Tujina

FOTO: Trump o novi grožnji Severne Koreje: Poskrbeli bomo za to

Pjongjang, 29. 11. 2017 07.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Severna Koreja je potrdila, da je uspešno testirala nov tip medcelinske balistične rakete, s katero lahko dosežejo katerikoli cilj v Združenih državah Amerike. "Bolj kot kdajkoli je pomembno, da finančno podpremo našo vlado in vojsko," pa se je na najnovejšo grožnjo odzval ameriški predsednik Trump.

Po včerajšnji izstrelitvi balistične rakete je severnokorejski voditelj Kim Džong Un sporočil, da je Severna Koreja dosegla svoj cilj in postala jedrska država. Balistična raketa, ki naj bi bila najmočnejša do zdaj, je letela višje od katere koli druge rakete, ki jih je Severna Koreja testirala v preteklosti. Po izstrelitvi je končala v japonskih vodah.

Severnokorejska državna televizija KCNA je poročala, da je izstrelek dosegel višino 4.475 kilometrov, 950 kilometrov pa je raketa prepotovala v 53 minutah. Izstrelili so jo v zelo strmem kotu, pristala pa je okoli 250 kilometrov od severne japonske obale.

Trump: Poskrbeli bomo za to

Na najnovejšo grožnjo Severne Koreje se je na Twitterju že odzval ameriški predsednik Donald Trump. "Po severnokorejski izstrelitvi rakete je zdaj bolj kot kdaj pomembno, da finančno podpremo našo vlado in vojsko," je dejal Trump, ki se je nato obregnil ob demokratsko stranko, ki da "zaradi nezakonitih priseljencev" skuša zavirati financiranje vojske. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trump je sicer v prvem neposrednem odzivu dejal zgolj, da bodo "poskrbeli za to". "Gre za situacijo, s katero se bomo spoprijeli," je bil zadržan.

Predsednik ZDA se je pogovarjal tudi z japonskim premierjem Šinzom Abejem, s katerim sta se glede na navedbe Bele hiše strinjala, da dejanja Severne Koreje "spodkopavajo njeno lastno varnost in jo nadalje izolirajo od mednarodne skupnosti". Potrdila sta svojo zavezanost boju proti grožnji Severne Koreje.

Ameriški sekretar za obrambo James Mattis je dejal, da zadnji podvig Severne Koreje pokazal, da ima ta zdaj možnost, da "udari kjerkoli na svetu". Mattis, ki se je glede zadnjega dogajanja že sestal s Trumpom v Beli hiši, je poudaril, da je situacija postala precej bolj resna. "Gre za nenehno prizadevanje, da zgradijo grožnjo – balistično raketo, ki ogroža svetovni mir, regionalni mir in zagotovo ZDA," je dejal Mattis. 

Združenje zaskrbljenih znanstvenikov (Union of Concerned Scientists) je potrdilo, da bi raketa dejansko lahko potovala več kot 13 tisoč kilometrov in torej dosegla kateri koli del celinske ZDA. So pa dodali, da je manj verjetno, da bi lahko raketa tako daleč nosila jedrski tovor, saj je bojna konica precej lahka in torej ne bi prenesla večjega tovora.

Zadnjo raketo je pred tem Severna Koreja testirala septembra. Sledil je besedni dvoboj med ameriškim predsednikom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Džong Unom. 

Ameriški predsednik Donald Trump se je po telefonu pogovarjal tako z južnokorejskim predsednikom Moon Džae Inom.

Severna Koreja je novo balistično raketo izstrelila ob 3. uri zjutraj po lokalnem času.
Severna Koreja je novo balistično raketo izstrelila ob 3. uri zjutraj po lokalnem času. FOTO: AP

O dogajanju na Korejskem polotoku bo razpravljal tudi VS ZN 

Na pobudo ZDA, Japonske in Južne Koreje se bo danes sešel Varnostni svet Združenih narodov. Razpravljal bo o novi izstrelitvi in tudi pozivih ZDA k novim sankcijam proti Pjongjangu.

Kot je sporočili generalni sekretar ZN Antonio Guterres, gre pri zadnjem dejanju Severne Koreje za "jasno kršitev resolucij VS ZN in kaže na popolno neupoštevanje enotnega pogleda mednarodne skupnosti".

Obsodbe izstrelitve balistične rakete

Veliko zaskrbljenost je izrazila tudi Kitajska, ki "ostro nasprotuje" najnovejšemu raketnemu preizkusu. "Kitajska poziva Severno Korejo, naj upošteva ustrezne resolucije VS ZN," je sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo. "Ne počnite stvari, s katerimi bi še zaostrili napetosti v zvezi z razmerami na polotoku," so dodali.

Pjongjang si je prislužil ostro kritiko tudi s strani EU in zveze Nato. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je izstrelitev označila za "neposredno kršitev mednarodnih obveznosti" Severne Koreje glede na več resolucij VS ZN. Na to kršitev je opozoril tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, ki je poudaril, da gre za "spodkopavanje regionalne in mednarodne varnosti".

Rusija je novo izstrelitev severnokorejske rakete označila za "provokativno dejanje", ki bo še povečalo napetosti. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je ob tem pozval vse strani k mirnosti.

Novo izstrelitev rakete je ostro obsodila tudi nemška kanclerka Angela Merkel. "Pomembneje je kot kdajkoli, da se skupaj zoperstavimo grožnji mednarodne varnosti," je sporočil njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert, ki ga povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Severna Koreja je zgodaj zjutraj po lokalnem času poskusno izstrelila raketo dolgega dosega, ki lahko po njihovih trditvah doseže katerikoli cilj na ozemlju ZDA. Po navedbah južnokorejske vojske je dosegla višino nekaj manj kot 4500 kilometrov in letela približno 960 kilometrov daleč v smeri japonske obale, preden je padla v morje.

Grošelj: Mednarodna skupnost težko sprejme še kakšne ukrepe proti Severni Koreji

Politični analitik Klemen Grošelj po severnokorejski izstrelitvi rakete dolgega dosega ocenjuje, da se kriza razvija v slepo ulico, saj kaj več od sprejetih sankcij mednarodna skupnost ne more več sprejeti. Povečuje lahko le še izolacijo, ki pa po njegovem že v prejšnjih korakih ni prinesla pričakovanih rezultatov, je povedal.

Severna Koreja je zgodaj zjutraj po lokalnem času poskusno izstrelila raketo dolgega dosega, ki lahko po njihovih trditvah doseže katerikoli cilj na ozemlju ZDA. Po navedbah južnokorejske vojske je dosegla višino nekaj manj kot 4500 kilometrov in letela približno 960 kilometrov daleč v smeri japonske obale, preden je padla v morje.

Zadnji poskus dokazuje, da Severna Koreja poseduje raketo medcelinskega dosega in da so ogrožene vse države znotraj tega dosega, med drugim tudi zahodni deli ZDA, je dejal Grošelj. Ocenil je, da je to tehnološki preboj Severne Koreje, saj je razvila večstopenjsko raketo in da bo v prihodnje verjetno še povečevala doseg. Ni pa prepričan, ali imajo tudi že ustrezno bojno glavo.

Po njegovem je verjetno, da bodo v prihodnjih mesecih in letih še naprej dokazovali zanesljivost svojih sistemov z novimi poskusi. "Se pa bojim, da bodo skušali dokazati, da imajo dejansko operativno bojno glavo, ki je sposobna nositi jedrsko konico," je dodal Grošelj.

Ocenil je še, da je dinamika celotne krize predvsem v rokah severnokorejskega vodstva. ZDA so se namreč tokrat odzvale bolj zadržano, saj so prišle pred točko, ko se je treba odločiti, kako naprej. "Ni več dobrih izbir," je opozoril.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (130)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
01. 12. 2017 14.05
+1
Trump že spet ropota, čez dva dni pa bo spet vse zanikal in obrnil.
godzila
01. 12. 2017 12.59
+2
3 svetovna vojna se bo začela na korejskem polotoku kjer bodo vmešane ZDA in RUSIJA ko pa se enkrat razplamenti se pa tako ali tako ne bo več vedelo kdo se sploh proti komu bojuje vojno posredovanje bo nenadno s šokom presenečenja na koncu pa zmagovalca ni vsi so poraženi tako ali drugače v jederski vojni ni zmagovalcev ampak totalen kaos in uničenje,,,,,,,,,,,,,,,
BUONcaffee
30. 11. 2017 15.24
Čudi me, da se Trump ni razburil kot je njemu podobno.
jzkzfzmz
30. 11. 2017 14.53
+1
američani nimajo j... da bi jih napadli, saj vedo da samo z njihovimi raketicami in nletali ne bi nič dosegli in hkrati, če bi prvi napoadli bi za sabo potegnili 3 s. vojno. Saj je jasno bilo povedano da tako Kitajska kot Rusija bosta zaščitila S. Korejo pred ameriško demokracijo.
Razumnež
30. 11. 2017 13.54
+2
Madona morajo biti japonci srečni, ker jim najbolj napredna država, čez ozemlje meče bombe....
totalka
30. 11. 2017 11.03
+2
Sicer je SEVERNA KOREJA poznata po svoji agresivnosti....ni zemlje na svetu da je ni napadla !!!!
Razumnež
30. 11. 2017 13.51
+1
BUONcaffee
30. 11. 2017 10.06
+1
In kaj so odločili glede Koreje????? Čakam na odgovor!
o22
30. 11. 2017 09.41
+0
Tale Korejc mu pa dela težave.EDINI ki Trampu pride do živega.Upamo lahko le ,da se njima ne sfiži do kraja...
Supervillain
30. 11. 2017 08.29
-1
Nekdo je napisal,da je na tej višini že vesolje 100 ljudi 100 čudi potniška letala pa letijo na višini tudi do 10.000km.
Janez Nasrase
30. 11. 2017 10.49
+5
Potniška letala letijo na višini ranga 10.000 m, kar je 10 km.
Supervillain
30. 11. 2017 11.15
-1
ROSINANT
29. 11. 2017 21.40
+3
Čestitke, če bodo raketo uporabili za polet na Mars.
bossanoga
29. 11. 2017 21.27
+2
Ha,ha. Trump rabi vsaj 150 prostovoljcev, da mu pomagajo "okrasiti" njegove izjave, tako kot so mu zastonj okrasili belo hišo.
Ciymbalta
29. 11. 2017 19.56
+0
Čestitke Severni Koreji za uspeh
Fifi 24
29. 11. 2017 20.48
+12
Ciymb no ja malemu debelem ravno ne bi čestital ker je usekan RES pa ga razumem je videl kaj je prinesla demokracija v Irak, Libijo, Sirijo...
Victorinox
29. 11. 2017 22.26
-2
Kakšen uspeh? Ljudje lačni jedo ljudi, bajsi se pa šopiri. Kar je zanj kvazi uspeh je za ljudstvo pogreb.
totalka
29. 11. 2017 19.34
+8
Čestitke ljudstvu S.Koreje na napredku......sam res bi bilo lepo mal videt tudi Ameriko v pepelu,ne sam siromake po svetu
PS2Xministri
29. 11. 2017 19.39
-5
verjetno si svoj nick posvetil svoji glavi.....naj te samo spomnim da slaviš neko dejanje psihopata ki strelja preko sosednje države z katero ni v sporu.....
Fifi 24
29. 11. 2017 20.47
+6
PS..... ofca a strejlja aha haha posluš ofca indija, francija, kitajska, japonska, rusija...psssst celo amerika..... VSE STRELJAJO čez druge države z raketami ki jih pošiljajo v vesolje
SEJBOBOL
29. 11. 2017 17.38
+3
TRUMPEK TO SI REKEJ ŽE NAJMANJ 10X .....
BUONcaffee
29. 11. 2017 17.19
+3
Severna Koreja tudi postala velesila v svetu . Očitno je za vse skupaj kriv Obama, ker je financiral Korejo in poslušal Kima.
kameltrajbar
29. 11. 2017 17.02
+8
....)))..kaj se mali pujsek dela norca iz amerjev....))))
komarec
29. 11. 2017 18.11
+5
M_teorija
29. 11. 2017 16.45
+15
Da ima totalitarna država norca na oblasti je kr razumljivo. Ampak, da ima demokratična država, ki baje celo izvaža demokracijo, glih tacga na oblasti, ni logike!?
BUONcaffee
29. 11. 2017 16.27
+1
A bo tudi Kim nazdravil ???????
komarec
29. 11. 2017 15.59
+0
Trump ne lomi ga, s Kimom ni dobro češenj zobat.
komarec
29. 11. 2017 15.50
+1
Ha ha ha ha, poskrbeli bomo za to..... pa saj skrbi jo za to od kar je na oblasti. Kim je zakon.
nikhrast
29. 11. 2017 16.11
+1
pipo, vzemi tabletko, pa še Kimu daj eno. Trump pa s svojim twitom še bolj ogroža resno situacijo.
komarec
29. 11. 2017 18.16
+1
nikhrast, mogoče bom rabil kakšno tableto, za te je intenzivna nega na zaprtem .