Tujina

ZDA in Rusija z dogovorom o razširitvi prekinitve ognja na Alep

Washington, 04. 05. 2016 20.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

ZDA in Rusija sta se dogovorili za razširitev prekinitve ognja v Siriji na mesto Alep, so danes sporočili z ameriškega zunanjega ministrstva. Trenutno se usklajujejo glede nadzorovanja prekinitve ognja in pozivajo vse strani, naj se držijo dogovora.

Kot so na State Departmentu zapisali v sporočilu za javnost, je razširitev prekinitve ognja na pokrajino Alep in istoimensko mesto stopila v veljavo minuto po polnoči po krajevnem času (ob 23.01 po srednjeevropskem času). Od takrat so kljub nadaljevanju bojev zaznali na splošno zmanjšanje nasilja.

ZDA se usklajujejo z Rusijo glede nadzorovanja prekinitve ognja in pozivajo vse strani, naj se držijo dogovora, so sporočili z ameriškega zunanjega ministrstva.

Alep je v zadnjih tednih tarča silovitih spopadov, v katerih je umrlo okoli 300 civilistov.
Alep je v zadnjih tednih tarča silovitih spopadov, v katerih je umrlo okoli 300 civilistov. FOTO: AP

Ob tem so pozvali Rusijo, naj pritisne na sirskega predsednika Bašarja al Asada, da bo spoštoval nov dogovor, Washington pa bo v to prepričal opozicijske sile.

Alep je bil v zadnjih dneh prizorišče silovitih spopadov, ki so ogrozili prvo daljšo prekinitev ognja v pet let trajajoči vojni, za katero sta se konec februarja dogovorili ZDA in Rusija.

Te dni so potekala intenzivna diplomatska prizadevanja za rešitev krhkega premirja. Odposlanec ZN za Siriji Staffan de Mistura se je v ponedeljek v Ženevi sestal z ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryjem, v torek je bil v Moskvi pri ruskem zunanjem ministru Sergeju Lavrov, danes pa se je v Berlinu srečal z zunanjima ministroma Nemčije in Francije Frank-Walterjem Steinmeierjem in Jean-Marcom Ayraultom.

Kerry je po srečanju z de Misturo izrazil prepričanje, da je prekinitev ognja možno obnoviti kljub stopnjevanju nasilja. Je pa opozoril, da bo trajalo nekaj dni, da bodo poveljniki na terenu obveščeni o novem dogovoru.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dreko123
05. 05. 2016 19.55
+8
Pa še ruski koncert iz Palmire bi lahko objavili kak članek... nekak se spodobi medtem ko ZDA niso bile navdušene nad osvoboditvijo Palmire... so Rusi popucali IS njihove bombne enote so odstranile vse mine na velikih površinah, danes pa so priredili klasični koncert v amfiteatru v Palmiri kateri je posvečen osvoboditvi in miru... medtem ko so rusi pokazali kako uspešni so bili pri boju proti zahodno sponozoriranim teroristom in da imajo kulturo... gledamo uničeno LIbijo, Afganistan, Irak... no tudi Ukrajino po novem kjer je zahod začel Uvažati demokracijo... anarhija in uničene države.. - ampak Rusija je po vaši propagandi še vedno agresor in sovražna država... lahko ste en čas farbali ovce... ampak ko je resnica tako očitna kaj počne zahodna politika in elita tudi ovce spregledajo kdo je dejansko dober in slab v tej igri kdo je sovražnik in kdo prijatelj
Elias47
06. 05. 2016 12.15
+1
jzkzfzmz
06. 05. 2016 13.33
+2
dreko123
05. 05. 2016 14.18
+12
kje pa v članku piše da hoče ZDA uvrstiti Al nusro ki je veja al kaide med tiste skupine ki naj jih ne bi napadale vladne in ruske sile včasu premirja se pravi da bi rada ZDA uvrstila teroriste med opozicijo.... no 24ur zakaj še tega ne napišete!
Fifi 24
05. 05. 2016 17.01
+6
Kaj si nor saj veš kdo je lastnik 24ur menda ja ne bodo o svojih šefih..?
StrikeOne
05. 05. 2016 13.33
+13
Sedaj so pokazali svoj pravi obraz ti GNILI GNILI američani. Da so tako podli in zlobni je jasno že polovici sveta ampak sedaj je jasno še drugi polovici sveta kakšni gnili zločinci in lažnivci so ameriška vlada ni jih hujših zločincev v zgodovini človeštva! Celo Al-kaido podpirajo! GROZA!
Fifi 24
05. 05. 2016 17.02
Ni jasno če ti ni bilo jasno pred leti ti tudi sedaj NI
Elias47
06. 05. 2016 12.26
+3
podpis! Ne samo, da Al-kaido podpirajo, ampak so jo tudi oni ustvarili, že v Afganistanu ob Rusko-Afganistanski "vojni", ravno tako kot tudi kasmeje ISIS, ob pomoči svojih savdskih, turških, izraelskih in EU pajdašev! Že v Libiji, kjer se je Al-kaida, kar so poročali tudi mediji, borila, skupaj z ZDA in NATO-m, proti Gadafiju, bi moralo biti ljudem jasno, kako palica plava. Če pa ljudem še tadaj ni bilo jasno, bi jim pa moralo biti vsaj sedaj v Siriji, ko so takoj za tem, ko so pred leti hotele ZDA napasti Sirijo, ko so jim Rusi to preprečili, Sirijo tako začela napadati ISIS, Al-kaida in vse drruge teroristične organizacije pod kontrolo ZDA in njenih imperialnih pajdašev!
mertseger
05. 05. 2016 10.16
+3
Pri prejšnjem premirju v Alepu so uporniki začeli obstreljevati mesto 8 minut zatem ko so ga podpisali. Koliko bo trajalo sedaj?.
me987
05. 05. 2016 09.36
+13
no, sedaj je črno na belem, da je Rusija v španoviji z Asadom, ZDA pa z "opozicijo".. kdo pa je opozicija, če pogledamo pretekle članke - ja IS in njegovi pajdaši. se pravi ZDA = IS, sedaj tudi črno na belem.
SEJBOBOL
04. 05. 2016 22.33
+10
Torej kadar se jim zahoče , lahko dosežejo prekinitev ognja , a razumem prav? Če je to res je to kruta-okrutna resnica pobijanja in uničevanja, kar in kolikor se jim zahoče, seveda vedno za določeno KORIST ....
ficfiric 1
05. 05. 2016 08.34
+4
Sej je tko zmeri blo...eni so zmeri good guys eni pa bad guys....kot v filmih ki jih sucejo po tv....zmeri nas en resuje ceprav ga ne rabis in en te napada ceprav ne ves kdo in zakaj...dobro nas pumpajo....ni kaj...