Tujina

FOTO in VIDEO: ZDA udarile po skrajnežih, ti še naprej napadajo civiliste na severu Sirije

Raka, 23. 09. 2014 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
B.G./STA/M.M.
Komentarji
240

Ameriška vojska je pričela z intenzivnimi zračnimi napadi na sirske skrajneže in pripadnike Al Kaide. Najbolj na udaru je bilo mesto Raka. Na severu Sirije pa se nadaljuje begunski eksodus v Turčijo. Večina je žensk z otroki in starejši, ki pred skrajneži bežijo peš.

Po kratkem nagovoru pred Belo hišo je Obama odhitel v New York, kjer se bo ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN sestal z voditelji petih bližnjevzhodnih držav, ki so skupaj z ZDA napadle v Siriji.

Koalicija arabskih držav, ki so skupaj z ZDA ponoči izvedle prve letalske napade na cilje Islamske države (IS) v Siriji, dokazuje, da ZDA v boju proti IS niso same, je poudaril ameriški predsednik Barack Obama. Posvaril je, da bo operacija proti IS terjala svoj čas, a obenem zatrdil, da bo naredil vse potrebno, da jo premaga. "Moč te koalicije jasno kaže svetu, da Amerika v tem boju ni sama," je poudaril.

Še posebej narodi in vlade na Bližnjem vzhodu zavračajo IS ter se borijo za mir in varnost, ki jo ti ljudje in regija sveta zaslužijo, je dejal in dodal, da so ponosni, da stojijo "z ramo ob rami v imenu naše skupne varnosti" z arabskimi državami.

Predsednik je pohvalil pogum ameriških pilotov, ki so izvedli napade, in posebej izpostavil napade na cilje z Al Kaido povezane skupine, saj da so z njimi poslali posebej odločno sporočilo o svojih namerah. "Vsem, ki bi se zarotili proti Ameriki in skušali škoditi Američanom, mora biti jasno, da ne bomo dopuščali varnih zavetij za teroriste, ki grozijo našim ljudem."

Kje potekajo napadi?

Kot so sporočili iz Pentagona, so ameriška letala ponoči v provinci Alep na severu Sirije izvedla osem napadov na cilje skrajne skupine Horasan, ki jo sestavljajo nekdanji pripadniki teroristične mreže Al Kaida.

Istočasno so letala mednarodne koalicije ponoči izvedla 14 napadov na cilje IS v sirskih provincah Raka in Deir Ezor. V teh napadih je poleg ZDA sodelovalo več arabskih sunitskih držav – Savdska Arabija, Jordanija, Združeni arabski emirati, Bahrajn in Katar.

Po zadnjih podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice je bilo v napadih ubitih več kot 70 pripadnikov IS ter še kakih 50 teroristov Al Kaide. Že pred tem je observatorij poročal tudi o osmih civilnih žrtvah, med njimi trije otroci in ženska. Med ubitimi teroristi so bili po navedbah observatorija večinoma tujci.

Kdo so pripadniki skupine Horasan?

Kot so pojasnili v Washingtonu, skupino Horasan sestavljajo izkušeni veterani Al Kaide, ki so pripravljali napade na ZDA in druge zahodne cilje. V Siriji si je skupina vzpostavila varno zatočišče in tam pripravljala svoje akcije v tujini ter med drugim rekrutira Zahodnjake. Te napade so Američani izvedli sami in kot je dejal tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby, ocenjujejo, da so bili napadi zelo uspešni in so uspeli z njimi odstraniti pripadnike skupine Horasan.

Visok predstavnik poveljstva ameriške vojske, general William Mayville je medtem zatrdil, da so obveščevalni podatki kazali na to, da so bili člani Horasana že tik na tem, da dejansko izvedejo velik napad na zahodne cilje, morda celo na ozemlje ZDA.

Kaj so bombardirali v Raki?

V Raki so večinoma ciljali stavbe, v katerih so potekale rekrutacije skrajnežev, tarča je bila tudi stavba pošte in nekaj vladnih poslopij, v katerih so se zadrževali skrajneži, je ameriškim medijem zaupal sirski opozicijski aktivist.

Sirsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so ZDA sirskega predstavnika pri Združenih narodih predhodno obvestile, da bodo izvedle zračne napade proti teroristični organizaciji IS v Raki na severu države.

ZN: Zaradi IS bi lahko v Turčijo zbežalo 400.000 Sircev

Združeni narodi (ZN) pa opozarjajo, da se begunska kriza na severu Sirije nadaljuje. Napadi skrajnežev IS na desetine kurdskih vasi na severu Sirije bi lahko ustvarili množični eksodus in v sosednjo Turčijo bi se lahko zateklo kar do 400.000 ljudi, so opozorili. V to številko je zajeta celotna populacija kurdskega mesta Kobane in okoliških vasi, pa tudi 200.000 notranje razseljenih Sircev, ki so zaradi državljanske vojne zatočišče poiskali v tem mestu nedaleč od meje s Turčijo. Oceno so pripravili v agenciji ZN za begunce (UNHCR).

Turški policisti pomagajo ženski z otroki pri prečkanju sirsko-turške meje. Civilisti v Turčijo bežijo peš. Skrajneži jih namreč stiskajo s treh srani: juga, vzhoda in severa. Civilisti imajo torej le en izhod, in sicer da gredo na sever, v Turčijo.
Turški policisti pomagajo ženski z otroki pri prečkanju sirsko-turške meje. Civilisti v Turčijo bežijo peš. Skrajneži jih namreč stiskajo s treh srani: juga, vzhoda in severa. Civilisti imajo torej le en izhod, in sicer da gredo na sever, v Turčijo. FOTO: Reuters

"Pri večini novih prihodov gre za ženske, otroke in starejše, ki prihajajo izmučeni, saj so na varno hodili več kilometrov po prašnih, slabih cestah in s prtljago," je danes v Ženevi še povedala tiskovna predstavnica UNHCR Melissa Fleming.

Od petka zvečer je v Turčijo po navedbah uradne Ankare pribežalo 138.000 ljudi. Za ocene, ali se bodo za beg odločili vsi prebivalci območja, je po besedah Flemingove še prezgodaj. Turčija naj bi sicer zaradi vojne v Siriji sprejela že kar 1,5 milijona sirskih beguncev, trdijo v Ankari.

Sirski Kurdi na begu pred skrajneži IS:

Po velikem navalu beguncev od petka zvečer je sicer Turčija v nedeljo zaprla večino mejnih prehodov na območju – vključno s prehodom, ki naj bi ga uporabljali turški Kurdi, ki v Siriji sodelujejo v boju proti IS.

Turčija pozdravlja napade na skrajneže

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes pozdravil letalske napade pod ameriškim vodstvom na skrajneže IS v Siriji in dejal, da bi Ankara lahko lahko nudila vojaško ali logistično podporo v kampanji proti džihadistom. "Na to gledam pozitivno. Narobe bi bilo, če bi se ustavilo. Po tej poti bi morali nadaljevati," je izjavil. Na novinarsko vprašanje, kakšen bi bil lahko turški prispevek v operaciji, je odgovoril, da "bomo naredili vse, kar je potrebno, v boju proti terorizmu". "To vključuje vse vrste podpore, vključno z vojaško in politično. Vključuje politično ali logistično podporo," je dejal Erdogan.

Na Turčijo so letele kritike, da ne naredi dovolj v boju proti vse močnejši Islamski državi, ki je zasedla obsežne predele Sirije in Iraka ter se nevarno približala turški meji. Vlada v Ankari je ves čas poudarjala, da je njena prioriteta varnost 46 turških državljanov, ki so jih pripadniki Islamske države zajeli za talce v iraškem Mosulu. Izpustili so jih minuli konec tedna, zato v Washingtonu zdaj pričakujejo, da bo Turčija spremenila svoje stališče in postala ključen zaveznik v kampanji proti skrajnežem.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (240)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CandySkull
23. 09. 2014 10.08
Američani že iz hladne vojne svetu delajo medvedjo uslugo....
fred flintstone
23. 09. 2014 10.08
amerika spet z teroristi ki so jih oni financiral........samo zato da lahko napadejo sirijo............židje se počasi zavedajo da vemo kaj nameravajo ......ker usako lažnivo informacijo ki jo dajo nam.........se najde nekdo ki ima resnično informacijo.........pa ta isis je kar naekrat nastala pa 2 miljardi na računu od kje že................to je prov smešn vidl se je koga so napadl k je bla kao al-Qaeda..........tm une v sandalih so rabl nevem kok let da so pobil amerika z letalonosilkam pa F22 raptor........te pa v sandalih.................pa pokažte mi truplo bin ladna........niti ene same fotografije niso pokazal..........pa vrgl ga takoj v morje kao pogreb haha..........tok cajta so ga iskal pa se jim je mudil da ga vržjeo v morje...............pa to čudn te specialci k so šli na to misijo ga kao fentat........so čudežno leto poz
haaaahahahaha
23. 09. 2014 10.08
Arabske zaveznice , oziroma 51. Zvezna država Združenih držav Amerike
dr.dare
23. 09. 2014 10.07
Mi lahko kdo razloži kako je Evropa ogrožena od tam dol?
BrezimenkoKajtebrigovic
23. 09. 2014 10.05
-2
Amerika pocasi zavzema obmocja arabskega polotoka pod pretvezo borbe proti terorizmu, ko so oni najvecji teroristi na tem svetu, a interes je ociten tudi otrokom: Ameriki zmanjkuje NAFTE, k americani so se ze 5 destletij vozili za 6.0 in vecjimi masinami, so na galono cca 4L dali malo vec kot en dolar, zdaj pa vozijo dizle pa hibride.. Amerika ve ce ostane brez nafte bo podrejena Rusiji in Arabcem ;)
M_teorija
23. 09. 2014 10.03
+0
Zanimivo Je, Da so ves ta kaos zakuhali naftni in orožarski lobiji. Z vmešavanjem v lokalno folkloro so porušili ravnovesje katerega izkoriščajo ekstremistični fanatiki In norci. Zdaj sicer poskušajo popraviti nastalo škodo in lahko samo upamo, Da z zmernim muslimanskim svetom tudi uspejo. Še najbolj morda, končno pri vsem najbolj profitirajo Kurdi In končno dobijo svojo državo. Seveda, pa v vsakem primeru profitirajo tisti, ki so vse zakuhali, prej omenjeni lobiji!?
enoh
23. 09. 2014 10.02
-1
težava je v tem, da tomahavak, ki stane preko 1mil dolarjev, pošljejo nad enega terorista, katerega vzgoja in odraščanje sta stala le kakih 60K dolarjev... še slabše je z vojaško opremo... na en tank še iz SZ, vreden kakih 50K dolarjev, pošljejeo izstrelek vreden 100K....
Našvasan_zob
23. 09. 2014 10.03
+1
Davkoplačevalec plača.. who cares.. Sej so dolžni samo 16.000 miljard in printajo svoj petro dolar... zaenkrat še..
enoh
23. 09. 2014 10.06
+1
ja.. že.. samo, ne vem če se tako dobi vojna z osebki, ki spontano postajajo extremisti.... kot bi probal kriminalce izkoreninit z eno policijsko akcijo
dr.dare
23. 09. 2014 10.06
-1
to se sam puče stara roba da lahko novo kupijo... drugače ni provizij...
neonis
23. 09. 2014 10.01
+1
ZDA z vso silo udarile ---------samo ste res mal nerodni, a vi sploh veste kaj pomeni vsa sila, ki jo USA lahko uporabijo niti sanja se nam ne.
Našvasan_zob
23. 09. 2014 10.04
Oh to maš pa prav.. Če bi mobilizirali še vse tanke in oklepnike ki jih je dobilo vsako policijsko okrožje v ZDA.. to bi bilo res ogromno vojaške opreme..
sajtrga
23. 09. 2014 10.01
+1
Glede na ameriško "hightech" vojaško opremo me zmeraj "preseneča" zakaj ima na svoji strani vedno tolk žrtev, če bi lahko vse delali iz domačega kavča. Aja ne treba je postavt tut ljudi tja, da lahko bol pumpate kolk je vaših umrl v tej vaši samooklicani vojni pa, če koga ujamejo in likvidirajo, da je ponovn razlog za napad.
Našvasan_zob
23. 09. 2014 10.07
Konec koncev so prisegli da bodo služili Domovini ... Pardon.. Multinacionalkam :))
User416781
23. 09. 2014 10.07
Kljub vsej tehniki popolno uničenje nikoli ni možno brez posredovanja pehote. Saj si slišal že za zaklonišča in podobne "krtine", a ne?
dr.dare
23. 09. 2014 10.00
-1
Kok je bilo letos v Sloveniji umorov in kok od tega je bilo muslimanskih skrajnežev? Kok žensk in otrok je v Sloveniji vsak dan pretepenih in zlorabljenih, posiljenih? Kok storilcev je skrajnih muslimanov? Bo potegnilo? Mamo svojih problemov vrh glave dost sam niso tak fensi a ne? Kar naenkrat ni več fajn ko nekdo napiše da SLOVENCI tepejo, zlorabljajo, posiljujejo.... a ne?
SilverBullet
23. 09. 2014 10.05
+1
CandySkull
23. 09. 2014 09.58
+5
Zdemoliral bodo ISIS potem, bodo pa nastale še hujše fakcije. Najprej je bila Al-kaida sedaj je IS.
Našvasan_zob
23. 09. 2014 10.02
+3
Pogoj da je Al kajda dobila tako moč je bilo zrušenje Huseina in Gadafija... Zrušijo še Asada in bomo mel res pravo žurko pred vrati Turčije ki deluje kot jez pred EU...
zdravapamet50
23. 09. 2014 09.52
+3
najbolj nevarne za slovenijo so južne države, ker so prenaseljene in s premalo vode...ne pa zahod, ki ima vsega več, kot mi.....
Našvasan_zob
23. 09. 2014 09.57
+5
Zakaj pol ropa nafto, litij in druge minerale po bližnjem vzhodu in afriki ?..
zdravapamet50
23. 09. 2014 10.01
+3
nič ne ropa...reveži prodajajo, kar imajo za orožje, ker so primitivni in jim vojna še vedno največ pomeni...tam tudi ni nobenega zanimanja za čisto zemljo in podobne zahodne "neumnosti"
CandySkull
23. 09. 2014 10.04
+0
Zdej vem zakaj nick Zdrava pamet, ker si jo zeliš pa je nimaš. Čudno je to, da ko Amerikanosi zapustijo vojno območje je samo še večja žalost, kot je bila.
Slovenijadeželadoma?a
23. 09. 2014 09.49
+15
Nikoli nisem maral kaj preveč Amerike ampak kar delajo zdaj mi je pa zelo všeč.
GlavniModerator
23. 09. 2014 09.52
+7
JE-BI-GA
23. 09. 2014 09.56
+8
KomentatorPolde
23. 09. 2014 09.58
+5
Našvasan_zob
23. 09. 2014 09.58
+5
Asad ni smel spucat te svinjarije ker je napadal borce za svobodo.. no zdej te iste borce za svobodo pucajo ZDA..
Slovenijadeželadoma?a
23. 09. 2014 09.49
+3
Goatfakerji nimajo pogojev
zdravapamet50
23. 09. 2014 09.47
+21
se mi nič ne smilijo taki, ki pobijajo novinarje in ki se skrivajo za vero in pobijajo nedolžne talce in ženske silijo v grozne stvari....zraven tega pa grozijo vsej Evropi in tudi sloveniji....kar so sejali, to so poželi....vsi tisti, ki pa se jim arabci smilijo, pa jim priporočam, naj se preselijo tja, pa ne v kakšne bogataške četrti, ampak med reveže, da bodo dobili pravi občutek....lol...
Našvasan_zob
23. 09. 2014 09.44
-21
Slovenija leta 2060... Vnuček se igra z žogo ob izviru pitne alpske studenčnice... Prileti Tomahawk.... BUUUUUM !!!!! Vnuček je bil terorist... treba ga je bilo pospraviti...
Našvasan_zob
23. 09. 2014 09.49
+11
Izberi poljuben kraj.. lokacija in populacija ne bo bitnega pomena, važna bo geološka sestava tal in takratno naravno bogastvo (pitna voda)...
zdravapamet50
23. 09. 2014 09.51
-1
naše alpske studenčnice si želijo arabci, ker je nimajo...ne pa američani...ki jo imajo....
General ZKS
23. 09. 2014 09.53
+7
@zob Do tega ne bo prišlo ker mi smo zavezniki, mi podpiramo pa to ... :D
Našvasan_zob
23. 09. 2014 09.59
+8
General: Še pomniš objemanje in rokovanje zahodnjakov z Gadafijem leta 2009? No kje je Gadafi? :)
General ZKS
23. 09. 2014 10.03
+3
Ej vemo vemo, tudi Yanukovich ni smel uporabit sile na protesnike, novo vodstvo pa ni problema :D že videno neštetokrat. Jaz spim mirno zaradi ISIS, Osame, Alqaide in podobnih zadev, se bolj bojim notranjih izdajalcev.
zdravapamet50
23. 09. 2014 10.03
-3
Našvasan_zob
23. 09. 2014 09.40
+0
In amerika je dobila svojo vojno v Siriji.. Putnov mirovni načrt je bilo treba zrušit... Kako priklandno da je pri roki ISIS..
General ZKS
23. 09. 2014 09.44
+10
Našvasan_zob
23. 09. 2014 09.45
+7
ASAD jih je prvi hotel zbrisati.. ampak takrat so bili to borci za svobodo.. danes pa so ISIS... In kaj se je vmes spremenilo? Jah minilo je par mesecev... :)))
paradoxal
23. 09. 2014 09.39
+20
ampak se hujsi od telih IS-ovcev so pa brezposelni slovenski teoretiki zarot po moje jih je najvec na svetu pri nas ,pa vse vejo pa obvladajo koristi pa od njih nobene ...doma visijo na netu k ga placujejo starsi
Našvasan_zob
23. 09. 2014 09.42
+3
Večina dopoldanskih forumašev je v luft gledajočih javnih sektašev, ki jih BTW plačuješ ti.... :))))
Ka pa mislis
23. 09. 2014 09.44
+2
canelo
23. 09. 2014 09.44
+2
Ja se strinjam in svoje argumente povzemajo pa par minutnih posnetkih iz youtuba, ki jih ponavadi objavljajo razni pubertetniki. Vsekakor je tolažje kot branje dolgih knjig in realnim analiziranjem situacije. Ampak itak smo mi vsi ovce.
kameltrajbar
23. 09. 2014 09.44
+1
..kwa pa vidwa tle...:)))...delat,police filat...:)))))))
Našvasan_zob
23. 09. 2014 09.48
-1
Kaj pa vem.. Vietnam , Kambodia, Irak 1, Irak 2, Afganistan, Libija... vse plod zahodne propagande, ki je temeljila na ZANESLJIVIH podatkih CIE... no , danes je jasno da so bile vse te vojne totalen BULLŠIT.. ampak ok.. Morda pa je tokrat drugače? Sej poznamo pregovor... "V 10to gre rado!" :))))
Ka pa mislis
23. 09. 2014 09.37
+5
Upam na čim manj nedolznih zrtev.
Našvasan_zob
23. 09. 2014 09.51
+0
Nekak tko k v Libiji bo... Kaos in sektaško klanje... Me nebi presenetilo če bo ena prvih civilnih žrtev ravno Asad...
ficfiric 1
23. 09. 2014 09.37
+4
Udarec v nos nasilnezu ki se je zacel znasati nad nami.....a je IS ze preko luze al kaj? Kje so se znesli nad njimi?? Kaksne traparije kvasijo ti zahodnjaki...tiste dol ki jim glave sekajo naj se pa zavejo da niso doma v ameriki...ampak nekje kjer jih noben noce...in pol jokajo kolk so oni zrtve...tam cez luzo nej ostanejo pa ne bodo nobenmu vec glave odbil...vazn da se do tiste nafte prkoplejo...jokat morjo zraven da lahko cel svet prepricujejo kaj so tam dol sami teroristi...
Ka pa mislis
23. 09. 2014 09.40
+5
Si eden izmed redkih ki razume. Ne mors ti nekomu vsiljevat 'demokracije' ce nikoli v zgodovini niso ziveli drugace kot pod trdo roko. Potem pa se se najdejo cudni, ki gredo par tisoc km stran vsiljevat svojo ideologijo, in potem jamrajo ko jih ti dobijo v roke.
Tunzl
23. 09. 2014 09.58
+0
lepo da drug drugega razumeta... najboljse da gresta na kavo.