Tujina

Zaušnica politiki odprtih vrat, k AfD prebegnili volivci, ki želijo tudi razpravo o politično nekorektnih vprašanjih

Berlin, 25. 09. 2017 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
208

Zmaga na nemških parlamentarnih volitvah je uradno šla krščansko-demokratski uniji Angele Merkel. A pravzaprav sta zmagovalki FDP in AfD, Merklovo pa čaka precej dela, če bo želela v prihodnjem mandatu preprečiti, da njena stranka še naprej izgublja podporo.

Volitve v Nemčiji - 9
Volitve v Nemčiji - 9 FOTO: AP

Nemške volitve so prinesle kar nekaj razočaranja za stranki, ki sta državo vodili pretekla štiri leta – CDU/CSU in SPD. A po drugi strani se je Angela Merkel, čeprav je njena stranka v primerjavi s prejšnjimi volitvami izgubila več kot osem odstotkov glasov, odrezala bolje, kot je marsikdo pričakoval še pred meseci, ko je bila njena politika odprtih vrat do beguncev najbolj na udaru. Takrat je marsikdo napovedoval konec njene politične kariere. Vseeno pa je bilo sinoči tudi na obrazu Merklove mogoče razbrati, da je zmaga bolj grenka.

Skupaj sta vladajoči stranki izgubili ogromno. Skupaj sta najšibkejši v zadnjih 60 letih. Za SPD se je števec glasov ustavil pri dobrih 20 odstotkih, kar je še pet odstotkov manj kot na prejšnjih volitvah – za stranko, ki je upala, da jo bo nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz popeljal do prevzema oblasti.

Schulz v iskanju zunanjih krivcev

V AfD je po praznovanju dobrega volilnega rezultata sicer že počilo. Šefica stranke Frauke Petry je sporočila, da ne želi biti v poslanski skupini. Stranko že nekaj časa pretresajo spori med vidnimi člani.

Schulz, ki mu ni uspelo ustaviti padanja priljubljenosti stranke, ki se je začelo že leta 2009, tokrat pa je stranka dosegla najslabši rezultat po drugi svetovni vojni, je bil po sinočnji objavi rezultatov jezen in razočaran. Napovedal je odhod stranke v koalicijo, za izgube pa okrivil Merklovo. Pri tem pa – kot je bilo jasno že na edinem televizijskem soočenju "kanclerskih kandidatov", "pozabil", da je bila njegova stranka del koalicije, njegovi poskusi distanciranja od Merklove pa so delovali bolj kot poskusi služabnika, da zunanjemu svetu dokaže, da še ni povsem prevzel osebnosti svojega gospodarja. Analitiki pa so opazili še nekaj. Schulz je v kampanji govoril o enakih možnostih za vse ljudi. A to ni tema, ki bi tokrat zaposlovala Nemce. Te skrbi varnost. Na vseh področjih, predvsem pa jih je strah novih napadov, kot je bil lanski na božičnem sejmu v Berlinu.

Strah jih je tudi neuspele integracije množice priseljencev, ki se zdaj slabo znajdejo sredi nove kulture in na trgu dela, za katerega niso zares usposobljeni. Še bolj jih skrbijo posamezniki, ki bi radi v Nemčiji ustvarjali vzporedno družbo in jim integracija ne pade niti na kraj pameti. In tisti, ki jih to najbolj skrbi, tokrat niso volili CDU/CSU ali SPD. Obrnili so se k skrajno desni AfD. Skrajna desnica se je tako prvič po drugi svetovni vojni znašla v nemškem parlamentu.

Nestrinjanje s takšnim razpletom volitev so sinoči že izrazili protestniki, kritična je judovska skupnost, oglasili so se jezni uporabniki družbenih omrežij, ki stranki očitajo, da seje sovraštvo.

Kaj zares skrbi Nemce?

A uspeh AfD v prvi vrsti ni izraz tega, da so Nemci naenkrat postali sovražni, ampak predvsem posledica dejstva, da vladajoča politika ni znala nasloviti njihovih strahov, jih pomiriti, zmožna ni bila niti dialoga o strahovih ljudi, ker določene razprave v odprti družbi niso "politično korektne", pravijo kritiki. Focus.de je objavil, katerih pet vprašanj, o katerih vladajoča politika raje ne govori preveč, najbolj zaposluje te volivce: da se bo nemška kultura začela izgubljati, da se bo življenje v Nemčiji korenito spremenilo, da islam v Nemčiji preveč pridobiva moč, da se družba razkraja in da bo vse več kriminala.

Zato pa je AfD te strahove naslovila do potankosti in jih zalila z bencinom. A pri tem z ostro retoriko nikoli ne bi bila tako uspešna, če 13 odstotkov ljudi, kolikor je to stranko podprlo, ne bi imelo občutka, da nimajo sogovornika.

O tem, kako je begunska problematika vplivala na volitve, so se razpisali pri Focusu. Ugotavljajo, da je s trenutno nemško priseljensko politiko nezadovoljnih 55 odstotkov Nemcev. 38 odstotkov privržencev krščansko-demokratske unije, 52 odstotkov SPD in vsi volivci AfD.

Merklova je že dejala, da si bo povrnila zaupanje ljudi, ki so raje kot za CDU/CSU tokrat glasovali za AfD. A jasno je, da bo s tem imela veliko dela. Tudi zato, ker je AfD že napovedala, da bo kanclerki dihala za ovratnik. V opoziciji kakšne večje odgovornosti ne bodo imeli, bodo pa zagotovo vse nastope izkoristili za glasno in ostro izražanje mnenja. V tradicionalno zadržanem nemškem parlamentu se zato pričakuje precej bolj živahna, škandalozna in provokativna retorika. AfD se bo, če želi na naslednjih volitvah še izboljšati rezultat, namreč borila predvsem za eno – da nemška družba (p)ostane razdeljena. 

Po veliki najbrž "jamajška koalicija"

V parlament se vračajo liberalci (FDP), ki so dobili okoli 10 odstotkov glasov. Na zadnjih volitvah je zanje glasovalo 4,8 odstotka volivcev. Eden od strankinih vodilnih Michael Theurer je dejal, da je njegovi stranki uspel ponovni preboj, ker so tradicionalne stranke stavile na napačne teme. "Teme, kot je na primer digitalizacija, smo izpostavili samo mi, pa so še kako pomembne za prihodnost," je dejal.

V Bundestagu bodo tudi poslanci Levice ter Zeleni.

Potem ko je SPD še eni veliki koaliciji obrnila hrbet, se Nemčiji obeta t. i. "jamajška koalicija". Kombinacija CDU/CSU, FDP in Zelenih. Stranke pravijo, da so med njimi razlike, ki pa niso nujno nepremostljive. Medtem ko bo sestavljanje koalicije še pestro in bo najbrž trajalo nekaj časa, predvsem evropsko javnost precej bolj zanima, kaj nove razmere pomenijo za Angelo Merkel, ki bo na kanclerski stolček sedla že četrtič. Položaj voditeljice, ki jo večina vidi kot simbol stabilnosti, je oslabljena. Kaj to pomeni za načrte Merklove, francoskega kolega Emanuela Macrona in še koga za Evropsko unijo, pa bo bolj jasno, ko se bodo kristalizirali koalicijski dogovori. Po trenutnih strankarskih stališčih pa je pričakovati krhko koalicijo, kjer bodo prepiri na dnevnem redu. FDP nasprotuje prevzemanju odgovornosti za EU, med trojico strank se krešejo mnenja o priseljenski politiki, energetiki in davkih.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (208)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Al83
26. 09. 2017 20.17
+4
Glede na to, da ostalih 10 strank podpira masovno imigracijo in demografsko uničenje lastnega naroda me to, da so alternativa za Nemčijo prišli v parlament nič ne čudi.
korintos23
26. 09. 2017 11.04
-1
Hvala bogu da ima pokojni Tito kar nekaj fajn dedcev, pravnukov. Tudi vnuki bodo dobri ko bo zaropotalo.
nikhrast
26. 09. 2017 17.11
+4
Ne vem kaj misliš. ko bo zaropotalo, delati bi začeli?
puspan
26. 09. 2017 21.13
+1
Nightyfly
26. 09. 2017 10.52
+0
Ce hoce kdo zvedeti , videti ali kakorkoli spoznati vsaj v obrisih resnico o dogajanjih zadnjih 100 let ,ko je Evropa izgubila dobesedno skoraj 100 milionov ljudi v 2 vojnah , katerih tvorci so bili nedvomno germani ,je materiala v arhivim medijskih his malo morje . V nekaj desetletjih sem se tega nagledal do vrha glave .Ce vstejem se knjige , clovek dobi resnicno popolno sliko prereza Evrope zadnjih 100 let , torej obdobja dveh najbolj unicevalnih vojn -nesmiselnih .In kljub temu , je narod tako v Berlinu in Rimu skoraj 100 % vzklikal na vojno ,s tem pa pritrdil ljudem ,ki so njihovo usodo zapecatili . Ze pred meseci smo o tem tu pisali v strahu , da bo zrno skrajne desnice naraslo ,se odebelilo . In se je . Nekdo ga bo samo v zemljo dal in ...evo - dovolj , da v druzbi nastane dvom ,s tem pa konec miru ...... naprej pa nihce ne more napovedati . Ue in ostali danes niso sposobni ,niti nocejo tega zrna plevela vreci v smeti . Ne locijo zrna plevela od zrna plemenite in lepe cvetice ,ki prinasa ljudem lepoto , vonj ,mogoce pa tudi koristi --- ce je to napr . industr. rastlina . No , saj niso samo Nemci pohlepni .V zgodovini so to dokazali tudi Briti , ki so imeli skoraj cel svet pod nogami in ga dodobra oropali ,poleg Spancev ,Portugalcev , Francozov in ostalih starih Evrp. kraljevin . Danes hodijo domorodci gor v Evropo po poplacilo in obresti za naropane stvari . Nic jim ni ostalo .Samo diktatorji ,katere so postavili se nasi evropski bratje osvajalci .
Nightyfly
26. 09. 2017 10.55
+3
......in veste kaj je najhuje ,ali najbolj perfidno ,ter cloveka vrze kar vznak ? Ko berem pripadnost nekaterih komentatorjev nemski stvari in svoje gremanske gospodarje kujejo v nebo in se jim celo zaklinjajo . Slovenci .Saj clovek ne more verjeti , da en sin slov .matere zaupa v usmiljenost nekega Nemca in upa, da ga bo tacelo spostovali in ga imel sebi enakega . Absurd .
korintos23
26. 09. 2017 11.05
+2
Night, počakaj do avstrijskih volitev, potem boš komaj videl kaj nas čaka v prihodnosti.
korintos23
26. 09. 2017 11.08
+4
Samo malo počakaj da pride do referenduma o odcepitvi Kataloncev, potem boš videl kaj je fašizem kateri tli v enih Špancih.
korintos23
26. 09. 2017 09.46
+3
Nemce je sram da imajo neonacistično stranko v qarlamentu, na naslednjih volitvah bo AFD volilo 25% teh katere je sedaj sram.
Nightyfly
26. 09. 2017 10.33
+0
emilzapata
26. 09. 2017 09.18
+5
kdorkoli je kdaj vsaj nekaj tednov delal v nemškem okolju, ve, da so Nemci po prepričanju in notranjem doživljanju sveta, popolnoma drugačni kot je njihova uradna politika od druge svetovne vojne. Bom ponovil besede mojega nekdanjega nemškega šefa in predpostavljenega: kako fanatično smo dobesedno vsi sledili Hitlerjevim izkrivljenim in bolanim idejam, od 10 letnikov pa do starcev.
Zentrum
26. 09. 2017 08.17
+8
Posledica cenzure in politične korektnosti. V bistvu je 13 % še kar majhna številka. Če sem iskren, sem pričakoval, da bo AfD dobila vsaj 25 % glasov glede na to, kaj vse je nemška vlada prikrivala svojim državljanom in načrtno utišala vse, ki so si drznili karkoli povedati zoper migrantsko krizo.
korintos23
26. 09. 2017 09.45
-3
25% bo dobila za 4 leta, potem pa prevzem! Tako to gre, Nemec skrbi samo za bogatenje, človek mu več ni mar! Ne bo lepo biti tujec v Nemčiji, Dachau se bo še ponovil.
korintos23
26. 09. 2017 09.45
-3
25% bo dobila za 4 leta, potem pa prevzem! Tako to gre, Nemec skrbi samo za bogatenje, človek mu več ni mar! Ne bo lepo biti tujec v Nemčiji, Dachau se bo še ponovil.
Nightyfly
26. 09. 2017 10.33
+2
korintos23............... dober dan ,,, zal ti moram tu kar pritrditi . V tem imam enake misli kot ti . Dodal bi samo, da je tudi UE polna usta besed ,parol usmiljenosti ,demokracije in podobnega , ko pride pa do realizacije poklekne na kolena . Nemci imajo od nekdaj v sebi zrno vecvrednosti .To so se starogermanska verovana .To zrno dobijomali Nemci ze z dojenje vase . Problem je v tem , da sama Evropa ,tista stara Evropa Nemciji omogoca ,da se jaca na vseh podrocjih . In en dan ,ko bodo SPET dovolj mocni in se tega zavedli , dodo SPET potegnili iz kleti parolo Lebensraum ,kar bo izgovor za ponovno osvajanje tujih dezel . Ce druzba nima varovalk ,se zgodovina ponavlja . Prav to manjka v svetu . Tisto kriplasto organizuacijo UN ,ki je v bistvu javna hisa in se pridejo starci ´´izprazniti ´´vsake toliko ,bi morali zapreti ,ker je nesposobna .Samo striktni dogovori med drzavami ali skupinami drzav nekaj velja . Poglejmo drzave ,ki proizvajajo Nuklearne bombe .Vsak po svoje nekaj grozi . Nihce nima moci ,da bi naredil red . Sosedi hrvati se obnasajo kot paglavci in javno -celo za odrom UN pljuivajo po Sloveniji in haaskem sodiscu . Poniglavci . In kje je sodisce ,kje UE , da jih klofne po prstih in jeziku ? Cakajo ,da bo kdo mrtev ? ...........najvecja firma avtov na svetu - ljudska sajtrga , VW , laze celemu svetu ,pa nihce niti ne zardi , nobenega vec sram . In to naj bo Evropa spostovanih ljudi ? Dajmo ljudje ...... je pa res , da bo morala vsaka drzava narediti red doma ,se prej pa vsak clovek v svoji glavi .Sele ko bo druzba postala zbirek takih postenih ljudi bo kaj drugace na tem svetu . Nemcija ? kar naj bo tam . Mi smo za njih se vedno ,na koncu , samo drugorazredni ljudje .Z izjemami .
kameltrajbar
26. 09. 2017 14.13
+2
ne strinjam se s tem...tudi nemci so presenečeni nad podporo naciem...naslednič bo drugače...:))))....2x so šli na led...3 ni šans...:)
kameltrajbar
26. 09. 2017 14.13
+1
Nightyfly
25. 09. 2017 18.49
-5
No , vidite , da demokracija v Evropi se deluje . Sodisce v Buxelles –u je belgijskega politika L Louisa leta 2015 obsodilo zaradi negacionizma ,ker je postavil v dvom Shoah in na social .omrezjih trosil antisemitizem . Prizivno sodisce ga je zdaj obsodilo na 5 let obveznega vsakoletnega obiska koncentracijskih taborisc Dachau, Auschwitz, Treblinka e Majdanek. Ob tem vsakokratnem obisku teh taborisc bo moral popisati vtise o vsem kar bo dozivel , s tem,da bo to potem objavil na socialnih omrezjih , (en izvod pa dostaviti tudi sodiscu ) kjer je vcasih negiral holokavst . Tako je sodisce kazen 6 mesecev spremenilo v obvezne 5 –letne obiske .Verjetno je tako bolje , in sirse ima ta obsodba pozitiven odziv .............novinarji iscite ,pisite .
Nightyfly
25. 09. 2017 18.46
-5
Samo vprasanje , je kdo pomislil zakaj je Evropa v tako rekordnem casu sprejela medse en kup novih drzav ,s tem pa so stare imperialne drzave krepko povecale svoje dvorisce, ´´trg s cunjami´´ ,kjer prodajajo vse mogoce , in takoj pokupile ali pripeljale svoje banke , kamor bo do shranile smetano . Poleg tega so vse visegrajske drzave ze v UE ,pripravno sluzijo za -poleg prej omenjenega trga -se kot mehek tampon med starimi Damami Evrope in morebitno jezo Rusije ,ki bo slej ko prej udarila nazaj . Ne mores kar naprej drezati enega medveda .Slej ko prej bo savsnil -a ne !?
Nightyfly
25. 09. 2017 18.48
-1
Vem , da nisem omenil Nemcije , da so jo Ameri in ostali ekspresno obnovili je cisto iz podobne zelje -kljubovati Rusiji . Desnica pocasi dviga glavo .Od druge vojne je 72 let , germani se zbujajo ..............
wolfterier
26. 09. 2017 10.17
+2
walter2
25. 09. 2017 18.26
+3
"Pravzaprav sta zmagovalki FDP in AfD",a FDP je imela v letošnjem volilnem letu najslabši rezultat po drugi svetovni vojniHahahahahaha POP novinarji!
puspan
25. 09. 2017 18.16
-4
Vprašati se je treba, od kod prihaja večina volivcev AfD-ja. Od ljudi v Nemčiji, ki so deželo iz ruševin zgradili in ustvarili eno najmočnejših gospodarskih sil na svetu? Ne. To so ljudje iz nekdanje NDR, ki jih je v zadnjih 20 letih zahodni del dežele postavil zopet na noge. Prav nič se ne bojim za Nemce. Večina njih so pragmatiki in znajo razmišljati s svojo glavo. Ko bodo uvideli, kdo stoji za AfD-jem in kaj so sposobni prevzeti na svoja pleča, bodo še hitreje odšli iz političnega prizorišča, kot so vanj prišli.
puspan
25. 09. 2017 18.25
+0
Nekaj podobnega se dogaja tudi na Poljskem, Madžarski, Slovaški in Ukrajini. Samo z zamenjavo barv, se v teh državah ne bo zgodilo prav nič, edinole to, da se bodo po prenehanju pomoči iz EU pogreznile zopet tja, kjer so na začetku bili. Celo Slovenija je v tem pogledu na boljšem, samo precej prenapetih glav bo treba spet malo pomiriti in postaviti na realna tla.
BUONcaffee
25. 09. 2017 18.02
+6
Skrajno desna stranka v Nemčiji ni nič novega. Le da tokrat je vstopila v parlament. A mislite, da so od včeraj????? Tudi pri nas imamo skrajne levičarje kateri so politično neaktivni, pa vendar en dan bodo lahko tudi pri nas. Nikoli ne reci ne. V Italiji imamo več skrajno desnih strank, katere čakajo pred vratI parlamenta. Tam je tudi vprašanje časa kdaj bodo politično aktivne. Mislim, da so mnogi politiki in njihovi volivci preveč naivni ko mislijo, da je Evropa mir za nas. Sploh ko poslušam Cerarja, Pahorja in Kohla se mi zdi da so preveč naivni glede prihodnosti EU. Medtem, ko je Avstrija ukinila Šengen naši trije še vedno verjamejo, da smo z Avstrijo v Šengenu ker tako piše v Bruslju. Šengen za Avstrijo velja toliko kot za Hrvate arbitraža.
LLLEPI
25. 09. 2017 18.10
+6
Eu je zdruzba za hlapce ki delajo po navodilih iz Bruslja
BUONcaffee
25. 09. 2017 17.38
+0
Pač Nemci so se odločili tako. Demokracija.
Nightyfly
26. 09. 2017 10.34
+1
MASTERSS
25. 09. 2017 17.30
+13
24 ameriški teroristi so pobil 86 civilstov v letalskem napadu v sirji ,kje so zgražanja ,jokanje,stokanje ,sankcije....pokažite satalitske slike ameriških in isis teroristov ki se skupaj borijo deir ez zoru v siriji...ubili so ruskega genaral in rusi so takoj sprožil ofenzivo na sirske demokratične glavorezce ki zdej jokajo in stokajo prek ameriških medijev kako jih rusi napadajo...pričakujem jutri ali pa še danes usmiljena vreden članek v stilu kako grozni so rusi ker napadajo demokrate...
jzkzfzmz
26. 09. 2017 10.11
-2
wolfterier
26. 09. 2017 10.19
+3
Dec s cunjo na glavi in kalašnikom pod kiklo NI civilist !!!
tron3
25. 09. 2017 17.20
+8
Že spet vse po starem, Evropa se bo razdelila na nekdanji vzhodni del, Višegrajska skupina in Avstrija, ter zahodni, kjer bo divjala vojna.
Nightyfly
26. 09. 2017 10.35
visegrajci naj gredo kar po svoje . Jaz osebno jih prav nic ne pogresam .
ONniON
25. 09. 2017 17.18
+10
o revščini v nemčiji pa ne duha ne sluha, namreč dohitevajo evropsko povprečje v vaši vzorni članici
MASTERSS
25. 09. 2017 17.32
+10
klošarja je po celi evropi oni pa nas filajo kako smo uspešeni...
100ub
25. 09. 2017 17.00
+7
Kot je že negdo napisal Zakaj toliko strahu pred vstopom domoljubne stranke v parlament? Ali rečeno drugače.V Slovenija pa niti ne premoremo stranke, ki bi ne slavila po domobranstvu ali komunizmu.
korintos23
25. 09. 2017 17.15
-1
Komunistov je še polno v parlamentu, oni ta drugi so pa bii zradirani.
sid33
25. 09. 2017 17.27
+0
polno jih je ja od lopova in zagovornika morilce4v stanovnika, do lopovskih lobistov zemlarić, isajlović, do pokvarjenega šefa tožilcov masleša, vnuka morilca šoltesa in še in še, v bistvu kjer je prisoten velik kriminal, je vpleten komunist ali udbaš...
sid33
25. 09. 2017 17.42
-3
tudi na tem forumu je vedno prisoten najmanj en od štirih znanih komunov, trenutno si ti na delu...
PUTINOVI?
25. 09. 2017 17.49
+1
sm na albanskega komunista si pa zlahkoto pozabu...to da greš borca za svobodo razglašat da je morilce pa krivit šoltesovega vnuka da je morilce je pa absurd...zdej lahko narod vidi kako so zakopleksani naši desničarji....
PUTINOVI?
25. 09. 2017 17.52
+3
se pravi da se je najbrž tvoj dedek boril z nemci ,nabolj da te prbijemo na križ zard tega .....
wolfterier
26. 09. 2017 10.23
+1
Moj se je boril z Nemci...proti Italijanom.Pod poveljstvom Ervina Rommla so prebili Soško fronto in gnali Lahe do Piave !!!
Nightyfly
26. 09. 2017 10.37
wolf ........eni Slovenci so bili pod Italijani , drugi pa pod Avstrijci . In se tolkli .
Nightyfly
26. 09. 2017 10.39
+1
Tako tudi v 2 . vojni , samo , da se je del naroda v Sloveniji samostojno odlocil za okupatorja .Vecina pa za NOB ,torej domovino .
MatejNM
25. 09. 2017 16.14
-2
Če se v Nemčiji, kjer so narod držali na vajetih z obsodbo nacizma, sedaj znova prebuja skrajna desnica, pomeni, da ni daleč, ko bodo za gibanja prevzela EU. Lahko pa se seveda slepimo, da temu ni tako. Saj tudi Hitler ni čez noč prevzel oblasti.
korintos23
25. 09. 2017 16.54
-4
Sami so se držali? Zakaj so jim pa potem dajali na stotine milijard pomoči?
Nightyfly
26. 09. 2017 10.39
BUONcaffee
25. 09. 2017 15.41
-3
Čas je da Nemci naredijo red v Evro območju.
PUTINOVI?
25. 09. 2017 16.22
+9
ofce vsak naj si nardi sam red v svoji hiši,sm ofce rabijo nemškega gospodarja....
korintos23
25. 09. 2017 16.44
-3
sid33
25. 09. 2017 17.31
+4
LLLEPI
25. 09. 2017 18.18
-1
Levi desni kva se niste pobili leta 1940 bi sedaj lahko normalni Slovenci lepo ziveli.Tako jim boste pa vedno srali po glavi levi in desni svetniki
LLLEPI
25. 09. 2017 18.24
-2
Vseeno pa je zanimivo in vidno iz zgodovino kdo je sodeloval z okupatorjem
BUONcaffee
25. 09. 2017 15.31
+2
Levaki bodo sedaj pod kontrolo. Nič več kot je bilo.
korintos23
25. 09. 2017 15.37
-6
BUONcaffee
25. 09. 2017 15.43
+1
nikhrast
25. 09. 2017 15.50
+4
V Sloveniji, ne verjemem, preveč fanatikov.
MatejNM
25. 09. 2017 16.11
+5
V Sloveniji se morata še dve generaciji posloviti. Potem bo tudi pri nas bolje.
PUTINOVI?
25. 09. 2017 16.25
+5
sej med normalnim folk je vse uredu,to samo na novi24 pa po portalih vidiš zakopleksane desničarje pa vedno je za njihovo nesposbnost kriv levičar....
MASTERSS
25. 09. 2017 16.33
+10
a ste kdaj vidli 24 ali rtv da bi napisal v naslovu članka kako je janez domobran ali skrajni desničar ali pa da vsakega poslanca sds obtožuješ v člankih da so domobrani ali rasisti ali nacisti ????...kot to dela nova24 ki v vsakem članku nabije da je nekdo komunist,levak ,levičar itd....tle se vidi kod spodbuja sovraštvo,nekteri še vedno živijo v letih 45.....ostali pa gremo naprej ,sm ko vidiš da pišejo bedarije se moreš odzvat....
korintos23
25. 09. 2017 16.45
-1
Kdo je pa IJJ silil da je vstopil v njemu sveto partijo?
LAC
25. 09. 2017 15.19
+17
V NEMČIJO BO SEDAJ POSTALO ZANIMIVO! DOLGO SO RABILI!