Tujina

Zategovanje pasu vlade davi socialno državo

Lizbona, 19. 03. 2011 20.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na tisoče protestnikov je na demonstracijah v Lizboni zahtevalo delovna mesta, boljše plače in konec varčevalnih ukrepov, ki jih je sprejela socialistična vlada. Portugalska težko prepričuje investitorje, da je zmožna zmanjšati proračunski primanjkljaj.

''Ta politika bo državo pahnila v kaos,'' je dejal Joao Antonio Marques, 67-letni upokojenec, ki se je udeležil protestov. ''Ukrepi te vlade so ukrepi nemške kanclerke Merklove, so ukrepi Evrope za bogate.''

Varčevalni ukrepi so ukrepi namenjeni bogatemu delu Evrope, trdijo portugalski protestniki.
Varčevalni ukrepi so ukrepi namenjeni bogatemu delu Evrope, trdijo portugalski protestniki. FOTO: Reuters

Armenio Carlos, sindikalni voditelj, je dejal, da je to ''množični protest proti vladi,'' ki se ga je po njegovih ocenah udeležilo več deset tisoč ljudi.

Protestniki so zasedli glavno lizbonsko avenijo, a so bile demonstracije manjše kot prejšnjo soboto, ko se je na ulice podalo 200.000 ljudi.

Varčevalni ukrepi – zdravilo za primanjkljaj in smrt za socialno državo

 

Težave portugalske ekonomije se stopnjujejo, mnogi ekonomisti pa tej državi na skrajnem zahodu Evrope za letos napovedujejo vrnitev recesije zaradi zmanjševanja plač, pokojnin in socialnih ugodnosti. Nezaposlenih je trenutno 11 odstotkov Portugalcev, največ po 80. letih prejšnjega stoletja.

Portugalska vlada vedno težje prepričuje investitorje in Bruselj, da je zmožna zmanjšati svoj proračunski primanjkljaj in se izogniti usodi Grčije in Irske, ki sta morali zaprositi za finančno pomoč.

Portugalski premier Jose Socrates med govorom v parlamentu
Portugalski premier Jose Socrates med govorom v parlamentu FOTO: Reuters

Manjšinska vlada socialistov je 11. marca napovedala vrsto ukrepov za zmanjšanje porabe, med njimi spremembe v davčni politiki, ki naj bi proračunski primanjkljaj zmanjšale na 4,6 odstotka bruto domačega proizvoda. Lansko leto je imela Portugalska 7-odstotni proračunski primanjkljaj.

V te ukrepe pa dvomi glavna opozicijska stranka Socialni demokrati, ki so jih že zavrnili v parlamentu. Socialni demokrati so v preteklosti med krizo evra podprli vse vladne varčevalne ukrepe.

Premier Jose Socrates je zagrozil z odstopom, če parlament ne sprejme zadnjih varčevalnih ukrepov. Njegova stranka brez večine v parlamentu za sprejetje zadnjega paketa ukrepov potrebuje podporo drugih strank. Socrates je že večkrat zavrnil špekulacije o tem, da bo njegova država za finančno pomoč zaprosila Bruselj ali Mednarodni denarni sklad, rekoč, da bi bilo to ponižanje za državo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Taceklara
20. 03. 2011 07.28
Teh nesposobnijh obrazov in lažnivcev je potrebno takoj zamenjati.
Taceklara
20. 03. 2011 07.23
Najprei bi morali na vladnji ravnji uvesti varčne ukrepe,ne pa zmeraj varčevati na siromakih.Naj se znijžajo bujne plače,odpravnine,brespotrebna potovanja,preveč zaposlenjih v državni upravi,skrb za zaposlitev itd.pa bi kmalu prišli na zeleno vejo in manj obljub pa več dejanj.
Zarko Krajnc
19. 03. 2011 21.50
...v sloveniji je slika ista...o tem poročajte raje...