Tujina

ZDA opozarja Kitajsko: Takoj ustavite gradnje v Južnokitajskem morju

Singapur, 30. 05. 2015 10.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Američani namreč opozarjajo, da takšne gradnje niso v v skladu z mednarodnimi normami, prav tako povzročajo dodatne napetosti v regiji. Kitajci so že odgovorili, da so takšne izjave neutemeljene in nekonstruktivne.

ZDA so danes pozvale k "takojšnji in trajni ustavitvi" kitajske gradnje umetnih otokov v Južnokitajskem morju. Takšno početje po besedah obrambnega ministra Ashtona Carterja ni v skladu z mednarodnimi normami.

"Najprej hočemo mirno rešitev vseh sporov. S tem namenom je nujna takojšnja in trajna ustavitev ozemeljskih teženj z vseh strani," je na varnostni konferenci v Singapurju povedal Carter. "S svojimi dejanji v Južnokitajskem morju Kitajska ne deluje v skladu v mednarodnimi pravili in normami."

Carter je priznal, da so tudi druge strani (Vietnam, Filipini, Malezija, Tajvan) na spornem območju vzpostavile oporišča različnega obsega in pomena. "A ena država je šla mnogo dlje in mnogo hitreje kot ostale. To je Kitajska, ki je iztrgala morju več kot vse ostale skupaj," je povedal. "Ni jasno, kako daleč bo Kitajska še šla. Zato so te vode postale vir napetosti v regiji in tema na naslovnicah svetovnih časnikov," je dodal.

Kitajska mornarica v Južnokitajskem morju
Kitajska mornarica v Južnokitajskem morju FOTO: Reuters

V začetku maja je ameriški Pentagon v rednem letnem poročilu o kitajski vojaški moči posvaril pred pospešeno gradnjo umetnih otokov na omenjenem območju, kjer je Kitajska v sporu s petimi drugimi državami glede otokov Spratly. Gre za ozemlje, ki je pomembna pomorska pot in pod katerim naj bi bile tudi bogate zaloge nafte in plina.

Potem ko je kitajska vojska prejšnji teden zahtevala umik ameriškega letala z območja nad otoki Spratly, to pa ukaza ni upoštevalo, je Carter danes poudaril, da bodo ameriške sile še naprej vstopale v, kot je dejal, mednarodne vode in letalski prostor. "Nobenega dvoma ni: ZDA bodo letele, plule in delovale, kot to dovoljuje mednarodno pravo, kot to počnemo doslej povsod po svetu," je dodal.

Predstavnik kitajske vojaške akademije Zhao Xiaozhuo je ocenil, da so takšne izjave neutemeljene in nekonstruktivne. "Svoboda plutja v Južnokitajskem morju sploh ni sporna, ker ni nikoli bila ovirana. Mislim, da so kitajske aktivnosti legitimne, razumne in upravičene," je dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (210)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ciymbalta
28. 06. 2018 18.53
Aja Američani so zavohali nafto, sam te nafte ne bojo dobili
Demirel
02. 06. 2015 10.47
+3
teli americani pa pousod mesajo zrk
528Hz
02. 06. 2015 08.30
+9
Ni mi jasno, da ljudje v 21 stoletju še zmeraj nasedajo parim ljudem in jim ni mar za svoje življenje. Ljudje vaše življenje je bolj pomembno kot pa ga žrtvovati za teh par deb..., ki se okoriščajo v vašem imenu. To se dogaja že par tisočletij ampak, če boste pogledali globje boste spoznali, da le z sodelovanjem se pride daleč. In človek je prišel tako daleč samo, ker sodeluje med sabo. Zato si zapolnite, da nobeden ni vaš sovražnik pa naj si bo črn, rumen, rdeč ali bilo katere barve ali narodnosti. Vaš sovražnik je politika...
mensesmeje
01. 06. 2015 19.35
+6
Se ve zakaj te amere skrbi,samo za svojo ritko!!!
LOPOVEpredZID
01. 06. 2015 16.38
+10
No tako bo v kratkem prišla komanda, da nesmemo zidat pomola v Luki Koper....iz hevaške se bojo na vsa usta drli.
Borec21
01. 06. 2015 15.49
+9
Kaj ste pa pustil da Kitajska postane ekonomsska velesila, dokler so delaal za pest riža in je fajn par posameznikov prekupčevalo je bilo ok. sedaj ko se hočejo sami razvijat naprej pa ni ok???
Uporabnik113189
01. 06. 2015 13.05
+8
Tokrat so na vrsti kitajci, da jih veliki brat nekoliko spravi v red. Dokler bodo ZDA posegale povsod kamor se jim bo zazdelo, bodo to počeli tudi drugi veliki in malo manj veliki. Le zakaj ne bi če lahko. Škoda, ker so blok neuvrščenih predvsem iz ZDA razbili in oslabili. Le oni bi mogoče s skupnimi močmi zaustavili velike da si ne bi dovolili vsega kar jim pade na misel. Ampak ZDA morajo biti največji, najboljši, najbolj pametni. Nekega dne bodo ugotovili, da so premajhni, žal prepozno. Ko bodo iskali zaveznika, pa ga pri neuvrščenih ne bodo našli.
DonDonDan
01. 06. 2015 18.35
-7
Vsak bo drekal sosedu, kolikor bo le mogel, ne glede na Amerose. Amerosi so garant, da ni še večjega medsebojnega klanja. Ker se jih malopridneži bojijo.
mensesmeje
01. 06. 2015 19.37
+8
Youneed
31. 05. 2015 22.10
-18
ZDA imajo izjemoma prav. Ampak Kitajci jih ne šlivijo, kar je za razumeti, na žalost.
.jest
01. 06. 2015 23.03
+5
Država z več kot 800 vojaškimi oporišči po vsem svetu ima izjemoma prav? Saj ni res.
Dule Med
31. 05. 2015 21.13
-16
Minose samo deli nisko vibracijska zaspana vodena mogoče celo čepirana bitja zombiji kretoji !
Sahib
01. 06. 2015 07.39
+14
lnterReflections
31. 05. 2015 18.24
+36
ZDA mislijo, da jih bodo ubogali. ZDA so lahko imperialisti. Kitajska pa ne sme. To ne bo šlo. dragi imperialisti, tako kot ne gre v primeru Rusije.
mensesmeje
01. 06. 2015 19.39
+8
AtaAufbiks
31. 05. 2015 16.23
+31
Možno je, da so Američani zavohali nafto v Kitajskem morju in se jo hočejo, kot ponavadi, polastiti!
AtaAufbiks
31. 05. 2015 15.38
+7
Bravo Kitajci! Če se bodo Američani le preveč repenčili, vi samo užgite! Slovenci vas podpiramo!
ADRR
02. 06. 2015 08.13
+2
Jaz ne podpiram nikogar. Eni so večji troti kot drugi in vsem gre samo za pohlep.
Misija1
31. 05. 2015 15.34
+45
Zvedajte se, da Kitajska ni nic drugacna kot so ZDA. In kot Rusija. Vse velesile so enake, dokler imajo moc, bodo delale kar se da, da to moc širijo kjerkoli pac lahko. ZDA imajo pac to prednost, da od 2 sv. vojne dalje imajo stotine vojaskih baz po celem svetu in tako tudi veliko vojske na vseh koncih. Ter vojaske masinerije, ki lahko premika ogromne kolicine vojakov iz enega konca Sveta na drugega. To so dobili kot rezultat 2 sv. vojne, kjer so dejansko imeli na cisto drugi strani Sveta vec kot 2 milijona vojakov, se dobra 2 milijona vojakov bi pa lahko v nekaj tednih gladko prepeljali iz Evrope po padcu Nemcije. Amerika zaman ne mece milijard v mornarico, je pac dejstvo, da je edina drzava na svetu, ki je sposobna v nekaj dneh prepeljat vec 100 tisoc vojakov na drugo stran sveta. Kitajska pa recimo postaja vse mocnejsa oziroma vedno vec vlaga v vojsko in verjemite, to kar vidite tu v tem clanku je ravno posledica tega. Ce bi Kitajska bila enako vojasko mocna in imela kapacitete, bi ravnotako delala to kar dela ZDA - redarila po celem svetu kjer se jim dovoli. Ali pa recimo Rusija, ki ima danes smolo ali pa sreco, da je pac vojasko na 3 mestu za obema drzavama. V casu SZ ko je bila se 2 najvecja vojaska velesila, so bile recimo zadeve krepko drugacne, ce ne bi bile, ne bi prislo do vojne v Koreji, pa v Vietnamu, pa se marsikje drugje, tudi v Afganistanu v 80 letih prejsnjega stoletja. Slo je samo za boj med obema velesilama oziroma lepse receno, za VPLIV komunizma in demokracije. KAr je Vietnam, Koreja in se marsikaj druga tudi bil. SZ je takrat imela v tistem delu ogromno vojske, zaradi konca 2 sv. vojne in je lahko branila Vietnam in Korejo kolikor se je le dalo. Americani so zeleli demokraticni drzavi, sovjeti pa komunisticni, na koncu pa je brat ubijal brata zaradi teh dveh ideologij. Vec mrtvih v Vietnamu in Koreji so povzrocili boji med lastnim narodom, vse zavoljo teh dveh ideologih. Sovjetska Zveza je imela pac smolo, da je imela vecino vojske ob koncu 2 sv. vojne na zahodni fronti, vec tisoc kilometrov vstran od azijskih žarišč, ni pa imela mornarice, da bi vojsko prepeljala hitro na drugo stran. No, da ne bom bluzil, vsi so isti, tudi Rusi bi delali isto kot ZDA, ce bi imeli to moznost, Kitajci ze danes recimo sirijo svoj vpliv kamor le gre, polovica Afrike je ze pod njimi in njihovimi firmami! Americani imajo recimo v tem primeru cisto prav, seveda imajo pravico plut in preletavat to obmocje ker je MEDNARODNO! Ampak, problem je, ker so hinavci in ko gre za obratno zadevo, delajo isto kot zdaj Kitajci. Vsi so isti.
aaaaaa122121
31. 05. 2015 19.03
+8
res je vsi sirijo svoj vpliv, sam vprasanje je nacin, poznam nekoga, ki je ze videl kar nekaj kitajske afrike, in oni tm dejansko gradijo osnovno infrastrukturo v zameno za dobrine.
Misija1
31. 05. 2015 21.36
+16
Daj no, ni ga hujsega kapitalista kot je Kitajec, ne nam prodajat buck! Poglej kaj delajo kitajski velekapitalisti, ki se skrivajo za komunisticno zastavo s svojimi delavci tam v dezeli zahajocega sonca. Povprecen Kitajcek dela za 200 dolarjev po 16 do 18 ur dnevno, zato da lahko njihov šef dobiva milijone mesecno. Na Kitajskem je vsaki mesec vec kot ducat novih milijarderjev! Na Kitajskem se dnevno odpre nekaj 10 novih podjetij, ki zaposlujejo vsaj 100 delavcev. Seveda se dolocena zapirajo, dolocena gredo v drugo branžo, vsem pa je isto to kar sem napisal zgoraj. Naiven si, ce mislis, da Kitajec razmislja kaj drugace kot american! Ali kot slovenec! Vsi smo isti, ljudje smo ljudje, eni so pokvarjeni, drugi niso. Ne bo te vsak american okoli prinesel, tako kot te ne bo kitajec in slovenec. Povprecno pa smo tam-tam! To je v nas!
aaaaaa122121
01. 06. 2015 14.18
+9
ja ne vem kitajec ne siri svoje demokracije, pa jo vsiljuje drugim, pa kdo.je ze preselil 90% proizvodnih podjetji iz zahoda na kitajsko,.ja bli so zahodni managerji, zeljni zastonj delovne sile, kar pa na zahodu nekak ne gre, oz cedalje.bolj, nisem.nikogar.branil,.je.pa dejstvo,.da.tega kar pocnejo americani, sirijo svojo demokracijo z bombami ne.pocne.nihce.drug,.meni kitajec.ne vsiljuje nicesar, vem pa dobro kako je blo v severni italiji, z branzo v.kateri sem delal.10 let, pohlepni managerji so preselil vse na.kitajsko, dons je pa zapuscenih veliko podjetji, ki so delale najboljse izdelke v tej branzi, dons imajo vsi proizvodnjo na.kitajskem, pa jih ni nihce prisili na to, pred hisami teh lastnikov pa 5 ferarijev, cena izdelka pa ista kot je bila, vem, sem videl na lastne oci, pa poznam.
mensesmeje
01. 06. 2015 19.42
+4
aaa 20 plusov dobiš od mene,lepo si napisal!
ADRR
02. 06. 2015 08.20
+1
Dobri komentarji. Na take redko naletim tukaj. Kitajski način širjenja je bolj subtilen kot ameriški, ki je bolj ali manj vojaški in agresiven. Kar pa še ne pomeni, da niso motivi isti. Kitajci so težki kapitalisti in materialisti in grebejo vse kar se da in dobro jim gre. Glede na zakonodajo jim v bistvu nič ne moremo, ker skoraj vse delajo legitimno... recimo kupovanje rudnikov in zemlje po celem svetu. Vse legitimno, ampak s tem so si pridobili moč obvladovanja surovin na svetovnem trgu. In to je strateška moč, ki lahko vpliva na svetovno politiko. Moje predikcije niiso rožnate... vsaka taka premoč se ni dobro končala.
Hinkoinvinko
31. 05. 2015 15.05
+10
Naj se kdo poskuša približati otoku Diego Garcia. Američani so navadni hinavci. Kitajci se jih ne bojijo in to je dobro.
Alteist
31. 05. 2015 14.26
+20
Američani naj raje znižajo ton. Bolje za njih.
Sputnik
31. 05. 2015 11.21
+16
ko rečeš ameriki naj ustavi monsanto ti rečejo da ne slišijo ker dela motroka na polno. kitajci ne dajte se.
galop
31. 05. 2015 11.17
+28
Na svoji zemlji lahko gradijo kar hočejo ,če imajo lahko američani svoje baze povsod jih imajo lahko tudi rusi in kitajci.
el capitan 1
31. 05. 2015 11.27
-2
To ni njihova zemlja!!! To so mednarodne vode, ki si jih lastijo kitajci! Zato jih ustavite takoj!
el capitan 1
31. 05. 2015 11.28
-8
To je enako, kot če bi mi postavili otok prav ob meji s hrvaško, nato pa zahtevali, da se moraska meja povleče po sredini med obema obalama!!!In kaj dobimo? prilastitev polovice morja!
mensesmeje
01. 06. 2015 19.47
+5
el capitano,marsikaj tudi ni Jameriško,in kaj boš na to rekel?Hebiga ne tako pač je,al kaj?
Dule Med
31. 05. 2015 10.39
+11
Če se Kitajcem sfuzla pohodijo Evropo in Ameriko bres orožja Kitajci ene vrsti Drakoni saj so si bratje z Illuminati tudi med njimi je trenje vsak se zgrebe za večji kos pogače - če bi bila dvignjena zavest pri človeku bi vsi lepo v miru in v sožetju živeli. Ker pa je človeški um na podnu zato pa je samo sranje na planetu is kje pa to izvira pa pa itak še mali froc ve !!!
peT99
31. 05. 2015 10.27
+21
In kaj se užigajo ameriji spet ? V smislu nihče ne sme delat reda na svojem pragu, samo mi ga lahko povsod po svetu ? Naj se že nehajo vmešavati v svetovne zadeve... bodo že porihtal azijci med sabo. če jih bodo pa kitajci pohopsal jih bodo pač pohopsal.
el capitan 1
31. 05. 2015 11.30
-8
ne rabimo predsednika
31. 05. 2015 09.35
+9
zakaj pa Slovenija tam nekaj ne zgradi en tak otoček....