Tujina

Zavili so jo v vrečko in pustili na cesti, da umre. Le zato, ker je deklica

New Delhi, 24. 10. 2016 09.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Komaj rojeno so jo policisti sredi mrzle noči našli na cesti. Dojenčica je zdrava, njena družina pa so postali policisti, ki so jo poimenovali Swadha, kar pomeni božji dar, in zdravstveno osebje. Je ena izmed tistih indijskih dojenčic, ki so preživele. Številne namreč ne.

Iz indijske prestolnice poročajo o dojenčici, ki so jo zavito v vrečko preteklo sredo odkrili na cesti. Nekdo je ponoči slišal njen jok in o tem obvestil policiste. Želel je ostati anonimen.

Ko so policisti prišli na kraj, so tam res odkrili otroka. Malčica je bila gola, premražena, saj so ponoči temperature že nizke, in zavita v vrečko iz blaga. Še vedno je imela popkovino. Jokala je in bila vidno prizadeta. Nemudoma so jo odpeljali v bolnišnico, kjer so jo položili v inkubator. Od takrat je bolnišnica njen dom, zdravstveno osebje in policisti pa družina, poročajo svetovni mediji. Policisti deklico redno obiskujejo. Policisti so deklici dali tudi ime: Swadha, kar pomeni božji dar.

Ko je novinarka britanskega BBC skupaj s pediatrinjo Jeevo Sankar vstopila v sobo, je zagledala malčico široko odprtih oči.

"To je naša dojenčica," je dejala pediatrinja, ki je razkrila, da bel trak na otrokovem zapestju pomeni, da gre za "neznano osebo ženskega spola".

Zdravniki so ugotovili, da je bila malčica donošena do roka, je zdrava, novinarka pa poudarja, da je zelo lepa dojenčica. "Vsi tako pravijo," ji je odgovorila glavna sestra oddelka Veena Bahri.

Dojenčica je zvedava, ima dober apetit, je zdrava. In medtem, ko imajo drugi dojenčki na oddelku ljubeče starše, ki skrbijo za njih, je ta malčica sama.

Zdravnik Paul je novinarjem dejal, da vsako leto obravnavajo od štiri do šest primerov dojenčic, ki jih k njim pripeljejo komaj žive. To ga zelo vznemiri, a kljub temu se počuti zadovoljnega, saj te deklice dobijo drugo življenje.

Zdravnik in predstojnik oddelka Vinod Kumar Paul je novinarki dejal, da je bila dojenčica ob sprejemu premražena in z nizkim krvnim sladkorjem. Zdaj analize kažejo, da je odličnega zdravja. Ob pregledu niso zaznali telesnih poškodb ali znakov zlorab. Takoj so opravili po zakonu obvezna cepljenja, ker pa o družinski anamnezi ne vedo ničesar, malčico testirajo na morebitne infekcije ob rojstvu. Slednjih dojenčica sicer ne kaže.

V naslednjih nekaj dnevih, ko bodo prišli vsi rezultati njenih analiz, bodo malčico iz bolnišnice odpustili. Kam jo bodo poslali? V dom za zapuščene otroke. Komisija socialnih delavcev bo policiji odredila preiskavo, z namenom odkriti otrokove starše. Če v določenem časovnem okvirju staršev ne najde, bo sistem deklico dal na seznam za posvojitve.

Policisti pravijo, da gre najverjetneje za opustitev skrbi za otroka na podlagi dejstva, da gre za deklico. "Morda imajo starši doma že deklice in niso želeli še ene hčerke," je dejal predstavnik policistov.

Ko so indijski mediji objavili zgodbo malčice, so v bolnišnici prejeli kar nekaj klicev ljudi, ki so otroka želeli posvojiti ali pa mu nameniti finančno podporo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Indiji je pogosta praksa, da se starši znebijo deklic. Verjamejo, da bodo sinovi skrbeli za ostarele starše, hčerke pa bodo šle v nove domove, kjer bodo skrbele za moževe starše.

V preteklih letih so preiskovalci odkrili tudi številna grobišča, kjer so bile zakopane komaj rojene dojenčice, ki so jih ubili nemudoma po rojstvu, ali pa dojenčice, ki so jih nasilno splavili v že kasnejših mesecih nosečnosti, in sicer zaradi dejstva, da so deklice.

Indijske oblasti opozarjajo, da se ta zločin že kaže na populaciji. Leta 2011 je bilo na 1000 rojenih dečkov, rojenih 927 deklic. Letos pa se je številka znižala že na 918, so zaskrbljene oblasti in številne človekoljubne organizacije.

'Gre za genocid'

Aktivisti pravijo, da se v Indiji dogaja genocid, saj naj bi bilo le v zadnjih letih umorjenih na milijone dojenčic.

Nekdanji indijski premier Manmohan Singh je to dogajanje v državi označil za "nacionalno sramoto", vse pa je pozval v "boj za rešitev dojenčic". Tudi Narendra Modi, je leta 2014 ob prevzemu premierskega stolčka pozval državljane, naj prenehajo z ubijanjem hčera. Od takrat je svoj poziv ponovil že nekajkrat, lani pa je sprožil kampanjo, s katero želi odrasle prepričati, naj sprejmejo svoje hčerke. A vsa ta sporočila in pozivi so več kot očitno preslišani – tako vsaj kažejo statistike in črna kronika.

'Dvojna merila'

Predstavnik policije je dejal, da gre za dvojna merila, saj je cela država slavila, ko je mlada indijska atletinja domov prinesla olimpijsko medaljo, zdaj pa odkrijejo na tako krut način odvrženo deklico. Tam so jo pustili, da umre, opozarja. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karantanija
24. 10. 2016 19.21
+11
Ubijajo, posiljujejo ženske. Kot da niso nič vredne. Le kaj bodo brez žensk, če se bo tako nadaljevalo? Ne more tega nihče ustaviti? To je sramota za to zemeljsko oblo! Čeprav se morda vsi ne bodo strinjali, jaz mislim, da je ženska božji dar in brez njih bi bil svet prazen in pust. Pravzaprav nas sploh ne bi bilo.
dirtmcgirt
24. 10. 2016 15.18
+5
indija nč novga, to bo zmeraj tko
popaj33
24. 10. 2016 14.52
+39
Naj bo preklet vsak , ki škoduje nebogljenemu otroku !!! Ne zasluži si drugega kot svinec direkt u betica !
spletni_nepridiprav
24. 10. 2016 13.39
-61
z babam so sami problemi in nekdo (verjetno njena mati ki je prav tako ženska in se spozna na babe) se zaveda tega heh
GentlemanPirate
24. 10. 2016 14.15
+42
če napišem kaj si zaslužiš bo sovražni govor, zato naj ostane pri tem
gunja
24. 10. 2016 14.46
+16
Pri taki stvari greš ti uporabljat črni humor.malinovc butast si glihkar iz osnovne šole domov prišel in misliš da si frajer ko take pišeš.te bomo že našli.
Uporabnik443897
24. 10. 2016 17.49
+2
Čudno da mu posta ne zbrišejo, čee pa napišeš Ručan pa takoj dol !!!
Uporabnik443897
24. 10. 2016 17.51
+1
Čudno da mu posta ne zbrišejo, čee pa napišeš Ručan pa takoj dol !!!
LUPE
24. 10. 2016 13.07
-26
muslimanski narod je obcudovanja vreden
spletni_nepridiprav
24. 10. 2016 13.41
-4
zato pa zdej v evropo prihajajo ker majo sosiđ party pr njih
Li.ma
24. 10. 2016 14.46
+11
malo splošne izobrazbe o verah ti ne bi škodilo
BURGA
24. 10. 2016 15.13
+27
Če bi bil vsaj malo izobražen, bi vedel, da so hindujci muslimane nagnali iz Indije v Pakistan. Sploh pa muslimani niso narod, za vere pa vemo, da so vse nazadnjaške in škodljive, ter vir zla za boga boječe ljudske množice.
vv1
24. 10. 2016 12.55
+61
Drži se mala, vse dobro ti želim.
GentlemanPirate
24. 10. 2016 14.16
+29
naj ji uspe v kakem donosnem poslu, športu, glasbi... za pravo kajlo govedu od staršev (s tem da spet delam krivico plemeniti živali)