Tujina

Zaradi spornih prsnih vsadkov vsaki tožnici 3000 evrov odškodnine

Toulon, 20. 01. 2017 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi spornih prsnih vsadkov, ki jih je več let proizvajalo francosko podjetje Poly Implants Protheses, je francosko sodišče nemško podjetje za certificiranje in zagotavljanje kakovosti TÜV obsodilo na plačilo 60 milijonov evrov odškodnine.

Sodišče v francoskem Toulonu je danes nemško podjetje za certificiranje in zagotavljanje kakovosti TÜV, ki je bilo vpleteno v škandal s spornimi prsnimi vsadki PIP, obsodilo na plačilo skupaj 60 milijonov evrov odškodnine tožnicam. Vsaka od 20.000 tožnic naj prejeme 3000 evrov odškodnine, je odločilo sodišče. TÜV je napovedal pritožbo.

Ob tem je to podjetje spomnilo, da je podobna sodba istega sodišča poleti 2015 v prizivnem postopku padla. Prav tako je več drugih sodišč že večkrat odločilo, da je proizvajalec spornih vsadkov prevaral tudi TÜV.

Razkritje o neustreznih vsadkih je leta 2011 sprožilo svetovni preplah.
Razkritje o neustreznih vsadkih je leta 2011 sprožilo svetovni preplah. FOTO: Reuters

Francosko podjetje Poly Implants Protheses, ki sedaj ne obstaja več, je več let proizvajalo prsne vsadke z neprimernim, cenenim industrijskim silikonom in pri tem ignoriralo pravila, prav tako pa izigravalo nadzorne organe in podjetja za certificiranje.

Razkritje o neustreznih vsadkih je leta 2011 sprožilo svetovni preplah, strokovnjaki v številnih državah pa so nato ugotovili, da vsadki niso strupeni in da zaradi njih ni povečanega tveganja za obolenja z rakom na dojkah. So pa ugotovili, da so vsadki nagnjeni k poškodbam. Več tisoč žensk je namreč poročalo o poškodbah vsadkov.

Francoske oblasti so v okviru preiskave odkrile, da je PIP domnevno uporabljal industrijski silikon pri 75 odstotkih vsadkov in tako privarčeval več milijonov evrov. Vsadke tega proizvajalca so naknadno prepovedali, podjetje pa zaprli.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.