Tujina

Zaradi suma korupcije odstopil britanski minister za obrambo

London, 14. 10. 2011 18.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
7

Britanski obrambni minister Liam Fox, ki je bil deležen kritik zaradi vpletenosti njegovega dolgoletnega prijatelja Adama Werrittyja v vladne posle, je odstopil, so sporočili z obrambnega ministrstva Združenega kraljestva.

Liam Fox
Liam Fox FOTO: Reuters
Britanski premier David Cameron je izrazil obžalovanje zaradi današnjega Foxovega odstopa in obenem dejal, da razume razloge za to odločitev. Liam Fox je v odstopni izjavi Cameronu med drugim zapisal, da je naredil napako, ko je "dovolil, da so se zabrisale meje med osebnimi interesi in vladnimi nalogami".
Obrambni minister je postal tarča ostrih kritik, ker je svojemu prijatelju Adamu Werrittyju dovolil sodelovanje pri vladnih poslih in na uradnih srečanjih, čeprav ta ni imel uradne funkcije. Škandal je izbruhnil, ko je britanski časnik The Observer konec prejšnjega tedna objavil fotografijo, na kateri je Werritty navzoč na srečanju med Foxom in predsednikom Šrilanke Mahindo Rajapaksejem lani v Londonu. Werritty naj bi v Dubaju tudi organiziral junijsko srečanje Foxa z družbo Porton Group, ki naj bi si prizadevala skleniti posel z britansko vojsko za tehnologijo za šifriranje pogovorov prek mobilnih telefonov.

Znan je že tudi njegov namestnik. Obrambno ministrstvo bo odslej vodil minister za promet Phillip Hammond. 55-letni Hammond velja za veterana v konservativni stranki premiera Davida Camerona, v parlamentu pa je že od leta 1997. Vodenje prometnega ministrstva bo prevzela Justine Greening, ki je bila doslej pristojna za zakladništvo. Greeningova je tako postala peta ženska v Cameronovem kabinetu.

Fox se je zaradi očitkov na račun Werrittyja tudi zagovarjal pred poslanci britanskega parlamenta. Ob tem je priznal, da je dovolil prepletanje svojih poklicnih nalog in prijateljstva. Je pa zavrnil očitke, da je storil kar koli narobe. Odredil je tudi preiskavo v zvezi s tem primerom.

50-letni Fox, ki prihaja iz vrst konservativcev, je že drugi minister iz konservativno-liberalne koalicije, ki je odstopil, odkar je ta maja lani prevzela položaj. Prvi je bil minister za finance David Laws iz vrst liberalnih demokratov, ki je odstopil le nekaj tednov po volitvah zaradi škandala v povezavi z neupravičenimi izplačili davkoplačevalskega denarja.

Foxov odstop pomeni velik udarec za premierja Camerona, ki je pred časom dejal, da bo počakal na izsledke uradne preiskave, preden bo v zvezi z nadaljnjo usodo obrambnega ministra sprejel kako odločitev.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
15. 10. 2011 15.32
k nam naj pride...volitve so na vratih...ziher bo zmagal!!!
evasle
15. 10. 2011 10.35
Nam pa dosti hujši primerki smeje blebetajo, da je vse politični konstrukt. Priznal in odstopil. Pri nas še niti enega takega nismo videli.
bingo 1
15. 10. 2011 08.53
Pri nas so ta pravi nekateri direktorji ,menedžerji zafurali ,pokradli firme in takoj so takoj odstopili ker so se preveč nakradli pa morajo tole pospraviti na varno mesto mogoče v tujino ves denar---bingo x Ljubljana----
major1
14. 10. 2011 19.51
Naj pride k nam za ministra, dokaže se mu krupcija pa mu ni potrebno odstopiti, ker ni organa, ki bi ga lahko poklical na odgovornost.
alterego
14. 10. 2011 19.34
zaradi suma!? hahaha, pri nas jih lahko dobijo z roko v žaklju, pa noben ne bo odstopil...
Tonček Balonček
14. 10. 2011 19.18
Pa saj ni nobenih dokazov! Če pa so, jih naj umaknejo! Ali pa najodide tožilec! Mater so smešni ti Britanci¨! Vedno se mi je zdelo, da današnji svet za izhod iz krize potrebuje močno ekipo, recimo Janša-Virant-Vizjak, za vojsko pa Erjavca. Tu sploh ni alternative, a smo ali pa nismo! Jasno?? Če Janša ne bo zmagal, se utegne zgoditi, da bo potonila vsa Evropa, če ne celo Zahod, Pahor namreč ni uničil samo Slovenije, ampak je potopil ves kapitalizem! Žižek bi vs epovedal, vendar si ne upa, ker bu grozi Kučanov klan in Forum21!! Še vedno ap vs ete insinuacije vodi Cvikel, Janšo povprašajte, dane spočiva, jutri se pa spet oglasi! Lahko noč!
korintos1
14. 10. 2011 19.15
+1
Zaradi suma, kje še smo mi?