Tujina

Zaslišanja komisarjev polna drame, napetosti in zmede. Bratuškovo čaka težko delo

Ljubljana, 04. 10. 2014 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropski parlament bo zaslišal še šest kandidatov za podpredsednike Evropske komisije. Politična preigravanja se stopnjujejo, veliko je ugibanj o različnih scenarijih, zato vsi napovedujejo, da čaka našo samopredlagano kandidatko Alenko Bratušek težka preizkušnja.

Jean-Claude Juncker in Alenka Bratušek
Jean-Claude Juncker in Alenka Bratušek FOTO: Reuters

"Doslej je bilo to doživetje polno drame, napetosti in zmede," se glasi komentar analitikov bruseljskega inštituta European Policy Centre o dosedanjih zaslišanjih, na katerih so evropski poslanci preverili 20 kandidatov za evropske komisarje in kandidatko za podpredsednico. Prihodnji teden bo na vrsti še preostalih šest podpredsedniških kandidatov, tudi naša kandidatka Alenka Bratušek.

Triurno zaslišanje terja veliko zbranosti in mirnih živcev ter dobro pripravljenost. Kandidat na začetku poda 15-minutno izjavo, sledi "pingpong" 45 vprašanj - evropski poslanec ima minuto časa za vprašanje, kandidat dve minuti za odgovor. Na koncu lahko kandidat poda petminutno sklepno izjavo.

Kandidati so doslej večinoma odgovarjali v maternem jeziku.
Tudi Bratuškova naj bi na vprašanja odgovarjala v glavnem v slovenščini, uvodni govor pa naj bi imela v angleščini.

Zaslišala jo bosta odbor za industrijo, raziskave in energijo ter odbor za okolje, javno zdravje in varnost hrane. Na vroči stol bo sedla v ponedeljek ob 14.30. Pred ustnim izpitom je pisno odgovorila na šest vprašanj, ki bodo izhodišče za zaslišanje.

Čeprav so evropski poslanci pred zaslišanji načeloma izpostavljali, da bodo kandidate ocenjevali na podlagi njihovega nastopa na ustnem izpitu, so obenem vnaprej izražali pomisleke o nekaterih med njimi. Poleg Britanca Jonathana Hilla, Madžara Tiborja Navracsicsa in Španca Miguela Ariasa Caneteja je bila med spornimi tudi Bratuškova.

Pomisleki glede Bratuškove so prihajali predvsem iz vrst evropskih socialdemokratov, druge največje politične skupine v Evropskem parlamentu. Njihov vodja Gianni Pittella je izrazil zaskrbljenost zaradi procesa njenega imenovanja, češ da se zdi, da je kandidirala samo sebe.

V najmočnejši politični skupini, desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP), so se kljub odločnemu nasprotovanju petih slovenskih članov kandidaturi Bratuškove vzdržali vnaprejšnjih komentarjev. "Počakali bomo na zaslišanje, saj delujemo po načelu in dubio pro reo (v dvomu v korist obtoženega)," so sredi septembra povedali v EPP.

Previdnost v EPP gre pripisati dejstvu, da je član evropske desnosredinske družine tudi prihodnji predsednik komisije Jean-Claude Juncker, ki je Bratuškovo izbral. Iz vrst EPP prihajata tudi oba predsednika odborov, ki bosta zaslišala slovensko kandidatko. Šef odbora za energijo je Poljak Jerzy Buzek, odbora za okolje pa Italijan Giovanni La Via.

V odboru za energijo od nje pričakujejo zlasti vizijo o energetski uniji in načrt konkretnih ukrepov za njeno uresničitev, je napovedal. Ona pa lahko po Buzkovih besedah od odbora med drugim pričakuje vprašanja o Južnem toku, tudi zato, ker je Slovenija ena od držav, ki je z Rusijo sklenila sporazum o tem spornem plinovodu.

Ob tem je Poljak poudaril, da od Bratuškove že v uvodni izjavi pričakujejo tehtna pojasnila vseh dvomov, ki se pojavljajo v povezavi z njeno kandidaturo. Tudi od prepričljivosti njenih uvodnih pojasnil naj bi bilo odvisno, koliko od 45 vprašanj se bo nanašalo na proces imenovanja slovenske kandidatke za evropsko komisarko.

Usoda Bratuškove naj bi bila odvisna predvsem od tega, kako se bo izkazala na zaslišanju. Če bodo njeni odgovori vsebinsko dobri in pojasnila očitkov v povezavi z njeno kandidaturo prepričljiva, ne bi smela imeti težav, pravijo nekateri viri v Bruslju. A izkušnja z dosedanjimi zaslišanji je pokazala, da so merila evropskih poslancev o tem, kaj je prepričljivo, relativna in odvisna od širših interesov političnih skupin.

Čeprav naj bi bili najvplivnejši skupini, desnosredinska EPP in evropski socialisti, pred zaslišanji sklenili pakt o nenapadanju, dejanska slika kaže drugače. EPP trenutno drži za talca francoskega socialdemokrata Moscovicija, evropski socialisti ostro napadajo konservativne kandidate, predvsem Madžara Navracsicsa in Španca Caneteja.

"Politična preigravanja so ušla nadzoru," komentirajo viri v Bruslju. Vse je odprto. Povsem mogoče je, da bo to le velika predstava merjenja moči med parlamentom in komisijo na eni strani ter med posameznimi političnimi skupinami na drugi strani, ki se bo končala brez žrtev in le s kakšnimi strukturnimi spremembami.

A tudi bolj krvoločnega scenarija ni mogoče izključiti, saj naj bi nekateri v skupini socialistov vztrajali vsaj pri enem skalpu. Tako bi namreč na koncu lažje upravičili glasovanje za komisijo, v kateri je po njihovem mnenju glede na izid evropskih volitev razmerje med političnimi silami neustrezno - preveč kandidatov iz vrst EPP in liberalcev, premalo socialistov.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (426)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ezekiell
08. 10. 2014 12.21
ALENKINO NAČELO Vsak posameznik se v hierarhiji nagiba k temu, da bi se povzpel do ravni svoje nesposobnosti. Sčasoma bo vsako mesto v kadrovski piramidi zasedel človek, ki je zato mesto nesposoben. ALENKINA INVERZIJA Notranjo doslednost se vedno vrednoti višje kot učinkovito delo. ALENKIN SKRIVNI POSTULAT Vsakdo začne na ravni svoje sposobnosti. ALENKINO OPAŽANJE Izrazita sposobnost je bolj nezaželena od nesposobnosti. ALENKIN ZAKON EVOLUCIJE Vsaka sposobnost že vsebuje zametek nesposobnosti. ALENKINO PRAVILO USTVARJALNE NESPOSOBNOSTI Delajte se, kot da ste že dosegli raven svoje nesposobnosti. ALENKIN TEOREM Nesposobnost + nesposobnost = nesposobnost ALENKIN ZAKON SUBSTITUCIJE Tvoja skrb naj bodo bolhe. Sloni bodo že poskrbeli zase. ALENKIN PLACEBO Gram imidža velja prav toliko kot kilogram resnične sposobnosti.
jesen?ica
07. 10. 2014 15.41
a, joj, Alenka mlati prazno slamo
Celaviblondinc
06. 10. 2014 21.22
Ja ZL izvolt pa nam ne bojo vec sramoto delali razni JJ jac lopovi bratuskove brezpojma SDS trobezlaci debilizmov itd itd. Ko nas je zastopal veliki inteligentni TITO nas je ceu svet spostoval sedaj nas bo ko bomo izvolili ZL in se distancirali od zgoraj nastete kvazi elite z IQ 0,000002 katerih glavni vodja je brezmozgonski JJ jac.
artus
06. 10. 2014 18.10
Nihče ji ne more povzročitii hujše škode, kot si ji jo je sama.
HooplaToopla
05. 10. 2014 23.35
+2
Od Bratuškeve pričakujejoje VIZIJO o energetski uniji? WTF? Ta ženska sploh ne ve, kaj pomeni beseda 'vizija', o energetski uniji pa še sploh ne. Tako preprosto je to. Vse drugo je pa norčevanje iz poštenega delovnega osiromašenega ljudstva.
Adolph
05. 10. 2014 17.29
+1
Od vseh slovenskih kadrov najbolj primerna . .. . . . .Upam, da bo komisijo prepricala . .. . .. . . .
minnaema@yahoo.com
05. 10. 2014 11.48
+2
VSO SREČO mag. Alenka Bratušek, saj če je VOLJA je tudi MOČ in če je MOČ je tudi USPEH ! Ko bodo nekateri državljani RS dojeli, da je v združevanju in NEonapadanju drugih useph tudi za vsakega posameznika, saj pozitivni IMPULZ prihaja iz radostnih misli in jim sledi in če impulz prihaja iz NEPRIJETNIH misli NE sledi nadaljevanju tvoje osebnosti v pozitivno smer-zato spoštujmo se med seboj, ker bo tako za vse nas najboljše !
tony_abcde@yahoo.com
05. 10. 2014 11.33
+0
V pravni državi AB nebi prišla dlje kot do mesta poslanke in Ivan bi bil za rešetkami dokler se mu ne izteče zaporna kazen ali spremeni odločitev sodišča.
IvanZapornik
05. 10. 2014 11.18
+4
IvanZapornik
05. 10. 2014 11.17
+4
Kaj mislite? A bo opravila hiring? ABsolutno!
tony_abcde@yahoo.com
05. 10. 2014 11.30
-1
Ja saj veš kako je s tem, v Bruslju so tudi podkupljivi...samo številke so višje.
PIERREBRICE
05. 10. 2014 10.57
+0
Spet je en dan mimo, kar pomeni, da je Alenka Bratušek vse bližje komisarskemu mestu. Jutri popoldne ,se bo Alenka predstavila v velikem slogu na zaslišanju in tako utišala vse njene kritike. SREČNO, ALENKA!
kemakol
05. 10. 2014 08.14
+0
vsi so proti sam naši levaki ne
cirenij
05. 10. 2014 08.13
+3
Pa saj lepo piše, da odgovarjajo v svojem materinem jeziku. In prav je tako. 15 minut govora bo pa verjetno uspela v angleščini. Zakaj pa slovenščina ne bi bila enakovredna? -colio-----------tamle spodaj pa pravi, da kot inženir obvlada perfektno angleščino. Na žalost pa mu slovenščina ne leži.
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
05. 10. 2014 08.16
+3
baba pretendira in je za najvisje polozaje v tujini....vsaj en jezik bi lahko govorila, ne vem kako ji ni nerodno
cirenij
05. 10. 2014 08.24
+5
Komu od naših politikov levih in desnih in sredinskih, je pa nerodno? A ne vidiš, da je vsem skupno to, da se grebejo za svoj lastni interes. Ne samo na državni ampak tudi na občinski ravni kandidirajo cele familije. Buh....................
cirenij
05. 10. 2014 08.26
+3
Penzionisti z visokimi pokojninami na vseh področjih in not tiščijo še svoje nesposobne otroke.
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
05. 10. 2014 09.04
+1
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
05. 10. 2014 08.13
+1
spet bo lagala, bila prepricana, znala hotela in bo zmogla, sam poste ne more dvignt....zgleda da majo vsi levaki probleme z majnhimi stvarmi....Zidar ne more 200m prehodt od avta do dvorane, ga je pa polno v Italiji, Hrvaski in Dubaju..... tale ne more 100 m do poste jo je pa poln Bruselj in Gobc
POŠTENO JEBENO
05. 10. 2014 07.53
-2
Tudi lopovi na sodiščih niso prepričljivi.........
POŠTENO JEBENO
05. 10. 2014 08.28
-2
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
05. 10. 2014 07.42
+3
ko je predlagala sebe, je onemogočila to mesto drugemu dobremu kandidatu, ker je iskoristila moč mandatarke oz prek tega je spoznala tudi junkerja!! če ne bi bila mandatarka ji to ne bi moglo uspeti, če to ni korupcija!?? potem ni nič!
01xxy
05. 10. 2014 08.10
+5
Bi ti želel za komisarja morda Zvera? Peterleta? Fajonovo? Ali Erjavca? Tudi Bogovič bi bil za. Ki so takoj vskočili in se posredno samokandidirali!
Angela Franko
05. 10. 2014 06.58
+14
SAMO DA BO KONEC ,KER NAM DELAJO TI NAŠI SLAVNI POSLANCI SRAMOTO BRUSLJU ;ČE NI NJIH SRAM JE MENE !!!!!!KAJ BODO POTEM NAKLADALI ?????
IvanZapornik
05. 10. 2014 01.15
+5
Nč bat .....
RožleX
05. 10. 2014 01.41
-5
Komunyereadio
05. 10. 2014 00.55
+3
Ata_Smrk
04. 10. 2014 23.48
+24
Mislim, da bo to burleska. Kaj pa sivacica ve o energetiki? Naslov njene diplome: prevodnost znoja. Magisterij vemo, kako skropucalo... In ta je zdaj glavna... Mislim da bo standard&poors sloveniji po zaslisanju drasticno znizal rating.