Tujina

FOTO: Zaradi protestov v Franciji manj jedrske energije, shodi zaznamovani tudi z nasiljem

Pariz, 26. 05. 2016 20.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Srditi sindikalni protesti proti reformi trga dela v Franciji so dosegli tudi jedrske elektrarne v državi - stavkajo namreč zaposleni v vseh 19 jedrskih objektih. Sindikalisti nadaljujejo tudi z blokadami cest do skladišč goriv. V Parizu so se militantni demonstranti spopadli s policijo, ta pa je uporabila solzivec in aretirala 16 ljudi.

Srditi sindikalni protesti proti reformi trga dela v Franciji so dosegli tudi jedrske elektrarne v državi. Danes stavkajo zaposleni v vseh 19 jedrskih objektih, je za televizijo RMC povedala Marie-Claire Cailletaud iz sindikata CGT. Ponoči je proizvodnjo zmanjšalo dvanajst jedrskih reaktorjev, je dodala.

Pri francoskem dobavitelju elektrike EDF so zagotovili, da je oskrba odjemalcev zagotovljena. Ponoči in zjutraj je stavkalo manj kot deset odstotkov zaposlenih v jedrskih elektrarnah, so povedali, niso pa komentirali zmanjšanja napetosti v omrežju. EDF upravlja jedrske elektrarne v Franciji, ki državi zagotavljajo 75 odstotkov potreb po električni energiji v državi.

Sindikalisti so danes nadaljevali tudi z blokadami cest do skladišč goriv. V številnih mestih in v velikem delu države so potekale demonstracije in akcije. Po več dnevih stavke in blokad, ki so povzročili pomanjkanje goriva na številnih bencinskih črpalkah, nasprotniki sporne delovne zakonodaje zdaj napovedujejo še zaostritev pritiska na vlado.

spopadi demonstrantov in policije v Parizu - 4
spopadi demonstrantov in policije v Parizu - 4 FOTO: AP

V Parizu so se demonstranti spopadli s policijo

V Parizu in drugih mestih so danes potekali shodi. V prestolnici, kjer se je po ocenah policije zbralo med 18.000 in 19.000 ljudi, je prišlo do posameznih spopadov med militantnimi demonstranti in policijo. Nekaj zamaskiranih protestnikov je po ulicah razbijalo izložbe in okna, policija pa je nasilneže umirila s solzivcem in aretirala 16 ljudi, poroča AP.

Zaradi stavk in protestov je okrnjen tudi promet na železnici in letališču Paris-Orly.

Francoski premier Manuel Valls je blokade skladišč goriv označil za neodgovorne. "Ta položaj lahko škoduje našemu gospodarstvu," je dejal za televizijo BFMTV. Vlada bo po njegovih besedah še naprej odrejala odstranitev blokad. S pomanjkanjem goriva se sooča 20 do 30 odstotkov bencinskih servisov, je povedal. Še posebej je prizadet severozahod države, kjer pa so se razmere danes nekoliko umirile. Lokalne oblasti so napovedale, da bodo omejitve pri točenju goriva ukinili. Doslej so lahko lastniki avtomobilov v tem delu države točili le omejeno količino goriva.

Premier je danes zaradi protestov napovedal morebitno izboljšanje osnutka zakona. "Vedno so možne spremembe, izboljšave," je dejal. Ni pa se pripravljen pogovarjati o cilju reforme trga dela.

Francoska vlada je reformo zasnovala v smeri večje prožnosti delovne zakonodaje, da bi podjetjem olajšali ustvarjanje novih delovnih mest. Sindikati tem načrtom že več mesecev nasprotujejo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bover
28. 05. 2016 13.10
+1
Kdo podpira te levicarske hooligane ki sebe imenujejo protesnike,ki unicujejo in sami so zamaskirani,to so navadni levicarski kriminalci.Nuklearna energija je najbolj cista in izkoriscena energija,ce je pravilno izpeljana.Nuklearni energy se mora dati veliko vecja prioriteta,posebej pa da se odlocno uprete tem nastavljenim levim hooliganom ki unicujejo vase premozenje.
iGURT
27. 05. 2016 15.52
+0
Protesti so VSAK DAN od 25 Marca do danes ! #NuitDebout
Bover
28. 05. 2016 14.54
+1
dostojevski II
27. 05. 2016 14.33
+1
BRAVO FRANCOZI !!! ... Liberté, égalité, fraternité .... Dol s krvosesi !
SEJBOBOL
26. 05. 2016 21.50
+6
Nek tazga se manka pri nas , uspeh bi bil zagotovljen če gre na ulice 500.000 ljudi ...
Bover
28. 05. 2016 14.53
+1