Tujina

Nemci, ki v Iraku poveljujejo tudi našim vojakom, prekinili urjenje

Washington/Berlin, 15. 05. 2019 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
K.H. / V.Š.
Komentarji
68

Medtem ko se napetosti med ZDA in Iranom stopnjujejo, je novo olje na ogenj prilil iranski voditelj Ali Hamenej. Dejal je, da Iran lahko obogati uran. State department je zato ukazal nenujnemu osebju ameriškega veleposlaništva v sosednjem Iraku, naj zapusti državo. Nemška in nizozemska vojska pa sta zaradi trenj med ZDA in Iranom prekinili urjenje iraške vojske.

Nemška in nizozemska vojska sta zaradi naraščajočih napetosti med ZDA in Iranom ustavili vojaško urjenje v Iraku, v katerem usposabljajo iraške sile. Tiskovni predstavnik nemškega obrambnega ministrstva je dejal, da Berlin nima nobenih podatkov o tem, da bi Iran pripravljal kakšne napade na zahodne sile v Iraku in dodal, da bi lahko z vojaškimi treningi nadaljevali v nekaj dneh, poroča Reuters.

Urjenje naj bi prekinili tudi slovenski vojaki, a ministrstvo tega še ni potrdilo

Vir blizu nizozemske vlade je prav tako potrdil prekinitev vojaškega urjenja, kot razlog pa navedel nedoločeno vojaško grožnjo.

Ali so vojaške treninge prekinili tudi slovenski vojaki, ki so v Iraku pod poveljstvom nemškega kontingenta, še ni znano.
Ali so vojaške treninge prekinili tudi slovenski vojaki, ki so v Iraku pod poveljstvom nemškega kontingenta, še ni znano. FOTO: AP

Tiskovni predstavnik za vojaške zadeve na nemškem obrambnem ministrstvu podpolkovnik Markus Herholt je za našo spletno stran ustavitev usposabljanja iraške vojske s strani Nemcev potrdil, ni pa želel potrditi, ali so ukaz, ki so ga dali nemškim vojakom, posredovali tudi slovenskim, ki v Iraku sodelujejo pod poveljstvom nemškega kontingenta. "Ne bomo odgovarjali na vprašanja, ki se tičejo slovenskih čet, ker je to njihova državna stvar," je dejal.

Po naših informacijah so z urjenjem, prav zaradi nemškega poveljevanja, prekinili tudi slovenski vojaki, a nam vodstvo obrambnega ministrstva tega še ni želelo potrditi, saj da so za danes zaključili z delom. Dejali so, da nam bodo na vprašanja odgovorili v četrtek.

2. kontingent Slovenske vojske v Iraku na misiji Neomajna odločenost

Nemčija ima v Iraku 160 vojakov, ki usposabljajo iraške sile, ki skušajo zaustaviti Islamsko državo. Nizozemska ima v Iraku 169 svojih pripadnikov in civilistov, od tega 50 v Erbilu, kjer pomagajo pri usposabljanju kurdskih vojakov.

Pripadniki 2. kontingenta Slovenske vojske na misiji Neomajna odločenost v Iraku mentorirajo udeležence bataljonske vaje.
Pripadniki 2. kontingenta Slovenske vojske na misiji Neomajna odločenost v Iraku mentorirajo udeležence bataljonske vaje. FOTO: Slovenska vojska

Nizozemskim silam naj bi že v nedeljo naročili, naj ne zapuščajo svojih objektov. V sredo je ameriški State department odredil umik zaposlenih s svoje ambasade v Bagdadu.

Od septembra 2016 Slovenska vojska (SV) sodeluje na misiji Neomajna odločenost (angl. Inherent Resolve) v severnem delu Iraka. 6 pripadnikov je v Erbilu, v Centru za usklajevanje usposabljanja. Sestavljajo mobilno skupino za usposabljanje in so vključeni v skupino za vzpostavitev partnerskih zmogljivosti. Pripadniki SV svetujejo kot mentorji, skladno z nalogami, dodeljenimi na naborni konferenci, na področjih pehotne oborožitve in taktike, temeljne medicinske pomoči, inženirstva in zvez.

Američani iz Iraka umaknili vladne uslužbence, ki nisu nujni za delovanje 

Ameriško zunanje ministrstvo je odredilo umik vseh vladnih uslužbencev z ameriškega veleposlaništva v Bagdadu in konzulata v Erbilu na severu Iraka, ki niso nujni za delovanje teh predstavništev. Poziv so objavili tudi na spletni strani veleposlaništva. Za to potezo so se ZDA odločile po tem, ko so prejšnji teden sporočili, da so "zaznali nove grožnje Irana", ki naj bi bile uperjene proti Američanom in ameriškim interesom.

Ameriško veleposlaništvo je Američanom odsvetovalo potovanje v Irak.
Ameriško veleposlaništvo je Američanom odsvetovalo potovanje v Irak. FOTO: Shutterstock

Neimenovani predstavniki State Departmenta so danes pojasnili, da so se za omenjeni umik dela diplomatov iz Iraka odločili zaradi "neposrednih" groženj, direktno povezanih z Iranom. Grožnje ameriškemu osebju so po njihovih navedbah prišle od iraških milic, ki jim poveljuje in jih nadzira iranska revolucionarna garda.

State Department je pred tem sporočil, da so umik odredili zaradi nedoločenih groženj "terorističnih in uporniških skupin" v Iraku, vključno s "protiameriškimi milicami".

ZDA stopnjujejo pritisk na Iran, Hamenej z novo grožnjo

State department je ukaz izdal po tem, ko je iranski vrhovni voditelj sinoči izrekel novo grožnjo. Ajatola Ali Hamenej je namreč dejal, da lahko Iran obogati uran, v isti sapi pa poudaril, da si "nihče ne želi vojne". 

Ameriški veleposlaništvi v Združenih arabskih emiratih in Libanonu sta medtem ameriške državljane pozvali, naj bodo previdni in spremljajo razmere. Kot razlog za opozorilo sta navedli zaostrene napetosti v regiji.

ZDA v zadnjem času stopnjujejo pritisk na Iran tudi z obtožbami, da načrtuje napade v regiji. V Perzijski zaliv so poslale tudi svojo letalonosilko, pojavljajo pa se tudi poročila, da naj bi v Washingtonu načrtovali napotitev okoli 120.000 ameriških vojakov na Bližnji vzhod.

Ameriški predsednik Donald Trump je v torek slednje navedbe, ki jih je objavil New York Times, zavrnil kot "lažno novico". A je dodal, da bi, če bi to storili, "poslali veliko več vojakov".

Osrednje poveljstvo ameriških oboroženih sil je v torek tudi sporočilo, da so ameriški vojaki v Iraku in sosednji Siriji pod najvišjo stopnjo pripravljenosti, ker da so prejeli kredibilne grožnje iranskih sil v regiji.

Pompeo Rusom zagotovil, da si ZDA ne želijo vojne z Iranom

Prejšnji teden je sicer Bagdad nenapovedano obiskal ameriški državni sekretar Mike Pompeo. Namen njegovega obiska naj bi bil predvsem zavarovati ameriške interese v Iraku, ki se je v zadnjem obdobju s prošiitsko vlado občutno zbližal s Teheranom.

V nedeljo je ameriško veleposlaništvo v Bagdadu Američanom odsvetovalo potovanje v Irak zaradi "povečanih napetosti" ter tistim, ki so v Iraku, svetoval naj državo "čim prej zapustijo s komercialnim prevozom". 

Pompeo je sicer v torek v Sočiju na srečanju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in nato tudi ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom zatrdil, da si ZDA ne želijo vojne z Iranom. A je dal vedeti, da želijo ohraniti pritisk nanj. Od Irana pričakujemo, da se bo obnašal kot normalna država, je dejal in opozoril na iranske aktivnosti na Bližnjem vzhodu, zlasti s podporo hutijskim upornikom v Jemnu, ki se borijo proti vladnim silam, ki jih podpira Savdska Arabija.

Odnosi med Iranom in ZDA so se sicer znova skalili po prihodu Trumpa v Belo hišo in še zlasti po njegovi odločitvi pred letom dni, da ZDA enostransko izstopijo iz mednarodnega jedrskega sporazuma z Iranom, ker da mu ne bo preprečil razvoja jedrskega orožja. Prav tako so v Washingtonu zelo kritični zaradi iranskega razvoja raketnih zmogljivosti.

ZDA so poleg tega ponovno uvedle enostranske sankcije proti islamski republiki in v to posredno prisilile tudi druge države, ki so jim zagrozile s prekinitvijo gospodarskega sodelovanja z ZDA, če bodo še naprej sodelovale z Iranom. S tem so močno prizadele zlasti iransko naftno industrijo in bančni sektor.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kimberley Echo
16. 05. 2019 10.11
+15
Iran ni napadel nikogar od leta 1775. Zda obstajajo 243 let, 223 let so v vojnah po vsem svetu, ampak 20 let jim je pa nekako uspelo, da je bil mir. Če bi v teh 20-tih letih bil prisoten Bolton ali Pompeo, jim ta "podvig" vsekakor ne bi uspel. Iran ima pač to nesrečo, da ima nafto (tako kot Venezuela). Amerika pa prinaša "demokracijo" v državo, ki je oddaljena 10.000 km od njih. Zgodovina je pokazala, da noben imperij ni večen...
Zmaga Ukrajini ...
15. 05. 2019 21.46
+20
Ravno danes mi je en gospod povedal, da mu je propadel dober posel z Iranom. In to zato, ker EU tako lakajsko sledi kavbojcem z vsiljevanjem sankcij. Čas bi že bil, da dobimo svojo - evropsko vojsko in se otresemo že enkrat teh vsakokratnih bebavih "prvih" kavbojcev. Tako ne bomo nikamor prišli, ker nas kavbojci kar naprej vlečejo s sabo v svoje vnaprej propadle rabote.
Našvasan_zob
15. 05. 2019 21.33
+18
Pričakujejo,da se bo Iran obnašal kot normalno država medtem pa so ZDA jagoda med ABnormalnimi državami..
utrinek25
15. 05. 2019 21.09
+19
EDINO PRAVILNO, SAJ NAŠI NIMAJO VODILNIH, IN KAJ NAJ DELAJO KURE BREZ GLAVE DOL :)))))))))))))))))
tmap
15. 05. 2019 21.07
+10
kar je hitler hoto je dobo.. nemci poveljujejo vsem drzavam eu svaka cast
Zmaga Ukrajini ...
15. 05. 2019 20.44
+20
Kdo bi razumel kavbojce - najprej destabilizirajo odnose, potem pa se prestrašijo. Da je state department odredil umik vladnih uslužbencev iz veleposlaništva in konzulata, je precej komično, še zlasti ob vedenju, da so leta 1979 študentje in aktivisti takratnega Ajatole Homeinija vdrli v ameriško ambasado, zajeli talce, kavbojci jih pa več kot leto in pol niso uspeli osvoboditi, grdo je propadla tudi akcija komandosov. Hecno, kako se zgodovina obrača. Škoda je le, ker ni več Homeinija, ... zanimivo bi bilo danes videti kako bi dal lekcijo zmešanemu kavbojcu.
Lucianno Kljai?
15. 05. 2019 21.20
+21
svetovni policaji HOCEJO vojno po vsej sili.se posebej kje je nafta.lopovi svetovni
Zmaga Ukrajini ...
15. 05. 2019 21.51
+8
Res je. "Sliši" se trapasto, ampak dokler ne bodo zakuhali odprtega spopada, očitno ne bo miru.
HeavyDxxx
15. 05. 2019 20.41
-4
Nej vam slovenčkom nalijem čistega vina. Moja domovina je Evropa. Sicer sem najprej Slovenec, govorim Slovensko in imam Slovensko kulturo in do nadaljnega je Slovenija znotraj EU moja domovina. Ko boste pa al eni al drugi to uničil in bo tukaj nekaj tretjega, se pa selim brez debate.
Uporabnik1095190
15. 05. 2019 20.27
+42
Ma kaj naši fantje sploh še delajo tam dol. Naj raje pridejo braniti našo mejo pred invazijo ilegalnih pritepencev.
DirtySanchez
15. 05. 2019 20.33
+22
To bodo morali početi rezervisti, bananarepublik.
Uporabnik1095190
15. 05. 2019 20.44
+8
Ja,pa namesto orožja jim bodo dali sendviče za talat...
MucaNeGrize
15. 05. 2019 20.20
+39
kako ceneno zavajanje že v podnaslovu ...Medtem ko se napetosti med ZDA in Iranom stopnjujejo, je novo olje na ogenj prilil iranski voditelj Ali Hamenej. Dejal je, da Iran lahko obogati uran.....Hamenej že VES čas trdi in opozarja , da si iran NE želi vojne ...in do nekaj dni nazaj ( ko je trumpelj prišel na plan z ukazom kako nihče ne sme kupiti niti kaplje iranske nafte ) ...JE iran izpolnil absolutno VSE zahteve usa in eu ...Banda manipulatorska...
Melaj
15. 05. 2019 20.10
+15
Kaos..je tisto, kar želijo najbolj vplivni! Uspeva!
AlternativeFacts
15. 05. 2019 19.42
+21
Kdaj dobimo kalijev jodid? A bo to pač samoplačniško, za razliko od cepiva za o(š)pice?
Tron386
15. 05. 2019 19.40
+24
Nemci poveljujejo našim vojakom? Kam smo prišli, sramota! Naši dedki se obračajo v grobu!!!!!!!!!!!!!
pravica5
15. 05. 2019 19.55
+42
pa kaj teb ni jasno,zakaj bi se obračali.Obračamo se mi živi ki smo še za leseno žlico in ne znamo kot narod skupaj stopiti
pravica5
15. 05. 2019 20.00
+13
in opevamo NOB,OF,DAN MLADOSTI IN ROMANJE V KUMROVEC...70 let od konca vojne pa da smo še vedno kot pol leta od konca
Koral
15. 05. 2019 19.38
+14
Z Iranom se ni za igrati,američane popapajo v enem dnevu.
Pametolog
15. 05. 2019 19.20
+18
Sem opazil, da vas na tem bednem portalu vleče v leto 45 ali to pomeni, da potujete skozi čas ali pa ste na nek način ostali v tem času, priporočam veliko počitka brez alkohola in trave
srebrnibreg
15. 05. 2019 19.44
-6
Pri sebi začni izvajati priporočila. Sicer pa imate svojo noratv in tam komentirajte.
el capitano
15. 05. 2019 19.56
+5
Leto 45 je ključno leto, domobranci poraženi in civilizacija preplavi Slovenijo ,ki postane najrazvitejsa vzhodna regija z kvalitetno industrijo in javno infrastrukturo..
MATEJ5321
15. 05. 2019 19.01
+1
Če ne bi bilo zda bi leta 45 govorili nemško, leta 90 rusko in kmalu bomo govorili kitajsko.
RupniK
15. 05. 2019 19.06
+36
Deloma imaš prav. Pozabil si še na anglijo in rusijo, leta 45. Brez vseh bi verjetno res res govorili nemško.
MATEJ5321
15. 05. 2019 19.08
-31
Nemčija je bila takrat najmanj 10 x močnejša od rusije in 30 od anglije. Proti zda pa ni mogla prav 0
MATEJ5321
15. 05. 2019 19.11
-4
Če zda ne bi napadla italije in šla v francijo bi vsi govorili nemško
Kvagleas
15. 05. 2019 19.14
+9
Rajši govorim nemško, so vsaj plače višje.
PUTINOVI?
15. 05. 2019 19.52
+21
američani so prišli rešit nemčijo pa španijo drgač bi cela evropa govorila slovansko!
pravica5
15. 05. 2019 19.57
-1
no zdaj si pa užalil naše borce,levaki mislijo da brez partizanov v Slo . bi bila vsa Europa Nemška
AlternativeFacts
15. 05. 2019 20.04
+3
Lucianno Kljai?
15. 05. 2019 21.24
-8
kdo pa pravi da je slabo ce bi govoril nemsko.bi bil pa najmanj 30 let bolj napreden
akmt
15. 05. 2019 18.55
+40
zda naj počnejo karkoli, oni itak "varujejo njihove meje"po celem svetu.Slovenija mora TAKOJ ven iz Nata, ker nismo zaradi njega prav nič varni, kvečjemu smo v hudi nevarnosti-na zemljevidu kalifata poleg tega pa je za migrante SAMOUMEVNO, da pridejo ilegalno tudi v Slovenijo, da počnejo karkoli, če naši vojaki pod vodstvom Nata in ZDA vstopajo nepovabljeni na njihovo ozemlje.NAŠE VOJAKE NA NAŠE MEJE IN NIKAMOR DRUGAM!
Le?evljeSodiNajKopitar
15. 05. 2019 19.24
+4
Kakšna je alternativa? Že sedaj ljudje jokajo ko namenjamo 1,1 % BDP-ja za vojsko, kaj bo potem ko bomo izven NATO? Ko bomo morali vložiti 3% ali 4% ? Lev politični pol bo blokiral vsak 0.01 % namenjen za obrabmo. Svoje vojake imamo lahko na meji tudi če smo v NATO, NATO sam po sebi od nikogar ne zahteva udeleževanja na misijah ipd.
akmt
15. 05. 2019 19.35
+12
ne razumeš.Naša udeležba v Natu nas ogroža s strani migrantskih držav.Kdo nas bi sicer napadel, če bi bili izven Nata? Nihče.Sicer pa-tudi če nas kdo okupira, mi je vseeno, bilo bi odrešilno za nas v nekem smislu.Če nas kaj ogroža, je to islamizacija
Le?evljeSodiNajKopitar
15. 05. 2019 21.10
+6
Udeležba? Bolj članstvo. Ali je Avstrija v NATO? Pa sta bila 2 ali 3ije napadi? S tem ko si pa rekel, da bi bila okupacija Slovenije odrešilna si se pa po neki meri poenotil s kvizliškimi gibanji med 2. sv vojno. NATO je za nas nujen DO TAKRAT, ko bomo spoznali, da varnost ni samoumevna in od boga dana, ampak da je za njo treba vlagati in delati. To pa bo s tako varnostno nepismenim narodom kar problem.
Kruh+sol!
15. 05. 2019 18.52
+37
ZDA naj se sama skupaj z zidi bori proti Iranu. Evropa naj se umakne. Koga brigajo judi in njihove miliarde. Samo Donalda, ki ima zeta zida.
kolbek460
15. 05. 2019 18.40
+29
Še je čas da storimo tisto kar je prav ,,Slovenija ni na pravi strani ,,,
srebrnibreg
15. 05. 2019 18.35
+71
Zakaj moramo pošiljati vojake v Irak, Kosovo, Baltske države na mejo z Rusijo? Kakšne nevarnosti za Evropo in Slovenijo prežijo na nas v teh državah? Zakaj jih ne pošljejo rajši na južno mejo?
jest...
15. 05. 2019 18.38
-20
srebrnibreg
15. 05. 2019 18.53
+23
Ni problema. Mi vojaje v NATO ini nam pa naj pazijo južno obremenjeno mejo. Še vedno ne vem zakaj mora nato v te države pošiljati vojake.
Le?evljeSodiNajKopitar
15. 05. 2019 21.15
-4
Na Kosovu je potrebno, da smo prisotni zaradi regijske stabilnosti.
kolbek460
15. 05. 2019 18.31
+30
Nič se ne bo zgodilo ,nič samo psihološka vojna ,,katolibani so pušnili na celi fronti ,,sedaj pa ne vedo kaj bi ,,poberite se iz Iraka in pustite ljudi naj zgradijo državo ki ste jo uničili ,zlobe ,,iz pohlepa do nafte ,,križarska vojna se še kr nadaljuj ,,