Tujina

Zaradi stavke francoskih kontrolorjev odpovedan tudi Adriin let

Pariz, 11. 06. 2013 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

S stavko želijo francoski kontrolorji zračnega prometa izraziti nasprotovanje načrtom, da bi vzpostavili vseevropski sistem nadzora zračnega prometa. Zaradi stavke so odpovedali številne lete.

Stavka
Stavka FOTO: Reuters

Francoski kontrolorji zračnega prometa so danes začeli tridnevno stavko, s pomočjo katere želijo izraziti nasprotovanje načrtom Evropske komisije glede vzpostavitve vseevropskega sistema nadzora zračnega prometa. Danes so odpovedali okoli 1800 letov, tekom dne pa naj bi prihajalo tudi do zamud.

Nemški letalski prevoznik Lufthansa je moral do vključno četrtka odpovedati 174 letov, od tega samo danes 70 letov. Tudi irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair je izrazil ogorčenje nad stavko, saj je moral odpovedati več kot 100 letov. Potnike so po njihovem mnenju "vzeli za talce", zato so Evropsko komisijo že pozvali, naj poskrbi, da se bo stavka čim prej končala.

Francoska agencija za civilno letalstvo je letalske družbe, ki letijo na letališča v Parizu, Lyonu, Nici, Marseillu, Toulousu in Bordeauxu, obvestila, da morajo število letov od danes do četrtka zvečer zmanjšati za 50 odstotkov. S tem želijo preprečiti prevelike težave na letališčih, kjer bo največ motenj v prometu.

Slovenski letalski prevoznik Adria Airways bo moral zaradi stavke francoskih kontrolorjev odpovedati sredin povratni let med Ljubljano in Parizom (JP 322/JP 323).

Francoskim kontrolorjem naj bi se s simboličnimi akcijami v znak podpore v sredo pridružili tudi kolegi iz nekaterih drugih evropskih držav, vključno z Avstrijo, Belgijo, Veliko Britanijo, Bolgarijo in Italijo. Slovenski kontrolorji se protestnim akcijam in stavki francoskih kolegov ne bodo pridružili, so povedali na Kontroli zračnega prometa Slovenije.

Z enotnim evropskim nebom bi zmanjšali stroške

EU si že več kot deset let prizadeva vzpostaviti vseevropski sistem nadzora zračnega prometa, t. i. enotno evropsko nebo. Celovito izvajanje enotnega evropskega neba bo po ocenah Bruslja omogočilo desetkratno izboljšanje varnosti zračnega prometa in potrojilo zmogljivost zračnega prostora.

Za 50 odstotkov naj bi zmanjšali tudi stroške upravljanja zračnega prometa, vplive na okolje pa za 10 odstotkov. Razdrobljenost evropskega zračnega prostora po ocenah komisije povzroča dodatne stroške v višini skoraj pet milijard evrov letno.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yohny_rep
11. 06. 2013 13.51
Bravo, vsi komentarji zbrisani , le zakaj