Tujina

Zaradi škandala z oporečnimi jajci zdaj pod drobnogledom piščanci

Haag, 08. 08. 2017 14.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nizozemske oblasti že testirajo piščančje meso s perutninskih farm, kjer so minuli teden zasegli več milijonov jajc, okuženih z insekticidom fipronil. Potencialno nevarno snov za človekovo zdravje, saj lahko škoduje jetrom, ščitnici in ledvicam, bodo tako iskali še v mesu, da bi ugotovili, ali je oporečno tudi to.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Škandal kontanimiranih jajc dobiva nove razsežnosti
    02:39
    Iz SVETA: Škandal kontanimiranih jajc dobiva nove razsežnosti
  • Iz 24UR: Sporna jajca v sedmih državah
    02:47
    Iz 24UR: Sporna jajca v sedmih državah
Na perutninskih farmah, kjer so našli okužena jajca, zdaj testirajo tudi piščančje meso.
Na perutninskih farmah, kjer so našli okužena jajca, zdaj testirajo tudi piščančje meso. FOTO: Thinkstock

"Trenutno testiramo piščančje meso na perutninskih farmah, kjer so bila okužena jajca, da bi ugotovili, ali je oporečno tudi meso," je zatrdil predstavnik nizozemske uprave za varno hrano NVWA Tjitte Mastenbroek. Po njegovih navedbah je v središču afere "nekaj ducat" farm, ki proizvajajo tako jajca kot piščančje meso.

Če bodo testi, ki so po Mastenbroekovih besedah le "previdnostni ukrep", pokazali, da je meso negativno na fipronil, bodo farme lahko nadaljevale s prodajo. Po prepričanju Erica Hubersa iz nizozemskega združenja kmetov in vrtnarjev LTO je sicer verjetnost, da nevarni insekticid najdejo tudi v mesu, majhna.

Iz Belgije so medtem sporočili, da so tudi pri njih našli okužena jajca. Analiza je pokazala na vsebnost 0,92 miligrama fipronila na kilogram, kar za 0,20 miligrama presega varnostno mejo. Najvišja raven, ki jo je belgijska uprava za varno hrano zabeležila pred tem, je znašala 0,096 miligrama na kilogram. O ukrepih, ki bi sledili novemu razkritju, belgijske oblasti še razmišljajo.

Na Nizozemskem so minuli teden iz prodaje umaknili več milijonov jajc, ker so vsebovala človeku škodljivo raven insekticida fipronil. Okoli 900.000 takšnih jajc so našli in zasegli tudi v nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija.

Sledili so odpoklici v Nemčiji, Belgiji, Švici in na Švedskem. NVWA je minuli teden zaradi škandala zaprla 138 perutninarskih farm, belgijske oblasti pa so v ponedeljek sporočile, da zaradi potencialne okuženosti z insekticidom milijonom piščancev na Nizozemskem grozi zakol. Nemško tožilstvo je isti dan sprožilo uradno preiskavo perutninskih farm v zvezni deželi Spodnja Saška, ki bi lahko bile vpletene v afero.

Francoske in britanske oblasti so sicer v ponedeljek potrdile, da so oporečna jajca našli tudi pri njih. V Franciji so v dveh živilskopredelovalnih obratih na srednjem zahodu države odkrili 13 paketov oporečnih jajc, ali so bila posredovana v trgovine, pa še ni znano. Neuradno pa je na britanski trg s farm, ki so v središču afere, prišlo več kot 20.000 jajc.

Spornih jajc naj ne bi bilo v Sloveniji

Slovenije po trditvah Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, kot so ob začetku afere zatrdili, ni med državami, ki so bile obveščene o pošiljkah spornih jajc.

Če bi bilo ugotovljeno, da obstaja možnost prenosa onesnaženih jajc v Slovenijo, bo uprava sprožila potrebne postopke, potrošnike pa o tem nemudoma obvestila, so v današnjem sporočilu za javnost, ki so ga pripravili skupaj z upravo, zagotovili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Ob tem so pojasnili, da je fipronil pesticid s širokim spektrom delovanja, ki se uporablja za zatiranje in uničevanje bolh, uši, moljev in drugih insektov. V EU je dovoljena uporaba fipronila v fitofarmacevtskih sredstvih, vendar v Sloveniji že od leta 2004 ni registrirano nobeno sredstvo s to aktivno snovjo. Na živalih, namenjenih za prehrano ljudi, uporaba snovi ni dovoljena.

Če bi se človek zastrupil s fipronilom, denimo z nepravilno uporabo veterinarskih zdravil in biocidov za zatiranje mravelj, mrčesa in zajedavcev na hišnih živalih, bi se pri njem pojavili glavobol, slabost, bruhanje, omotica, mravljinčenje v izpostavljenih predelih telesa, tesnoba s telesnim nemirom in krči. Znaki akutne zastrupitve so bili po opozorilu NIJZ pri večini zastrupljencev sicer blagi in prehodnega značaja.

Nemški inštitut za vrednotenje tveganja ocenjuje, da pri odraslih občasno uživanje jajc in piščančjega mesa, okuženih s fipronilom, ne predstavlja tveganja za pojav škodljivih učinkov, medtem ko občasno uživanje onesnaženih jajc lahko predstavlja tveganje za zdravje otrok, še pojasnjuje NIJZ.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
09. 08. 2017 13.40
Uboge živalce. / igrač(k)e ljudi.
flojdi
09. 08. 2017 13.41
.bi kdo želel preživeti celo življenje tako, kot ga vse putke na sliki ?
Fafonizemjefashizem
08. 08. 2017 18.33
Adminće, ti je dolgcas?
tonivecnormalno
08. 08. 2017 17.33
vegani se nasmihajo
Ramzess
08. 08. 2017 17.03
+3
Kaj so pa piščanci zdaj krivi?