Tujina

Zaradi komisarskega mesta hitro pozabil na prijatelja Orbana

Bruselj, 01. 10. 2014 21.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Madžar Tibor Navracsics, ki velja za enega najbolj spornih komisarskih kandidatov, je med zaslišanjem pokazal, kako dober govorec je. V popolni angleščini je poslance prepričeval, da je strasten in neomajen Evropejec.

Čeprav v političnih skupinah v Evropskem parlamentu načeloma poudarjajo, da bodo komisarske kandidate ocenjevali predvsem na podlagi njihovega nastopa na zaslišanjih, so obenem že vnaprej izpostavljali pomisleke o nekaterih med njimi.

Med tistimi, ki so se najpogosteje omenjali kot problematični, je tudi Madžar Tibor Navracsics, ki velja za tesnega zaveznika madžarskega premiera Viktorja Orbana. 48-letnik je v Orbanovi vladi nazadnje sicer vodil zunanje ministrstvo, a pred tem je bil minister za pravosodje in kot tak "sokriv" za sporne pravosodne reforme na Madžarskem v minulih letih.

Danes je v Evropskem parlamentu potekalo zaslišanje Navracsicsa, na katerem je pokazal, kako dober govorec je. V uvodnem nagovoru je priznal, da so bili odnosi med EU in Madžarsko v minulih letih težki in polni prepirov, a kot je dodal, je ena glavnih vrednosti EU ravno v tem, da omogoča odprto in demokratično izmenjavo mnenj. Kot je izpostavil, je biti evropski komisar največja čast, saj to pomeni, da si zavezan Evropejec in da služiš evropskim državljanom.

Tibor Navracsics
Tibor Navracsics FOTO: Reuters

Jean-Claude Juncker je Madžaru sicer namenil resor za izobraževanje, kulturo, mlade in državljanstvo. Kot je poudaril Navracsics, nekateri ta portfelj ocenjujejo kot manj pomemben, on sam pa meni prav nasprotno. Ni ga večjega in bolj nujnega izziva, kot je prihodnost naših mladih, je poudaril.

Med prioritetami je navedel, da bo postavil izobraževanje v samo jedro agende za rast in nova delovna mesta ter se boril proti brezposelnosti mladih. Varčevalni rezi ne smejo iti na račun investicij v izobraževanje, nobena trgovinska pogajanja ne smejo iti na škodo kulture, evropske univerze morajo postati najboljše na svetu, je našteval.

Čeprav je bilo očitno, da mu občinstvo danes ni naklonjeno, se ni pustil motiti. V popolni angleščini je poslance prepričeval, da je strasten in neomajen Evropejec. "Služiti želim le Evropi in nikomur drugemu" ter "ponosen sem, da sem Evropejec", sta bili le dve v množici proevropskih izjav, s katerimi je celo požel več aplavzov.

Nekateri so ob tem sarkastično pripomnili, da jih veseli, da se je tako izrazito distanciral od vrednot svojega starega prijatelja in svoje stranke. Vaši odgovori kažejo, da ste "zelo izkušen politik", a tudi mi smo, mu je navrgla ena od poslank.

Vprašanja kandidatu so bila pričakovano precej sovražno nastrojena. Poslanci so drug za drugim izražali dvom v njegovo kredibilnost in v to, da bi se lahko tako zvest privrženec Orbanovega Fidesza prelevil v varuha evropskih pogodb in vrednot.

Odgovor za odgovorom je Navracsics odločno zavračal očitke o tem, da je sodeloval pri Orbanovih napadih na temeljne svoboščine, na svobodo izražanja, neodvisnost in pluralnost medijev, pravice manjšin, na visoko šolstvo, pravosodje in po novem še nevladne organizacije ter toleriral krepitev skrajne desnice in antisemitizma.

Njegov glavni argument sicer v večini primerov ni šel v smeri obrambe Orbanovih politik, ampak predvsem obrambe samega sebe. Kot je poudarjal, on sam ni "nikoli izrekel ene same besede" proti evropski integraciji in se je zanjo vedno boril. Pluralnost družbe in medijev, svobodno izražanje mnenj in svoboda medijev, to so tudi njegove vrednote, je vztrajal.

Večkrat je spomnil, da je on posredoval v sporu, ki je zaradi medijskega zakona izbruhnil med Budimpešto ter Svetom Evrope in EU, in pomagal s pogajanji poiskati za vse sprejemljivo rešitev. Z nevladnimi organizacijami je sam vedno odlično sodeloval, je zatrdil. Pri zavračanju očitkov o antisemitizmu je celo dejal, da ima sam v sebi tudi judovsko, hrvaško in nemško kri.

Njegovo zaslišanje je trajalo tri ure, o tem, ali ga je opravil uspešno, pa bodo poslanci odločali v četrtek zjutraj.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
02. 10. 2014 14.55
Ko vse to prebereš, potem je Alenki zagotovljeno mesto komisarke! Nič hudega, zagovarja se lahko v slovenščini, če imamo kredite, je dobro za EU, saj so kreditodajalci mastno zaslužili na račun SLO davkoplačevalcev, Eu pa najbrž nič ne briga PKP in Štefanec!
biggbrader
02. 10. 2014 07.07
+4
On jih je prepričeval v brezhibni angleščini, Alenka pa jih bo z dolgimi nogami in pametjo sorazmerno njeni kikli.
DarthRevan
01. 10. 2014 23.24
+2
Mene zanima ena reč mimogrede. Glede na to da so vsi uradni jeziki držav članic tudi uradni jeziki EU, zakaj je kdorkoli dolžan predstavitev delat v angleščini namesto v svojem jeziku?
Martian
02. 10. 2014 00.33
+7
kdo pa pravi,da ne smeš v svojem jeziku?..sej je tam cel kp dobro plačenih prevajalcev..
biggbrader
02. 10. 2014 07.09
+0
Kako boš komuniciral z ostalimi EU parlamentarci in komisarji; dajte ga lomit.
Kritik19
01. 10. 2014 22.55
+6
Manj sporne kot je naša cvirn-šefica je ni. In nehajte tekmovat kdo je večja zguba.
windmaster
01. 10. 2014 22.40
+12
Kaj vse človek naredi za 20 jurjev na mesec.......
Andrej Ssss
02. 10. 2014 06.48
+2
20 jurjev je samo predjed. Podkupovanja, oz. "lobiranja" raznih interesnih skupin so glavna nagrada. Keša polna malha!
hondica
01. 10. 2014 22.01
+20
Ojoj, kero sramoto bo levakom napravila kuharca, pivo in kokice rabimo...to bo še smeha.
Brakedirt
01. 10. 2014 22.12
+5
A mislis da se tudi v Eu parlamentu tako vneto delijo na leve in desne? Naredila bo sramoto celi slo.
hondica
01. 10. 2014 22.27
+7
Jaz sem lahko ponosen, ker nimam niti najmanjših zaslug za to, da je poden priplaval tako visoko. Samo pomilujem lahko zaslužne...in uživam ob kokicah in pivu.
DarthRevan
01. 10. 2014 22.33
+2
Hej, saj jo je Juncker izbral. Če bo pogorela, to pomeni da je šef evropske komisije manj sposoben kot bi moral biti :) Še dobro da ima Slovenija samo enomestno število evroposlancev, če bi bili tako veliki kot Nemčija in Francija bi šli rušit celo Evropo s temi politikantskimi nonsensi.
Desnica boli
01. 10. 2014 21.52
+10
Mislite najbolj sporen pred nastopom naše Len(obi)čice s svojo najnovejšo verzijo šiviljsko-kuharske angleščine :)