Tujina

Zavrnili paket varčevalnih ukrepov

Lizbona, 23. 03. 2011 21.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Portugalska ekonomija se je znašla v precejšnjih težavah. Parlament je namreč zavrnil že četrti letošnji paket varčevalnih ukrepov. Premier Socrates pa je predsedniku Cavacu Silvi že ponudil svoj odstop.

Premier Jose Socrates
Premier Jose Socrates FOTO: Reuters

Portugalski premier Jose Socrates je nocoj odstopil, ker je parlament zavrnil najnovejši sveženj varčevalnih ukrepov, ki ga je pripravila njegova vlada. "Danes so vse opozicijske stranke zavrnile ukrepe, ki jih predlaga vlada s ciljem, da Portugalski ne bi bilo treba zaprositi za zunanjo pomoč," je v televizijskem nagovoru dejal Socrates.

"Opozicija je vladi odvzela pogoje za vladanje. Zato sem predsedniku ponudil svoj odstop," je sporočil Socrates večer pred vrhom EU, ki bo posvečen predvsem reševanju krize v območju evra.

Vseh pet opozicijskih strank je glasovalo proti že četrtemu paketu varčevalnih ukrepov socialistične vlade v zadnjem letu dni, s katerim naj bi se Portugalska izognila scenariju, ki je lani doletel Grčijo in Irsko. Za ukrepe je tako glasovalo le 97 od 230 poslancev.

Zadnji varčevalni načrt je predvideval vnovično krčenje proračunskih odhodkov, spremembe pri upokojevanju, nove davke, podražitev vozovnic v javnem prometu, omejitev sredstev za socialne transferje in podobno. Vlada je ukrepe pripravila s ciljem, da Portugalski ne bi bilo treba zaprositi za mednarodno finančno pomoč.

Težave portugalske ekonomije se stopnjujejo. Mnogi ekonomisti Portugalski celo napovedujejo vrnitev recesije. Trenutno je nezaposlenih 11 odstotkov Portugalcev, kar je največ po letu 1980.

PSD: Vlado je treba strmoglaviti

Opozicijska konservativna Socialdemokratska stranka (PSD) je v preteklosti dovolila sprejetje varčevalnih ukrepov, in sicer tako, da se je glasovanja o njih v parlamentu vzdržala. V stranki so že pred glasovanjem napovedali, da bodo zadnji sveženj ukrepov zavrnili, ker bo najbolj obremenil najšibkejše družbene skupine.

V PSD, ki je glede na javnomnenjske raziskave trenutno pred vladajočimi socialisti, trdijo tudi, da je treba aktualno vlado strmoglaviti ter oblikovati novo oblast, ki bo sposobna vzpostaviti zaupanje ljudi.

Portugalski javnofinančni primanjkljaj je leta 2009 dosegel 9,3 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), kar je četrti najslabši rezultat v območju evra – za Irsko, Grčijo in Španijo. Država se zdaj trudi, da bi primanjkljaj letos zmanjšala na 4,6 odstotka BDP, prihodnje leto pa na tri odstotke BDP, kar je tudi zgornja meja območja skupne evropske valute.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Peter Koželj 1
28. 03. 2011 12.55
TO JE ŠELE ZAČETEK . . . . . . . .
yarrick
24. 03. 2011 19.10
@sajn.frane 24.03.2011, 07:17 KDAJ in KJE pa so se veljaki odpovedali svojim ugodnostim za OBČO KORIST? Imaš prav, a kaj ko so oni v parlametnu bolj zaščiteni kot kočevski medved, volk in strojani skupaj in jih "pravno" pač ne moreš odstaviti.Da pa bi tu sedaj z "silo" reševali probleme... kaj pavem verjetno je res EDINA OPCIJA ŠE, NI PA DOBRA SPLOH! Naslednji ki bo prišel gor bo delal isto, kot so ti pred njim.TREBA BO SPREMENITI MISELNOST, LE TAKRAT BODO IMELE VOLITVE KAK POMEN, prej pa ne. @dule100 v bistvu je bila japonska že pred tole jedrsko krizo precej na tankem ledu glede denarja(prevelik zunanji primankljaj so imeli da bi lahko "realtivno uživalI"), sedaj pa bo še slabše... @wizeman Točno tako bo ja.in narod je ŠE VEDNO BUTAST IN NE ZAKAPIRA DA JE TREBA ENKRAT REČI NE !!!! mislim, da bi bilo bolj pametno da se bojkotirajo volitve in se nastavi tehnična vlada gor(dokelr se pač zadeve ne normalizirajo).
Frane Šajn
24. 03. 2011 07.17
Sovenija pač nima takšnega paramenta ker ima SLS! Ampak v nobeni posrani državi niso oklestili megaomanskih plač kvazi veljakov, kjub temu, da so več kot neupravičene, prava javna kraja. Vedno se to rešuje na ramenih reveža misim, da je čas za znak stop četudi v obliki pesti!
gozdar1
24. 03. 2011 07.05
Kaj ti pomaga podaljsevati delavno dobo magari do 100 leta ce pa so "geniji" vecino dela preselili na Kitajsko.
dule100
24. 03. 2011 06.47
Na Japonskem delajo do 60 leta. Tako ženske kot moški. Pa jim gre čisto dobro. Odpravnina, za vsako leto dela ena povprečna plača. Torej stvar ni v dolžini delovne dobe !
wizeman
24. 03. 2011 00.29
Ha, tudi na Portugalskem trosijo enake floskule kot pri nas. Zrušiti vlado, da nam bo bolje. Potem pa nastopiti z istim programom, saj alternative ni.....
sandi101
24. 03. 2011 00.03
Naslednja je Slovenija,posebej ob padcu pokojninske in zdravstvene reforme! In prav je tako ... Naj še bogataši in poslanci zategujejo pas pol bo pa drugač!!!
yarrick
23. 03. 2011 23.28
So rekli da je potrebno dati denar za grčijo, da se ustavi sesipanje evropskih držav.So rekli da je treba dati denar(ali garancijo zanj) irski, da se sutavi sesipanje evropskih držav.So rekli da je treba dati denar za portugalsko da se ustavi sesipanje evropskih držav...dojamete kam to vodi? še kdo dvomi, da smo imeli prav, ko smo pred pol ali pred letom trdili, da je z EU gospodarstvom konec? takrat ste se nam smejali in ans imeli za čudaške, ste istega mnenja danes? koliko bodo rabili? 200 milajrd? bo dovolj? In kaj sledi sedaj ko imajo zasedanje za reševanje evra? Bodo uvedli nove stress teste bank? skoraj sigurno in če jih bodo Slovenija in SLo banke izpadejo iz testa(se pravi da so nesposobne garantirati neko količino denajra za vsakega komintenta). Pa še nekaj me moti pri vsem tem; je kdo prebral celoten članek? mene najbolj zmoti tole: "Zadnji varčevalni načrt je predvideval vnovično krčenje proračunskih odhodkov, spremembe pri upokojevanju, nove davke, podražitev vozovnic v javnem prometu, omejitev sredstev za socialne transferje in podobno. Vlada je ukrepe pripravila s ciljem, da Portugalski ne bi bilo treba zaprositi za mednarodno finančno pomoč." A niso pri nas naredili ISTO? železnica je šla gor, pokojninski zakon je v pripravi, socialne imajo namen znižati ali ukiniti... A smo potem mi RAVNO TAKO TIK PRED BANKROTOM? Pa še bo zanimivo v tem letu za EU Območje.Kolikor mi je znano ima Eu približno 250-300 miljard za reševanje držav iz krize.portugalska bo rabila vsaj 100 miljard(če ne več), španija slej ko prej, Italija ravno tako.če gre to vse k zlu pred letom 2013, ko začne veljati NOV zakon kjer bo več denarja je z Eu konec.DOKOČNO konec. in zopet bodo nacionalna vpršanja privrela na dan, sovraštvo bo postalo preveliko, nemiri neobvladljivi...evropo bo zajel KAOS. pa da vidimo koliko imam prav.Spomnite me čez kakšno leto, velja?
ljx
23. 03. 2011 23.25
Se spomnite Nadrealistov in "kafane kod dva goluba",ja tko nam bo zdej v Bruslju.
janez6b
23. 03. 2011 22.45
oni imajo očitno parlament z vsaj nekaj hrbtenice.
vezuv
23. 03. 2011 22.24
Jao, jao, jao.................... spet bo šel naš denar! le kdo ga bo nam dal, ko bomo v podobni situaciji? Oj moja ljuba Slovenija, kam gremo kam nas v.... pelje
pijanec22
23. 03. 2011 22.20
Povsod se dogaja isto ... politiki zaradi glasov strmoglavljajo države.