Tujina

ZDA v Sirijo pošilja nove vojake, opozicija medtem pripravljena na nova pogajanja

Alep, 10. 12. 2016 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Sirska vojska naj bi po ruskih navedbah nadzorovala že več kot 90 odstotkov Alepa, iz mesta naj bi pobegnilo več kot 200.000 civilistov, čeprav Sirski observatorij za človekove pravice trdi, da so te številke krepko pretirane. ZDA je medtem v Sirijo napotila še približno 200 svojih vojakov, ki bodo pomagali pri zavzetju Rake.

Ameriški obrambni minister Ashton Carter je pred poslanci zalivskih držav dejal, da bodo v Sirijo poslali še približno 200 ameriških vojakov, ki bodo pomagali kurdskim borcem in arabskim silam pri zavzetju Rake. Ta je v rokah skrajne skupine Islamska država (IS).

Nove ameriške sile bodo dopolnile 300-člansko ekipo ameriških posebnih enot, ki že pomaga kurdsko-arabskim borcem v ofenzivi na Rako. Operacija sovpada z ameriško podporo iraškim silam, ki zavzemajo Mosul. Obe mesti sta zadnji večji urbani utrdbi IS. Kot je še povedal Carter na varnostnem forumu v prestolnici Bahrajna Manami, bodo med poslanimi vojaki tudi strokovnjaki za odstranjevanje eksploziv in inštruktorji.

V Ženevi se bodo srečali ruski in ameriški predstavniki, da bi skušali priti do premirja, preden bo Alep popolnoma uničen.
V Ženevi se bodo srečali ruski in ameriški predstavniki, da bi skušali priti do premirja, preden bo Alep popolnoma uničen. FOTO: AP

"Sedaj pomagamo več tisočim domačim sirskim vojakom, da bodo lahko izolirali Rako," je dejal Carter in nadaljeval, da poteka zavzetje Rake zaenkrat po načrtih. Iz koalicije kurdsko-arabskih borcev, ki jih podpirajo ZDA, pa so sporočili, da so začeli z drugo fazo ofenzive za zavzetje Rake. Iz sirskih demokratskih sil (SDF) so sporočili, da bodo ameriški vojaki ponovno v prvi bojni liniji.

Kot je povedala tiskovna predstavnica SDF Džihan Šejk Ahmed, se je SDF pridružilo še 1500 lokalnih borcev, ki so jih izurili in primerno opremili ter dodala, da bo koalicija, ki jo bo okrepilo 200 novih ameriških vojakov, v drugi fazi še močnejša in bolj učinkovita.

Carter pa je komentiral tudi zavzetje Mosula, ki je po njegovem mnenju kompleksna misija, vendar verjame, da so "IS dnevi v Mosulu šteti". Vseeno pa je opozoril, da ni jasno, kakšno obliko bo prevzel IS, ko ga bodo premagali v Siriji in Iraku, zato bosta morala biti Zahod in Bližnji vzhod še vedno pazljiva.

V petek sprejeta resolucija ZN o končanju nasilja v Siriji ni ustavila obstreljevanja vzhodnega Alepa.
V petek sprejeta resolucija ZN o končanju nasilja v Siriji ni ustavila obstreljevanja vzhodnega Alepa. FOTO: AP

Sirska opozicija pripravljena na nova pogajanja, Kerry sirski režim obtožil zločinov proti človeštvu

Ameriški državni sekretar John Kerry se je v Parizu sestal z visokimi predstavniki skupine držav prijateljic Sirije, v ospredju so bile razmere v obleganem Alepu. V Parizu so se mudili tudi zunanji ministri Nemčije, Velike Britanija in Turčije. Francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault je po srečanju dejal, da je sirska opozicija brez predpogojev pripravljena na ponovna pogajanja s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom. "Določiti moramo pogoje za pristno politično tranzicijo in ponovno mora priti do pogajanj na jasni osnovi znotraj okvirjev resolucije ZN," je povedal Ayrault.

Na drugi strani je Kerry dejal, da sirskih režim vse počez bombardira Alep in da to že meji na zločine zoper človeštvo in vojne zločine. Rusijo, ki podpira Asadov režim, je pozval, naj pokaže malo sočutja in poskuša to ustaviti. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa Kerry opozarja, da zavzetje Alepa ne pomeni konec državljanske vojne v Siriji, s tem pa se strinja tudi nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier. "Spopadi se bodo nadaljevali na drugem koncu Sirije. Mogoče celo s terorističnimi metodami in ne z vojaškimi konfrontacijami," je povedal Steinmeier.

Zato predstavniki Zahoda zagovarjajo ponovni začetek pogajanj vseh strani konflikta in podpirajo pripravljenost sirske opozicije. Vendar je zunanji minister Katarja, šejk Mohamed bin Abdulrahman al Tani dejal, da na žalost druga stran verjame v vojaško rešitev.

"Medtem nam je že zmanjkalo besed, s katerimi bi lahko opisali, kaj se dan za dnem dogaja v Alepu," je dejal Steinmeier. Predstavniki zahodnih držav so sicer ob zaključku srečanja prosili sirski režim, Rusijo in Iran, naj dovolijo evakuacijo civilistov iz delov Alepa, kjer potekajo spopadi.

Ruska stran trdi, da je iz Alepa pobegnilo 20.000 ljudi.
Ruska stran trdi, da je iz Alepa pobegnilo 20.000 ljudi. FOTO: AP

Ruske oblasti so sicer danes sporočile, da sirska vlada nadzoruje že najmanj 93 odstotkov Alepa. Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass naj bi iz mesta danes pobegnilo 20.000 civilistov, predalo se je več kot 1200 ekstremistov.

Po poročanju dpa pa naj bi vladne sile v napadih na vzhodni Alep ponovno uporabile kemično orožje. Aktivisti in prebivalci očitajo vladi, da je uporabila klor, saj po napadih nekaj časa niso mogli videti, solzile pa so se jim tudi oči.

V petek so medtem ponovno izbruhnili spopadi na obrobju Palmire, kjer se sirska vojska bojuje s skrajno skupino Islamska država. Ta je v novi ofenzivi ponovno prodrla do obrobja mesta, ki je pod Unescovo zaščito, piše AFP.

V Ženevi pa se bodo srečali ruski in ameriški predstavniki, med njimi tudi Kerry, ki bodo skušali priti do dogovora o premirju v Alepu, "preden bo popolnoma uničen", kot je dejal Kerry. Ameriški državni sekretar je pred sestankom v Parizu priznal, da ima tudi sam že dovolj tovrstnih sestankov. "Ampak kaj naj naredim? Grem domov in imam lep vikend, medtem ko ljudje umirajo? Sedim v Washingtonu in ne delam nič?"

Lavrov je napovedal ustavitev napadov sirske vojske v Alepu, da bi omogočili evakuacijo civilistov.
Lavrov je napovedal ustavitev napadov sirske vojske v Alepu, da bi omogočili evakuacijo civilistov. FOTO: Reuters

Kljub temu, da je ruski zunanji minister Sergej Lavrov v četrtek zvečer v Hamburgu napovedal ustavitev napadov sirske vojske v Alepu, da bi tako omogočili evakuacijo civilistov, so se boji s četrtka na petek nadaljevali. V petek naj bi se zgodilo vsaj 12 zračnih napadov na vzhodni Alep, poroča sirski observatorij za človekove pravice.

Več deset tisoč ljudi je v preteklih tednih zbežalo iz vzhodnega Alepa, vendar so v ZN v petek dejali, da po njihovim informacijah uporniki nekaterim osebam ne dovolijo pobegniti. Dejali pa so tudi, da je več sto moških, ki so zbežali na območja, ki so pod nadzorom sirske vlade, pogrešanih.

Sirska vlada po navedbah Rusije nadzoruje 93 odstotkov Alepa

Po navedbah ruske tiskovne agencije Tass naj bi sirska vlada nadzorovala že 93 odstotkov Alepa, iz mesta pa naj bi medtem pobegnilo 20.000 civilistov, predalo se je več kot 1200 ekstremistov. Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva, Igor Konašenkov, je dejal, da sirska vojska nadzoruje 93 odstotkov mesta. Sirske sile bodo z osvobajanjem mesta nadaljevale, ko bo zaključen odhod civilistov. Ruski center za spravo med vojskujočimi se stranmi v Siriji je v zadnjih dveh dneh organiziral umik okoli 50.000 civilistov v varne predele mesta, je še zatrdilo ministrstvo.

Na drugi strani organizacija Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu govori o več sto civilistih, ki naj bi zapustili dele mesta pod nadzorom upornikov. Ruske številke - tudi tiste o številu nasprotnikov režima predsednika Bašarja al Asada, ki naj bi se predali - naj bi bile po njihovi oceni krepko previsoke. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dostojevski II
11. 12. 2016 10.02
30. julij 2012.....Ameriški obrambni minister Leon Paneta pa je medtem sporočil, da je napad vladnih sil na Alep "žebelj v krsti" Bašarja al Asada. Panetta je povedal, da se sirska kriza poglablja in da Bašar al Asad pospešuje lasten propad. "Če bodo nadaljevali s takšnimi tragičnimi napadi na lastno ljudstvo, mislim, da bo to na koncu pomenilo žebelj v Asadovi krsti." "Kar je Asad počel lastnemu ljudstvu in kaj še naprej počne - jasno postaja, da gre režim h koncu. Izgubil je vso legimiteto," je dodal Panetta. "Ni več vprašanje, ali režim prihaja h koncu, ampak kdaj bo propadel."
dostojevski II
11. 12. 2016 10.02
"Ni več vprašanje, ali režim prihaja h koncu, ampak kdaj bo propadel", je dejal simpatizer in sponzor teroristov pred več kot 4 leti. Paneta se je motil. V Siriji peklenski plan iz Iraka in Libije, očitno ni deloval. Asad je danes močnejši kot pred 4 leti.
Frane Šajn
10. 12. 2016 20.19
+2
Kar pošiljajte to sramoto in razdor veledemokratični žandar daleč od oči in srca. tam matere ne jočejo, kdaj boste rekrutirali Hrčke helikopterje ste jim že šenkali. Oni mislijo da je to zastonj. Ni Hrčki ni strček Sam in CIA ne dajo nič zstonj. Ste kdaj slišli tisto "Kad se nekom smrkne drugom svane!" Le kdo vas je delal tako nizke!
Viggen
10. 12. 2016 19.55
+5
24ur, vi ste režim ...
le.professionnel
10. 12. 2016 19.29
+10
"Sirski observatorij za človekove pravice"...24ur,Večer,Rtv Slo..FAKE NEWS.
darlok
10. 12. 2016 21.19
+2
I G N O R A N T
10. 12. 2016 19.15
+8
Tisti ki zažge kaj in potem gasi je piroman.Kaj pa tisti ki kuha vojno in potem kao rešuje?
Frane Šajn
10. 12. 2016 20.21
tali?ni tom
10. 12. 2016 18.46
+13
mongoloidni kerj je sirski "režim" obtožil zločinov proti človeštvu!? ja,amerika,a se zavedate da ste to župo skuhali vi in "vaš način življenja"? verjetno ne ker ste prekraatke pameti in genetsko nagnjeni h kraji dobrin,ozemelj in ostalega po setu! me zanima kdaj se bo začelo sodit ameriki in njenim morilcem za zločine ki jih dnevno počnejo po svetu! madona,to je res ena iztirjena država ali vsaj njena politika in vojaška doktrina! kaj če bi obami dali še eno nagrado od Nobla pa kilarijevi pa kakemu stoltenbvergu in podobnim!
tomi.passion@gmail.com
10. 12. 2016 18.14
+13
In svet slepo verjame, da gre za osvobajanje, boj proti Isisu itd. v resnici pa je to borba proti neobstočem sovražniku, za vsem pa stoji le požrešnost korporacij iz ZDA in tudi Evrope.
felixkp
10. 12. 2016 19.05
-6
Ate_ist
10. 12. 2016 19.44
+4
felix te ne razumem. če bi teroristična skupina zajela recimo dolensko in bi "kao" ZDA EU NATO pomagal 4 leta v borbi proti njim. pa bi ti teroristi v teh letih zavzele še štajersko koroško notranjsko in primorsko, potem pa bi za borbo proti tem teroristom poprosili rusijo in bi jih ta v letu dni zgnala v belo krajino, z strašnim obtoževanjem zda eu in nata, da ubijajo zmerno opozicijo. halo! kje so tvoje sive celice?
Fifi 24
10. 12. 2016 18.13
+13
Sicer nepomembno... samo kdo je povabil Ameriko v Sirijo?? So v Siriji na prošnjo.....Sirske vlade?......Sirskega naroda ??......IS?....Marsovcev?..ali je to še invazija?
Aven
10. 12. 2016 17.33
+21
Sirska vojska mora čimprej zavzeti celotni Aleppo. Rusi pa naj jim še naprej pomagajo. Vsak dan je objavljenih precej videov - z obeh strani -> vsak lahko sam pride do zaključka - kaj se res dogaja.
290ktober
10. 12. 2016 17.19
+25
24 ur nadaljuje z ameriško propagando in širjenjem laži!
Aven
10. 12. 2016 17.36
+17
Obstajajo novice in obstaja propaganda. Jaz si vedno želim samo novice - brez osebnega mnenja novinarja. Na tem samih novic skoraj ni.
le.professionnel
10. 12. 2016 19.30
+5
Fake news propaganda s strani 24ur........laž ima kratke noge.
alicante123
10. 12. 2016 16.51
+31
Sedaj gre za bitko s časom med Rusi in ustanovitelji ISIS-a, kdo bo prej prišel v Rako in dobil v roke tiste tisoče dokumentov o tem kdo financirana in oborožuje ISIS, ter imena kupcev ukradene nafte in druge ukradene kulturne dediščine Sirije. Pa ima Obama sploh zakonsko podlago za pošiljanje svojih vojakov v tujo državo brez njihove privolitve, vojne napovedi ali resolucije ZN ?
komunjara 1
10. 12. 2016 17.32
+4
Seveda jo ima saj predstavlja najbolj demokratično državo na svetu ki širi mir in napredek kjerkoli se pojavi ali gospodarsko ali politično in vojaško
jankomat
15. 12. 2016 20.47
amerika je vzgojila in podpirala največ teroristov na svetu.