Tujina

ZDA prepovedale elektronske naprave na poletih z Bližnjega vzhoda, Velika Britanija jim sledi

Washington, 21. 03. 2017 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Devet letalskih družb iz osmih držav ima na voljo 96 ur, da prepovejo vnos elektronskih naprav, večjih od mobilnega telefona, v kabine letal. Po novem morajo potniki, ki prihajajo v ZDA iz držav Bližnjega vzhoda, elektronske naprave spraviti med prtljago. Razlog - grožnje napadov na potniška letala z bombami. S podobnimi ukrepi bo ZDA sledila tudi Velika Britanija, s prepovedjo za šest držav.

ZDA so prepovedale vnos elektronskih naprav v kabino letala z desetih mednarodnih letališč.
ZDA so prepovedale vnos elektronskih naprav v kabino letala z desetih mednarodnih letališč. FOTO: Thinkstock

Nova pravila glede vnosa elektronskih naprav, večjih od mobilnega telefona, bodo veljala za približno 50 poletov na dan z največjih letališč na Bližnjem vzhodu, v Turčiji in severni Afriki. Gre za letališča v Kairu, Amanu, Kuvajtu, Casablanci, Dohi, Rijadu, Džedi, Istanbulu, Dubaju in Abu Dabiju, navajajo tuji mediji.

Ameriške letalske družbe sicer ne letijo na omenjena letališča, tako da jih prepoved ne zadeva, jo bodo pa morale upoštevati Royal Jordanian, EgyptAir, Turkish Airlines, Saudi Airlines, Kuwait Airways, Royal Air Maroc, Qatar Airways, Emirates in Etihad Airways.

"Omejitve uvajamo na podlagi obveščevalnih podatkov in menimo, da je prav, da zagotovimo varnost potnikov," je dejal predstavnik ameriških oblasti.

Po ZDA tudi Velika Britanija  

Kot je objavil BBC, pa bo ukrepom ZDA glede prepovedi prepovedi prenosnih računalnikov in drugih elektronskih naprav na nekaterih letih sledila tudi Velika Britanija. Pri čemer, navaja BBC, so leti iz "desetih letališč v osmih državah muslimanskih držav predmet ZDA" in ne Britanije.

Napovedala je prepoved elektronskih naprav v potniški kabini za potniške lete iz šestih držav Bližnjega vzhoda in Severne Afrike, in sicer za lete iz Turčije, Libanona, Jordanije, Egipta, Tunisa in Savdske Arabije.

Omejitve v Veliki Britaniji naj bi veljale tudi za tablete, DVD-predvajalnike in telefone, ki presegajo običajno velikost. Kot so pojasnili na Downing Streetu, navaja BBC, so se za ukrep odločili zaradi varnosti v letalskm prometu. Ukrep je potreben, učinkovit in sorazmeren, so sporočili z Downing Streeta.

Preprečili naj bi napade na potniške linije in letališča  

Predstavniki ameriške administracije sicer niso želeli razkriti informacij, zaradi katerih je uprava za prometno varnost izdala prepoved. Po navedbah enega od neimenovanih predstavnikov naj bi skrb povzročala "vrsta uspešnih dogodkov in napadov na potniške linije in letališča v zadnjih letih".

Za katere napade naj bi šlo, ni povedal, je pa omenil incident februarja lani, v katerem je domnevni somalijski islamist z majhno eksplozivno napravo naredil luknjo na letalu družbe Daallo Airlines. Pri tem je bil ubit samo napadalec, letalo pa je varno pristalo.

Glede na to, da današnja prepoved zadeva le lete iz večinoma muslimanskih držav, je težko, da ne bi videli tega novega reda v luči prejšnjih prepovedi, navaja TC Sessions.

CNN pa se sklicuje na uradne vire, da je prepoved povezana z grožnjo, ki naj bi jo predstavljala Al Kaida na Arabskem polotoku. Omenjene letalske družbe in vlade držav, ki jih zadeva prepoved, so bile o novih pravilih že obveščene.

Turški minister za promet: Odločitev je napačna, nihče v ZDA ne potuje za zabavo, temveč poslovno  

Nekatere od njih so potnike že začele obveščati o omejitvah.
Za izvajanje prepovedi bodo odgovorne letalske družbe, če je ne bodo upoštevale, pa bi lahko izgubile pravico do poletov v ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turški minister za promet Ahmet Arslan meni, da je odločitev ZDA napačna. Kot je dejal, potnikov ne bi smeli ločevati od njihovih naprav na čezoceanskih letih, ki lahko trajajo 12 ur. Nekateri namreč polet izkoristijo za delo.

"Po mojem mnenju to ni prava odločitev niti za ZDA. Nihče namreč tja ne potuje za zabavo. In nihče od tam ne prihaja za zabavo," je poudaril in dodal, da številni v ZDA potujejo poslovno. Odločitev po njegovih besedah ni dobra niti v luči gospodarskega sodelovanja in razvoja odnosov med državama.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
22. 03. 2017 15.00
To bo prizadelo folk ki potuje v prvem in biznis razredu, tam največkrat upravljalo svoje delo na laptopih. Da pa folk ne potuje v Ameriko na zabavo... Zgleda da Turkish Airlines izgublja biznis, precej ponudb imajo, samo boljše da rečeš "ne".
Ramzess
21. 03. 2017 19.56
-2
Kaj imajo elektronske naprave z bom-bam-mi ... tukaj gre samo za kontrolo in nadzor na ljudmi.
Shisui
22. 03. 2017 12.32
Ramzess
22. 03. 2017 18.41
Pa ne morejo tako posploševati in vseh metati v isti koš, čeprav je to že itak klasika, ... vsekakor gre za kaj več kot trdijo, vsaka medalja ima dve plati.
Generacija56
21. 03. 2017 19.54
+2
Bolniki. Toliko škode so naredili povsod po svetu, da se bojijo sedaj svoje sence. Oslovske sence....
Ramzess
21. 03. 2017 19.53
+1
Ki niso večje od mobilnega telefona, katerega pa točno, saj so različnih velikost in kaj je za vas 'običajna velikost', ... res ne gre drugače kot manipulirati, in tablice in ne tablete, to so namreč zdravila ipd.
Bendit
21. 03. 2017 19.51
Kako da ne, polno Turkov potuje v Diznilend za zabavo...
Ramzess
21. 03. 2017 19.50
Elektronske naprave je zelo širok pojem, ... kaj pa medicinske napravice, ki so večje od ...
fljfo
21. 03. 2017 18.45
+0
Panika, panika....
PanterSLO
21. 03. 2017 18.33
-1
Wow, to pa je de.bil.na odlocitev. Torej je bolj varno imeti baterijo v prostoru za prtljago kot da jo ima potnik pri sebi. Ce poci v prostoru za prtljago ni neke velike razlike, kot da bi poclo v kabini. Ce se pa vname baterija od laptopa je pa bolj varno to imeti v prostoru za potnike kot pa v prostoru za prtljago. To se je najbrz spomnil ta ble.sav.i Kra....Trump s svojo neumno ekipo neizobrazenih redneckov.
darlok
21. 03. 2017 18.31
+3
Pššššš. Ni šans, da dam svoj laptop med prtljago. Ga lahko zavijem v 100 brisač, a še vedno ne bom ziher, da ne bo poškodovan. Sicer nisem iz Bližnjega vzhoda, a verjetno oni razmišljajo kot jaz. Razumem varnostne omejitve, a vseeno..... Po eni strani trajbajo, kako je globalizacija "oh in sploh", po drugi pa takšne omejitve, reklame "kupujmo slovensko"..... Odločite se že enkrat: ali globalizacija na polno ali pa vsaka država zase (slednje je po mojem bolje; vsaj za zdaj).
proofreader
21. 03. 2017 17.32
+7
Če raznese bombo v prostoru za prtljago je kaj drugače?
PanterSLO
21. 03. 2017 18.39
+3
Ja, bližje gorivu, da se lažje vname. Ameriška logika.
appollyon
22. 03. 2017 11.37
V prostoru za pritljago boš težko prešvercal exploziv, ker gre skozi par rentgenov, in mimo psov in podobno, na letalo pa lahko, in je že majhna količina usodna. Ampak seveda tebi to ni jasno.
flum
21. 03. 2017 16.36
-1
Tud telefone bi jim moral pobrat. Večkrat letim čez lužo in kadar so na letalu arapi me prov stiska, da bi jih spustu na dvorišče
martial
21. 03. 2017 17.37
+5
Tudi mene. Morali bi jim organizirati posebne lete z njihovimi linijami, pa naj tam delajo kar hocejo. Nesprejemljivo je, da se zaradi njih pocuti nelagodno cel svet.
Hellraiser
21. 03. 2017 17.55
-5
JE-BI-GA
21. 03. 2017 19.42
+1