Tujina

Zaradi vinjet manj turistov na Hrvaškem

Zagreb, 23. 06. 2008 16.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Hrvaški minister za turizem bo evropske turistične organizacije obvestil, kako na Hrvaško čez Slovenijo brez vinjet.

Turisti, namenjeni v Hrvaško, bodo dobili nasvete, kako prispeti na morje tudi brez plačila vinjet.
Turisti, namenjeni v Hrvaško, bodo dobili nasvete, kako prispeti na morje tudi brez plačila vinjet. FOTO: POP TV

Minister Damir Bajs je prepričan, da bo uvedba vinjet na slovenskih avtocestah zmanjšala obisk turistov, ki morajo na poti do Hrvaške prečkati Slovenijo. Kot pravi, je največji problem ta, da ne obstaja vinjeta, ki bi veljala krajše obdobje in bi bila tako cenejša. „Hrvatom, ki pogosto potujejo čez Slovenijo, kot tudi tistim turistom, ki obiskujejo našo državo, bi vsekakor bolj odgovarjala uvedba dvotedenskih vinjet, ker bi bile bistveno cenejše in bolj praktične,“ je prepričan Bajs.

Na novinarski konferenci je povedal, da zaenkrat ne more narediti nič, razen tega, da preko spleta in predstavništev v drugih državah čim bolje obvešča turiste o situaciji, ki jih čaka na poti proti Jadranu. Tako je tudi obljubil, da bodo objavili zemljevid alternativnih poti proti Hrvaški, predsednik hrvaškega avtokluba (HAK) Ivan Bikić pa je celo že predstavil slovenske lokalne ceste, po katerih bo mogoče brez plačila vinjet prispeti na morje.

Plačevanje vinjet je po mnenju Hrvatov zaradi majhnih razdalj zgrajenih avtocest, ki vodijo v njihovo državo, problematično.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (178)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bkaval
11. 07. 2008 08.29
Zame so hrvaške avtoceste predrage. Raje se vozim po njihovih magistralkah, ki so boljše kot v Sloveniji. Tudi z uvedbo vinjet me pri takih cenah ne bo zamikala vožnja po avtocestah.
zakretene
07. 07. 2008 22.18
Bajsi, vsem ki kdaj potujejo skozi Hrvaško, bi bila ukinitev cestninjenja na Hrvaškem vsekakor zelo praktična in bistveno cenejša od trenutnega stanja.
Myshka
27. 06. 2008 16.36
Še en članek, ki se ukvarja s hrvaškimi turisti. Pa kaj nas brigajo tisti, ki nosijo denar na Hrvaško. Začnimo se že enkrat ukvarjat z nami in našimi problemi. Tist, ki gre tako daleč na dopust, si zna sam zračunat, kaj se mu splača.
vinadap
25. 06. 2008 14.10
prosper - koliko stane AC ZG - ST in nazaj?
vinadap
25. 06. 2008 14.08
prosper - pazi kaj pišeš,to se Vašim Croatarejm prav tako lahko zgodi,tukaj pri nas v Sloveniji,jih je kar dosti. Pa še nekaj,Slovenija je trikrat manjša od Hrvaške,vendar prometa na cesti je pa cca 70% več,kot na Hrvaškem. Slovenija je lijak med Severom in Jugom. Ves Balkan gre čez Slovenijo,poleg vseh ostalih držav Vzhoda in Rusije.
Zatarra
25. 06. 2008 13.50
@ prosper: Očitno ne poznaš dobro lastne domovine Hrvaške - ampak na njenih cestah je neprimerljivo več policistov kot na slovenskih, in to še ZLASTI na lokalnih cestah, celo v najbolj zakotnih vasicah ...
carpe.diem@masicom.net
25. 06. 2008 09.06
Pa še to... Pri nas se lahko pelješ pol leta neomejeno za 35 € in celo leto za 55 €!. Če gledam subjektivno, pomeni za mene to celo 60 % prihranek, pa če se peljem po avtocesti le enkrat na mesec.
carpe.diem@masicom.net
25. 06. 2008 09.03
Prosper, če vi Slovence in Slovenijo žalite, je vse ok, kajne? Če pa slučajno Slovenci kaj nazaj rečejo, pa ni ok in smo že vse ostalo, le ljudje ne. Ti prebiraš samo, kaj slovenski komentatorji pišejo. Malo še preberi tudi za nazaj (arhiv), kaj vaši ljudje tukaj pišejo ter kaj pišejo na vaših forumih. Za prepir sta potrebna dva. A ni morda tako? V te vinjete pa se vaša oblast sploh nima pravice vtikati. Vse bi radi, da delamo po diktatu vaše oblasti oz. po vaših željah, kdo pa kaj gleda na slovenske interese? A je hrvaška vlada mogoče tudi slovenska vlada? Tako se namreč obnašajo, ampak v Sloveniji vaša oblast nima "prava glasanja". Malo razmisli, kaj pišeš. Ena žlica ne ropota sama. Vinjete pa so super zadeva. Hrvaška oblast naj raje razmisli, kako bi pocenila cestnine pri vas, ne da se toliko ubada s tem, kako bomo cestninjenje uredili v Sloveniji. Folk je poleti sit kolon, čakanja... Tranzitni turisti tukaj puščajo samo kupe smeti, koristi pa od njih ni. Še vedno se lahko vsak pelje z drugim prevoznim sredstvom, ali pa preko Madžarske, zaradi mene pa lahko tudi preplava Jadransko morje, da pride do hrvaške obale. Če si tako želi na Hrvaško, mu tistih 35 € ne bo predstavljalo prav nobenega problema. Naj plačajo 35 €, ali pa se vozijo po lokalnih cestah po polžje in tri, štiri ure dlje, pa še radarji bodo jim zaželeli "srečno pot" v lepo njihovo.
prosper
24. 06. 2008 22.38
pa se eno vprasanje kaj se je zgodilo je je bila 91 pojem za vse ostale socijlalistinče države? zda se slisijo od vas vinjete za autoceste ki ih ni, pa kot hrvati sam 15 let pozneje kraje tovarn, pa oddajate skrivnosti ko ste predsedojoci evrope, pa afne guncate z oklepniki in kaj se najpogosteje slisi imate sve ostale v jugi za cefurje,nedostojne a tam imate 30% delez izvoza. z ove strani meje se mi zdite narod skregan z zdravo pametjo. sicer i za casa juge ste bili takni sam ste znali imeti zaperta usta tam kjer je bilo potrebno. ja sem prisel na to sran zato ker so mi kolegi priporocili da grem pogledat kaj sve mislite o hrvatijh. en frend mi je rekel da po 10-tih minutah ti pride da prvega slovenca ki ga vidis na hrvaskem napicis v rit da odleti nazaj v svojo uobrazeno tunguzijo in da se nikoli vec ne vrne
prosper
24. 06. 2008 22.25
a po lokalnih cestah na svakih 10 km je ena patrulja. bilo bi lepo da se slovenci naucite varne, pametne i n sigurne voznje, pa se ne bi bilo potrebno drdat 40 po naseljih ker ce vozis 20 cez v 25 km sigurno naletis na radar. tak ste kot madjarji ko so po padcu socijalizma presli iz trabantom v normlne auto i so po cestal letali kot neumnezi jaz se po hrvaškem vozim cca 20 km hitreje kot je dovoljeno i placam poprečno eno kazen na leto.
prosper
24. 06. 2008 22.20
ja se pogosto vozim po sloveniji, sicer relacija lendava-radgona ali lendava maribor. on del autoceste je smrt za vožnjo. vozim se po njen samo ko je lepo soncno vreme. ja se sigurno ne m vozim po hitri ceti ( po vasem autocesti) ni nima odstavnega pasu po slabem vremenu ko je vidljivost slaba. koliko autov vidis po avtocestah da so pokvarjeni. in zdaj se vozis na slepo 130-160 km/h i ne ves kdo je vse ustavljeni pred teboj?
prosper
24. 06. 2008 22.16
kaj se tiče turizma na hrvaškem ne se bat da bo zaradi slovenkih vinjet propadel. ce tudi vi se toliko skodozeljnji bili. gre se za stvar kaj hocete da vam se placa nekaj cesar ni. na koncu koncev je tudi to vasa pravica. na koncu koncev vsaka rit pride na svoj sekret.
alien82
24. 06. 2008 22.15
Mislim, da je vse skupaj do Splita nekaj več kot 400 km. Z 35 € pa se pri nas lahko pelješ pol leta kjer koli želiš in nabereš precej več kot tistih 400 km. Kaj pa v Avstriji, 10€ vinjeta, 10 € tunelnine v eno stran. Sicer od Šentilja pa do Gruškovja res ni nekih km pa vendar, vedno ostaja paralelna opcija. Pri slovencih bo vsak, ki se vsaj enkrat mesečno pelje po avtocesti profitiral, eni bolj drugi manj, še nikoli ni bilo pa prav za vse!
prosper
24. 06. 2008 22.07
50 E daš za 800 km autoceste. koliko autocest je funkcionalno v sloveniji?
alien82
24. 06. 2008 21.56
Kaj pa tistih 50€, ki jih je potrebno dati za vsako pot od Zagreba do Splita, a teh pa ni teško dati turistom? Za moje pojme je slovenska vinjeta zelo poceni, ne glede na vse, takšne in drugačne komentarje...
pinkyy16
24. 06. 2008 21.15
Turisti bi se morali lepo navadit, da vinjeta pač spada v stroške dopusta. Jebiga. Vse ne more bit zastonj!!!!
barx
24. 06. 2008 20.34
danes sem gledal prispevek na hrvaški tv, in ko so imeli intervju z Ptujskim županom glede obvoza cest, on lepo GOVORI HRVAŠKOI, kako lahko, kdo od Hrvatov sploh poskuša Slovensko govort, prov bedno se mi zdi...
akameni1
24. 06. 2008 17.45
pa si vtaknite to vsrano vinjeto!!!!!!!!!!!!!!!!!! ste pa res požrešni.izgubo pa bomo itak plačali davkoplačevalci
rozentalka@yahoo.com
24. 06. 2008 17.41
@bogatarit: moj prvi komentar je bil namenjen izključno Hrvatu, ki pravi, da tako ali tako Slovenci nimamo alternative od Hrvaške. Pa jo imamo! Moj drugi komentar je bil namenjen nekomu, ki je skušal predstaviti mojo tezo kot čas nizke sezone... Tako, da je tvoj komentar rahlo odvečen. A tudi prav. Res je, če greš na Tajsko ali katerokoli drugo destinacijo, ki si jih naštel, moraš res prepotovati na tisoče kilometrov, a mislim da se tudi strinjaš, da 9 ur na letalu do Tajske ravno ni dosti več od 6ur z avtom do Makarske oz. ob največjem navalu turistov 9 ur. Tako, da tudi to ni ravno velik problem. @Prvo Borec: ja, na Tajskem je razvit sex turizem. A ne boš verjel, da obstaja tudi Hrvaškem, v Španiji, na Portugalskem, v Turčiji in Grčiji. Da npr. kakšne Nizozemske in Italije niti ne omenjamo. Za Hrvaško konkretno je bil članek na 24ur.com nekaj dni nazaj. Saj si cele dneve na tej strani, sigurno se ga spomniš. V vsaki državi pač najdeš tisto, kar iščeš. Jaz na Tajskem prostitucije takorekoč opazila nisem, enostavno zato, ker jo nisem iskala. Sicer pa glede vinjet: sama sem vesela, da jih uvajajo, ker bom s tem ogromno prišparala. Kar se pa tiče tujcev: tudi sama grem v Avstrijo za vsega skupaj kakšen dan, pa moram kupiti vinjeto. In tudi če ne bi imeli 10 dnevnih vinjet, se ne bi pritoževala. Bi pa pač kupila pol letno ali mesečno ali kakršnokoli že. To je le jok, da lahko koga drugega krivijo za nekaj, kar nima nikakršne zveze z ključnim problemom, torej problemom Hrvaškega turizma. Nihče mi namreč ne bo trdil, da neki Nemec, ki se odloči preživeti 14 dni ali pa 3 tedne na Hrvaški obali, ne premore zadosti denarja, da bi si kupil enomesečno vinjeto. Lepo vas prosim, premišljujte vendarle logično.
Prvo Borec
24. 06. 2008 15.57
Na Tajskem je razvit sexualni turizem !!