih se na francoskih predsedniških volitvah obeta drugi krog.
Po napovedih se na francoskih predsedniških volitvah obeta drugi krog. FOTO: AP
Medtem ko je bil v Franciji danes volilni molk pred predsedniškimi volitvami, so lahko volivci na francoskih čezmorskih ozemljih že oddali svoj glas.
V Parizu so danes protestirale soproge policistov. Opozorile so na nasilje, ki je uperjeno proti policistom, in na dejstvo, da so njihova življenja vse bolj ogrožena.

Prvi krog francoskih predsedniških volitev se je že začel na francoskem otočju Saint-Pierre in Miquelon pred vzhodno kanadsko obalo, na Francoskih Antilih in v Francoski Gvajani. Na volišča so že odšli prebivalci Francoske Polinezije. Voliti so že začeli tudi Francozi z volilno pravico, ki živijo v ZDA in Kanadi.

V nedeljo bodo nato potekale volitve v Franciji, kjer bodo volišča odprta med 8. in 19. oz. 20. uro.

V prvem krogu se bo za predsedniški položaj potegovalo enajst kandidatov, novi francoski predsednik pa bo skoraj gotovo izbran šele v drugem krogu 7. maja.

Možnosti za uvrstitev v drugi krog imajo štirje kandidati, skrajna desničarka Marine Le Pen, neodvisni Emmanuel Macron, konservativec Francois Fillon in skrajno levi Jean-Luc Melenchon.

Glede na javnomnenjske ankete so kandidati precej izenačeni; vsi lahko računajo na okoli 20 odstotkov glasov, zato je izid volitev težko napovedati. Precej verjetno se preboj v drugi krog obeta Le Penovi, ki pa v njem ne more računati na zmago.

Kandidati so se v petek v glavnem odpovedali še zadnjim predvolilnim zborovanjem, potem ko je Francijo v četrtek zvečer, prav med televizijsko oddajo, v kateri so nastopili, pretresel še en teroristični napad. Napadalec je na Elizejskih poljanah v Parizu ubil policista ter ranil dva policista in nemško turistko.

Volitve bodo zaradi terorističnih groženj potekale ob strogih varnostnih ukrepih. Za varnost bo poleg 50.000 policistov skrbelo še okoli 7000 vojakov.

Volitve bodo potekale ob poostrenih varnostnih ukrepih.
Volitve bodo potekale ob poostrenih varnostnih ukrepih. FOTO: AP

Dan pred volitvami v znamenju novega incidenta

Na pariški železniški postaji Gare du Nord je danes policija aretirala moškega z nožem, kar je povzročilo paniko med ljudmi. Dogodek priča o napetosti, ki vlada v državi pred  volitvami in po zadnjem terorističnem napadu v prestolnici, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Na postajo je prišel moški z nožem, na katerega je bila takoj opozorjena policijska patrulja, ki ga je tudi nemudoma aretirala, je povedal neimenovani policijski vir. Po nekaterih navedbah naj bi se moški - gre za 20-letnega Malijca - sam približal policiji. Prijetju se ni upiral, njegov motiv pa zaenkrat ni znan.

Po navedbah nekega drugega policijskega vira je aretacija sprožila paniko med številnimi potniki, ki so v begu pustili svojo prtljago sredi postaje.

V Franciji ostajajo v veljavi izredne razmere, ki so jih uveljavili po nizu terorističnih napadov, v katerih je od leta 2012 umrlo skupno 239 ljudi.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eFranjo
23. 04. 2017 09.22
zadnji čas, da giljotino nabrusite. mogoče bi morala biti klina malo daljša za večjo produktivnost
Vrhovni
22. 04. 2017 22.55
+8
Francoska policija je uporabila solzivec, potem ko je razjarjena množica nezakonitih migrantov poskušala vdreti v mestno hišo v pariškem predmestju in zahtevala pogovor z lokalnimi oblastmi o pravicah tujcev. Francoski mediji poročajo, da je bilo v prerivanju ranjenih 14 migrantov. Očitno si migranti predstavljajo, da si zaslužijo iste pravice kot domači državljani, kljub temu da v državno blagajno nikoli niso vplačali niti centa. Hvaležnost pa taka
ev55
22. 04. 2017 22.16
-2
DAEMONIUM ti si SDS_ovski_domobranski PSIHOPAT. Takšne kot si ti je trba POMENDRATI.
encijandupli
22. 04. 2017 22.35
+2
ev55 Ti potrjuješ izjavo Winstona Churchilla: >> FAŠISTI PRIHODNOSTI SE BODO IMENOVALI ANTI- FAŠISTI!<< V "anti- fašisti" oz levičarji bi kr z silo pomendrali drugače misleče! V čem ste drugačni od klasičnih fašistov? Oboji izhajate iz marksistične ideologije, oboji hočete avtokratsko vladavino vaše stranke, preganjate krščanstvo, oboji svoje cilje dosegate preko trupel... Razlika med vami je samo, da vi hočete imeti kolektivizacijo ljudskega zasebnega imetja nemudoma po vaši zmagi. Klasični fašisti imajo isti cilj ampak kolektivizacijo oz odvzem privatne lastnine izvajajo postopoma po korakih.
Ibrahim99
22. 04. 2017 22.50
+3
Moje mnenje je, da so klasični fašisti vseeno boljši kakor sodobni fašisti.
eFranjo
23. 04. 2017 09.25
ma kaki fašisti neki. čisto navadna banda
DAEMONIUM
22. 04. 2017 21.33
+5
da poizkusajo levicarji Slovenijo islamizirati jih bo na volitvah se drago stalo saj ze danes pomeni pojem levicarja za enacbo ljubitelja dzihadistov, pojem za nekoga ki bi v drzavo navlekel neomejeno stevilo migrantov kot to zeli Hanzek in Nusdorferjeva (ta dva cudaska lika res prav skupaj paseta), pojem za ugrabljanje vnukov starim starsem in seveda pojem za nevretencarja, cloveka brez hrbtenice in seveda testisov!
encijandupli
22. 04. 2017 20.54
+9
Kako neumno je stanje v Sloveniji! Poglejte zakaj. V vseh bogatih zahodnih in severnih EU državah imajo veliko živečo kvoto emigrantov iz držav tretjega sveta, ki delajo velike težave avtohtonemu prebivalstvu. V revnih vzhodno EU državah, nimajo emigrantov, da bi homogenemu avtohtonemu prebivalstvo povzročali težave. Ljudje iz bogatega zahoda uživajo visoko blagostanje ampak imajo zaradi imigrantov velike težave z lastno varnostjo. Ljudje vzhodne EU živijo v revščini ampak imajo varnost. Vzhodne države so zavrnile Bruselj, da bi imigrante porazdelil v njihove države! Slovenija pa je sprejela emigrantske kvote. V Velenje jih za začetek pride prvih 150. V naši revni skorumpirani, nepravični Sloveniji edino kar šteje, da je vredno ostati v tej državi- Lepa narava, lepa kultura in velika VARNOST pred nasiljem nad posameznikom. V Franciji so ljudje bogati, ampak niso varni! V Vzhodni Eu so ljudje revni, ampak so varni! V Sloveniji smo revni ampak ne bomo več varni! Ko bi bili vsaj bogati, če že nismo varni, tako nam je pa naša politika izbrala najslabšo možnost!
ONniON
22. 04. 2017 21.48
+0
nebi se strinjal, slovaška ,češka imata enega nižjih deležev revščine in ne sprejemajo jih ker so kulturno in vedenjsko nekompatibilni ! države višegrajske četverice katere zavračajo migrante so del srednje evrope in ne ker so revni temveč ker jih nočejo ! ker se znajo postavit zase in kulturo vi pa ne ! tudi v najbogatejših državah sveta ne živijo vsi dobro in imajo tudi veliko revščine in neenakosti kar poglej statistiko! ni tukaj vprašanje revščine ampak kompatibilnosti družbe, kulture, res pa je da vsi rinejo v nemčijo ker gor azilantje živijo veliko veliko boljše kot navaden ali prekarni delavec, tudi nemčija ni prijazna delavcem !
encijandupli
22. 04. 2017 22.03
+0
ONniON Še en Komunjare, ki bi nas rad prepričal, da se v komunističnih oz post komunističnih državah živi bolje kod na zahodu. Ja za režimsko privilegirane, vsekaor da, za rajo pa sigurno ne! Pa poglejmo dejstvo, ki bodo razblinila to komunistično propagando:Noben zahodnjak še ni do sedaj pribežal na vzhod delat in živet zaradi boljšega standarda. Vzhodnjaki vključno z SLO odhajamo na delo v zahodne države, samo Poljakov je 2 milijona v Veliki Britaniji. Da pa število vzhodnjakov, ki delajo v sosednji Nemčiji ali Avstriji sploh ne omenjam!
pizzamargerita
22. 04. 2017 22.21
+2
ev55, ti si tipicni levicar. Vse, s katerimi se ne strinjas, bi pobil.
Dule Med
22. 04. 2017 20.43
-1
Kaj nam je manjkalo v bivši Jugi v Komunizmo ? Demokracija je Demonska beseda suženj, prebudi se folk .
Kajetan
22. 04. 2017 20.44
-1
Dule Med
22. 04. 2017 20.47
+0
Teško de Evropi če se folk nebo prebudil za svojo svobodo, evolucija je pred vrati .
Dule Med
22. 04. 2017 20.50
-1
Če si rojen po 90 potem itak neveš kaj je lepo življenje .
sejvam
22. 04. 2017 20.42
+7
""Kdor v svojo državo sprejme pol Pakistana, Pakistanu sploh ni pomagal, ampak je s tem svojo državo spremenil v Pakistan""...Ugledni Nemški publicist, profesor Peter Scholl Latour( izjava na enem od svojih predavanj)
pizzamargerita
22. 04. 2017 18.18
+6
go le pen!!!!
pizzamargerita
22. 04. 2017 18.15
-2
super porocanje. Za paniko so torej krivi policisti, ker so aretirali muslija z nozem ?!?!? Ljudje so bezale pred policisti??? morali bi torej pustili tipa mirno stihat, pa ne bi blo nobene panike??
DAEMONIUM
22. 04. 2017 17.36
+7
mar po vsem tem, kar se dogaja v Franciji, Francozom se vedno ni jasno, kam so pripeljali
Ibrahim99
22. 04. 2017 17.01
+6
Upam, da zmaga Le Pennova.
ONniON
22. 04. 2017 13.38
+7
dragi moji ne se čuditi dogajanjem v zahodni evropi vse to je posledica multikulturne politike odprtih vrat, vsi drugačni vsi enakopravni, da to je glavni problem ! poglejte koliko džamij ima francija ter največjo muslimansko skupnost daleč v evropi ! zaradi takšne politike levičarske danes lahko vidimo do zob oborožene policiste in vojake, strogo varovane ulice in omejevanje svobode verjetno pride še čipiranje
spet-sam-jest
22. 04. 2017 10.30
+8
Če se nou kej drastičnih sprememb zgodl, itak noujo mel vek kej doug demokratičnih voliteu, k k bojo enkrat muslimani zmagal na demokratičnih volitvah in to bo ob takem trendu brez big banga kmal, bojo z demokratičn izvoleno vlado na demokratičn način ukinl demokracijo. In če pol tud bojo kakršnekol volitve, demokratičnih zihr nou več.
Uporabnik113189
22. 04. 2017 09.39
+17
Francija je v resnih problemih, ki terjajo odločne in resne posege. Država je že leto dni v izrednih razmerah, če se malce sprosti okove tako nastane kaos demonstracij in terorja. Če gledamo kateri od predsedniških kandidatov je tega sposoben, mislim da ga ni. Sami skorupranci in intriganti, manekeni. Še politiki niso. No mogoče Le Pen, žal pa ta ruši EU in to za nas ni dobro. Slovenija obstaja samo ker obstaja EU..Če se bo zrušila, pri teh naših politikih, bo naša država tudi šla adijo. Zakaj sem takega mnenja? Naša država temelji na gospodarskih kriminalcih in z njimi povezanimi politiki. Narod jih ne zanima in se tudi niso nanj ozirali. Uničuje se naša kultura, jezik, vojska so zdesetkali, policijo uničili, premoženje razprodali. Danes,bi v primeru samostojnosti bi vse to potrebovali, česar nimamo. Zato se bo v primeru razpada EU politika odločila za lažjo pot, hlapčevstvo in nas bodo prodali. Takrat se bo odločilo ali si državo res zaslužimo. Če bodo ulice polne..Nisem pa optimist. Že Bučar je razložil da smo državo zapravili.
bigbooss
22. 04. 2017 10.09
-7
Turčija tufi že leto dni ima izredno stanje zaradi zahodne politike, drugim jamo kopljejs sam padeš vanjo, EU se slabo piše med tem ko Turčija ima ekonomskI rast EU razpada vidim da Trump in Putin se Erdoganu klanjajo, tako da res nam še slabo piše. .
ONniON
22. 04. 2017 13.41
+11
za vzor si si vzemi višegrajske države te države so danes branik evropske civilizacije in kulture nihče drug ! tam niso hlapci in nikoli bili
Verbena
22. 04. 2017 09.26
+5
Ko takole komentiramo se marsikdo prav dlakocepsko obesi na besede , ki jih zapišeš ...kaj je skrajna desnica , zakaj so v porastu te stranke , zakaj celo sestavljajo že marsikatero koalicijo ...kaj pa sedaj pomeni da je nekdo skrajno levi ?? ... jaz si teh izrazov nisem izmislila , so plod političnih analitikov , medijev ...
mare.florida
22. 04. 2017 09.17
+16
Če bo zmagal levičar,bo Francija kmalu islamska republika.Upam na zmago Le Penove
bigbooss
22. 04. 2017 10.22
-10
Haha kdorkoli bo .to kar si napisal bo tudi se zgodilo paše teb ali ne
ONniON
22. 04. 2017 13.42
+2
me niti ne čudi koliko džamij in mešanja ima francija vendar slovenija NI francija !
omega _v6
22. 04. 2017 09.04
+21
Ja in to naj bi bila po vašem mnenju demokracija?? Zame na žalost ni!! To je prava sramota,da na demokratičnih volitvah mora volilce ščititi 50.000 policistov in to pred muslimanskimi migranti katerim so Francozi dali streho nad glavo in ponudili novo življenje!?
Desnica boli
22. 04. 2017 08.50
+3
Upam, da zmaga Kanelon.
AceMcCloud
22. 04. 2017 08.46
+4
Upam da bodo izvolili Le Pennovo, da se EU parlament malo zbrihta!
hotchilipoper
22. 04. 2017 08.18
+17
Če so francozi enotni,bodo izbrali Le Pennovo
omega _v6
22. 04. 2017 09.09
+6
Če ne bodo izbrali Mary naslednjih volitev sploh več ne bo saj v islamu to ne obstaja!!
bigbooss
22. 04. 2017 10.11
-10