Tujina

Predsedniške volitve v Avstriji bodo 4. decembra

Dunaj, 12. 09. 2016 11.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsedniške volitve v Avstriji so preložili. V zadnjih dneh so namreč odkrili več sto poškodovanih volilnih glasovnic za glasovanje po pošti. Volitve bodo izvedli 4. decembra.

Volitve v Avstriji
Volitve v Avstriji FOTO: AP

Ponovljeni drugi krog predsedniških volitev v Avstriji bo 4. decembra, sta po današnjem sestanku z notranjim ministrom Wolfgangom Sobotko sporočila vodji poslanskih skupin socialdemokratov in stranke Team Stronach, Andreas Schieder in Robert Lugar.

V zadnjih dneh so namreč v Avstriji odkrili več sto poškodovanih volilnih glasovnic za glasovanje po pošti. Gre za to, da lepilni trak na kuverti, ki jo volivci prejmejo skupaj z glasovnico in v kateri jo morajo nato odposlati, ne drži.

Po pritožbi svobodnjakov je avstrijsko ustavno sodišče zaradi napak pri štetju glasovnic, prispelih po pošti, drugi krog razveljavilo.

Sobotka je odredil preiskavo zapleta in pojasnil, da trenutno ne morejo oceniti, koliko in katere kuverte bi se še lahko odprle.

Dodal je, da se bodo pri iskanju nove rešitve izogibali preprostim ovojnicam, ki so bile v uporabi do leta 2009. Poleg tega mora biti tiskarna, kjer izdelajo tovrstne ovojnice, pooblaščena.

Pojavlja se tudi vprašanje, ali posodobiti volilni register. Do ponovljenih volitev bo namreč nekaj volilnih upravičencev umrlo, nekaj pa jih bo dopolnilo 16 let in s tem pridobilo volilno pravico. Sobotka je izrazil podporo posodobitvi registra.

V Avstriji bi moral biti 2. oktobra ponovljeni drugi krog predsedniških volitev. Ta je bil sicer že 22. maja, ko je zmagal Van der Bellen, a je bil rezultat izredno tesen in so zmagovalca odločile šele glasovnice, ki so prispele po pošti. Razlika med kandidatoma je bila le dobrih 30.000 glasov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
12. 09. 2016 15.24
+2
upam da zmaga hofer vso srečo
mallonge
12. 09. 2016 13.04
+5
Cerarja so Avsterijci po schnel kurzu prešolali od nekega kvazi humanitarca v realista. Sedaj uboga in posluša. Priden kuža.
stafford
12. 09. 2016 12.36
-2
Ha, ha na plakatu so mu narisali brke.
razerznak
12. 09. 2016 12.07
+4
ma itak bo hofer zmagal, nehajte paničarti avstrijska vlada sam nehajte