Tujina

Putin: Dejanja potrjujejo resne namene Damaska

Ženeva, 13. 09. 2013 07.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Rusija in ZDA še naprej iščeta poti za dogovor o vprašanju kemičnega orožja v Siriji. Rusija nasprotuje vsakršni resoluciji, ki omenja uporabo sile, ZDA pa želijo, da bi bila rešitev o sirski predaji nadzora nad kemičnim orožjem zapisana v resolucijo Varnostnega sveta.

John Kerry in Sergej Lavrov
John Kerry in Sergej Lavrov FOTO: Reuters

Zunanja ministra ZDA in Rusije John Kerry in Sergej Lavrov se bosta že drugi dan pogovarjala o rešitvi za Sirijo. Ameriški predstavniki so dejali, da so bili včerajšnji pogovori temeljiti, trajali pa so približno eno uro, nadaljevali pa bi se lahko tudi med vikendom.

Vendar pa so analitiki ocenili, da so še vedno velike razlike v pogledih na vprašanje Sirije. Kerry in Lavrov sta včeraj po pogovorih izrazila upanje, da bo Sirija svoje kemično orožje prepustila mednarodnemu nadzoru in se s tem morebiti izognila ameriškemu vojaškemu posredovanju.

Združeni narodi so že potrdili, da so od Sirije prejeli pristopne dokumente o pristopu h Konvenciji o kemičnem orožju, ki naj bi bil ključen korak po načrtu, ki ga je v ponedeljek predlagala Rusija, ravno ko bi moral o posredovanju v Siriji razpravljati ameriški kongres. Sirski predsedniki Bašar al Asad je ob tem dejal, da bi podatke o kemičnem orožju Združenim narodom začeli pošiljati po 30 dneh.

Hkrati je Asad opozoril, da ruski načrt ni popolnoma enostranski. "Sirija ga bo sprejela, če bodo ZDA umaknile svoje grožnje z vojsko in če se ga bodo držale tudi druge države, ki upornikom dobavljajo kemično orožje," je za rusko televizijo dejal Asad.

Še pred včerajšnjimi pogovori je Kerry dejal, da bo svet opazoval, ali se bo Asadov režim res odpovedal kemičnemu orožju. "To ni igra. Mora biti resničnost, mora biti temeljito, mora biti preverljivo, kredibilno in mora biti uresničeno v razumnem času. Skratka, če se to ne bo zgodilo, bodo posledice," je dejal.

Lavrov pa je zagotavljal, da bi se s takšno rešitvijo za sirsko kemično orožje lahko izognili vsakršnemu vojaškemu posredovanju.

Rusija in ZDA so v Ženevo poslale delegaciji, v katerih so poleg diplomatov tudi strokovnjaki za orožje. Če se bodo pogovori izkazali za produktivne, potem ZDA upajo, da bo razorožitev zapisana v posebno resolucijo Varnostnega sveta, a Rusija nasprotuje vsakršni resoluciji, ki predvideva kakršno koli vojaško posredovanje oziroma odgovornost za uporabo kemičnega orožja pripisuje Asadovemu režimu.

Putin pozdravil dejanje Damaska

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes pozdravil sirsko napoved, da se pridružuje globalni zavezi za boj proti kemičnemu orožju. Pri tem je dodal, da Damask tako izkazuje resen namen za rešitev več kot dve leti trajajočega konflikta v državi.

Vladimir Putin
Vladimir Putin FOTO: Reuters

"Prepričan sem, da bi morali takšno odločitev pozdraviti. Je pomemben korak k rešitvi sirske krize, to potrjuje resne namene naših sirskih partnerjev, da bodo sledili tej poti," je še povedal Putin med vrhom Šanghajske skupine za sodelovanje (SCO) v Biškeku, kjer se je med drugim srečal tudi z iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem. Ta pa je dejal, da Iran podpira rusko iniciativo, hkrati pa tudi sirsko odločitev, da se odpove nadzoru nad kemičnim orožjem.

Sirska opozicija zelo skeptična

Opozicijska Sirska nacionalna koalicija pa je danes sporočila, da je "globoko skeptična" glede odločitve sirskega režima, da pristopi h konvenciji o prepovedi kemičnega orožja. Pozvala je tudi k strogi resoluciji Varnostnega sveta, ki bi zagotovila, da bo Damask dejansko izpolnil svoje obveznosti.

Nacionalna koalicija se je odzvala, potem ko je Damask v četrtek pri Združenih narodih vložil dokumente za formalen pristop Sirije h konvenciji o prepovedi razvoja, proizvodnje, kopičenja in uporabe kemičnega orožja ter o njegovem uničenju. "Tovrstna gesta je premalo in prihaja prepozno, da bi civiliste rešila pred morilskimi naklepi režima in gre jasno za poskus izogniti se mednarodnemu posredovanju in odgovornosti pred sirskimi prebivalci," so sporočili.

Rusija ima v Sredozemlju deset vojaških ladij

Admiral ruske flote pa je povedal, da bo Rusija število ladij v Sredozemskem morju povečala na deset. Večina ladij bo v bližini Sirije, dodaja Viktor Čirkov. "Naloga je kristalno jasna – želimo se izogniti vsakršni grožnji varnosti Sirije. To je običajna praksa vseh flot po svetu, ki so na ogroženih področjih v trenutkih visokih napetosti," dodaja Čirkov.

Napovedal je tudi, da bo Rusija svojo floto v Sredozemlju dopolnjevala, vse dokler ne bo prepričana, da bo lahko brez težav opravila svojo nalogo. Sicer je Rusija v Sredozemsko morje ladje začela pošiljati lani, od lanskega decembra pa so prisotne tudi v vzhodnem delu Sredozemlja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

frako
14. 09. 2013 11.51
Turki pa obravnavajo 6 terr ups upornikou ki so nabavljal 10 ton kemikalij ki se jih da spremenit v Sarin.
Aven
13. 09. 2013 19.38
+6
Rusi obvladajo dve igri najbolje od vseh: šah in dimplomacijo. Že Napoleon se je polomil - prvo diplomatsko in nato še vojaško.
sime sime
13. 09. 2013 19.20
+5
opazam da so cedalje vecje slike od putina ponavad dajo v članek eno malo slikco od rusov pa veliko amerisko obamo...drž se Putin ne se dat okol prinest kot pri libiji...
kmadra
13. 09. 2013 18.42
-6
Putin prodal Asada !
+17
Rusija je svetlobna leta pred zda v diplomaciji. Prav žalostno je spremljati zda, kako nesposobni so.
290ktober
13. 09. 2013 16.37
-16
Ti si pa svetovni prvak v pisanju neumnosti!
Shisui
13. 09. 2013 18.37
+3
Ne, na žalost ima prav. Ameriški bill of rights je že za polovico krajši.
Elias47
13. 09. 2013 12.17
+9
Če ne bo druge, če bodo ZDA vseeno hotele izvesti okupacijo in genocid v Siriji, bi lahko Sirska vlada vseeno tik pred napadom izvedla taktično potezo in kapituliral Rusiji ali pa Kitajski... s tem pa bi lahko na ta način tudi zakonsko prisilila Rusijo ali Kitajsko, da branijo Sirijo pred ameriškim poskusom genocida v Siriji...
Elias47
13. 09. 2013 12.13
+14
res sramotno to sprenavedanje ZDA... pfuj... podn po podna... Včeraj sem skoraj kozlat, ko so bili uradno "razkriti" neki CIA-ini dokumenti v katerih piše, da domnevajo, da ima tudi Izrael morda kemično orožje in morda tudi jedrsko.... kakšno nesramno sprenavedanja... ko pa je ja javna skrivnost; tako da ima Izrael kemično orožje, o katerem so celo mediji pisali, da ga je Izraelska vojska uporabljala (beli fosfor, ki je po mednarodni konvenciji strogo prepovedan, pa takrat ni nihče Izraelce zaradi uporabe kemičnega orožja nad civilnim prebivalstvom) pri zadnjih nekaj napadih na Palestinsko ozemlje, in preko 300 jedrskih konic; od katerih jim jih je vsaj večino, če že ne vseh, nabavila ravno ZDA... Ti ameriški zločinci na oblasti edino kar še znajo je lagati, zavajati, plesti zarote in moriti... podn od podna...
LAKOCEMO
13. 09. 2013 13.05
-16
ja diktatore treba odstranit tudi putin pride na vrsto hhhhooo
LockheedMartin
13. 09. 2013 15.30
-7
elias47 ti tudi zavajaš bralce komentarjev tega portala, za Izrael se že dolgo ve oz. domneva, da imajo jedrsko orožje, ker niso ne priznali, ne zanikali. ja beli fosfor je bil uporabljen leta 2009, vendar naj ne bi bil na poseljenih območjih Palestine.. pa pozabu si omenit, da so tudi Palestinci uporabljali beli fosfor v napadih na Izrael.
Salamandros
13. 09. 2013 17.00
+4
lakocemo potem tudi Amerika pride na vrsto, saj imajo že celo zgodovino diktatorsko državo. Vsi njihovi predsedniki so bili družinsko povezani in prav vsi so bili predniki Angležev. Tudi po veri so bili od prvega do zadnjega protestanti. Obama pa je prvi križanec oz mašnček, čeprav ima tudi on sorodske povezave z družino Bush. Lahko pa rečemo, da nekateri diktatorji radi bombandirajo in pobijajo nedolžne ljudi kot npr. Obama. Putin si pa zasluži Nobelovo nagrado za mir, ker je v njegovem interesu preprečiti vojno. Smešno pa je ravno to, da se Putin bori proti Nobelovem nagrajencu za mir, ki hoče krvoločno zbombandirati Sirsko infrastrukturo in državo uničiti za naslednjih 50 let.
Salamandros
13. 09. 2013 17.11
-1
Smith Wesson imaš nick firme, ki je kriva
Aven
13. 09. 2013 09.14
+23
Vedeti je potrebno - ameriško ljudstvo je proti vmešavanju v Sirijo.
Aven
13. 09. 2013 09.13
+21
Ruska uničevalka križark je že na položaju. Pravtako kup podmornic - ki pa sploh niso omenjene. Podmornice so priklenile vso ameriško floto.
Hilarij71
13. 09. 2013 10.23
+19
Ruska superkavitacijska torpeda so zahebana stvar, nič čudnega, da so se američani ushrali.
dreko123
13. 09. 2013 11.49
+6
ko tapojejo ruski skval torpedi nimajo američani za burek :) saj so ti torpedi nekaj generacij pred vsem kar premore zahod... torpedi iz 70 let so imeli hitrost 400km/h pod vodo ameriški nekje do 65km/h - kaj zmorejo novejši ki so tajnost pa bog ve govori se celo o 700km/h proti katerim ni nobene prave protizaščite :)
LockheedMartin
13. 09. 2013 15.39
-1
ja kako ste vsi pametni, a vas Rusi in Američani sproti obveščajo o novostih v njihovi vojaški industriji, al ste naročeni na kakšno revijo?? ja Rusija je močna, kar se podmornic tiče, da bi se jih Američani bali zaradi tega, je pa že pretiravanje.. kaj je ameriška vojska sposobna, smo že vidli v zadnjih letih, kar pa ne moremo reči za Ruse.. sploh pa noben ne more predvidet, kaj se bo zgodil, če se ti velesili udarita.. tko da prosim lepo, pomirte se mal s tem poveličevanjem Rusije.
Aven
13. 09. 2013 19.40
+0
Kaj imajo eni in drugi vem. Se pač ukvarjam s tem.
slovenec09
13. 09. 2013 08.54
-37
razočaran sem nad zda da rusija prevzema pobudo in da zda plesejo po diktatu rusije, sicer sem pa proti vojni
Aven
13. 09. 2013 09.11
+21
Kaj pa ti pričakuješ? Rusi branijo mednarodno pravo - vse kar smo dosegli po drugi svetovni vojni. Amerićani se pa obnašajo kot klasični levičarji in bi radi vse na horuk spreminjal - kakor jim paše.
ne rabimo predsednika
13. 09. 2013 13.23
-15
Aven, Rusi ne branijo "kakršnokoli" že pravo, ampak se poskušajo postavljati ob bok amerikancem. Sicer pa bolj nesrečno držav kot je Rusija težko najdeš.....
korintos1
13. 09. 2013 08.32
+24
Ubogi Ameri pa fehtajo po svetu bedake kdo bi se šel z njimi vojno v Siriji! Putin ti jih samo drži našpanane pa bo.
LockheedMartin
13. 09. 2013 15.42
+1
so rekli, da bodo šli sami, če ne bo nikogar. ti se kar tolaži s tem, da jih Putin drži našpanane.
dreko123
13. 09. 2013 08.19
+26
Ko so že pri mizi, naj rusija poda še eno resolucijo in sicer razorožitev izraela - predajo vsega jedrskega kemičnega in biološkega orožja v uničenje oz. mednarodno kontrolo, saj slednji ne bi smel imeti nič od zgoraj naštetega, s tem da so edina "država" ki ga lahko nemoteno uporablja na ubogih palestnicih katerim krade zemljo in jih terorizira tako kot ves bližnji vshod - drugače zagroziti s posledicam!
slovenec09
13. 09. 2013 08.55
-11
če izrael neb meu jedrskega bi ga iran ze zdavnaj napadu
dreko123
13. 09. 2013 11.52
+7
slovenec in appollyon - povejta mi pametnjakoviča koliko držav je iran že kdaj napadel?? - NOBENE! in koliko držav je posredno ali neposredno napadel izrael (vse katere je napadla amerika pod izraelsko komando) da o palestnini ne bi izgubljali besed! Iran ima vso pravico zaščititi svojo suverenost saj imajo velike zaloge nafte in zelo pokvarjene ambiciozne sosede!
LockheedMartin
13. 09. 2013 15.49
+1
dreko, dragi pametnjakovič koliko držav pa je napadlo Izrael? se spomniš mogoče 6-dnevne vojne? Egipt, Sirija, Jordanija... proti "bogemu" Izraelu.. podpirale pa so jih skoraj vse srednjevzhodne in severnoafriške države... če mene vprašaš, ima Izrael upravičeno toliko orožja, če ga pa vsi sosedje sovražijo... pa nehaj branit Iran, njihova največja želja je Izrael zravnat z zemljo.. problem je v tem, da ne morejo :)
dreko123
13. 09. 2013 19.57
+2
vidim da imaš zionistično zvezdo kar, vse pove - izrahell je leglo zla na svetu! Njim in njihovim mossadovcem se ima amerika za zahvalit za 11. september
LockheedMartin
14. 09. 2013 00.18
+2
zionistična zvezda je šestkraka, toliko o tvoji "razgledanosti"...
dreko123
14. 09. 2013 01.43
-1
Smith Wesson - predlagam ti da si na youtubu pogledaš zelo dober in realen dokumentarec - pot v 3 svetovno vojno imaš s slovenskimi podnapisi - zame sicer nič novega, saj zgodbo in razlog poznam že odprej ampak ti bo odprlo oči - saj govori tudi bivši ameriški kongresnik itd... zgodba je pa že zlajnana vendar resnična!
general 1
13. 09. 2013 07.44
+19
RT: Rusija povecuje svojo vojno mornarnico v sredozemlju do zdajna bi imela ze 10 ladij!
slovenec09
13. 09. 2013 08.55
-21
ja in,,,,,,če ameri vse prpeljejo se rusov ni oipazlo nebi
Shisui
13. 09. 2013 09.18
+17
09 to se pa pošteno motiš. Ladjevje ima Rusija izjemno!
purja kolt
13. 09. 2013 11.57
+0
mi ne vemo koliko je vredna ena ruska ladja....mogoče po funkcionalnosti, kot 10 ameriških. Rusi že zdavnaj se ne bahajo s svojim orožjem, tako kot ameri. V tem je tudi ruska prednost. Ruska tehnologija.... samo na prvi pogled je topšid.
LAKOCEMO
13. 09. 2013 13.09
-8
rusi in ladje gomila starog zeljeza hohohohoho