Tujina

Evropska komisija zaradi jajc sklicala krizni sestanek, nizozemska vlada priznava: Naredili smo nekaj napak

Bruselj, 11. 08. 2017 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

EU bo sklicala krizni sestanek ministrov zaradi jajc, ki vsebujejo insekticid fipronil. Med drugim naj bi s sestankom dosegli, da bi Nizozemska, Belgija in Nemčija prenehale z medsebojnimi obtožbami. Doslej zbrani podatki kažejo, da je škandal zakuhalo nizozemsko podjetje Chickfriend. Fipronil pa naj bi Chickfriendu dobavljal belgijski dobavitelj.

Nemčija, Belgija in Nizozemska so se v zadnjih dneh spustile v besedne vojne o tem, kdo je kriv za škandal.
Nemčija, Belgija in Nizozemska so se v zadnjih dneh spustile v besedne vojne o tem, kdo je kriv za škandal. FOTO: Thinkstock

EU bo sklicala krizni sestanek ministrov zaradi jajc, ki vsebujejo insekticid fipronil, je danes dejal evropski komisar za zdravje in varnost hrane Vytenis Andriukaitis. Med drugim naj bi s sestankom dosegli, da bi Nizozemska, Belgija in Nemčija prenehale z medsebojnimi obtožbami.

"Valjenje krivde in izpostavljanje domnevnih krivcev nas ne bo pripeljalo nikamor in to želim ustaviti," je dejal komisar, ki sicer prihaja iz Litve. Še pomembneje pa je "obvladati situacijo, zbrati informacije in se osredotočiti na analizo ter lekcije", ki bodo omogočile izboljšanje sistema in preprečitev kriminalnih aktivnosti, je dodal.

"Točno o tem sem govoril z nemškim, belgijskim in nizozemskim ministrom ta teden. Predlagal sem srečanje na visoki ravni z vpletenimi ministri ter predstavniki agencij za varne hrane vseh v škandal vpletenih držav, takoj ko bomo imeli na voljo vsa dejstva," je dejal Andriukaitis.

Na tone proizvodov umaknili s trgovskih polic 

Od izbruha škandala so kontaminirana jajca odkrili v najmanj 11 evropskih državah, več milijonov jajc in na tone jajčnih proizvodov pa so umaknili s trgovskih polic. Nazadnje je odkritje oporečnih jajc v četrtek zvečer razkrila Danska - šlo je za 20 ton jajc, ki so jih uvozili prek belgijskih dobaviteljev.

Nemčija, Belgija in Nizozemska so se medtem v zadnjih dneh spustile v besedne vojne o tem, kdo je kriv za škandal. Nemčija je zahtevala preiskavo "kriminalnih" aktivnosti. Belgija je nizozemske oblasti obtožila, da so za oporečna jajca vedele že od novembra 2016 in niso obvestile drugih držav, kar pa so Nizozemci zanikali. Belgijci sami so preiskavo sprožili že junija, a so o njej zaradi interesa postopka molčali, kar je razjezilo javnost.

Nizozemske in belgijske oblasti so v četrtek izvedle skupne racije in aretirale dve osebi iz nizozemskega podjetja, ki naj bi bilo v središču krize.

Doslej zbrani podatki kažejo, da je škandal zakuhalo nizozemsko podjetje Chickfriend, ki so ga kmetje najeli za zdravljenje kokoši, ki jih je napadel zajedavec rdeča pršica. Fipronil naj bi Chickfriendu dobavljal belgijski dobavitelj, ki so ga mediji izpostavili kot podjetje Poultry-Vision, pri vsem skupaj pa naj bi sodelovalo še eno, doslej še neidentificirano nizozemsko podjetje.

Priznali napake, a hkrati dodajajo: Ni šlo za malomarnost

Nizozemska vlada je priznala, da je v odzivu na škandal z jajci, ki vsebujejo insekticid fipronil, naredila nekaj "napak". Vendar vztraja, da ni šlo za malomarnost.

"Napake se dogajajo v vseh krizah in zagotovo tudi v tej," je v četrtek zvečer dejala nizozemska ministrica za zdravje Edith Schippers v oddaji na nacionalni televiziji NPO. Znova je poudarila, da nizozemska vlada ni mogla razkriti informacij o fipronilu, ker so bile te stvar kazenske preiskave.

Nizozemska je tarča kritik evropskih sosed, ker naj bi dolgo skrivala informacije o oporečnih jajcih. A je Schippersova to zanikala. "Vemo za poročilo o prisotnosti fipronila v kurnikih kokoši nesnic iz novembra 2016, a takrat ni nič kazalo, da se fipronil nahaja v jajcih," je dejala v prvem javnem nastopu od izbruha afere.

Zaradi načina, na katerega se je Nizozemska spopadla s škandalom, je bilo do nje kritičnih več evropskih držav. Francoski minister za kmetijstvo Stephane Travert je tako v sredo pozval k "boljšemu prihodnjemu sodelovanju", njegov belgijski kolega Denis Ducarme pa je menil, da so nizozemske oblasti prvo poročilo o fipronilu na farmah vzele premalo resno.

Schippersova je priznala, da bi, glede na vse danes razpoložljive informacije, morali ukrepati že prej. "Ko bo kriza mimo, bomo analizirali vloge vseh igralcev ... in sprejeli zaključke," je še obljubila.

Tudi v Sloveniji? 

Škandal z jajci, kontaminiranimi z insekticidom fipronil, je zajel 15 držav članic EU, vključno s Slovenijo, ter Švico in Hongkong, je sporočila Evropska komisija. Na slovenski upravi za varno hrano so sicer pojasnili, da se je država na seznamu znašla zaradi preventivnega odpoklica izdelkov pred dvema dnevoma.

V Sloveniji doslej potrjeno kontaminiranih jajc še niso odkrili. Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je že v sredo sporočila, da so jo prek sistema hitrega obveščanja za živila in krmo obvestili o možnosti pojava oporečnih jajc z Nizozemske v izdelkih proizvajalca Eipro-Vermarktung iz Nemčija in dobavitelja v Slovenijo Transgourment iz Avstrije. Možno bi bilo, da bi se oporečna jajca na slovenskem trgu pojavila kot predpakirana kuhana ali olupljena.

Kot so takrat zagotovili v upravi, sta nemški proizvajalec in avstrijski dobavitelj vsa jajca, ki bi lahko vsebovala fipronil, v Sloveniji umaknila iz prodaje. Umik sta izvedla ne glede na to, da živilo na zalogi ni pripadalo sporni seriji, ki jo je v obvestilu navedel dobavitelj. Trenutno razpoložljivi podatki ne nakazujejo, da bi bila sporna serija proizvoda distribuirana v Slovenijo.

Vseeno je Evropska komisija Slovenijo danes vključila med izpostavljene države, ki jih je prizadel škandal. Perutninske farme so zaprli v štirih državah: Belgiji, na Nizozemskem, Nemčiji in Franciji. Preostale prizadete države – Švedska, Velika Britanija, Avstrija, Irska, Italija, Luksemburg, Poljska, Romunija, Slovaška, Slovenija in Danska v EU ter Švica in Hongkong izven meja unije, pa so prejele izvoz iz omenjene četverice.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomvojo
11. 08. 2017 21.21
Pri poročilih na nacionalki so izjavl da v slolandijo uvažamo kuhana jajca, halooooo, bo šu za nazaj gledat če je to res.
Uporabnik113089
11. 08. 2017 19.03
Za večino Slovencev so Nizozemci le prijazni strici ki dopustujejo na naši obali od Dubrovnika do Ankarana....
tonivecnormalno
11. 08. 2017 18.58
+2
vse gre to v piskote in ostalo predelano hrano
jonbonslon
11. 08. 2017 17.47
+2
eh,da bi bila samo jajca...
flojdi
11. 08. 2017 16.45
Uboge , ničesar krive, lepe, putke.
DAEMONIUM
11. 08. 2017 16.00
+4
Sedaj pa bodo o teh jajcah 14 dni razglabljali pa ceprav v Slovenijo nikoli niso prispela. Raje pisite o 55.000 lacnih slovenskih otrocih v 21. stoletju, ki jim ta macehovska drzava ni v stanju zagptoviti tudi tega da bi bili siti, medtem ko futra tuje migrante.
info4444
11. 08. 2017 16.03
-2
Si pa en velik drekač nimaš kej bolj pametnega za delat kot da tumarije pišeš
Jožajoža
11. 08. 2017 15.41
+7
več bolnih ,več zaslužka za farmacijo. sedaj je pa kriza, ker so zastrupili že preveč ljudi.zdravstvo ni sposobno zdravit teh fosilov, države pa ne morejo plačevat iz zdravstvene blagajne. zato je prišla ven ta afera. samo naše potrošnike in potrošnice si poglejte. vse debelo,debilno,grdo,zamaščeno,......res moraš v sloveniji imeti srečo, da vidiš postavno punco ali postavnega moškega. BEEEEEEEEEEEEEE res smo ovce in konji.
flojdi
11. 08. 2017 15.58
+0
.res. / samo ne razumem zakaj žališ lepe ovčke in konjčke
Jožajoža
11. 08. 2017 17.27
+1
tudi ovčke in konji jedo tako zastrupljeno hrano,in ni več lepih in zdravih ovčk in konjev.
jonbonslon
11. 08. 2017 12.39
+5
imam kokoši doma ,zato....
jzkzfzmz
11. 08. 2017 11.59
+10
A mislite, da pa je hrana, ki jo tu kupujemo zdrava? Brez insekticidov, herbicidov,..? Hehe narobe svet!
Transformerji
11. 08. 2017 11.35
+9
Redki so krizni sestanki, pa bi jih morali biti več, pa ne zaradi jajc......
flojdi
11. 08. 2017 16.49
+2
malimoz2012
11. 08. 2017 11.12
+11
Kaj pa v lidl..hofer...leclerc...torte...testenine.....itd. Jajca niso v prodaji samo v srovi varijanti.
KungFuPanda
08. 11. 2017 15.36
Marcator ima tudi testenine. In Spar. In Tuš. Po verjetnosti iz istega vira. Ne vem, zakaj samo Lidl in Hofer omenjate.
hipi007
11. 08. 2017 10.58
+6
Predlagam, da ta jajca podarijo Donaldu Krampu, pa naj jih zmeče na Severno korejo...dve muhi na en mah :)
medo90
11. 08. 2017 10.51
+11
pri nas itak nikoli nič ne odkrijejo
šmajser1
11. 08. 2017 16.46
odkimasin
11. 08. 2017 10.51
+4
Moja jajčka so neoporečna. Damice vabljene da jih preizkusite!
tedoVV2HCmedo
11. 08. 2017 11.02
+1
rekapaka
11. 08. 2017 10.49
+6
Dekleta: Meni pa niste verjele, da so slovenska jajca najboljša!